Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » comert
Comerciantul

Comerciantul


Comerciantul

Agentul economic care realizeaza actele de comert poate fi definit ca fiind persoana fizica sau juridica a carei profesie este comertul.

In legatura cu efectuarea profesiei de comerciant sunt mentionate unele restrictii cu privire la posibilitatea de a exercita diverse activitati comerciale si sunt mentionate obligatiile si prerogativele comerciantului.

Restrictiile referitoare la exercitarea profesiei de comerciant sunt cuprinse in legislatia specifica domeniului respectiv, care urmareste sa asigure un statut clar comerciantilor si sa nu permita practicarea acestei profesii de catre persoane necorespunzatoare din punct de vedere economic sau moral. In acest scop sunt evidentiate incapacitati si incompatibilitati ale persoanelor in legatura cu profesia de comerciant. De asemenea sunt evidentiate si restrictii referitoare la modul de organizare a diferitelor tipuri de comert, cum ar fi interdictia de a desfasura comert de catre intreprinzatori particulari intr-un domeniu in care statul detine monopolul, reglementari si controale stricte in anumite sectoare de comert, restrictii si prescriptii speciale, domenii in care se poate desfasura activitate numai pe baza unei autorizatii administrative speciale, eliberate de catre un organ guvernamental sau municipal.



Obligatiile comerciantului se refera la organizarea sistemelor de relatii, responsabilitatea fiscala si calitatea de patron. Acestea se refera la obligatiile privind tinerea evidentei contabile, deschiderea unui cont la o banca, suportarea consecintelor falimentului, regimul judiciar in cazul suspendarii unei plati, plata impozitelor de orice natura, dar mai ales a taxei pe valoare adaugata, raporturile cu salariatii, respectarea codului muncii, respectarea contractelor de munca, a securitatii muncii, etc.

Prerogativele comerciantului se refera la drepturile de care acesta beneficiaza in exercitarea profesiei sale. Astfel de drepturi sunt: dreptul de a fi ales si a alege in cadrul Camerelor de Comert, posibilitatea de a beneficia de masuri speciale cu privire la urmarirea contractelor comerciale si a altor acte care privesc activitatea comerciala, dreptul de a contesta anumite hotarari care i se par neconforme cu realitatea si de a aduce probe in acest sens, dreptul de a acorda sau primi imprumuturi comerciale.

(Bintintan P., 2006)





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.