Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale uniceAcasa » afaceri » comert
Functiile comertului

Functiile comertuluiFunctiile comertului

Deoarece comertul se situeaza ca intermediar intre producatori si consumatori, putem identifica mai multe functii ale lui, prin care asigura avantaje atat pentru producatori cat si pentru consumatori:

n     Functia principala a comertului este cumpararea marfurilor de la producatori sau colectori si depozitarea lor pentru ca mai apoi acestea sa fie pregatite pentru vanzarea catre alti intermediari sau consumatorii finali.

n     O alta functie este stocarea marfurilor, care reprezinta o functie indispensabila pentru asigurarea unei circulatii normale ale marfurilor. Aceasta functie decurge din faptul ca, comertul reprezinta o veriga intre productie si consum. Chiar daca in economie se asigura o anumita coordonare a productiei cu consumul, sincronizarea nu poate fi intotdeauna perfecta din cauza mai multor factori, dintre care cel mai important este sezonalitatea. Stocarea asigura deci realizarea acestui echilibru intre productie si consum, respectiv oferta si cerere de marfuri.

n     Pregatirea marfurilor pentru vanzare este a treia functie pe care o are comertul. Necesitatea existentei acestei functii a comertului decurge din faptul ca marfurile care ies din sfera productiei trebuie sa treaca peste o serie de procese inainte de a fi gata pentru a intra in sfera consumului. Operatiunile prin care pot trece marfurile in procesul de pregatire pentru vanzare sunt: finisarea marfurilor, portionarea, dozarea, preambalarea, asortarea loturilor, formarea sortimentelor comerciale, a partizilor de marfuri.

n     Miscarea marfurilor este necesara pentru ca productia si consumul sunt separate in timp si spatiu. Comertul trebuie deci sa indeplineasca functia de transfer a marfurilor la locul si in momentul in care se manifesta cererea, pentru ca marfurile sa poata ajunge la consumatori.

n     Indeplinirea de catre comert a functiilor amintite anterior genereaza o alta functie specifica, numita crearea conditiilor necesare pentru desfasurarea actelor de vanzare-cumparare. Aceasta functie include operatii precum asigurarea bazei materiale necesare desfasurarii procesului de circulatie a marfurilor, o retea corespunzatoare de unitati comerciale, dotarea acestora cu utilaj comercial adecvat si asigurarea cu forta de munca care sa serveasca acest proces.

n     Promovarea produselor sau a vanzarilor este functia pe care trebuie sa o indeplineasca comertul pentru buna desfasurare a activitatii comerciale. In acest scop, comertul recurge la o serie de tehnici specifice acestui scop, cum ar fi publicitate la locul vanzarii, merchandising, publicitate prin mass-media. Toate acestea au scopul de a informa consumatorii si de a le influenta comportamentul de cumparare.

n     Cercetarea cererii de marfuri si servicii este poate una dintre cele mai importante functii ale comertului, asigurand informatii pentru supravietuirea societatilor comerciale. Firmele producatoare trebuie sa produca conform cererii de pe piata, oferta trebuind sa corespunda cererii din punct de vedere cantitativ, calitativ si structural. Intreprinderile comerciale sunt mai potrivite pentru indeplinirea acestei functii decat cele producatoare, deoarece ele sunt cele care intra permanent in contact direct cu consumatorii. (Bintintan, P., 2006)

Desfasurarea unui comert modern contribuie la cresterea calitatii vietii. Astfel putem spune ca prin desfasurarea activitatii sale, inafara de functia economica, comertul indeplineste si o functie sociala, contribuind la satisfacerea cerintelor consumatorilor. Prin functiile pe care le indeplineste, comertul are un rol justificat ca intermediar activ intre productie si consum.

Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE Clasa: I Matematica - Adunarea si scaderea numerelor naturale de la 0 la 30, fara trecere peste ordin
 Proiect didactic Grupa: mijlocie - Consolidarea mersului in echilibru pe o linie trasata pe sol (30 cm)
 Redresor electronic automat pentru incarcarea bateriilor auto - proiect atestat
 Proiectarea instalatiilor de alimentare ale motoarelor cu aprindere prin scanteie cu carburator

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 Proiect diploma Finante Banci - REALIZAREA INSPECTIEI FISCALE LA O SOCIETATE COMERCIALA
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 CONTABILITATEA FINANCIARA TESTE GRILA LICENTA
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Proiect atestat informatica- Tehnician operator tehnica de calcul - Unitati de Stocare
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia
Discounturi
SOCIETATEA IN NUME COLECTIV
Vanzarea de produse alcoolice si nealcoolice in Egipt si alte tari musulmane
Nomenclator clienti
SOCIETATEA IN COMANDITA SIMPLA
Cererea de bunuri de folosinta indelungata
Tehnici comerciale la Magazinul Altex - Studiu de caz
Corespondenta comerciala in activitatea de import export


Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu