Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » comunicare si relatii publice
Imaginea organizatiei

Imaginea organizatiei




Imaginea organizatiei.

Imaginea unei organizatii, fie ca este inclusa in totalitatea bunurilor si serviciilor, fie ca este mostenita, pentru care organizatia respectiva a fost creata, se constituie intr-un obiect de patrimoniu.

Imaginea unei organizatii este intr-un fel un just echilibru intre personalitatea sa, imaginea proiectata si imaginea primita. Daca ea nu face nimic pentru a se asigura ca personalitatea sa este bine perceputa si corespunde imaginii pe care vrea sa o dea despre ia insasi, imaginea va fi abandonata hazardului actualitatii. De altfel, imaginea perceputa trebuie sa fie analizata si supravegheata pentru a se asigura ca ea corespunde imaginii proiectate.

Imaginea trebuie intretinuta, supravegheata, imbunatatita in raport cu schimbarile de ordin economic, financiar, comercial, cultural si chiar politic ce au loc in structura publicurilor, a campului social. O imagine neantretinuta este o imagine abandonata. Nici o organizatie nu-si permite o asemenea neglijenta.

Organizatiile trebuie sa-si construiasca o imagine de responsabilitate sociala, de partener activ in comunitate, de persoana morala. Este vorba de a pregati un fundal de simpatie pe care se vor grefa toate actiunile de dezvoltare. Aceasta preocupare face diferenta atunci cand organizatia se gaseste intr-o situatie de criza. De fapt, ea poate contrapune atunci un accident de parcurs, care o dezonoreaza, cu o binefacatoare retea de securitate pe care a tesut-o in timp.



Elementele imaginii unei organizatii se constituie din:

- managementul organizatiei

- climatul organizational

- calitatea si cantitate serviciilor si produselor

- eficenta si eficacitatea activitatilor

- nivelul de realizare al activitatii de relatii publice

- promtitudinea in raspunsul dat nevoilor sociale

- capacitatea de prospectare a nevoilor sociale

- calitatea personalului angajat (competenta, onestitate, moralitate, etc.)

- gradul de implicare in viata comunitatii

- legalitatea actiunilor concepute si desfasurate la nivelul comunitatii

- comunicarea interna si externa

- marca si brendurile serviciilor si produselor organizatiei

- simbolul organizatiei (institutiei)

Modalitatile prin care se creeaza imaginea unei organizatii (institutii):

- managementul general al organizatiei

- managementul de personal in special

- nivelul culturii organizationale

- calitatea statutelor in organizatie

- calitatea relatiilor publice

- relatiile cu publicul

- reclama si publicitate

- angajatii organizatiei

- clientii si intermediarii

- bunurile si serviciile oferite de catre organizatie etc.

Structural, imaginea publica a unei organizatii poate fi conceputa ca un model atomar, in care nucleul, cuprinzand atributele nodale sau cele a caror vizibilitate si semnificatie sociala sunt foarte ridicate si sunt strans legate de ratiunea ei de fiintare. Acestea, la randul lor, vor determina "nota personala", identitatea imaginii, precum si, intreaga sa organizare.



In functie de caracteristicile si de calitatea componentelor care pot fi numeroase si diverse, imaginea unei organizatii poate fi diversificata sau mai putin diversificata.

Atunci, cand dispunem de cat mai multe informatii, despre o organizatie, cu atat va fi mai diversificata imaginea pe care o vom obtine. In momentul in care, despre o organizatie detinem un numar foarte mic de informatii, se poate aprecia ca imaginea acesteia este mai putin diversificata sau aproape de loc.

Nivelul de diversificare al imaginii unei organizatii este dat de modul in care imaginea este acoperita de informatii reale si complete despre ea, despre serviciile si produsele sale, de forma atractiva, accesibila si diversificata in care respectivele informatii sunt prezentate.

In raport cu celelalte organizatii ce ofera aceleasi servicii si produse, ce actioneaza in acelasi domeniu de activitate economica, sociala, politica, etc. imaginea poate fi distincta sau stearsa (neclara).Cu cat imaginea unei organizatii sau institutii se va distinge mai mult de celelalte imagini similare, cu atat va fi mai personalizata.

Daca avem in vedere modelul atomar al reprezentarii unei organizatii sau institutii, atunci putem sa deosebim: o imagine focalizata sau o imagine dispersata, o imagine bipolara sau imagine ambigua.

Atunci cand numarul atributelor (conceptele cheie) cu vizibilitate inalt semnificativa si ridicata sunt reduse, una sau doua, putem sa afirmam ca imaginea organizatiei sau a institutiei este focalizata, iar atunci cand nucleul cuprinde mai multe atribute (concepte cheie) cu vizibilitate ridicata si inalt semnificata, imaginea este diversificata.

In cazul in care imaginea cuprinde atribute cu un continut cognitiv-divergent, ea este definita ca fiind ambigua, iar daca atributele respective se gasesc in nucleu, imaginea este bipolara.

Identificarea notiunilor cheie ale reprezentarilor organizatiilor permit specialistilor in relatii publice, sa elaboreze strategii concrete si fundamentate de construire, intarire sau de ameliorare a imaginilor, ca obiect de patrimoniu, precum si, a produselor si serviciilor, ca marci si brenduri, oferite de acestea. 







Politica de confidentialitate







creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.