Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » comunicare si relatii publice
Institutiile sociale

Institutiile sociale




Institutiile sociale.

Institutie (lat. institutio, din instituere, "a ridica", "a intemeia", "a aseza"; institutio, "asezamant", "intemeiere", "infiintare", dar si "obicei", "regula de purtare", "deprindere") complex de relatii organizationale de tip formal in cadrul vietii sociale constituite spontan sau constient, avand un caracter relativ stabil, care mediaza relatii (interindividuale, intergrupale sau intercomunitare) si actiuni umane si prin intermediul carora sunt aparate, conservate si promovate anumite interese. Fiind structuri formale, institutiile sociale dispun de sisteme de norme, de reguli de convietuire si actiune colectiva, precum si de mijloace de exercitare (stimulativa sau coercitiva) a acestora.

In cadrul unei institutii:

- comportamentele se fixeaza in obiceiuri standardizate;

- actiunile pentru satisfacerea scopurilor sunt codificate, capatand o expresie legala; de fapt, se dezvolta un sistem de comportamente asteptate, modelate, predictibile si acceptate in cadrul unui sistem social;

- statusurile (obligatiile si drepturile conferite de post sau functie) si rolurile (comportamentul adecvat obligatiilor si drepturilor) personalului sunt clar definite, predictibile si acceptate social; rolurile (comportamentele) sunt stabilite prin norme sociale sau prin coduri si ele se pot realiza doar in anumite limite, iar atunci cand sunt depasite afecteaza institutia. "Chiar si presedintii si regii, in mod aparent atat de puternici, sunt de fapt in mare masura limitati in libertatea lor de actiune. Daca ei nu actioneaza in cadrul asteptarilor de rol ale institutiei, in general ei isi pierd influenta".(Morton si Hunt, 1972, p.179)



Rolurile realizate de catre membrii institutiilor sunt exprimate in coduri de comportament: constitutii, legi, coduri civile, conventii, coduri profesionale, regulamente etc. In societatile moderne, alaturi de existenta reglementarilor orale fixate in traditia informala (asa-zisele "legi nescrise"), rolurile sunt formulate in cea mai mare parte in scris. Respectare codurilor de catre membrii institutiei si de catre cetateni este urmarita prin sanctiuni pozitive (recompense medalii, decoratii, diplome etc.) si negative (amenzi, pedepse, proceduri disciplinare etc.).

Institutiile poseda mai multe elemente prin care pot fi definit si caracterizate, si anume:

- au un anumit scop, care este stabilit pe baza unor nevoi importante comune si a unor valori comune;

- realizeaza o serie de functii, de activitati precis stabilite si reglementate si care sunt puse in practica de catre persoane care trebuie sa se conformeze rolurilor institutional stabilite;

- mijloace si procedee cu ajutorul carora se realizeaza scopurile si care pot fi atat de natura materiala cat si de natura simbolica.

Fiecare institutie poseda anumite simboluri prin care ele se reprezinta, se particularizeaza si se impun atentiei indivizilor: drapelul national; steme,uniforme embleme, imnuri, drapele unitatilor militare, marcile de firma cantecele etc. Alaturi de embleme si de alte elemente ce pot simboliza o institutie sau chiar o mare comunitate, un rol important il joaca si cladirile sau lucrarile de arta ( Palatul Parlamentului pentru Romania, Ateneul Roman pentru Bucuresti etc.).

In societate se gasesc mai multe institutii care se deosebesc dupa anumite criterii:

- dupa modul in care s-au constituit, intalnim:

- institutii formale: sunt acelea in care scopul, obiectivele, mijloacele si procedeele de actiune modul de organizare, atributiile si rolurile sunt precis stabilite si reglementate cu caracter juridic;



- institutii neformale: sunt acelea in care reglementarea se face pe baza unor norme si reguli vagi, iar exercitarea rolurilor este personalizata; reglementarea actiunilor si rolurilor actioneaza atata timp cat dureaza o anumita activitate.

- dupa specificul activitatii, institutiile se pot clasifica, astfel:

- institutii economice - acestea se ocupa de producerea, circulatia si desfacerea bunurilor, de prestarea de servicii si de organizarea muncii;

- institutii politice - acestea au ca drept scop cucerirea, conservarea si exercitarea puterii politice (parlamentele, guvernele,partidele si organizatiile politice, tribunalele, politia armata etc.)

- institutiile culturale si educative - au ca scop mentinerea traditiei culturale si dezvoltarea creatiei culturale, socializarea indivizilor conform normelor si valorilor sociale existente in societate (institutiile scolare, muzee etc. );

- institutiile religioase - aceste institutii organizeaza activitatea cultelor, relatiile credinciosilor cu reprezentantii clerului.

- dupa scopul si obiectivele urmarite, deosebim:

- institutii publice - urmaresc satisfacerea unei nevoi publice, realizarea unui serviciu public;

- institutii private - urmaresc realizarea unui profit prin producerea si comercializarea de produse si servicii.







Politica de confidentialitate







creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Comentarii literare

ALEXANDRU LAPUSNEANUL COMENTARIUL NUVELEI
Amintiri din copilarie de Ion Creanga comentariu
Baltagul - Mihail Sadoveanu - comentariu
BASMUL POPULAR PRASLEA CEL VOINIC SI MERELE DE AUR - comentariu

Personaje din literatura

Baltagul – caracterizarea personajelor
Caracterizare Alexandru Lapusneanul
Caracterizarea lui Gavilescu
Caracterizarea personajelor negative din basmul

Tehnica si mecanica

Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice.
Actionare macara
Reprezentarea si cotarea filetelor

Economie

Criza financiara forteaza grupurile din industria siderurgica sa-si reduca productia si sa amane investitii
Metode de evaluare bazate pe venituri (metode de evaluare financiare)
Indicatori Macroeconomici

Geografie

Turismul pe terra
Vulcanii Și mediul
Padurile pe terra si industrializarea lemnului



Conceptul de "relatii publice"
Comunicarea cu sistemele invecinate
Dificultati terminologice - organizatie
Comunicarea paraverbala
EDUCATIA PENTRU CETATENIA PARTICIPATIVA
Comunicarea formala Mecanismele si structurile comunicarii formale sunt create odata cu structura organizatiei
Exemplu de aplicatie practica: Simularea activitatii de relatii publice a unei organizatii
Dictionar de termeni - comunicare



Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu