Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » comunicare si relatii publice
Limbajul nonverbal

Limbajul nonverbal


Limbajul nonverbal

Comunicarea nonverbala este realizata atunci cand informatia este codificata si transmisa printr-o diversitate de semne legate direct de postura, miscarea, gesturile,mimica, infatisarea partenerilor. Din punct de vedere ontogenetic, comunicarea nonverbala s-a dovedit extrem de precoce, datorita caracterul ei innascut.

Dimensiunea nonverbala a comportamentului este puternic implicata in construirea conditiilor interactiunii, astfel privirea orientarea corpului, pozitia si distanta dintre parteneri sunt esentiale in inceperea, sustinerea si oprirea unei comunicari. Este determinata structura interactiunii, influenta continutului comunicarii, precum si capacitatea de a cunoaste partenerul.

Distanta dintre parteneri

Zona aferenta unui individ a fost si este un domeniu de disputat si de aparat. La oameni, acest teritoriu corespunde: tribului, familiei sau personal. Comunicarea poate fi in mod vizibil influentata, in principal, de cercul pe care fiecare individ il traseaza inconstient in jurul sau odata cu stabilirea gradelor de libertate, cine si in ce conditii poate trece de limita imaginar trasata. Distantele difera de la o cultura la alta ea fiind strans legata de personalitatea si cultura individului. Se pot distinge patru zone de distanta, respectiv:



Distanta intima. Aceasta zona masoara aproximativ 60 cm, de la contactul cu pielea pana la lungimea unui brat. Pe aceasta zona are loc schimbul de mesaje corporale intime accesul fiind permis doar persoanelor apropiate. Incalcarea distantei limita determina o serie de reactii care-l avertizeaza pe intrus:

miscari nelinistite stanga- dreapta;

punerea unui picior peste celalalt, intr-o directie opusa intrusului;

"baterea tobei" cu degetele;

inchiderea ochilor.

Distanta personala. Se intinde de la 60 la 120 cm, intre aceste limite fiind desfasurate relatiile de comunicare, in special, cu prietenii. Exista diferente in functie de temperamentele persoanelor, astfel introvertitii vor stabili limite mai strinse, in timp ce extrovertitii vor avea zona mai extinsa. Apropierea se impune sa fie facuta lent pentru a nu determina declansarea semnalelor de retragere. Acele persoane care se apropie prea repede sau chiar patrund in zona intima, denota lipsa de tact si incapacitatea de a aprecia personalitatea celuilalt si pot fi etichetati ca obraznici si agresivi.

Distanta sociala. Aceasta zona variaza intre 120 si 300 cm si se impune in cazul prezentei unor cunoscuti, colegi de serviciu. La aceasta distanta au loc discutiile, negocierile sau tratativele, acele conversatii instrumentale care presupune eliminarea sau diminuarea trairilor emotionale.

Distanta publica. Limita inferioara este de 300 cm si este distanta care-i cuprinde pe toti cei care se afla, adreseaza intr-un spatiu public:conferinte, sedinte, concerte etc.

Gesturile

Gesturile sunt miscari expresive ale limbajului corpului in scopul de a comunica sau de a insufleti reflexii, stari si trairi individuale. Vorbitorul foloseste aceste miscari ale corpului, in special ale mainilor si braselor, pentru a-si insufleti vorbele, iar aceste miscari pot sublinia, intari, inlocui cele spuse sau, uneori le pot contrazice. Exista o serie de gesturi singulare care fie merg paralel cu vorbirea, fie inlocuiesc cuvantele:

Gesturi de subliniere destinate sa sublinieze cuvintele sau declaratiile- miscari ritmice ale mainilor in mod repetat

Gesturi de indicare-aratare menite sa ne atraga atentia asupra unor relatii obiective, prezentari,obiecte sau persoane.

Gesturi de fundamentare a vorbelor. Semnificatia este determinata de pozitia in care se tin miinile:

palma orientata in sus- prietenie;

palma in pozitie verticala-pozitie neutra;

palma orientata in jos- negativism;

pumnul- tarie;

degetele- atragerea atentiei.

Gesturi de delimitare indica domenii spatiale sau interdependente-palmele sunt tinute vertical

Gesturi demonstrative confirma relatii obiective: marimi,greutati etc.

Gesturi ilustrative

Gesturi de atingere prin care se stabilesc contactele cu persoane si obiecte.

Gesturi de inlocuire a cuvintelor

Gesturi simbolice

sarutarea varfului degetelor

indoirea degetului mare in palma

ciupirea urechii

semne de lovire

semne de putere

semne de intentie

semne de apucare

Mimica

Mimica este expresia sentimentelor, gandurilor si emotiilor.Ea se ocupa de miscarile muschilor fetei, de aspectele si de jocul mimic al acesteia. Serveste atat la exprimarea propriilor trairi, cat si a celor straine, in cazul actorilor. Dintre toate reactiile corporale, mimica este cea care reflecta nemijlocit trairile sufletesti.

Musculatura fetei se compune din 80 de muschi mari si mici, care prin diverse combinatii reusesc sa exprime un numar limitat de expresii. Fiecare jumatate a fetei este coordonata de o emisfera cerebrala, emisfera dreapta coordoneaza jumatatea stanga si invers, tocmai de aceea celor mai multi oameni le este mai usor sa zambeasca cu partea stanga a fetei, decat cu cea dreapta.

Exista o serie de stimuli trimisi de creier musculaturii fetei, in functie de mesajul care a ajuns la el. Stimulii pozitivi pot declansa reactii precum: umflarea buzelor, stralucirea ochilor, largirea pupilelor, freamatul narilor, deschiderea porilor si aparitia transpiratiei. Se pot descrie si mai multe tipuri de mimica:

mimica agitata manifestata prin miscari rapide si se datoreaza unei succesiuni alerte de stari sufletesti, insotite de senzatii puternice si diverse. Este caracteristica tendintelor impulsive.

mimica linistita indica o stabilitate a proceselor sufletesti. Multor stimuli nu li se raspunde. Persoana cu o astfel de mimica este foarte greu de perturbat, fiind reprezentarea persoanei de nadejde, echilibrata, pe care te poti baza. Caracterizeaza persoanele vesele si comode.

monotonia si schimbarea rara a formelor poate sublinia saracia trairilor sufletesti, dar si o slabire a impulsului motric. Cauzele acestei stari pot fi: tulburarile de melancolie, paralizia afectiva, plictiseala, tristetea, depresia, dar pot aparea si ca urmare a unei boli.

mimici cuplate reprezinta insumarea de foarte multe expresii individuale.

Miscarea

Imaginatia, senzatiile si emotiile pot genera o activitate musculara mai mult sau mai putin intensa vizibila cu ajutorul miscarilor. Miscarile pot fi efectuate cu mai mult sau mai putin "nerv", astfel pot aparea tensiuni pozitive care starnesc interesul si pot genera angajari, atunci cand influenteaza diverse miscari, dar si tensiuni negative concretizate sub forma abandonului si manifestate prin rasucirea degetelor de la maini. Exista mai multe tipuri de miscari:

miscari inainte care semnifica interes pentru obiectivul- tinta.

miscari inapoi care exprima tendinta de a castiga distanta si este privita ca un preludiu al fugii.

miscari laterale asociate tendintei de a evita ceva.

miscari in sus, ca intinderea sau inaltarea pe varfuri, corespund dorintei de a te impune asupra celor din jur.

miscari in jos, de a parea mai mic, atunci cand " ii atarna capul", " pare abatut".

miscari spre exterior raspunde dorintei de a "acapara" spatiu si putere.

miscari spre interior reprezinta acea ingandurare tacuta cuplata cu senzatia de ingustare, o respiratie rezervata si cu extremitatile corpului cat mai stranse.

Vestimentatia

Imbracamintea si felul cum o persoana doreste sa arate indica statutul social pe care-l doreste si dispozitia sa. Vointa de a avea un aspect este ocazional afectata de asteptarile grupului tinta. " Haina face pe om" incearca in fapt sa evidentieze faptul ca asa cum arata imbracamintea persoanei asa este si statutul sau. Estetica elegantei consta in imbinarea optima dintre fiecare componenta a vestimentatiei in culoare,forma si model. La o astfel de eleganta nu ajunge decat acea persoana care se imbraca cu gust si conform statutului sau social.

Imbracamintea la un interviu de angajare ar trebui sa fie curata, in concordanta cu moda atuala, sa nu atraga atentia prea tare si sa concorde cu postul pentru care optati. Interviul de prezentare este primul contact pe care-l aveti cu angajatorul, iar in urma acestuia se incearca sa se stabileasca daca va potriviti sau va puteti acomoda firmei. Este necesara prezentarea intr-o lumina cat mai pozitiva, dar fara a aborda o imbracaminte care sa nu se potriveasca stilului si personalitatii dvs. Nu va inhibati identitatea.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.