Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale uniceAcasa » didactica » didactica pedagogie
Blocajele creativitatii

Blocajele creativitatii

Blocajele creativitatii

Pentru ca sistemul educational sa incurajeze activitatile creative ale elevilor, un prim pas il reprezinta identificarea obstacolelor exterioare sau inerente individului, care sunt cunoscute sub numele de blocaje sau factori inhibitori ai creativitatii. In literatura de specialitate exista mai multe inventarieri ale blocajelor creativitatii. Mai multi autori (A.I. Osborn, A. Simberg, S. Shore) fac distinctie intre blocajele perceptive, emotionale si culturale.

Blocajele perceptive se refera la faptul ca familiarizarea cu un anumit mediu ne impiedica, de cele mai multe ori, sa vedem unele semnificatii, relatii sau idei noi. Este vorba, de fapt, despre obisnuinta de a percepe lucrurile intr-o anumita maniera, de automatismele cotidiene care ne „amortesc' capacitatea de a percepe elementele de noutate, de evolutia continua a formelor din jurul nostru. Perceptia noului presupune ca spiritul nostru sa fie capabil sa rupa vechile raporturi si sa se elibereze de legaturile stabilite anterior. Iata cateva manifestari ale blocajelor perceptive: dificultatea de a identifica problema de rezolvat, incapacitatea de a distinge intre cauza si efect, dificultatea de a destructura o problema in elemente care pot fi manipulate si dirijate, dificultatea de a percepe relatii neobisnuite intre idei si obiecte, perceptia de sine devalorizanta, surprinsa in afirmatii de genul „nu sunt creativ'.

Blocajele emotionale scot in evidenta rolul important al factorilor afectivi in creativitate. Printre cele mai frecvente bariere emotionale se numara sursele de insecuritate si anxietate precum: teama de ridicol, teama de nu comite o greseala si de a nu se face de ras, teama de a fi diferit de ceilalti, timiditatea, tendinta catre perfectiune. De asemenea, pot fi incluse in aceasta categorie: oprirea prematura la prima solutie care nu este intotdeauna cea mai buna, lipsa de perseverenta, descurajarea rapida in fata dificultatilor, incapacitatea asumarii riscului intelectual.

Blocajele culturale si sociale fac trimitere, in primul rand, la conformism, la tendinta oamenilor de a se ralia valorilor si reprezentarilor celorlalti. Si aceasta pentru ca, de obicei, persoanele cu idei neobisnuite sunt privite cu suspiciune si chiar cu dezaprobare, ceea ce poate constitui un motiv de descurajare pentru ele. A. Toynbee (1964) reproseaza societatii ca ii considera outsideri pe indivizii creativi care nu gandesc conformist. De exemplu, accentul pus in scoala pe reproducere, lipsa de apreciere a originalitatii, sanctionarea curajului de a pune intrebari incomode conduc la cultivarea comportamentelor conformiste. De aici si sentimentul care se formeaza, ca tendinta de a te indoi sistematic sau de a avea idei diferite de ale celorlalti reprezinta un inconvenient social. Si atunci, este mai comod pentru individ sa se conformeze presiunilor majoritatii. Apoi, exista in genere o neincredere in

fantezie si o pretuire exagerata a ratiunii logice, a judecatii critice. Or, fara fantezie nu se poate progresa in nici un domeniu.

La aceste tipuri de blocaje, E. Landau (1979) adauga asa-numitele obstacole de natura intelectuala: fixitate (rigiditate) functionala, lipsa de suplete a categoriilor datorata excesului de informatii, persistenta „setului' habitual: „rigiditatea functionala se refera la situatiile in care atat cunostintele anterioare, cat si caile dinainte cunoscute se transforma intr-un set (set = tendinta, cf. Landau, p. 86) folosit cu perseverenta in orice situatie noua. Cercetarile au aratat ca subiectii care au folosit un obiect intr-un anumit scop intampina, in utilizarea lui pentru alte scopuri, dificultati mai mari in comparatie cu alti subiecti care tin obiectul respectiv pentru prima data in mana' (Landau, 1979, p. 87). Cu alte cuvinte, suntem tentati sa folosim obiectele si uneltele potrivit functiei lor obisnuite si nu ne vine in minte sa le utilizam altfel. Gandirea creativa trebuie sa sfarame in mod obligatoriu granitele impuse de acest set habitual.

Ar mai putea fi mentionate si barierele legate de insuficienta resurselor, desi ele sunt prea putin invocate datorita prejudecatii ca geniul se afirma in orice conditii, ba chiar mai mult, ca lipsa resurselor determina intensificarea eforturilor persoanelor inalt creative pentru depasirea obstacolelor. Si totusi, exista multe domenii (in special cele tehnice, artistice, sportive) unde insuficienta resurselor face imposibila creatia.
loading...
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2018 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE Clasa: I Matematica - Adunarea si scaderea numerelor naturale de la 0 la 30, fara trecere peste ordin
 Proiect didactic Grupa: mijlocie - Consolidarea mersului in echilibru pe o linie trasata pe sol (30 cm)
 Redresor electronic automat pentru incarcarea bateriilor auto - proiect atestat
 Proiectarea instalatiilor de alimentare ale motoarelor cu aprindere prin scanteie cu carburator

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 Proiect diploma Finante Banci - REALIZAREA INSPECTIEI FISCALE LA O SOCIETATE COMERCIALA
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 CONTABILITATEA FINANCIARA TESTE GRILA LICENTA
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Proiect atestat informatica- Tehnician operator tehnica de calcul - Unitati de Stocare
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia
Modele ale invatarii si implicatiile lor in actul educational
Structura sistemului de invatamant: examen de absolvire si posibilitati de continuare a studiilor
INSUCCESUL SI SUCCESUL SCOLAR
COMPLEXE DE EXERCITII PENTRU DEZVOLTARE FIZICA
PROIECT DE PROGRAMA PENTRU OPTIONALUL DIN CURRICULUM DE DEZVOLTARE LOCALA LA NIVELUL ARIEI CURRICULARE “TEHNOLOGII” - INSTRUMENTE, APARATE SI TEHNICI
METODE ACTIV-PARTICIPATIVE APLICATE IN DEMERSUL DIDACTIC MODERN
LOCUL SI ROLUL LIMBII ROMANE IN FORMAREA PERSONALITATII ELEVILOR IN CICLUL PRIMAR
Abordarea contextuala a carierei (Collins, 1997)loading...

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu