Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » economie » contabilitate
CONTABILITATEA TREZORERIEI

CONTABILITATEA TREZORERIEI


CONTABILITATEA TREZORERIEI

Definitii, structura elementelor privind trezoreria

Trezoreria reprezinta totalitatea operatiunilor banesti si financiare pe care le efectueaza o societate in scopul asigurarii mijloacelor banesti necesare desfasurarii normale a activitatii ei.

In structura trezoreriei se cuprind:

a)   Investitiile financiare pe termen scurt sau titlurile de plasament - reprezinta acele investitii pe care societatea le face pentru achizitionarea de titluri de valoare in vederea realizarii unui profit intr-un termen scurt prin vanzarea acestora la un pret mai mare decat pretul de cumparare.

Titlurile de plasament cuprind:



- actiunile proprii rascumparate temporar pentru a fi redistribuite salariatilor, vandute la bursa sau reduceri a capitalului;

- actiunile achizitionate si revandute;

- obligatiuni emise si rascumparate;

- obligatiunile;

- bonurile de tezaur sau de trezorerie;

- alte titluri de valoare.

a.1.) Actiunea reprezinta un titlu de plasament emis de o societate pe actiuni care atesta participarea detinatorului la capitalul societatii si care da dreptul detinatorului de a primi dividente adica cote parti repartizate din profitul obtinut de societate.

a.2.) Obligatiunea reprezinta un titlu de plasament emis de o societate comerciala pentru obtinerea unui imprumut de la posesorul obligatiunii si care confera acestuia un venit sub forma de dobanda.

Evaluarea titlurilor de plasament are in vedere cele patru momente stabilite pentru evaluare si anume :

- la intrarea in patrimoniu prin achizitii cu titlu oneros(cu plata) se evolueaza la cost de achizitie (pret de cumparare sau valoarea din contract). Cheltuieli accesorii de cumparare a titlurilor cum sunt comisioanele si alte cheltuieli aferente nu se includ in cost de achizitie ci se inregistreaza direct in cheltuieli de exploatare ale exercitiului.

- cu ocazia inventarierii evaluarea se face la valoarea actuala estimata in functie de pretul pietei si de utilitatea titlurilor pentru societatea respectiva;

- cu prilejul intocmirii bilantului, evaluarea se realizeaza pe titluri de aceeasi natura prin compararea valorii de inventar (valoarea actuala) cu cea de intrare (contabila) iar pentru diferenta in minus (valoarea de inventar mai mica decat cea de intrare) se constituie provizioane pentru deprecierea titlurilor de plasament;

- la iesirea din patrimoniu evaluarea se face la valoarea lor de intrare (contabila).

b)  Disponibilitatile banesti in conturi la banci si in casierie au urmatoarea structura:

- valorile de incasat: cecurile si efectele comerciale depuse la banci;

- disponibilitatile in lei si in valuta;

- cecurile unitatii;

- creditele acordate de banca in conturile curente, asa zise credite de acoperire;

- creditele pe termen scurt acordate prin conturi separate de imprumut;

- dobanzi aferente disponibilitatilor;

- alte valori de trezorerie: acreditive, avansuri de trezorerie, alte valori.

b.1.) Efectele de comert sunt inscrisuri care prevad obligatia unei persoane numita debitor de a plati sau de a face sa se plateasca unei persoane numita creditor o suma de bani la un anumit termen (scadenta) si la un loc determinat (loc de plata). Efectele reprezinta titluri de credite care prevad obligatia de a plati la scadenta o anumita suma de bani.

b.2.) Acreditivul reprezinta suma separata din contul platitorului si tinuta la dispozitia unui furnizor la unitatea bancara la care platitorul isi are contul in vederea efectuarii de plati pentru aprovizionarile efectuate.

Evaluarea disponibilitatilor si a operatiilor in devize se face astfel:

- creditele si datoriile unitatii inclusiv cele in devize se evalueaza la valoarea nominala;

- operatiunile de deconturi in devize precum si incasarile si platile in numerar se evalueaza la cursul de schimb in vigoare din ziua cand se face operatiunea; diferentele de curs valutar dintre data inregistrarii creantei sau datorii in devize si data decontarii respectiv incasarii se inregistreaza la cheltuieli financiare (diferente nefavorabile) respectiv la venituri financiare (pentru diferentele favorabile).

- la inchiderea exercitiului financiar atat creantele si datoriile in devize cat si disponibilitatile in devize se evalueaza la cursul in vigoare din ultima zi a anului , iar diferentele de curs valutar fata de data inregistrarii in contabilitate se reflecta in conturile de cheltuieli respectiv venituri.

c) Alte valori de trezorerie in care se cuprind: timbrele fiscale si postale; tichete si biletele de calatorie; biletele de tratament si de odihna; bonuri (cantitati fixe) pentru carburanti si lubrifianti; alte valori.

2. Documentele utilizate in cadrul trezoreriei

In functie de modul de efectuare a operatiunilor banesti intre societatile comerciale si intre acestea si alte persoane fizice sau juridice, documentele utilizate se grupeaza in:

Documente de incasari si plati in numerar (pentru operatiuni prin casierie) sunt:

o    Chitanta - utilizata pentru incasarea sumelor prin casierie iar in cazul cumpararilor fara factura se foloseste chitanta fiscala;

o    Cec-ul de numerar- utilizat pentru ridicarea numerarului de la banca;


o    Foaia de varsamant, utilizat pentru depunerea numerarului la banca;

o    Dispozitia de plata-incasare catre casierie, utilizat pentru plata avansurilor de deplasare respectiv pentru incasarea avansurilor neutilizate;

o    Procesul-Verbal de plati, utilizat pentru predarea sumelor de casierul societatii catre casierii platitori;

o    Imputernicirea, este documentul prin care se autorizeaza o persoana pentru a incasa drepturile banesti de la casieria societatii;

o    Registrul de casa, in lei sau in valuta, este documentul centralizator al incasarilor si platilor in numerar efectuate prin casieria societatii pe baza actelor justificative. La sfarsitul fiecarei zile in registrul de casa se stabileste soldul de casa (numerarul existent in casierie).

2) Documente de incasari si plati fara numerar (decontari pe baza unor instrumente de plata fara numerar) sunt: 

o    Cecul:

este un instrument cu care se poate plati valoarea unor bunuri primite fara a avea nevoie de numerar;

este utilizat de titularii de cont cu disponibilitati in cont;

circula intre trei persoane: tragator -tras- beneficiar;

se emite de tragator (titularul de cont) prin care se cere bancii ca in calitatea sa de tras sa plateasca beneficiarului (sau insusi tragatorului aflat in pozitie de beneficiar) o suma de bani la prezentarea cecului;

- se plateste numai la vedere, adica la depunerea lui de catre beneficia;

o    Borderoul documentelor achitate cu cecuri de decontare - utilizat ca document justificativ (impreuna cu documentele in baza carora s-au emis cecuri) pentru sumele achitate cu cecuri din carnete cu/si fara limite de suma.

o    Cambia - este un instrument de plata dar si un titlu de credit prin care tragatorul (emitentul) plateste o datorie fata de beneficiar prin intermediul altei persoane (tras) care era datoare tragatorului . Plata se face la ordinul tragatorului sau al beneficiarului.

o    Biletul la ordin, este un instrument de plata prin care emitentul isi ia angajamentul de a plati beneficiarului la scadenta o suma de bani. Este si un titlu de credit creat de emitent in calitate de debitor care se obliga sa plateasca o suma de bani la un anumit termen sau la prezentarea unui beneficiar aflat in calitate de creditor.

o    Ordinul de plata - este o dispozitie neconditionata data de emitent unei banci de a plati unui beneficiar la o anumita data o suma de bani.

o    Extrasul de cont - este documentul centralizator al incasarilor si platilor fara numerar efectuate prin contul de la banca pe baza actelor justificative. Se intocmeste de unitatea bancara zilnic si se pune la dispozitia societatii titulara a contului impreuna cu documentele justificative care au stat la baza inregistrarii operatiunilor in cont.

In cadrul operatiunilor de plata prin cambie sau bilet la ordin intervine operatiunea de scontare care inseamna:

- cumpararea de catre o banca a unei cambii sau bilet la ordin inainte de scadenta de la beneficiarii titlurilor;

- operatia prin care banca plateste beneficiarului suma inscrisa in cambie sau bilet la ordin, mai putin dobanda denumita scont, calculata de la data scontarii si pana la scadenta;

- operatia prin care o banca avanseaza inainte de scadenta unui client al ei, valoarea unor bilete la ordin sau cambii in schimbul unei sume retinuta denumita scont.

3. Contabilitatea investitiilor financiare pe termen scurt (titluri de plasament)

Contabilitatea titlurilor de plasament se realizeaza cu ajutorul conturilor din clasa 5 " Conturi de trezorerie" grupa 50 " Investitii financiare pe termen scurt" si anume :

- 501 "Investitii financiare pe termen scurt";

- 502 "Actiuni proprii";

- 503 "Actiuni";

- 505 "Obligatiuni emise si rascumparate";

- 506 "Obligatiuni";

- 508 "Alte investitii financiare pe termen scurt si creante asimilate";

- 5081 "Alte titluri de plasament";

- 5088 "Dobanzi la obligatiuni si titluri de plasament";

- 509 "Varsaminte de efectuat pentru investitii financiare pe termen scurt".

Toate aceste conturi cu exceptia contului 509 au functie contabila de activ si se debiteaza cu titlurile de valoare cumparate sau rascumparate din propriile emisiuni, se crediteaza cu valoarea contabila (de intrare) a titlurilor vandute sau anulate dupa caz iar soldul final debitor reprezinta valoarea titlurilor de plasament aflate in portofoliul societatii.

De mentionat ca, valoarea contabila a acestor titluri este data de pretul de cumparare sau valoarea stabilita prin contractele de achizitie, iar toate cheltuielile accesorii de cumparare (comisioanele de intermediere, onorariile, spetele bancare, etc) se inregistreaza direct in cheltuieli curente de exploatare ale anului curent.

Contul 509 "Varsaminte de efectuat pentru investitii financiare pe termen scurt" are functie contabila de pasiv, este un cont de datorie si exprima titlurile de valoare dobandite dar neachitate.

Contabilitatea operatiilor efectuate prin conturile de la banci

In categoria operatiunilor efectuate prin conturile de la banci se cuprind:

a) Valorile de incasat care cuprind cecurile si efectele de incasat, evidentiate in contul 511 "Valori de incasat" cu urmatoarele detalieri in conturi sintetice de gradul II:

"Cecuri de incasat"

- 5113 " Efecte de incasat"

- 5114 " Efecte remise spre scontare".

Toate aceste conturi au functie contabila de activ, se debiteaza cu valorile de incasat si se crediteaza cu valorile incasate iar soldul debitor reprezinta valorile de incasat existente in conturile de la banci.

b) Disponibilitatile in lei si devize cuprind sumele in lei sau devize aflate in conturi la banci si a celor in curs de decontare evidentiate in contul 512 "Conturi curente la banci" care se detaliaza in urmatoarele conturi sintetice de gradul II:

"Conturi la banci in lei"

"Conturi la banci in valuta"

"Sume in curs de decontare".

Contul 512, este cont bifunctional, avand functie contabila de activ atunci cand reflecta existenta si miscarea mijloacelor banesti pastrate la banci si functie contabila de pasiv atunci cand reflecta creditele de trezorerie acordate de banca (asa zise credite de acoperire).

Toate operatiile efectuate prin conturile curente la banci sunt inscrise de banca in extrasul de cont.

Operatiile bancare in devize precum si cele in numerar in valuta, se contabilizeaza atat in devize cat si in lei la cursul zilei cu stabilirea diferentelor de curs valutar fata de data inregistrarii creantelor sau datoriilor, diferente care se inregistreaza la venituri (diferente favorabile) sau in cheltuieli (diferente nefavorabile) dupa caz.

La sfarsitul exercitiului financiar disponibilitatile in devize existente in conturile de la banca se evalueaza la cursul de schimb din ultima zi a anului, iar diferentele de curs valutar rezultate se inregistreaza la cheltuieli sau venituri financiare, dupa caz :

Dobanzile aferente disponibilitatilor din conturile la banci sunt evidentiate in contul 518 "Dobanzi" care se dezvolta in urmatoarele conuri sintetice de gradul II:

- 5186 " Dobanzi de plata" - evidentiaza dobanzile datorate bancii pentru creditele de trezorerie acordate;

- 5187 " Dobanzi de incasat" ­- evidentiaza dobanzile pe care le datoreaza banca pentru disponibilul din conturile curente.

Contul 518 este cont bifunctional avand functie de pasiv atunci cand evidentiaza in credit dobanzile datorate pentru creditele primite si functie de activ atunci cand inregistreaza in debit dobanzile primite pentru disponibilul din contul curent .

Sumele virate, depuse la banca sau prin mandat postal dar care nu au aparut in extrasul de cont sunt evidentiate 5125 "Sume in curs de decontare", cont cu functie contabila de activ.

c) Credite bancare pe termen scurt, cuprind creditele pe termen scurt acordate de banci intr-un cont distinct de imprumut reprezinta credite pentru nevoi temporare. Sunt evidentiate in contul sintetic de gradul I 519 "Credite bancare pe termen scurt" care se detaliaza in urmatoarele conturi sintetice de gradul II:

- 5191 " Credite bancare pe termen scurt"

- 5192 " Credite bancare pe termen scurt nerambursate la termen"

- 5193 " Credite externe guvernamentale"

- 5194 " Credite externe garantate de stat"

- 5195 " Credite externe garantate de banci"

- 5196 " Credite de la trezoreria statului"

- 5197 " Credite interne garantate de stat"

- 5198 " Dobanzi aferente creditelor bancare pe termen scurt"

Aceste conturi au functie contabila de pasiv si inregistreaza in credit datoria unitatii pentru creditele obtinute sau dobanzile datorate si in debit sumele platite in contul datoriei, iar soldul creditor reflecta sume datorate la sfarsitul perioadei.

5. Contabilitatea operatiilor banesti in numerar si alte valori de trezorerie

Sumele in numerar in lei sau valuta sunt pastrate de societate in casieria unitatii cu evidenta si gestiune distincta in lei si in valuta .

Contabilitatea operatiilor prin casierie sunt evidentiate in contul 531 "Casa", detaliat pe urmatoarele conturi sintetice de gradul II : 

- 5311 "Casa in lei"

- 5314 "Casa in valuta".

Sunt conturi cu functie contabila de activ. Toate operatiunile de casa sunt evidentiate in registrul de casa. Evidenta analitica a contului 5314 se tine pe feluri de valuta.

Pentru operatiunile in devize sumele in valuta se transforma in lei la cursul valutar de la data efectuarii operatiunii de decontare, iar diferentele care apar fata de data inregistrarii operatiunilor sunt inregistrate ca venituri (diferente favorabile) sau cheltuieli (diferente nefavorabile) financiare dupa caz .

Contabilitatea altor valori sunt evidentiate in contul 532 "Alte valori". Are functie contabila de activ si se dezvolta pe urmatoarele conturi sintetice de gradul II care reflecta si structura acestor cheltuieli:

- 5321 "Timbre fiscale si postale"

- 5322 "Bilete de tratament si odihna"

- 5323 "Tichete si bilete de calatorie"

- 5328 "Alte valori".

6. Contabilitatea operatiilor prin acreditive si avansuri de trezorerie

Acreditivele reprezinta sume de bani rezervate intr-un cont distinct la dispozitia unui furnizor din care se achita obligatiile fata de acesta pe masura livrarii marfurilor.

Avansurile de trezorerie reprezinta sume de bani puse la dispozitia unor persoane imputernicite de societate (salariati, etc.) pentru efectuarea de plati in favoarea societatii.

Contabilitatea acestor elemente de trezorerie se tine cu ajutorul urmatoarelor conturi:

- 541 "Acreditive" cu dezvoltare pe conturi sintetice de gradul II:

- 5411 " Acreditive in lei"

- 5412 " Acreditive in valuta"

- 542 " Avansuri de trezorerie".

Ambele conturi au functie contabila de activ si inregistreaza in debit sumele alocate in acreditive si pentru avansuri iar in credit sumele platite, iar soldul debitor reprezinta sume neconsumate existente in cont.

7. Contabilitatea provizioanelor pentru deprecierea conturilor de trezorerie

Provizioanele pentru deprecierea conturilor de trezorerie se constituie numai pentru investitii financiare pe termen scurt .

Contabilitatea acestor provizioane se realizeaza cu ajutorul conturilor din grupa 59 "Provizioane pentru deprecierea conturilor de trezorerie" si anume:

"Provizioane pentru deprecierea investitiilor financiare la societati din cadrul grupului"

"Provizioane pentru deprecierea actiunilor proprii"

- 593 "Provizioane pentru deprecierea actiunilor"

- 595 "Provizioane pentru deprecierea obligatiunilor emise si rascumparate"

- 596 "Provizioane pentru deprecierea obligatiunilor"

- 598 "Provizioane pentru deprecierea altor investitii financiare si creante asimilate"

Toate aceste conturi au functie contabila de pasiv in creditul lor se inregistreaza sumele aferente deprecierii titlurilor de plasament, calculate la sfarsitul exercitiului financiar iar in debit sumele corespunzatoare diminuarii sau anularii provizioanelor inregistrate anterior, soldul creditor reprezinta provizioane constituite existente in portofoliul societatii .





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.