Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale uniceAcasa » afaceri » afaceri
Prezentarea firmei - s.c. kathrein romania

Prezentarea firmei - s.c. kathrein romania1.PREZENTAREA FIRMEI

1.1. Elemente de identificare

Denumire:                                          S.C. KATHREIN ROMANIA S.R.L.,Timisoara;

Sediul social:                                      

Telefon/fax:                                         0723985929;

Nr. Inregistrare ORC:                      /2000;


Cod fiscal:                                             R 13559668;

Forma juridica:                                    persoana juridica romana cu capital integral german;

Durata de functionare:                        nelimitata.

1.2. Scurt istoric

Societatea comerciala KATHREIN Romania S.R.L. Timisoara, a fost infiintata in anul 2000, fiind inregistrata sub numarul de inregistrare la Oficiul Registrului Comertului Timis J35/1411/2000 si avand codul fiscal numarul R 13559668. Functioneaza in baza Legii nr. 31/1990 din data de 20.11.2000, avand un capital social subscris si varsat de 4.156.000.000 lei.

Ca si evolutie in tara noastra, concernul german KATHREIN a infiintat in 1995 in Romania societatea comerciala ROMKATEL S.R.L., care a inregistrat o evolutie graduala a activitatii sale prin marirea complexitatii. Daca in prima faza societatea mentionata a avut o activitate strict comerciala, anume aceea de import si de vanzare a antenelor KATHREIN pe piata din Romania, in urmatorii ani s-a trecut la urmatoarele faze, astfel ca, s-au abordat si serviciile de montaj ale antenelor importate ajungandu-se astfel de la montaje de antene individuale la montaje de site-uri complexe cu antene de emisie/receptie pentru diferite companii din diferite zone ale radio si telecomunicatiilor. Printre aceste companii se pot mentiona pentru exemplificare a domeniilor si ramurilor de activitate: RA Radiocomunicatii, Mobifon-Conex, Mobilrom-Orange-Dialog, Zapp, Radio Analog Timisoara etc.    Datorita cresterii gradului de complexitate a montajelor a fost necesar  sa se creeze un centru de microproductie  in principal pentru asigurarea nevoilor proprii de montaj in ceea ce priveste dispozitivele auxiliare ajungandu-se in cele din urma ca aceasta parte de productie sa realizeze la un moment dat inclusiv antenele prin asamblarea unor „kit-uri” de montaj provenite din Germania. In acest fel in anul 1999 s-a ajuns la o diversificare si complexitate a activitatilor desfasurate care  necesita in mod imperios o noua strategie pentru ceea ce priveste activitatea firmei Kathrein in Romania.

In acel moment s-a luat decizia formarii unei societati distincte care sa  se desprinda practic din vechea societate si sa aiba drept obiect principal de activitate productia de antene de emisie- receptie, astfel luand nastere societatea comerciala KATHREIN Romania S.R.L.

In acest mod societatea KATHREIN Romania S.R.L. a preluat sectorul de productie de la Romkatel S.R.L.. Pentru o ocupare judicioasa a fortei de munca precum si pentru o folosire adecvata a spatiului de productie, pe langa aceasta preluare a productiei de la Romkatel S.R.L. s-a decis de catre partea germana, transferarea a unei parti din productia efectuata in Germania de catre KATHREIN WERKE, concretizata prin anumite tipuri de antene.

Firma initiala, Romkatel S.R.L. a ramas cu partea de comercializare a antenelor, fiind reprezentant comercial al grupului de firme KATHREIN pentru estul Europei si de asemenea efectuand montaje si instalare de antene si site-uri de telecomunicatii atat in Romania cat si in tarile vecine.

Se poate spune ca productia industriala a societatii KATHREIN Romania a inceput cu ianuarie 2001, practic in acel moment fiind preluata partea de productie-asamblare existenta deja la Romkatel Romania si cumulandu-se cu productia transferata din Germania. Bineinteles ca in cazul  transferului de productie din Germania s-a produs si un transfer de utilaje si tehnologie care sa permita productia antenelor KATHREIN la standardele germane.

Societatea a inceput in ianuarie 2001  cu un numar de 23 de angajati astfel ca pe parcursul primei jumatati a anului 2001 foarte multe activitati s-au desfasurat prin complementaritate cu activitatile ROMKATEL S.R.L. avand in vedere furnizorii si relatiile comerciale comune.

Evolutia numarului de angajati a fost una de crestere relativ liniara fiind in stricta proportionalitate cu nivelul de crestere a volumului productiei. In urma acestei cresteri s-a ajuns ca la sfarsitul anului 2004 sa inregistreze un numar de 98 de angajati. Daca se are in vedere structura de personal a angajatilor se observa ca personalul direct productiv este de 83%.

Referitor la  piata de aprovizionare, in proportie de 80% furnizorii de materii prime si materiale sunt furnizori externi,fiind furnizori agreati in cadrul grupului din care face parte si societatea Kathrein Romania, beneficiind ede preturi negociate la nivel de grup.

Incercarile de asimilare a unor materii prime si produse indigene s-au blocat datorita inconstantei calitatii.In schimb, serviciile prestate firmei sunt in proportie de 95% prestate de firme autohtone.

Piata de desfacere in proportie de 95% din cifra de afaceri este realizata de catre clientii societatii din cadrul grupului care folosesc antenele livrate de societatea Kathrein Romania in crearea de dispozitive,sit-ri de telecomunicatii de  complexitate mult mai mare,beneficiarii fiind si contractorii generali pentru instalatiile,sistemele de comunicatii considerate ca un tot unitar.

Acest procent de 95% din CA este reprezentat de export deoarece celelalte societati din cadrul grupuli sunt din afara tarii.

1.3. Obiect de activitate

Societatea are ca obiect principal de activitate conform codului CAEN 3220 –„Productia de emitatoare/receptoare radio-televiziune si echipamente electronice de telecomunicatii”, in fapt societatea producand antene de emisie receptie de diferite tipuri si pentru diverse destinatii. Societatea face parte din grupul de firme germane KATHREIN - care este liderul european al productiei de antene de emisie - receptie. Astfel, asociatul majoritar este persoana juridica germana Kathrein Beteiliguns GmbH societate ce detine 96 % din partile sociale, celalalt asociat fiind o persoana fizica germana.

Activitatea de productie se desfasoara in trei hale cu o suprafata totala  de 7.000 mp organizata specific pentru activitatea de productie de antene, tot in acel amplasament fiind si birourile necesare activitatilor complementare productiei si anume conducere-coordonare, contabilitate-gestiune, logistica, proiectare etc.

Categoriile de produse  finite fabricate de ROMKATEL S.R.L. sunt:

- antene de emisie radio-tv

- antene de emisie pentru telefonie mobila GSM

- antene de emisie pentru telefonie mobila tehnologie TETRA

- antene de emisie-receptie comunicatii radio

Productia obtinuta este exportata in Gemania la firma „mama” KATHREIN Werke KG in proportie de 90%, restul fiind vandut pe piata interna dar prin intermediul companiei reprezentant Romkatel Romania.

Ca si  parte cu o pondere destul de mica in activitatea globala se afla si comertul cu anumite produse specifice industriei comunicatiilor-radio acestea de fapt fiind produse complementare antenelor livrate pentru ca acestea sa poata fi puse in functiune.

Intrucat conditiile de calitate sunt foarte stricte, procurarea materiilor prime si materialelor se face de pe piata externa in proportie de 85% de la furnizorii consacrati si agreati de KATHREIN Germania. In prezent se incearca colaborari cu firme interne dar fiecare nou furnizor trebuie sa dovedeasca o clasa constanta a calitatii si ritmicitate a aprovizionarilor pentru a putea deveni furnizor agreat KATHREIN.

1.4. Pricipalii indicatori (31.12.2004-mii lei)

Cifra de afaceri:                       137.456.081

Capital social:                               4.156.000       

Profit net:                                    10.407.628

Numar de personal:                                83

2. DIAGNOSTICUL FINANCIAR

2.1. Diagnosticul financiar

            CONCLUZIE FINALA

Dupa analizarea situatiei financiare se trage concluzia ca societatea are un ritm ascendent si se gaseste intr-o situatie buna in ceea ce priveste rentabilitatea, profitabilitatea.

In ceea ce priveste perioadele de analiza trebuie observati numai anii 2001-2004 intrucat orice calcule si comparatii referitoare la anul 2000 nu are nici o relevanta deoarece firma nu a avut nici o activitate in acel prim an.

Echilibrul financiar al firmei exista, dar este deteriorat de faptul ca firma apeleaza la resurse pe termen mediu si lung pentru a-si finanta activitatea curenta , adica activele ciclice- pe termen scurt. Pe de alta parte avand in vedere faptul ca firma nu a dovedit o linearitate in ceea ce priveste activitatea ci salturi bruste datorate dorintei exprese de extindere a activitatii manifestate de managementul la nivel de grup aceasta alterare aparenta a echilibrului financiar pe termen scurt nu poate fi considerata ca o carenta majora.

Astfel, apelerea la resurse externe pe termen mediu si lung pentru finantarea activitatii curente face ca , in cadrul analizei echilibrului financiar sa se observe o necesitate permanenta de fond de rulment.

1.Rezultatele activitatii

Rezultatele activitatii sunt bune si se observa o crestere acentuata de la un an la altul atat, peste un normal acceptat in mod curent de teoria economica, a activitatii globale reprezentate de cifra de afaceri si a rezultatului indiferent in ce faza este considerat.

2.Structura financiara a patrimoniului

 

In cadrul structurii activului se observa o proportie specifica unei firme de productie cu varfuri pozitive sau negative in functie de etapa surprinsa in evolutia intreprinderii . Oricum , de la inceput observandu-se faptul ca nu exista o liniaritate in evolutia ascendenta a intreprinderii si existand anumite salturi  atat in ceea ce priveste volumul productiei cat si al investitiei, nu se pot trage concluzii absolute asupra unui optim al proportiilor care ar trebui sa existe in cadrul activului.

3. Echilibrul financiar dintre resurse si alocari

Analizand ratele de structura ale pasivului se observa ca imprumutul contractat in 2004 schimba radical structura pasivului si implicit ratele de structura ale acestuia, care devin neacceptabile conform teoriei economice, dar avand in vedere ca de fapt ceea ce vizeaza managementul intreprinderii este o extindere intensiva a productiei pe relativ aceeasi structura a imobilizarilor se trage concluzia ca si anul 2004 a fost un an atipic cu denaturari ale ratelor si indicilor.

           

4. Gestiunea resurselor financiare

Rotatia activului total si rotatia imoblilizarilor nete au valori crescatoare evidente pana in ultimul an de analiza cand datorita investitie majore ( achizitionarea unei hale cu terenul aferent) apare o descresere brusca, ceea ce ar putea duce la concluzia falsa unei ineficente a folosirii activelor fixe.

Ceea ce este important si poate fi considerat ca indicator real in situatia data a intreprinderi este rotatia activelor circulante care creste in mod constant.

5. Profitabilitatea activitatii si rentabilitatea capitalurilor

Chiar daca din punctul de vedere a rentabilitatii economice a capitalurior investite se observa o descrestere pe masura trecerii timpului aceasta este datorata indatorarii pe care a suferit-o intreprinderea in ultimul an prin apelarea la un imprumut pe termen lung pentr-u a putea cumpara hala si terenul necesar dezvoltarii ulterioare.

Pe de alta parte se observa ca rata marjei brute se mentine la un nivel cvasiconstant cu o tendinta de crestere ceea ce denota ca exista o profitabilitate care se pastraza.

6.Aprecierea riscului de faliment

Se observa ca ratele de lichiditate cresc sau raman cvasiconstante pe masura inaintarii in activitate ceea ce pare mai important fiind ca rata lichiditatii curente este normala pentru o firma de preoductie respectiv rata lichiditatii rapide fiind caonsiderata buna.

Oricum pentru acoperirea nevoilor de lichiditate rapida sau imediata firma poate apela la firma mama care este si clientul principal al societatii si care poate inlesni o finantare pe termen scurt a nevoilor de numerar printr-o plata in avans a datoriilor catre firma la care facem analiza.

PUNCTE FORTE SI PUNCTE SLABE

            Puncte tari:

1.      Soldurile intermediare de gestiune au o evolutie accentuat ascendenta ceea ce arata dezvolatarea activitatii dupa cum rezulta din evolutia cifrei de afaceri si a valorilor absolute a rezultatelor brute si nete

2.      Trendul autonomiei financiare este de crestere cu exceptia ultimului an cand scade brusc datorita apelarii la resurse externe in schimb  rata stabilitatii financiare creste ceea ce arata o stabilitate pe termen lung

3.      Datorita faptului ca in cazul unei insolvabilitati pe termen scurt interprinderea poate face apel la firme din grup cu o forta financiara mult mai mare, ceea ce pare important cu adevarat in acest moment al analizarii firmei este mai mult rata marjei brute si a rentabilitatii comerciale care inregistreaza un nivel constant sau in crestere.

4.      Solvabilitatea fimei este de asemenea buna la fel ca si tendintele manifestate de aceasta

5.      Asa cum rezulta din ratele de lichiditate se observa ca lichiditatea curenta are o valoare buna in principal datorita cresterii stocurilor de la an la an

Puncte slabe:

1.      Desi se observa o crestere apreciabila a fondului de rulment se inregistraza o crestere la fel de mare a necesarului de fond de rulment care este indusa in principal de extinderea in forta a activitatii

2.      Faptul ca societatea are in protofoliul de clienti un client principal care reprezinta mai mult de 75% din portofoliul de clienti si care este si societatea mama din cadrul grupului reprezinta un dezavantaj major

2.2. Situatia patrimoniului si rezultatele financiare

CONTUL DE REZULTATE  - cu valorile absolute din bilanturile anuale

ELEMENTE

PERIOADA DE ANALIZA

2000

2001

2002

2003

2004

Venituri din vanzarea marfurilor

0

755,197

902,702

1,421,693

1,318,558

Productia vanduta

0

17,840,755

39,595,535

69,446,404

136,137,523

CIFRA DE AFACERI

0

18,595,952

40,488,237

70,868,087

137,456,081

Venituri din productia stocata

0

441,474

45,937

-482,335

3,130,026

Venituri din productia imobilizata

0

0

0

0

0

PRODUCTIA EXERCITIULUI

0

18,282,229

39,641,472

68,964,069

139,267,549

Venituri din subventii de expolatare

0

0

0

0

0

Alte venituri din exploatare

0

8,823

2,244

7,397

237,451

Venituri din provizioane privind exploatarea

0

36,725

0

0

 

TOTAL VENITURI EXPLOATARE

0

19,082,974

40,536,418

70,393,159

140,823,558

Cheltuieli privind marfurile

0

566,544

747,902

1,088,620

1,207,060

Total cheltuieli materiale

0

12,014,663

22,152,750

42,527,752

86,301,155

Cheltuieli cu lucrari si servicii executate de terti

0

1,399,448

4,246,576

7,680,095

12,959,414

Impozite,taxe si varsaminte asimilate

0

151,111

128,476

160,371

710,579

Total cheltuieli cu personalul

0

3,021,554

3,633,339

5,798,292

11,051,206

Alte cheltuieli de explatare

0

13,483

4,375,052

7,874,022

13,704,162

Cheltuieli cu amortizari si provizioane

0

188,637

186,548

206,237

1,688,836

TOTAL CHELTUIELI DE EXPLOATARE

0

17,355,440

35,470,643

65,335,389

127,622,412

REZULTATUL DIN EXPLOATRE

0

1,727,534

5,065,775

5,057,770

13,201,146

Participatii,imobilizari financiare si creante

0

0

0

0

0

Venituri din titluri de plasament

0

0

0

0

0

Venituri din diferente de curs valutar

0

204,776

710,606

1,084,042

2,750,796

Venituri din dobanzi

8,647

8,196

4,489

7,570

456,591

Alte venturi financiare

0

1,168

0

0

948,791

Venituri din provizioane

0

9,138

0

0

 

TOTAL VENITURI FINANCIARE

8,647

223,278

715,095

1,091,612

4,156,178

Pierderi din creante legate de participatii

0

0

0

0

0

Cheltuieli din titluri de plasament cedate

0

0

0

0

0

Cheltuieli din diferente de curs valutar

0

213,945

616,417

873,854

1,983,320

Cheltuieli privind dobanzile

0

0

0

0

1,530,080

Alte cheltuieli financiare

0

0

0

0

0

Cheltuieli cu amortizari si provizioane

0

45,863

0

0

0

TOTAL CHELTUIELI FINANCIARE

0

259,808

616,417

873,854

3,513,400

REZULTATUL FINANCIAR

8,647

-36,530

98,678

217,758

642,778

REZULTATUL CURENT

8,647

1,691,004

5,164,453

5,275,528

13,843,924

TOTAL VENITURI EXCEPTIONALE

0

0

61,614

0

0

TOTAL CHELTUIELI EXCEPTIONALE

12,039

2,000

33,219

0

0

REZULTATUL EXCEPTIONAL

-12,039

-2,000

28,395

0

0

VENITURI TOTALE

8,647

19,306,252

41,313,127

71,484,771

144,979,736

CHELTUIELI TOTALE

12,039

17,617,248

36,120,279

66,209,243

131,135,812

REZULTATUL BRUT AL EXERCITIULUI

-3,392

1,689,004

5,192,848

5,275,528

13,843,924

IMPOZIT PE PROFIT

2,162

178,543

454,935

752,686

3,436,295

REZULTATUL NET AL EXERCITIULUI

-5,554

1,510,461

4,737,913

4,522,842

10,407,629

BILANT PATRIMONIAL SIMPLIFICAT

ACTIV

PERIOADA DE ANALIZA

2000

2001

2002

2003

2004

TOTAL IMOBILIZARI NECORPORALE

0

19,698

11,547

55,829

136,333

TOTAL IMOBILIZARI CORPORALE

1,567,241

1,546,144

1,424,976

1,385,647

80,921,627

Terenuri

0

0

0

0

22,234,300

Mijloace fixe

1,567,241

1,546,144

1,424,976

1,385,647

50,980,720

Imobilizari corporale in curs

0

0

0

0

7,706,607

TOTAL IMOBILIZARI FINANCIARE

0

0

0

0

0

TOTAL ACTIVE IMOBILIZATE

1,567,241

1,565,842

1,436,523

1,441,476

81,057,960

TOTAL STOCURI

0

4,191,757

8,794,442

11,154,334

23,426,882

Matrii prime,materiale consumabile

0

3,601,328

5,522,284

10,786,759

19,977,719

Productie in curs de executie

0

162,614

2,940,871

5,078

1,219,760

Produse finite,reziduale si semifabricate

0

278,860

105,261

0

1,915,345

Marfuri

0

148,955

226,026

362,497

314,058

Alte stocuri

0

0

0

0

0

TOTAL CREANTE

0

2,140,115

2,607,934

2,853,106

3,324,705

Creante din exploatare din care:

0

2,140,115

2,607,934

2,853,106

3,324,705

Clienti si conturi asimilate

0

218,409

1,432,011

2,380,362

357,980

Creante din afara exploatarii

0

0

0

0

0

TOTAL DISPONIBILITATI SI PLASAMENTE

507,367

409,033

1,368,568

4,551,305

14,033,904

Titluri de plasament

0

0

0

0

0

Disponibilitati in casierie si conturi bancare

507,367

409,033

1,368,568

4,551,305

14,033,904

Alte valori lichide

0

7,000

0

0

0

TOTAL ACTIVE CIRCULANTE

507,367

6,747,905

12,770,944

18,558,745

40,785,491

 

 

 

 

 

 

TOTAL ACTIV

2,074,608

8,332,111

14,207,467

20,000,221

121,843,451

PASIV

PERIOADA DE ANALIZA

2000

2001

2002

2003

2004

TOTAL CAPITALURI PROPRII

2,072,446

3,582,907

8,320,321

12,843,661

25,339,629

Capital social

2,078,000

2,078,000

2,078,000

2,078,000

4,156,000

Rezerve

0

237,904

1,373,015

1,444,522

10,765,662

Rezultatul exercitiului

-5,554

1,510,461

4,737,913

4,522,842

10,407,629

Fonduri

0

0

0

0

0

Alte elemente de capitaluri proprii

0

0

131,393

4,798,297

10,338

DATORII PE TERMEN MEDIU SI LUNG

0

0

0

0

77,262,816

Credite bancare pe termen mediu si lung

0

0

0

0

65,148,784

Alte imprumuturi pe termen mediu si lung

0

0

0

0

12,114,032

TOTAL DATORII PE TERMEN SCURT

2,162

4,749,204

5,887,146

7,156,560

19,241,006

Datorii din exploatare din care:

2,162

4,629,467

5,887,146

7,156,560

19,241,006

Furnizori si conturi asimilate

0

3,479,378

3,848,523

6,477,218

5,200,751

Datorii financiare pe termen scurt

0

0

0

0

0

TOTAL PASIV

2,074,608

8,332,111

14,207,467

20,000,221

121,843,451

Pentru a asigura comparabilitatea datelor toate datele au fost aduse in preturile ultimului an de analiza prin actualizarea cu indicii anuali de inflatie

CONTUL DE REZULTATE  - cu valori actualizate

Valori anuale ale inflatiei

36.00

30.20

18.00

14.10

ELEMENTE

PERIOADA DE ANALIZA

2000

2001

2002

2003

2004

Venituri din vanzarea marfurilor

0

1,119,202

1,192,469

1,622,152

1,318,558

Productia vanduta

0

18,282,229

39,641,472

68,964,069

139,267,549

CIFRA DE AFACERI

0

27,559,201

53,484,961

80,860,487

137,456,081

Venituri din productia stocata

0

654,264

60,683

-550,344

3,130,026

Venituri din productia imobilizata

0

0

0

0

0

PRODUCTIA EXERCITIULUI

0

27,094,263

52,366,385

78,688,003

139,267,549

Venituri din subventii de expolatare

0

0

0

0

0

Alte venituri din exploatare

0

13,076

2,964

8,440

237,451

Venituri din provizioane privind exploatarea

0

54,426

0

0

0

TOTAL VENITURI EXPLOATARE

0

28,280,967

53,548,608

80,318,594

140,823,558

Cheltuieli privind marfurile

0

839,618

987,979

1,242,115

1,207,060

Total cheltuieli materiale

0

17,805,731

29,263,783

48,524,165

86,301,155

Cheltuieli cu lucrari si servicii executate de terti

0

2,073,982

5,609,727

8,762,988

12,959,414

Impozite,taxe si varsaminte asimilate

0

223,947

169,717

182,983

710,579

Total cheltuieli cu personalul

0

4,477,943

4,799,641

6,615,851

11,051,206

Alte cheltuieli de explatare

0

19,982

5,779,444

8,984,259

13,704,162

Cheltuieli cu amortizari si provizioane

0

279,560

246,430

235,316

1,688,836

TOTAL CHELTUIELI DE EXPLOATARE

0

25,720,762

46,856,719

74,547,679

127,622,412

REZULTATUL DIN EXPLOATRE

0

2,560,205

6,691,889

5,770,916

13,201,146

Participatii,imobilizari financiare si creante

0

0

0

0

0

Venituri din titluri de plasament

0

0

0

0

0

Venituri din diferente de curs valutar

0

303,478

938,711

1,236,892

2,750,796

Venituri din dobanzi

14,371

12,146

5,930

8,637

456,591

Alte venturi financiare

0

1,731

0

0

948,791

Venituri din provizioane

0

13,543

0

0

0

TOTAL VENITURI FINANCIARE

14,371

330,898

944,640

1,245,529

4,156,178

Pierderi din creante legate de participatii

0

0

0

0

0

Cheltuieli din titluri de plasament cedate

0

0

0

0

0

Cheltuieli din diferente de curs valutar

0

317,066

814,287

997,067

1,983,320

Cheltuieli privind dobanzile

0

0

0

0

1,530,080

Alte cheltuieli financiare

0

0

0

0

0

Cheltuieli cu amortizari si provizioane

0

67,969

0

0

0

TOTAL CHELTUIELI FINANCIARE

0

385,035

814,287

997,067

3,513,400

REZULTATUL FINANCIAR

14,371

-54,137

130,354

248,462

642,778

REZULTATUL CURENT

14,371

2,506,068

6,822,242

6,019,377

13,843,924

TOTAL VENITURI EXCEPTIONALE

0

0

81,392

0

0

TOTAL CHELTUIELI EXCEPTIONALE

20,009

2,964

43,882

0

0

REZULTATUL EXCEPTIONAL

-20,009

-2,964

37,510

0

0

VENITURI TOTALE

14,371

28,611,865

54,574,641

81,564,124

144,979,736

CHELTUIELI TOTALE

20,009

26,108,762

47,714,889

75,544,746

131,135,812

REZULTATUL BRUT AL EXERCITIULUI

-5,638

2,503,104

6,859,752

6,019,377

13,843,924

IMPOZIT PE PROFIT

3,593

264,601

600,969

858,815

3,436,295

REZULTATUL NET AL EXERCITIULUI

-9,231

2,238,503

6,258,783

5,160,563

10,407,629

BILANT PATRIMONIAL SIMPLIFICAT

ACTIV

PERIOADA DE ANALIZA

2000

2001

2002

2003

2004

TOTAL IMOBILIZARI NECORPORALE

0

29,192

15,254

63,701

136,333

TOTAL IMOBILIZARI CORPORALE

2,604,755

2,291,385

1,882,393

1,581,023

80,921,627

Terenuri

0

0

0

0

22,234,300

Mijloace fixe

2,604,755

2,291,385

1,882,393

1,581,023

50,980,720

Imobilizri corporale in curs

0

0

0

0

7,706,607

TOTAL IMOBILIZARI FINANCIARE

0

0

0

0

0

TOTAL ACTIVE IMOBILIZATE

2,604,755

2,320,578

1,897,647

1,644,724

81,057,960

TOTAL STOCURI

0

6,212,184

11,617,458

12,727,095

23,426,882

Matrii prime,materiale consumabile

0

5,337,168

7,294,937

12,307,692

19,977,719

Productie in curs de executie

0

240,994

3,884,891

5,794

1,219,760

Produse finite,reziduale si semifabricate

0

413,271

139,050

0

1,915,345

Marfuri

0

220,751

298,580

413,609

314,058

Alte stocuri

0

0

0

0

0

TOTAL CREANTE

0

3,171,650

3,445,081

3,255,394

3,324,705

Creante din exploatare din care:

0

3,171,650

3,445,081

3,255,394

3,324,705

Clienti si conturi asimilate

0

323,682

1,891,687

2,715,993

357,980

Creante din afara exploatarii

0

0

0

0

0

TOTAL DISPONIBILITATI SI PLASAMENTE

843,244

606,187

1,807,878

5,193,039

14,033,904

Titluri de plasament

0

0

0

0

0

Disponibilitati in casierie si conturi bancare

843,244

606,187

1,807,878

5,193,039

14,033,904

Alte valori lichide

0

10,374

0

0

0

TOTAL ACTIVE CIRCULANTE

843,244

10,000,395

16,870,417

21,175,528

40,785,491

TOTAL ACTIV

3,447,998

12,348,189

18,768,064

22,820,252

121,843,451

PASIV

PERIOADA DE ANALIZA

2000

2001

2002

2003

2004

TOTAL CAPITALURI PROPRII

3,444,405

5,309,868

10,991,144

14,654,617

25,339,629

Capital social

3,453,636

3,079,596

2,745,038

2,370,998

4,156,000

Rezerve

0

352,574

1,813,753

1,648,200

10,765,662

Rezultatul exercitiului

-9,231

2,238,503

6,258,783

5,160,563

10,407,629

Fonduri

0

0

0

0

0

Alte elemente de capitaluri proprii

0

0

173,570

5,474,857

10,338

DATORII PE TERMEN MEDIU SI LUNG

0

0

0

0

77,262,816

Credite bancare pe termen mediu si lung

0

0

0

0

65,148,784

Alte imprumuturi pe termen mediu si lung

0

0

0

0

12,114,032

TOTAL DATORII PE TERMEN SCURT

3,593

7,038,320

7,776,920

8,165,635

19,241,006

Datorii din exploatare din care:

3,593

6,860,870

7,776,920

8,165,635

19,241,006

Furnizori si conturi asimilate

0

5,156,438

5,083,899

7,390,506

5,200,751

Datorii financiare pe termen scurt

0

0

0

0

0

TOTAL PASIV

3,447,998

12,348,189

18,768,064

22,820,252

121,843,451

2.3. Analiza soldurilor intermediare de gestiune

SOLDURILE INTERMEDIARE DE GESTIUNE

Nr. Crt.

Specificatie

U.M.

Perioada de analiza

Simbol

2000

2001

2002

2003

2004

1

Marja comerciala

Mil.lei

0

279,584

204,491

380,036

111,498

Mc=Vvmf-Cmf

2

Cifra de afaceri

Mil.lei

0

27,559,201

53,484,961

80,860,487

137,456,081

CA=Vvmf+Pv

3

Productia exercitiului

Mil.lei

0

27,094,263

52,366,385

78,688,003

139,267,549

Pe=Pv+Ps+Pi

4

Valoarea adaugata

Mil.lei

0

7,494,135

17,697,366

21,780,886

40,118,478

Va=Mc+Pe-Cm-Cslt

5

Excedentul brut de exploatare

Mil.lei

0

2,792,245

12,728,008

14,982,051

28,356,693

Ebe=Va+Se-Itva-Chp

6

Rezultatul din exploatare

Mil.lei

0

2,560,205

6,691,889

5,770,916

13,201,146

Re=Ebe+Ave+Vp-Ace-Cpa

7

Rezultatul financiar

Mil.lei

14,371

-54,137

130,354

248,462

642,778

Rf=Vf-Cf

8

Rezultatul curent

Mil.lei

14,371

2,506,068

6,822,242

6,019,377

13,843,924

Rc=Re+Rf

9

Rezultatul exceptional

Mil.lei

-20,009

-2,964

37,510

0

0

Rx=Vx-Cx

10

Rezultatul brut

Mil.lei

-5,638

2,503,104

6,859,752

6,019,377

13,843,924

Rb=Rc+Rx

11

Rezultatul net

Mil.lei

-9,231

2,238,503

6,258,783

5,160,563

10,407,629

Rn=Rb-ImpP

12

Capacitatea de autofinantare

Mil.lei

-9,231

2,518,063

6,505,213

5,395,879

12,096,465

 Caf

Pentru perioada de analiza se manifesta un fenomen de relativa constanta a marjei comerciale dar aceasta nu are o relevanta majora pentru ca din totalul CA activitatea de comert are o pondere foarte scazuta.

Ceea ec este important este ca se inregistreaza o evolutie ascendenta si permanenta pe parcursul  tuturor celor 5 ani,atat a CA cat si a rezultatelor in valori absolute.Cel mai edificator este EBE care creste in 4 ani de mai mult de zece ori. Atat rezultatul din exploatare cat si rezultatul brut inregistreaza de asemenea o crestere spectaculoasa in anii 2001-2004,dar totusi neurmarind amplitudinea EBE.Aceasta sittuatie este explicabila prin faptul ca afacerea a crescut in complexitate intervenind astfel costuri suplimentare care cel putin in prima faza nu existau sau erau foarte mici.

Rezultatul brut si ce net au o crestere semnificativa de mai mult de 4 ori,practic daca s-ar stabili o medie de crestere putandu-se spunce ca aproape cu fiecare an activitatea s-a dublat.

2.4.  Analiza structurii financiare a patrimoniului

Pentru a putea face o analiza comparativa a structurii financiare dupa ce in prealabil am adus valorile bilantiere din anii precedenti in preturile ultimului an(2004) mai trebuie facuta si o retratare a  bilanturilor contabile si transformarea acestora  in bilanturi financiare.

Retratarea activului a constat in scaderea din imobilizariel necorporale a cheltuielilor de constituire si de cercetare dezvoltare cu scaderea concomitenta din capitalurile proprii. De asemenea cheltuielile inregistrate in avans se scad din activ si se scad concomitent si din capitalurile proprii iar provizioanele pentru riscuri si cheltuieli se cumuleaza cu datoriile pe termen scurt.

RETRATAREA BILANTULUI CONTABIL


ACTIV

PERIOADA DE ANALIZA

2000

2001

2002

2003

2004

 

BC

Corectii

BF

BC

Corectii

BF

BC

Corectii

BF

BC

Corectii

BF

BC

Corectii

BF

TOTAL IMOBILIZARI NECORPORALE

0

0

0

29,192

 

29,192

15,254

 

15,254

63,701

 

63,701

136,333

 

136,333

TOTAL IMOBILIZARI CORPORALE

2,604,755

0

2,604,755

2,291,385

 

2,291,385

1,882,393

 

1,882,393

1,581,023

 

1,581,023

80,921,627

 

80,921,627

Terenuri

0

0

0

0

 

0

0

 

0

0

 

0

22,234,300

 

22,234,300

Mijloace fixe

2,604,755

0

2,604,755

2,291,385

 

2,291,385

1,882,393

 

1,882,393

1,581,023

 

1,581,023

50,980,720

 

50,980,720

Imobilizri corporale in curs

0

0

0

0

 

0

0

 

0

0

 

0

7,706,607

 

7,706,607

TOTAL IMOBILIZARI FINANCIARE

0

0

0

0

 

0

0

 

0

0

 

0

0

 

0

TOTAL ACTIVE IMOBILIZATE

2,604,755

0

2,604,755

2,320,578

 

2,320,578

1,897,647

 

1,897,647

1,644,724

 

1,644,724

81,057,960

 

81,057,960

TOTAL STOCURI

0

0

0

6,212,184

 

6,212,184

11,617,458

 

11,617,458

12,727,095

 

12,727,095

23,426,882

 

23,426,882

Matrii prime,materiale consumabile

0

0

0

5,337,168

 

5,337,168

7,294,937

 

7,294,937

12,307,692

 

12,307,692

19,977,719

 

19,977,719

Productie in curs de executie

0

0

0

240,994

 

240,994

3,884,891

 

3,884,891

5,794

 

5,794

1,219,760

 

1,219,760

Produse finite,reziduale si semifabricate

0

0

0

413,271

 

413,271

139,050

 

139,050

0

 

0

1,915,345

 

1,915,345

Marfuri

0

0

0

220,751

 

220,751

298,580

 

298,580

413,609

 

413,609

314,058

 

314,058

Alte stocuri

0

0

0

0

 

0

0

 

0

0

 

0

0

 

0

TOTAL CREANTE

0

0

0

3,171,650

 

3,171,650

3,445,081

 

3,445,081

3,255,394

 

3,255,394

3,324,705

 

3,324,705

Creante din exploatare din care:

0

0

0

3,171,650

 

3,171,650

3,445,081

 

3,445,081

3,255,394

 

3,255,394

3,324,705

 

3,324,705

Clienti si conturi asimilate

0

0

0

323,682

 

323,682

1,891,687

 

1,891,687

2,715,993

 

2,715,993

357,980

 

357,980

Creante din afara exploatarii

0

0

0

0

 

0

0

 

0

0

 

0

0

 

0

TOTAL DISPONIBILITATI SI PLASAMENTE

843,244

0

843,244

606,187

 

606,187

1,807,878

 

1,807,878

5,193,039

 

5,193,039

14,033,904

 

14,033,904

Titluri de plasament

0

0

0

0

 

0

0

 

0

0

 

0

0

 

0

Disponibilitati in casierie si conturi bancare

843,244

0

843,244

606,187

 

606,187

1,807,878

 

1,807,878

5,193,039

 

5,193,039

14,033,904

 

14,033,904

Alte valori lichide

0

0

0

10,374

 

10,374

0

 

0

0

 

0

0

 

0

TOTAL ACTIVE CIRCULANTE

843,244

0

843,244

10,000,395

 

10,000,395

16,870,417

 

16,870,417

21,175,528

 

21,175,528

40,785,491

 

40,785,491

Ch efectuate in avans

 

 

 

11,377

-11,377

0

6,217

-6,217

0

6,839

-6,839

0

107,663

-107,663

0

TOTAL ACTIV

3,447,998

0

3,447,998

12,348,189

-11,377

12,336,812

18,768,064

-6,217

18,761,847

22,820,252

-6,839

22,813,413

121,843,451

-107,663

121,735,788

PASIV

PERIOADA DE ANALIZA

2000

2001

2002

2003

2004

 

BC

Corectii

BF

BC

Corectii

BF

BC

Corectii

BF

BC

Corectii

BF

BC

Corectii

BF

TOTAL CAPITALURI PROPRII

3,444,405

0

3,444,405

5,309,868

-11,377

5,298,491

10,991,144

-6,217

10,984,927

14,654,617

-6,839

14,647,778

25,339,629

-107,663

25,231,966

Capital social

3,453,636

0

3,453,636

3,079,596

 

3,079,596

2,745,038

 

2,745,038

2,370,998

 

2,370,998

4,156,000

 

4,156,000

Rezerve

0

0

0

352,574

 

352,574

1,813,753

 

1,813,753

1,648,200

 

1,648,200

10,765,662

 

10,765,662

Rezultatul exercitiului

-9,231

0

-9,231

2,238,503

 

2,238,503

6,258,783

 

6,258,783

5,160,563

 

5,160,563

10,407,629

 

10,407,629

Fonduri

0

0

0

0

 

0

0

 

0

0

 

0

0

 

0

Alte elemente de capitaluri proprii

0

0

0

0

 

173,570

 

173,570

5,474,857

 

5,474,857

10,338

 

10,338

Provizioane

 

 

 

0

 

0

11,276

-11.276

0

0

 

0

0

 

0

DATORII PE TERMEN MEDIU SI LUNG

0

0

0

0

 

0

0

 

0

0

 

0

77,262,816

 

77,262,816

Credite bancare pe termen mediu si lung

0

0

0

0

 

0

0

 

0

0

 

0

65,148,784

 

65,148,784

Alte imprumuturi pe termen mediu si lung

0

0

0

0

 

0

0

 

0

0

 

0

12,114,032

 

12,114,032

TOTAL DATORII PE TERMEN SCURT

3,593

0

3,593

7,038,320

 

7,038,320

7,776,920

11,276

7,788,196

8,165,635

 

8,165,635

19,241,006

 

19,241,006

Datorii din exploatare din care:

3,593

0

3,593

6,860,870

 

6,860,870

7,776,920

 

7,776,920

8,165,635

 

8,165,635

19,241,006

 

19,241,006

Furnizori si conturi asimilate

0

0

0

5,156,438

 

5,156,438

5,083,899

 

5,083,899

7,390,506

 

7,390,506

5,200,751

 

5,200,751

Datorii financiare pe termen scurt

0

0

0

0

 

0

0

 

0

0

 

0

0

 

0

TOTAL PASIV

3,447,998

0

3,447,998

12,348,189

-11,377

12,336,812

18,768,064

-17.484

18,761,847

22,820,252

-6,839

22,813,413

121,843,451

-107,663

121,735,788


BILANTUL FINANCIAR

ACTIV

2000

2001

2002

2003

2004

TOTAL IMOBILIZARI NECORPORALE

0

29,192

15,254

63,701

136,333

TOTAL IMOBILIZARI CORPORALE

2,604,755

2,291,385

1,882,393

1,581,023

80,921,627

TOTAL IMOBILIZARI FINANCIARE

0

0

0

0

0

TOTAL ACTIVE IMOBILIZATE

2,604,755

2,320,578

1,897,647

1,644,724

81,057,960

TOTAL STOCURI

0

6,212,184

11,617,458

12,727,095

23,426,882

TOTAL CREANTE

0

3,171,650

3,445,081

3,255,394

3,324,705

TOTAL DISPONIBILITATI SI PLASAMENTE

843,244

606,187

1,807,878

5,193,039

14,033,904

TOTAL ACTIVE CIRCULANTE

843,244

10,000,395

16,870,417

21,175,528

40,785,491

TOTAL ACTIV

3,447,998

12,336,812

18,761,847

22,813,413

121,735,788

PASIV

2000

2001

2002

2003

2004

TOTAL CAPITALURI PROPRII

3,444,405

5,298,491

10,984,927

14,647,778

25,231,966

DATORII PE TERMEN MEDIU SI LUNG

0

0

0

0

77,262,816

CAPITAL PERMANENT

3,444,405

5,298,491

10,984,927

14,647,778

102,494,782

IMPRUMUTURI PE TERMEN SCURT

0

0

0

0

0

DATORII DE EXPLOATARE

3,593

6,860,870

7,776,920

8,165,635

19,241,006

DATORII PE TERMEN SCURT

0

0

0

0

0

TOTAL PASIV

3,447,998

12,336,812

18,761,847

22,813,413

121,735,788

2.4.1. Analiza ratelor de structura ale activului

RATELE DE STRUCTURA ALE ACTIVULUI

Nr. Crt.

Specificatie

U.M.

Perioada de analiza

Simbol

2000

2001

2002

2003

2004

I

RATELE ACTIVELOR PERMANENTE

1

Rata activelor imobilizate

%

75.54%

18.81%

10.11%

7.21%

66.59%

RAI=AI/AT*100

2

Rata imobilizarilor necorporale

%

0.00%

0.24%

0.08%

0.28%

0.11%

Rim=Im/AI*100

3

Rata imobilizarilor corporale

%

75.54%

18.57%

10.03%

6.93%

66.47%

Rinc=Inc/AI*100

4

Rata imobilizarilor financiare

%

0.00%

0.00%

0.00%

0.00%

0.00%

Rif=If/AI*100

II

RATELE ACTIVELOR CIRCULANTE

5

Rata activelor circulante

%

24.46%

81.06%

89.92%

92.82%

33.50%

RAC=AC/AT*100

6

Rata stocurilor

%

0.00%

50.35%

61.92%

55.79%

19.24%

RSt=St/AC*100

7

Rata creantelor

%

0.00%

25.71%

18.36%

14.27%

2.73%

RCr=Cr/AC*100

8

Rata disponibilitatilor banesti

%

24.46%

4.91%

9.64%

22.76%

11.53%

RDb=Db/AC*100

            Rata activelor imobilizate desi in primii trei ani scade semnificativ injumatatindu-se ,in ultimul an de analiza inregistreaza o crestere exploziva datorita investitiilor masive din ultimul an.Acelasi lucru este valabil si pentru rata imobilizarilor corporale si asta deorece rata imobilizarilor necorporale este nesemnificativa.

Rata stocurilor desi se pastreaza intr-o relativa constanta pe parcursul anilor 2001-2003, descreste semnificativ in 2004 si aceasta tot datorita intrarii in activ a valoriilor mari reprezentate de hala si constructie.

2.4.2. Analiza ratelor de structura ale pasivului

RATELE DE STRUCTURA ALE PASIVULUI

Nr. Crt.

Specificatie

U.M.

Perioada de analiza

Simbol

2000

2001

2002

2003

2004

I

RATELE PASIVELOR PE TERMENE

1

Rata stabilitatii financiare

%

99.90%

42.95%

58.55%

64.21%

84.19%

RSF=Cpm/PT*100

2

Rata datoriilor curente

%

0.00%

0.00%

0.00%

0.00%

0.00%

RICr=Dts/PT*100

II

RATELE PASIVELOR RESURSE

3

Autonomia financiara globala

%

99.90%

42.95%

58.55%

64.21%

20.73%

RAFG=Cpr/PT*100

4

Autonomia financiara la termen

%

0.00%

0.00%

0.00%

0.00%

32.66%

RAFT=Cpr/Itml*100

5

Rata de indatorare globala

%

0.10%

55.61%

41.45%

35.79%

79.27%

RIG=DT/PT*100

6

Rata de indatorare la termen

%

0.00%

0.00%

0.00%

0.00%

306.21%

RIT=Itml/Cpr*100

            Firma dispune de stabiliatate financiara pe toata perioada de analiza. Tendinta ei de sporire este semnificativa si se datoreaza cresterii capitalurilor proprii, pe baza rezultatului net al exercitiului si sporirea datoriilor pe termen mediu si lung.

            Autonomia financiara la termen nu inregistreaza nici o valoare pana in anul 2004 in care s-a contractat creditul si atunci chiar avand o valoare rezonabila.In schimb autonomia financiara globala inregistreaza o scadere in ultimul tot datorita creditului contractat,pana atunci inregistrand o crestere semnificativa cu aproximativ 10% pe an.

2.5. Analiza echilibrului financiar

ECHILIBRUL FINANCIAR

Nr. Crt.

Specificatie

U.M.

Perioada de analiza

Simbol

2000

2001

2002

2003

2004

I

ECHILIBRUL PERMANENT

1

Fondul de rulment

mii lei

839,651

2,977,913

9,087,280

13,003,054

21,436,822

FR=Cpm-In

2

Fondul de rulment propriu

mii lei

839,651

2,977,913

9,087,280

13,003,054

-55,825,994

FRp=Cpr-In

3

Fondul de rulment strain

mii lei

0

0

0

0

77,262,816

FRs=Fr-Frp

4

Rata de finantare permanenta

%

132%

228%

579%

891%

126%

Rfp=Cpm/In*100

II

ECHILIBRUL CURENT

5

Necesarul de fond de rulment

mii lei

-3,593

2,522,964

7,285,619

7,816,854

7,510,581

NFR=(St+Cr)-(Fz+Ob)

6

Rata de finantare ciclica

%

0.00%

73.11%

51.63%

51.09%

71.92%

Rfc=Ots/Acm

III

ECHILIBRUL GLOBAL

7Trezoreri neta

mii lei

843,244

454,949

1,801,661

5,186,200

13,926,241

TN=FR-NFR=Db-Its

8

Flux monetar net

mii lei

843,244

-237,057

1,201,691

3,385,161

8,840,865

FMN=TNf-Tno

9

Rata de finantare globala

%

0.00%

118.03%

124.73%

166.35%

285.42%

Rfg=FR/NFR

            Fondul de rulment are o tendinta permanenta de crestere, practic si normala prin prisma cresterii activitatii in cei 4 ani de referinta crescand de mai mult de 7 ori.

Necesarul de fond de rulment inregistreaza o crestere  de inceput pentru ca apoi pe ultimii 3 ani sa se stabilizeze la nivelul de aproximativ 7,5 miliarde ceea ce denota ca in continuare societatea are nevoie de fond de rulment suplimentar.Faptul ca desi activitatea a crescut, NFR a ramas relativ constant se datoreaza cresterii vitezei de rotatie a creantelor si a cresterii nonproportionale  a vitezei de rotatie a furnizorilor.

Trezoreria neta prezinta valori pozitive si ascendente pe parcursul perioadei de analiza,care ne arat un echilibru financiar global satisfacator al societatii.

Valoarea fluxului monetar net ne aarat sporirea averii reale a firmei si a capacitatii acesteia de a investii din fonduri proprii.

2.6.  Analiza ratelor de gestiune

RATELE DE GESTIUNE

Specificatie

U.M.

Perioada de analiza

Simbol

2000

2001

2002

2003

2004

RATE GENERALE DE GESTIUNE

Rotatia activului total

rotatii

0.00

2.23

2.85

3.54

1.13

rAT=Vt/AT

Rotatia imobilizarilor nete

rotatii

0.00

11.88

28.18

49.16

1.70

rIn=Vt/In

Rotatia activelor circulante

rotatii

0.00

2.76

3.17

3.82

3.37

rAC=Vt/AC

GESTIUNEA STOCURILOR

Durata de rotatie a stocurilor

zile

0.00

81.15

78.20

56.66

61.36

dzSt=(St/CA)*360

RATELE DE GESTIUNE CURENTA

Durata de incasare a creantelor

zile

0.00

41.43

23.19

14.49

8.71

dzCr=(Cr/Vt)*360

Durata de incasare a clientilor

zile

0.00

4.23

12.73

12.09

0.94

dzCl=(Cl/CA)-360

Durata de plata a datoriilor

zile

0.00

91.94

52.35

36.35

50.39

dzOts=(Ots/Vt)*360

Durata de achitare a furnizorilor

zile

0.00

67.36

34.22

32.90

13.62

dzFz=(Fz/CA)*360

            La fel ca si la alti indicatori si rotatia activului total este influentata de contractarea creditului in anul 2004 astfel ca, desi in perioada 2001-2003 rotatia activului total a crescut,in anul 2004 inregistreaza o scadere semnificativa.

            O evolutie pozitiva o are durata de incasare a creantelor aceasta,scazand de la 41 zile la aproximativ 10 zile in amre masura aceasta datorandu-se incasarii intr-un termen mai scurt a clientilor.Trebuie spus ca in ceea ce priveste durata de incasare a clientilor valaorea din 2004 (0.94) nu este reala, aceasta datorandu-se faptului ca partenerii externi au avut concediu in ultima perioada a anului si si-au platit toate datoriile inainte de termen.

2.7. Analiza profitabilitatii si rentabilitatii

RATELE DE RENTABILITATE

Nr. Crt.

Specificatie

U.M.

Perioada de analiza

Simbol

2000

2001

2002

2003

2004

I

RATELE DE PROFITABILITATE

1

Rata rentabilitatii veniturilor

%

-64.23%

7.82%

11.47%

6.33%

7.18%

Rrv=Pn/Vt

2

Rata rentabilitatii resurselor consumate

%

-46.13%

8.57%

13.12%

6.83%

7.94%

Rrrc=Pn/Cht

3

Rata marjei brute

%

0.00%

10.13%

23.80%

18.53%

20.63%

Rrc=Ebe/CA

4

Rata rentabilitatii comerciale

%

0.00%

9.29%

12.51%

7.14%

9.60%

Rrc=Re/CA

II

RATELE DE RENTABILITATE

5

Rentabilitatea economica a capitalurilor investite

%

0.00%

48.22%

60.88%

39.38%

12.87%

Rre=Re/Cinv

6

Rentabilitatea economica a activelor

%

0.00%

22.61%

67.82%

65.65%

23.27%

Rre=Ebe/AT

7

Rentabilitatea financiara

%

-0.27%

42.16%

56.94%

35.21%

41.07%

Rrf=Pn/Cpr

8

Rentabilitatea financiara bruta

%

-0.27%

47.42%

59.19%

36.82%

47.74%

Rrf=Caf/Cpr

            Rata rentabilitatii resurselor consumate inregistreaza un nivel relativ constant avand totusi un varf in 2002 cu o scadere usoara in 2003,aceasta datorandu-se in principal schimbarii in structura a productiei. In schimb rata marjei brute se stabilizeaza pe ultimii 3 ani in jurul valorii de 20% ceea ce apare ca o valoare satifacatoare.

Rentabilitatea financiara inregistreaza o valaore ridicata si ca medie dar nu poate avea o semnificatie absoluta, intrucat asa cum reiese si din formula de calcul nu s-au luat in considerare si capitalurile imprumutate care inregistreaza totusi o pondere importanta.

2.8. Analiza riscului de faliment

BONITATEA FINANCIARA

Nr. Crt.

Specificatie

U.M.

Perioada de analiza

Simbol

2000

2001

2002

2003

2004

I

RATE DE LICHIDITATE

1

Rata de lichiditate curenta

-

234.67

1.42

2.17

2.59

2.12

AC/Ds

2

Rata de lichiditate rapida

-

234.67

0.54

0.68

1.03

0.90

(Cr+Db)/Dts

3

Rata de lichiditate imediata

-

234.67

0.09

0.23

0.64

0.73

Db/Dts

II

RATELE DE SOLVABILITATE

4

Solvabilitatea patrimoniala

-

959.58

1.75

2.41

2.79

1.26

AT/Dt

5

Capacitatea de rambursare

%

-256.89%

35.78%

83.65%

66.08%

12.53%

Caf/Dat

III

RATELE DE BONITATE

6

Rata creditelor de trezorerie

%

0.00%

0.00%

0.00%

0.00%

0.00%

Its/NFR

7

Prelevarea cheltuielilor financiare

%

0.00%

13.79%

6.40%

6.66%

12.39%

Chf/Ebe

Firma nu are probleme deosebite din punct de vedere al bonitatii. Nici din punct de vedere al sovabilitatii societatea nu inregistreaza valori ingrijoratoare,valorile fiind supraunitare.In privinat capacitatii de rambursare aceasta s-a deteriorat brusc incepand cu anul 2004 din cauza creditului contractat.


3. PERSPECTIVA  SITUATIEI FINANCIARE A S.C. KATHREIN ROMANIA S.R.L.

I. Estimarea situatiei financiare

3.1. Estimarea situatiei financiare

3.1.1. Cadrul general de abordare a perspectivei financiare

Pentru toate previziunile financiare punctul de plecare  este previziunea vanzarilor. Estimand cifra de afaceri pe perioada urmatoare se poate determina necesarul de active circulante si fixe si respectiv fondurile permanente si curente necesare  pentru acoperirea acestei finantarii.

Raportarea la cifra de afaceri, ca metoda,  este o metoda eficace care satisface eficient nevoile informationale ale unei firme.

Totusi exista si anumite limite ale acestei metode si anume ca se aplica la firme care deja activeaza de cel putin doi ani, presupunand ca in viitor nu vor avea loc modificari substantiale in obiectul de activitate al firmei.

Aceasta metoda presupune determinarea anumitor situatiilor pro-forma:

-          bilant financiar estimat;

-          cont de rezultate estimat;

-          situatia estimata a fluxurilor de trezorerie.

In cazul nostru estimarea situatiei financiare a firmei s-a facut pe baza urmatoarelor elemente:

-          estimarea prin metoda sintetica,pe baza de tendinta a cifrei de afaceri pe toti cei cinci ani,dat fiind obiectul de activitate al firmei;

-          estimarea sintetica in general a celorlalte elemente de venituri si cheltuieli pentru perioada de prognoza,pe baza comportamentului economic individual si fata d ecifra de afaceri;

-          estimarea normativa a elementelor de activ si pasiv care variaza in acelasi ritm cu cifra de afaceri.

-          estimarea analitica a elementelor patrimoniale care nu variaza in acelasi ritm cu cifra de afaceri.

3.1.2. Estimarea elementelor contului de rezultate

3.1.2.1. Estimari legate de activitatea de exploatare

a)      Estimarea cifrei de afaceri

Estimarea sintetica a productiei vandute.

            Pentru aceasta estimare se tine cont in mod expres de planurile de viitor pe care le are investitorul in Romania.Astfel ca, chiar daca in ultimii 4 ani analizati asa cum am mai spus activitatea apropae s-a dublat in fiecare an,aceasta crestere exponentiala nu va putea continua.Ca urmare in concordanta si cu bugetarile viitoare care au fost aduse la cunostinta managementului firmei, activitatea va mai crestere in ritmul de aproximativa dublare inca un an,dupa care urmand sa se inregistreze o crestere liniara normala de aproximativ 9% pe an.

            Acestea sunt premisele de la care s-a plecat in estimarile facute pentru perioada 2005-2009.

Estimarea sintetica a veniturilor din vanzarea marfurilor

            Intrucat veniturile din vanzarea marfurilor reprezinta un procent neimportant din total activitate se considera si in cadrul estimarii ca acestea vor urmari activitatea globala a firmei.

Estimarea celorlalte venituri din exploatare

            Si ponderea acestor venituri este foarte mica daca nu chiar insignifianta motiv pentru care previzionarea lor urmeaza acelasi trend.

Estimarea veniturilor totale din exploatare

S-a facut prin insumarea elementelor prezentate anterior.

b)     Estimarea cheltuielilor din exploatare

Estimarea cheltuileilor privind marfurile

Cheltuielile privind marfurile sunt in stricat concordanta cu veniturile din vanzare amarfurilor dar cum acestea nu au pondere importanta in total activitate nici cheltuilelie nu vor avea,respecatandu-se totusi marja comerciala.

Estimarea cheltuielilor materiale

            Pentru cheltuielile materiale s-a luat in considerare faptul ca incepand cu 2005 se va trece la alta structura de productie, fapt care va produce mici modificari procentuale ale ponderii cheltuielilor materiale din total cheltuieli.Aceasta modificare este in sensul unei cresteri usoare.

Estimarea cheltuielilor cu lucrarile si serviciile executate de terti

            Datorita cresterii atat in cifra absoluta cat si in complexitate a activitatii, se preconizeaza o crestere accentuata a cheltuielilor cu lucrarile si serviciile tertilor astfel ca, in perioadele previzionate acest gen de cheltuieli vor creste supraproportional.

Estimarea cheltuielilor cu personalul

            Desi cheltuielile cu personalul vor creste in cifra absoluta totusi ele nu vor urmari trendul CA, intrucat incepand cu anul 2005 angajarile masive se vor produce in randul personalului direct productiv care va pondera in sens negativ fondul global de salarii in cifra absoluta ca si evolutie.

Estimarea cheltuielilor cu impozitele,taxele si varsaminte asimilate

 Acestea vor creste in suma absoluta dar neurmarind ansamblul activitatii si aceasta in principal datorita introducerii cotei unice incepand cu ianuarie 2005.

Estimarea altor cheltuieli de exploatare

Estimarea acestora s-a facut in concordanta cu nivelul volumului de activitate.

Estimarea cheltuielilor cu amortizarea

            Cheltuielile cu amortizarea s-au estimat in functie de amortizarea anuala a imobilizarilor corporale si necorporale aflate in functiune, a mijloacelor fixe intrate prin investitii considerandu-se de catre managementul firmei necesara o permanenta innoire a utilajelor si masinilor tehnologice.

Estimarea cheltuielilor totale privind exploatarea

S-a facut prin insumarea elementelor prezentate anterior.

c)      Estimarea rezultatului din exploatare

            Estimarea rezultatului din exploatare (Re) s-a facut analitic pe toti cei cinci ani de prognoza,pe baza estimarilor anterioare privind:

-          veniturile din exploatare (Ve);

-          cheltuielile din exploatare (Che).

Re = Ve- Che

3.1.2.2. Estimari legate de activitatea financiara

a) Estimarea veniturilor financiare

Veniturile financiare din dobanzi

            Aceste venituri care nu au o pondere importanta in totalul veniturilor, s-au estimat ca uramand trendul activitatii, ele inregistrandu-se mai mult ca venind din depozitele pe termen scurt (over-night).

Veniturile din diferente de curs valutar

            Estimarea veniturilor din curs valutar s-a facut tinand seama de evolutia ascendenta a activitatii si a faptului ca majoritatea clientilor sunt  externi iar conform prognozei dupa o scadere accentuata a cursului valutar, acesta va inregistra o crestere relativ liniara.

Alte venituri financiare

            Acestea  sunt evaluate ca urmand trendul aprovizionarii cu materii prime,intrucat firma beneficiaza de sconto-uri pentru plata inainte de termene.

Total venituri financiare

Se face prin cumularea veniturilor enumerate anterior.

b) Estimarea cheltuielilor financiare

Estimarea cheltuielilor financiare cu dobanzile

            Datorita creditului contractat acestea vor avea o pondere semnificativa totusi  ele  descrescand progresiv pana in anul 2009 intrucat acel an va fi si anul in care creditul bancar va fi restituit integral.

Estimarea cheltuielilor din diferente de curs valutar

Estimarea cheltuielilor din curs valutar s-a facut, deasemenea tinand seama de evolutia ascendenta a activitatii si a faptului ca o mare parte a furnizorilor sunt  externi iar conform prognozei dupa o scadere accentuata a cursului valutar, acesta va inregistra o crestere relativ liniara.

Estimarea cheltuielilor financiare totale

Se face prin cumularea veniturilor enumerate anterior.

3.1.2.3. Estimarea activitatilor execeptionale

Intrucat la firma S.C. KATHREIN ROMANIA S.R.L. nu s-au inregistrat venituri si cheltuieli exceptionale acestea nu au fost luate in calculul prognozei.

3.1.2.4. Estimarea rezultatului exercitiului

 a) Estimarea rezultatului brut al exercitiului

Estimarea rezultatului brut ( Rb)  al exercitiului s-a facut analitic pe toti cei cinci ani de prognoza, pe baza estimarilor anterioare privind:

-          veniturile totale cumulate pe activitati ( exploatare, financiar, exceptional): Vt=Ve+Vf+Vx

-          cheltuielile totale cumulate pe activitati ( exploatare, financiar, exceptional): Cht= Che+Chf+Chx

Rb  = Vt-Che

b) Estimarea impozitului pe profit

Imp/p = Cimp*Rbi

c) Estimarea profitului net

Rn = Rbi – Imp/p

CONTUL DE REZULTATE ESTIMAT

(pentru perioada 2005-2009)

ELEMENTE

PERIOADA DE ESTIMARE

2005

2006

2007

2008

2009

Venituri din vanzarea marfurilor

2,637,116

6,592,790

7,252,069

7,832,235

8,458,813

Productia vanduta

272,275,046

408,412,569

449,253,826

485,194,132

524,009,663

CIFRA DE AFACERI

274,912,162

415,005,359

456,505,895

493,026,366

532,468,476

Venituri din productia stocata

6,260,052

8,451,070

9,296,177

10,039,871

10,843,061

Venituri din productia imobilizata

0

0

0

0

0

PRODUCTIA EXERCITIULUI

278,535,098

416,863,639

458,550,003

495,234,003

534,852,724

Venituri din subventii de expolatare

0

0

0

0

0

Alte venituri din exploatare

474,902

237,451

261,196

282,092

304,659

Venituri din provizioane privind exploatarea

0

0

0

0

0

TOTAL VENITURI EXPLOATARE

281,647,116

423,693,880

466,063,268

503,348,330

543,616,196

Cheltuieli privind marfurile

2,414,120

5,399,495

5,939,445

6,414,600

6,927,768

Total cheltuieli materiale

172,602,310

258,903,465

284,793,812

307,577,316

332,183,502

Cheltuieli cu lucrari si servicii executate de terti

25,918,828

40,854,236

44,939,660

48,534,832

52,417,619

Impozite,taxe si varsaminte asimilate

1,421,158

1,705,390

1,875,929

2,026,003

2,188,083

Total cheltuieli cu personalul

22,102,412

30,943,377

34,037,714

37,781,863

40,804,412

Alte cheltuieli de explatare

27,408,324

44,256,145

48,681,760

52,576,300

56,782,404

Cheltuieli cu amortizari si provizioane

3,377,672

4,053,206

4,458,527

4,815,209

5,200,426

TOTAL CHELTUIELI DE EXPLOATARE

255,244,824

386,115,314

424,726,845

459,726,124

496,504,214

REZULTATUL DIN EXPLOATRE

26,402,292

37,578,566

41,336,423

43,622,205

47,111,982

Participatii,imobilizari financiare si creante

0

0

0

0

0

Venituri din titluri de plasament

0

0

0

0

0

Venituri din diferente de curs valutar

5,501,592

4,951,433

5,446,576

5,882,302

6,352,886

Venituri din dobanzi

913,182

1,095,818

1,205,400

1,301,832

1,405,979

Alte venturi financiare

1,897,582

3,225,889

3,548,478

3,832,357

4,138,945

Venituri din provizioane

0

0

0

0

0

TOTAL VENITURI FINANCIARE

8,312,356

9,273,141

10,200,455

11,016,491

11,897,810

Pierderi din creante legate de participatii

0

0

0

0

0

Cheltuieli din titluri de plasament cedate

0

0

0

0

0

Cheltuieli din diferente de curs valutar

3,966,640

3,768,308

4,145,139

4,476,750

4,834,890

Cheltuieli privind dobanzile

4,017,666

3,515,458

2,511,042

1,506,625

502,208

Alte cheltuieli financiare

0

0

0

0

0

Cheltuieli cu amortizari si provizioane

0

0

0

0

0

TOTAL CHELTUIELI FINANCIARE

7,984,306

7,283,766

6,656,180

5,983,375

5,337,098

REZULTATUL FINANCIAR

328,050

1,989,374

3,544,274

5,033,116

6,560,712

REZULTATUL CURENT

26,730,342

39,567,941

44,880,697

48,655,322

53,672,694

TOTAL VENITURI EXCEPTIONALE

0

0

0

0

0

TOTAL CHELTUIELI EXCEPTIONALE

0

0

0

0

0

REZULTATUL EXCEPTIONAL

0

0

0

0

0

VENITURI TOTALE

289,959,472

432,967,021

476,263,723

514,364,821

555,514,006

CHELTUIELI TOTALE

263,229,130

393,399,080

431,383,026

465,709,499

501,841,312

REZULTATUL BRUT AL EXERCITIULUI

26,730,342

39,567,941

44,880,697

48,655,322

53,672,694

IMPOZIT PE PROFIT

4,284,874

6,342,741

7,194,376

7,799,448

8,603,733

REZULTATUL NET AL EXERCITIULUI

22,445,468

33,225,200

37,686,322

40,855,874

45,068,961

3.1.3. Estimarea elementelor patrimoniale

3.1.3.1. Estimarea elementelor de activ

a) estimarea elementelor de active circulante

S-a facut prin cumularea nivelelor estimate pe cei cinci ani de prognoza a categoriilor de active circulante.

Estimarea stocurilor

            Stocurile vor urmari nivelul estimat al productiei sporind in cifra absoluta dar intrucat se pastreaza caracteristicile procesului productiv nu va fi nevoie de o redimensionare a lor.

Estimarea creantelor

            Estimarea lor s-a facut pe baza ratelor cinetice de rotatie tinand cont de nivelul estimat al CA si in raport cu soldurile medii ale anului precedent amplificat cu coeficientul de dezvoltare a afacerii.

b) Estimarea elementelor de active imobilizate

S-a facut prin cumularea nivelelor estimate pe cei cinci ani de prognoza a categoriilor de active imobilizate.

Estimarea imobilizarilor necorporale

            S-a facut pe baza ipotezei conform careia nu se vor mai efectua investitii majore in perioada de prognoza.

Estimarea imobilizarilor corporale

            S-a luat in considerare ca terenul va ramane la valoarea din contabilitate a anului 2004 deoarece nu se vor mai achizitiona nici vinde terenuri. Restul mijloacelor fixe a caror componenta principala o regasim in masini,utilaje si aparate de masura vor avea o crestere liniara datorata in principal investitiilor de inlocuire.

3.1.3.2. Estimarea elementelor de pasiv

Pe baza egalitatii fundamentale intre activ si pasiv, cresterea elementelor de activ trebuie sa genereze fie coerelata cu cresterea  surselor de finantare. Pentru aceasta crestere s-a pornit de la urmatoarele premise:

-          elementele din activ imobilizate trebuie in pricipiu finantate din resurse permanente

-          trebuie pastrat un nivel normal de indatorare fara a periclita considerabil riscul financiar si de faliment

-          trebuie sa existe un echilibru financiar intre utilizari si resurse

-          costul capitalului trebuie s ase incadreze in limite normale.

Totusi datorita situatiei speciale in care se afla KATHREIN Romania nu s-au putut resoecta integral aceste pricipii.

a) Estimarea resurselor curente

            S-a facut pe baza ratelor cinetice de rotatie corelate cu  nivelul estimat al cifrei de afaceri si de asemenea dorindu-se eficientizarea gestiunii datoriilor fata de furnizori.

b) Estimarea surselor de finantare permanente

            Capitalurile proprii vor ramane la valoarea capitalului social, vor incorpora rezultatul net al exercitiului care in suma absoluta creste in fiecare an. Creditul bancar pe termen mediu si lung urmeaza sa fie rambursat aconform graficului pana in 2009.

BILANTUL FINANCIAR ESTIMAT

(PENTRU PERIOADA 2005-2009)

ACTIV

PERIOADA DE ESTIMARE

2005

2006

2007

2008

2009

TOTAL IMOBILIZARI NECORPORALE

272,666

1,090,664

1,112,477

889,982

711,985

TOTAL IMOBILIZARI CORPORALE

102,558,684

102,528,934

104,134,827

105,772,837

107,443,608

Terenuri

22,234,300

22,234,300

22,234,300

22,234,300

22,234,300

Mijloace fixe

76,471,080

80,294,634

81,900,527

83,538,537

85,209,308

Imobilizri corporale in curs

3,853,304

0

0

0

0

TOTAL IMOBILIZARI FINANCIARE

0

0

0

0

0

TOTAL ACTIVE IMOBILIZATE

102,831,350

103,619,598

105,247,304

106,662,819

108,155,593

TOTAL STOCURI

49,427,681

73,779,286

81,157,214

87,649,792

94,661,775

Matrii prime,materiale consumabile

41,953,210

63,768,879

70,145,767

75,757,428

81,818,023

Productie in curs de executie

3,659,280

4,391,136

4,830,250

5,216,670

5,634,003

Produse finite,reziduale si semifabricate

2,873,018

3,734,923

4,108,415

4,437,088

4,792,055

Marfuri

942,174

1,884,348

2,072,783

2,238,605

2,417,694

Alte stocuri

0

0

0

0

0

TOTAL CREANTE

6,649,410

9,974,115

10,971,527

11,849,249

12,797,189