Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » economie » contabilitate
Trasaturile economico-financiare ale activitatii de comert exterior

Trasaturile economico-financiare ale activitatii de comert exterior


Trasaturile economico-financiare ale activitatii de comert exterior

In orice domeniu de activitate, un loc aparte in organizarea contabilitatii revine particularitatilor pe care le prezinta domeniul respectiv, ca expresie a trasaturilor economico-financiare proprii. In comertul exterior, principalele trasaturi care-si pun amprenta asupra contabilitatii sunt: caracterul economic al activitatii, interferenta factorului national cu cel international al activitatii, diversitatea si specificitatea activitatii de comert exterior, sistemul de finantare, creditare si decontare a activitatii.

a. Caracterul economic al activitatii. Derularea activitatii de comert exterior angajeaza un circuit de fonduri materiale si banesti generator de rezultate economice. In consecinta, ea are un caracter economic, contribuind la crearea si sporirea venitului national al tarii.



Contributia activitatii de comert exterior la crearea venitului national se intemeiaza pe faptul ca munca sociala desfasurata in sfera productiei destinate comertului exterior, precum si circulatia acestei productii au un caracter productiv, adauga valoare marfii, creeaza o valoare noua, formata din salarii, amortizare, taxe si impozite, dobanzi, provizioane si profit, prin serviciile prestate: publicitate, cercetare piata, gasire clienti si negociere contracte, intermediere si logistica, intocmire documentatii, instruire personal, facilitati de plata, acordare garantie si service, etc.

In ceea ce priveste aportul comertului exterior la sporirea venitului national, acesta se realizeaza prin integrarea si finalizarea lui in diviziunea internationala a muncii. Sporul de valoare se realizeaza in cazul cand, la export, pretul national este mai mic decat cel international, iar la import cand pretul intern de livrare este mai mare decat cel international.

Caracterul economic al activitatii de comert exterior se regaseste si in organizarea si conducerea contabilitatii. Pentru aceasta activitate, modelul contabil este cel specific unitatilor economice care, prin continutul si structura sa, evidentiaza relatii privind investitia de fonduri materiale si banesti, consumul acestor fonduri ocazionat de desfasurarea proceselor economice, precum si rezultatele economice generate de aceste procese. 

Fiind de tip economic, modelul contabil al activitatii de comert exterior are la baza planul de conturi general destinat tuturor unitatilor patrimoniale care desfasoara activitati economice.De asemenea, vom vedea ca si celelalte trasaturi ale activitatii de comert exterior isi pun amprenta asupra modelului contabil al acestei activitati.

b. Interferenta factor national - factor international. Din punct de vedere economic, in cadrul activitatii de comert exterior se interfereaza munca sociala cu caracter national si cea cu caracter international. Pe plan juridic, aceasta interferenta se regaseste sub forma elementelor de extraneitate in cadrul raporturilor cu caracter economic si financiar.

Exprimand raporturi economico-financiare intre subiecti de drept apartinand unor economii nationale diferite, relatiile de comert exterior ies partial sau total de sub jurisdictia interna a unui stat si se completeaza cu uzantele si normele dreptului international sau cu normele de drept civil ori comercial ale unui alt stat.

Corespunzator acestei trasaturi, si in contabilitate sunt prezentate elemente cu caracter national si international. Ele se refera la preturile utilizate pentru evaluarea operatiunilor, conditiile de livrare, modalitatile de plata, sistemul de finantare, creditare si decontare etc.

c. Diversitatea si specificitatea activitatii de comert exterior. Constituie o consecinta a adancirii diviziunii internationale a muncii si a impactului dezvoltarii stiintei si tehnicii mondiale. Ca urmare, alaturi de forma clasica a vanzarii internationale au aparut noi forme de comert exterior si cooperare cum sunt: operatiunile combinate de comert exterior, exporturile complexe, cooperarea economica, comertul cu drepturi de proprietate industriala si intelectuala (brevetele de inventii, marcile de fabrica, de produs sau de serviciu, proiectare, consultanta de specialitate - consulting, asistenta tehnico-inginereasca - engineering,  procedeele si tehnicile nebrevetate - know-how), leasing, franchising s.a.


Noile forme de comert si cooperare au anumite particularitati care le deosebesc una de alta. Mai mult, diferentierea merge pana acolo incat chiar aceeasi forma de activitate are o specificitate in derulare, determinate de subiectii participant, prevederile contractuale si conventiile comerciale internationale referitoare la conditiile de livrare, modalitatile de plata, transportul si asigurarea etc.

Din punct de vedere economico-financiar, in mod deosebit se diferentiaza activitatea de cooperare. Ea se caracterizeaza prin raporturi economice, juridice si financiare de lunga durata care genereaza obligatii pe multiple planuri. Intre parteneri exista un flux continuu de intrari-iesiri de valori materiale si spirituale. Decontarea preturilor nu se reduce la o anumita suma platita cash, ci, in frecvente cazuri, se face prin mecanismul creditelor rambursabile intr-o anumita proportie din produsele obtinute in cadrul cooperarii sau prin alte modalitati. In aceste conditii valuta devine un simplu mijloc de calcul, evidenta si decontare.

In plan contabil, formele de realizare a activitatii de comert exterior implica in contabilitatea financiara utilizarea de metodologii adecvate continutului fiecareia dintre ele, iar in contabilitatea de gestiune constituirea fiecarei forme sau tip de activitate ca o structura care se evidentiaza distinct potrivit nevoilor de gestiune interna.

d. Sistemul de finantare, creditare si decontare. Finantarea si creditarea reprezinta modalitatile de asigurare de catre societatea de comert exterior (SCE) a fondurilor necesare desfasurarii activitatii. Pe calea finantarii se asigura fondurile proprii sub forma capitalului social si a celorlalte fonduri proprii: rezerve, rezultatul exercitiului, fondurile poprii cu scop determinat, subventiile pentru investitii s.a. Pe calea creditarii se asigura completarea necesarului total de fonduri sub forma datoriilor financiare, comerciale sau de alta natura (fata de asociati, leasing, factoring, etc.)

Imbinarea dintre elementul national si cel international in finantarea si creditarea SCE se regaseste sub diferite forme ca, de exemplu: constituirea capitalului social al SCE cu participare straina, respectiv, participarea SCE la capitalul social al unor firme straine; completarea capitalurilor SCE pe calea imprumuturilor externe si datoriilor asimilate, precum si a creditelor comerciale primite de la furnizorii externi; participarea SCE la completarea capitalurilor unor firme straine pe calea imobilizarilor financiare si a creditelor comerciale acordate clientilor externi.

Alaturi de finantare si creditare, decontarea activitatii de comert exterior exercita o influenta deosebita asupra contabilitatii. Elementele de structura privind decontarile internationale care se regasesc in contabilitate se refera la: mijloacele de plata, instrumentele de plata si de credit si modalitatile de plata.

Mijloacele de plata reprezinta totalitatea valorilor materiale si banesti prin care se poate lichida un angajament financiar. In acest sens se pot folosi aurul, pietrele pretioase, devizele, valuta, drepturile speciale de tragere (D.S.T.), moneda nationala, alte marfuri la schimb.

Instrumentele de plata si de credit sunt inscrisurile (titluri de credit sau efecte comerciale) in valuta care inlocuiesc mijloacele traditionale de plata si cu ajutorul carora se reglementeaza lichidarea unor angajamente internationale. In aceasta categorie se cuprind: trata (cambia), biletul la ordin, warrant-ul (varantul, certificatul de depozit) si cecul. :

Modalitatile de plata exprima tehnicile financiar-bancare prin intermediul carora se asigura operatiile de incasari si plati internationale. Ca modalitati de plata se pot folosi: acreditivul documentar, incasso-ul documentar, ordinul de plata, scrisoarea comerciala de credit, schimbul de documente la plata, cardul bancar si vinculatia.

Principalul mijloc de plata utilizat in decontarile internationale il reprezinta valuta - moneda nationala a unei tari folosita in operatiuni sau tranzactii internationale. Din punct de vedere al posibilitatilor de preschimbare, exista valute convertibile, care au putere circulatorie si in alte tari decat cea de origine, si valute neconvertibile, care nu dispun de aceasta capacitate. Atat valutele convertibile, cat si valutele neconvertibile pot exista sub forma de disponibilitati in cont si de valuta efectiva.

In principiu, moneda unei tari se poate preschimba in moneda oricarei alte tari. Aceasta constituie o necesitate a efectuarii decontarilor internationale. Raportul de echivalenta dintre unitatea monetara a unei tari si unitatile monetare ale altor tari reprezinta cursul valutar sau cursul de schimb, iar continutul in aur fin al diferitelor monede nationale se numeste paritate.

Cursul valutar se formeaza si se modifica zilnic pe piata valutara, pe baza raportului dintre cererea si oferta de valuta si se da publicitatii de Banca Nationala a Romaniei sub denumirea de cursul pietei valutare. Bancile comerciale pot utiliza cursuri proprii pentru tranzactile de plati sau schimb valutar, diferite de cele publicate zilnic de BNR. In activitatea financiar-contabila, cursul valutar este utilizat pentru necesitati interne de calcul, evidenta si decontare, cum sunt: elaborarea si urmarirea executiei bugetelor de venituri si cheltuieli, evidenta creantelor si angajamentelor externe, decontarea la intern a operatiunilor de export si de import, evidenta contabila.

Toate aceste trasaturi economico-financiare ale activitatii de comert exterior ne arata necesitatea ca un economist din acest domeniu sa fie bine pregatit, pentru a face fata nivelului ridicat si complexitatii situatiilor carora trebuie sa le dea o rezolvare corecta.  Astfel, urmare acestor caracteristici economico-financiare ale activitatii de CE, concluzia care se impune este ca inalta competenta profesionala este tinta de urmarit a fi atinsa de orice specialist in domeniul comertului exterior, al relatiilor economice internationale, ca una din conditiile de baza ale realizarii performantelor de cel mai inalt nivel in aceasta profesiune.

Astfel, urmare acestor caracteristici economico-financiare ale acestei activitati, concluzia care se impune este ca inalta competenta profesionala este tinta de urmarit a fi atinsa de orice specialist in domeniul comertului exterior, al relatiilor economice internationale, ca una din conditiile de baza ale realizarii performantelor de cel mai inalt nivel in profesiune.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.