Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale uniceAcasa » afaceri » turism
Efectele pozitive ale turismul rural asupra localitatilor

Efectele pozitive ale turismul rural asupra localitatilorEfectele pozitive ale turismul rural asupra localitatilor

Personalul din tara gazda este preocupat de transmiterea de informatii culturale despre propria patrie. Situatia este repetabila si pentru oaspetii sositi din diferite zone ale tarii. Totusi, ceea ce se preia ca model de la un grup la altul sunt: articolele de vestimentatie, obiecte de arta populara deosebite si specifice tarii, muzica, cuvinte. Simbolurile tipice turismului rural romanesc sunt: muzica si portul popular, mestesugurile, produsele gastronomice, dansurile, instrumentele populare, articolele de artizanat.

Combinand aceste simboluri si realizand valorificarea lor prin activitatea turistica, satul romanesc va fi supus unor efecte economico-sociale favorabile si nefavorabile. Cele favorabile deriva din activitatile economice desfasurate, cele nefavorabile sunt de obicei mai ales cele ambientale.

Efectele favorabile conduc la dezvoltarea locala si, implicit, a regiunii din care face parte satul. Amintim cateva dintre acestea:


- dezvoltarea unor activitati din sfera micii productii si a serviciilor;

- aparitia unor noi locuri de munca;

- fixarea tinerilor in sate si, mai ales, intinerirea satelor;

- introducerea unor utilitati ( alimentarea cu apa, canalizare, sisteme de epurare, telefonie etc).

Ca orice activitate economica, turismul reprezinta o combinatie a elementelor negative si pozitive care trebuie estimate si dirijate in sensul dorit. O analiza a efectelor pe care le are turismul rural asupra localitatilor nu ar fi completa daca nu am aminti macar si efectele nefavorabile: degradarea peisajului, poluarea sub toate formele ei, modificari ale obiceiurilor de consum.

Cunoasterea si constientizarea posibilelor efecte nefavorabile va conduce la o corecta dimensionare a activitatii si fenomenului turistic, astfel incat mutatiile, de orice natura, sa poata fi pozitive si favorabile.

Printre aspectele favorabile ale dezvoltarii turismului se numara si:

  • fiind locul de intalnire si redirijare al multor elemente culturale fundamentale, turismul indeparteaza izolarea, realizand conditii necesare pentru ca oamenii sa constientizeze existenta si a altor semeni si culturi diferite;
  • constientizarea ineditului si a punctelor comune dintre oameni, pot duce la realizarea de produse turistice cum ar fi: invatarea limbii romane, initierea in muzica instrumentala si vocala, deprinderea de mestesuguri (olarit, sculptura in lemn, tesut, pictura pe sticla), invatarea de dansuri populare romanesti, introducere in gastronomia romaneasca. Toate acestea personalizeaza oferta turistica rurala romaneasca si reprezinta doar o parte a atractiilor care urmeaza a fi introduse in circuitul turistic si deci, valorificate economic;
  • se vor realiza relatii personale intre oameni foarte deosebiti si pe cai foarte variate. Aceste relatii personale vor contribui la cunoasterea realitatilor si intelegerea mentalitatilor intre oaspeti si gazde, scotand in evidenta ineditul satului romanesc.

Manifestarea ineditului consta in: executarea manuala a majoritatii activitatilor casnice si gospodaresti, modul de preparare a produselor gastronomice, activitati manufacturiere din segmentul mestesugaresc, datinile si traditiile populare, varietatea peisajului, monumente ale naturii.

Toate aceste elemente enumerate, prin diferentierea lor de la o cultura la alta, de la o piata la alta, contribuie fara indoiala la personalizarea produsului turistic rural romanesc.Turismul romanesc are ca revers si unele neajunsuri potentiale. Un numar prea mare de turisti, ca si echipamentele si materialele abandonate, pot submina micile asezari umane. Cultura si educarea turistilor nu trebuie sa socheze pe nimeni. Cererea acestora in materie de locuri de cazare si de produse, nu trebuie sa determine denaturarea si destabilizarea culturii locale. Dezvoltarea turismului fara respectarea unui anume cod devine pagubitoare peisajului rural si ecosistemelor naturale.

Evitarea daunelor si pastrarea avantajelor unui turism echilibrat pot fi asigurate printr-o conceptie clara referitoare la dezvoltarea turistica locala. Aceasta consta in necesitatea obtinerii unor produse alimentare de baza direct de la sursa, adaptarea industriilor locale si artizanale la traditia culturala a zonei, evitarea transporturilor aglomerate, asigurarea calitatii si oricaror initiative menite sa creeze avantaje financiare durabile populatiei locale.

Dezvoltarea integrata si durabila a spatiului de viata rurala incluzind valorificarea turismului, presupune nu numai actul de constiinta al populatiei locale despre resursele naturale, culturale si sociale si al altor posibilitati oferite in dezvoltarea turismului, ci, in egala masura, existenta informatiilor asupra potentialului participarii directe a populatiei in primirea turistilor, asigurarea utilitatilor necesare pentru a face apta participarea mentionata, exprimata in:

- ospitalitatea traditionala spontana si formatiuni de ajutorare adecvate la primirea turistilor;

- implicarea directa, prin integrare, in programul colectiv de dezvoltare globala durabila;

- aportul fiecaruia trebuie sa asigure produsul turistic, oferind turistilor de fiecare data, satisfacerea  cerintelor de gazduire si de reconfortare, prin animatie culturala si activitati diferite recreative.

In acest mod turismul rural poate fi punctul de legatura intre locuitorii satului si turistii veniti in acele localitati.

Mediul rural este expus si degradarii prin urmatoarele actiuni: depopularea, raspandirea rapida a localitatilor urbane, poluarea solului, apelor si aerului, a terenurilor agricole si a padurilor, degradarea crescanda si generalizata a piesajului si calitatilor culturale.

In mediul rural, agricultura a reprezentat intotdeauna cea mai mare parte a economiei rurale, constituind o sursa de venit a localnicilor si reprezentand modul lor de viata. Prin activitatile agricole nu trebuie urmarita numai obtinerea produselor alimentare, ci si crearea unui anume mod de viata al economiei rurale si peisajului cultural in toate zonele.

Satul, mediul rural asupra caruia se actioneaza trebuie privit ca o entitate caracterizata prin simplitate si ospitalitate, cu o cultura foarte vasta si cu foarte mult bun simt. Natura ospitalitatii oferite in mediul rural indeparteaza o anumita categorie de persoane si o face accesibila doar celor atrasi de calitatile certe ale satului: armonia activitatii din gospodarie, regasirea vietii simple si naturale.

Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE Clasa: I Matematica - Adunarea si scaderea numerelor naturale de la 0 la 30, fara trecere peste ordin
 Proiect didactic Grupa: mijlocie - Consolidarea mersului in echilibru pe o linie trasata pe sol (30 cm)
 Redresor electronic automat pentru incarcarea bateriilor auto - proiect atestat
 Proiectarea instalatiilor de alimentare ale motoarelor cu aprindere prin scanteie cu carburator

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 Proiect diploma Finante Banci - REALIZAREA INSPECTIEI FISCALE LA O SOCIETATE COMERCIALA
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 CONTABILITATEA FINANCIARA TESTE GRILA LICENTA
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Proiect atestat informatica- Tehnician operator tehnica de calcul - Unitati de Stocare
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia
Turismul si protectia mediului inconjurator
Dezvoltarea din punct de vedere economic si turistic a Republicii Azerbaidjan
COMUNITATEA LOCALA SI AGROTURISMUL
Analiza SWOT a turismului rural
NOILE ORIENTARI IN POLITICILE DE DEZVOLTARE A AGROTURISMULUI
DEFINIREA AGROTURISMULUI
DIVERSITATEA FORMELOR DE TURISM
Turismul rural in contextul cresterii economice si dezvoltarii durabile


Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu