Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » didactica pedagogie
Zonele defavorizate

Zonele defavorizate


Zonele defavorizate

Probleme generale

Una dintre tendintele actuale ale reformelor in domeniul educatiei se refera la "includerea celor exclusi" si "crearea unor medii de invatare sanatoase, protective". Aceste idei au fost abordate, recent, cu prilejul Forumului Mondial al Educatiei desfasurat la Dakar (Senegal) in anul 2000. Principiilor de actiune mentionate le-au fost adaugate obiective specifice, care ar trebui introduse in politicile educationale din diferite tari.

Cadrul de referinta al reformelor educationale actuale sta in atentia expertilor in domeniul educatiei. O lucrare recenta, arata ca reformele globale care se desfasoara astazi au ritmuri de acceptare a inovatiei foarte diferite si ar trebui ca acum aceste reforme sa se concentreze pe dezvoltarea globala a comunitatilor marginale, defavorizate social sau cultural. Ideile mentionate nu sunt o noutate la nivelul sistemelor de invatamant, ci doar accente actuale. Asa cum demonstreaza numeroase studii, domeniul invatamantului pentru zonele defavorizate beneficiaza de o fundamentare teoretica (terminologie si metodologie de cercetare) si de studii recente.

In Romania a fost creat cadrul pentru "o politica globala, care sa reconsidere rolul resurselor umane in ansamblul reformelor. Integrarea sociala a resurselor umane ne determina sa luam in considerare o forma esentiala de capital, capitalul uman, cu toate caracteristicile unui bun public" (Strategia nationala de dezvoltare a resurselor umane. 1999, p. 5).



Terminologie

Iata cativa termeni de referinta ai invatamantului pentru zonele defavorizate: zona urbana defavorizata, invatamant diferentiat, mediu social-economic defavorizat, pedagogie compensatorie, programe pentru zonele zone de educatie prioritara (ZEP), inegalitate educationala, nivel minim functional de educatie si instructie, inadaptare scolara.

Definitii:

zona urbana defavorizata: din perspectiva socio-economica si culturala, defineste un cartier de la periferia orasului sau o anumita arie din cadrul acestuia, caracterizata printr-un anumit tip de urbanism (locuinte individuale modeste sau blocuri cu nivel scazut de confort, cu conditii igienico-sanitare necorespunzatoare), locuita de o populatie mai mult sau mai putin omogena, cu un status educational si profesional scazut, cu conditii economice precare (idem, p. 48);

mediu socio-economic defavorizat: mediu din care provin copiii apartinand unor familii dezorganizate, cu multi frati, cu o ambianta culturala precara, cu venituri modeste, precum si copii care traiesc in localitati rurale situate la mari distante de centre urbane si culturale semnificative, cu acces redus la mass-media sau alte bunuri culturale (idem, p. 20);

pedagogia compensatorie: domeniu apartinand stiintelor educatiei, aparut ca reactie la esecul "scolii comprehensive";

invatamant diferentiat: mod de organizare a procesului didactic, pentru a raspunde diversitatii aptitudinilor si cunostintelor copiilor "concreti", care-si propune sa ofere mai mult celor care au mai putin (idem, p. 20);

politica "ZEP": politica educationala initiata in Anglia si Franta (1981) care are ca obiectiv sprijinirea actiunilor educative in zonele socio-geografice unde conditiile existente constituie un obstacol pentru reusita scolara a elevilor. Acest tip de politica s‑a extins si in alte tari vest-europene, concretizandu-se in programe vaste (idem, p. 20);

inegalitatea educationala se refera la mai multe realitati: inegalitatea oportunitatilor pentru satisfacerea cererii de educatie si a aspiratiilor scolare, utilizarea inegala a potentialului intelectual al elevilor din cauza unor obstacole externe acestora, inegalitatea conditiilor de debut al scolaritatii, procent de cuprindere a unei anumite categorii de populatie in varsta de scolarizare comparativ cu rata de scolarizare la nivel national (Kozakiewicz. 1987, apud Jigau, 1997, p. 7);


nivel minim functional de educatie si instructie: un indicator sintetic al educatiei de baza, care priveste aspecte cantitative si calitative precum numarul de ani de scolaritate obligatorie;

inadaptare scolara: dificultatile de indeplinire a sarcinilor scolare si esecul de integrare in mediul scolar din care copilul face parte (Dopchie, 1971, apud Jigau, 1998, p. 19); pot fi identificate cel putin doua componente esentiale: inadaptare instructionala (globala sau partiala), insemnand indeplinirea cu dificultate a sarcinilor scolare si inadaptare comportamentala, referitoare la tulburarile de relationare a copilului cu colegii, parintii/profesorii si incalcarea regulilor colectivitatii scolare sau extrascolare.

Remedierea inegalitatilor

Pentru a remedia inegalitatile de educatie se pot initia diverse programe, unele la nivel national, iar altele focalizate pe nevoi locale. Un rol important il au programele de formare a profesorilor pentru abilitarea acestora in derularea de comportamente centrate pe nevoile populatiei scolare in conditii defavorizate (Cadrul de referinta si domeniile de formare se regasesc in Program de formare. Jigau, 1997, p. 146-147). Oferta curriculara si preocuparea pentru resursele umane pe care le are scoala sunt doar doua dintre elementele prin care scolile pot sa-si defineasca propria "personalitate". Acestora ar trebui sa li se alature: cultura organizatiei scolare, viziunea colectivului scolii, misiunea unitatii scolare (Iosifescu, 2000, p. 5).

Initiative in domeniul educatiei in zonele defavorizate

"Orientarea scolara si profesionala pentru tinerii rezidenti in zone defavorizare socio-economic si cultural"

Proiectul este initiat de Institutul de Stiinte ale Educatiei - Laboratorul Orientare Scolara si Profesionala - si beneficiaza de sprijinul Uniunii Europene prin Programul de formare profesionala "Leonardo da Vinci". Acesta este un proiect pilot demarat de Romania in 1998 (cu o durata de 2 ani) si care este realizat in parteneriat cu Belgia, Franta si Ungaria.

Proiectul vizeaza sporirea competentei profesorilor in domeniul consilierii elevilor, pietei muncii, educatiei antreprenoriale etc. Informatiile sunt oferite sub forma a 27 module imprimate si distribuite in seturi prin posta, pe suport electronic sau prin emisiuni radio. Modulele sustin direct si intr‑o maniera specifica domeniile de interes profesional ale profesorilor si - prin munca didactica a acestora - se vor mari sansele de insertie socio-profesionala ale absolventilor rezidenti in zone defavorizate. Experienta acumulata va putea fi transferata ameliorarii conditiei educationale, socio-economice si culturale si a altor categorii de populatie din acele zone si, totodata, perfectionarii tehnicilor de formare vocationala a profesorilor si elevilor.

Populatia tinta a proiectului este reprezentata de profesorii din invatamantul general obligatoriu, elevi si tineri absolventi, dar si de per­soane interesate de consiliere din alte institutii aflate in zone defavorizate. Criteriul de adresabilitate este statutul de "zona defavorizata" din punct de vedere educational, socio-economic si cultural al scolilor (comunitati sarace, de someri, lipsite de institutii de cultura, acces limitat la informatie, cu handicap lingvistic / cultural).

Scopul final este sustinerea tinerilor absolventi in demersul lor de autocunoastere, de informare asupra posibilitatilor de actiune personala sociala si profesionala, de stimulare a abilitatilor necesare unei game largi de profesii, de comunicare interpersonala, de angajare responsabila si de autoorientare in viata profesionala.

"Sanse egale prin educatie. Dezvoltare scolara in comunitatile cu romi"

Proiectul este dezvoltat de Centrul Educatia 2000+ si Institutul National de Dezvoltare a Curriculum‑ului din Olanda (SLO). Acesta isi propune sa sprijine scolile in care invata copii apartinand etniei romilor sa faca fata dificultatilor cu care se confrunta (frecventa redusa, repetentie si abandon scolar, motivatie si rezultate scolare slabe etc.). Proiectul a inceput in 1998 cu 12 scoli, selectionate pe baza proiectelor realizate de acestea si s‑a extins la un numar de 16 scoli. Una dintre componentele proiectului s‑a finalizat prin publicarea unei serii de ghiduri pentru profesori. Temele propuse vizeaza: Parteneriat si dezvoltare scolara in comunitatile cu romi. Ghid managerial (Rogojinaru, Iosifescu), Managementul clasei. Invatare prin cooperare (Ulrich), Implicarea comunitatii in procesul de educatie. Ghid pentru parinti si copii (Popescu), Istorie orala. Spunem povesti si scriem despre viata (Stasz, Ulrich), Interventii de remediere a dificultatilor de citit-scris (Iaurum).

Ghidurile imbina abordarea explicativa cu exercitiile, cu sarcinile de lucru si sugestiile practice care au aplicabilitate directa in practica zilnica.

"A doua sansa"

Programul de combatere a marginalizarii si excluderii sociale si profesionale a tinerilor care au abandonat invatamantul obligatoriu si nu au dobandit competentele minime necesare ocuparii unui loc de munca este cunoscut si sub numele "A doua sansa" si se deruleaza potrivit prevederilor Ordinului M.E.N. nr. 3062 din 18.01.2000. Acest program este destinat tinerilor cu varste cuprinse intre 14‑24 de ani care nu au incheiat cursurile gimnaziale. Cele doua obiective majore ale sale sunt: completarea studiilor obligatorii si obtinerea unei calificari. Organizarea acestui program face parte dintr‑un pachet de masuri concrete referitoare la completarea educatiei de baza si asigurarea sansei de integrare sociala si profesionala a tinerilor. Programul se bazeaza pe un parteneriat intre mai multe institutii: unitati de invatamant, administratie publica, parteneri sociali si institutii nonguvernamentale. Potrivit acestui program, scoala nu este inteleasa ca o "suma de lectii", ci este "un centru de resurse, al carui scop final este acela de a plasa tanara persoana si familia sa pe rutele specifice educatiei permanente. Scoala nu este o institutie care se dezvolta izolat fata de comunitate, ci in contextul parteneriatului social derivat din interactiunile cu mediul cultural, economic si social." In prezent, programul se deruleaza in mai multe judete si in municipiul Bucuresti.

"Relansarea invatamantului rural"

Acest program, initiat prin Ordinul M.E.N. nr. 3179 din 05.02.2000, este conceput ca o interventie de amploare menita sa ridice calitatea invatamantului in scolile si liceele din mediul rural. "Scopul programului este egalitatea sanselor la invatatura pentru elevii din mediu rural, prin asigurarea unei educatii de calitate, intr‑un mediu favorabil invatarii." Programul este conceput "pentru punerea la punct a unei metodologii participative in ceea ce priveste evaluarea situatiei invatamantului si a capacitatii de a realiza programe educative durabile, testarea interventiilor menite sa contribuie la imbunatatirea calitatii predarii/invatarii si intarirea relatiilor dintre scoala si comunitate" (Buletin informativ. nr. 11/03.2000).





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.