Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale uniceAcasa » familie » alimentatie nutritie
Alimentatia femeii in perioada de sarcina si alaptare

Alimentatia femeii in perioada de sarcina si alaptareAlimentatia femeii in perioada de sarcina si alaptare

          In conditiile unei sarcini normale, la o femeie sanatoasa, in linii mari nu se pun probleme dietetice deosebite.

          Evident ca regimul alimentar trebuie sa tina seama de nevoile alimentare sporite, in aceste conditii, atat sub aspect cantitativ, cat si sub cel calitativ. Alimentatia femeii gravide si a celei care alapteaza trebuie sa fie supravegheata, avand mereu in minte ideea de a nu le fixa obsesia unor nevoi alimentare excesive, dar nici de a ceda la capriciile acestora sau la unele practici empirice.

          Cateva principii generale trebuie mentionate de la inceput :

- este necesar sa se respecte, in mare, obiceiurile alimentare ale femeii, determinate de preferintele sale.

-  se  vor   evita   interdictiile   sau  recomandarile   sistematice, ,,de principiu”, care nu tin seama de particularitatile cazului respectiv (regim fara sare, administrare de vitamine etc.).


-  se va supraveghea respectarea unor  reguli  de igiena alimentara absolut necesare : repartitia judicioasa a meselor, respectarea orarului de masa,  mancatul incet si masticatia indelungata, evitarea emotiilor,  in  general,  si in  timpul mesei,  in  special,  precum  si  pastrarea repausului postprandial.

-  se va limita sau, la nevoie,  se va interzice consumul de ceai sau cafea, bauturi alcoolice sau excesul de sare.

-  cresterea  globala  a  ratiei  calorice  va  fi  tardiva  si  moderata pentru a nu declansa instalarea obezitatii.

           Ratia calorica globala a gravidei se situeaza la valori cu 15—25% mai mari decat cea din afara sarcinii, trecand de la 2 000 sau 2 500 calorii la 2 500 sau 3 200 de calorii. Cresterea nevoilor calorice este legata de cresterea fatului si a uterului, dar este in parte echilibrata de restrangerea activitatii si de o mai buna asimilare. Problema cresterii ratiei calorice se pune numai incepand din luna a 4-a si este mai importanta in ultimele 3 luni ale sarcinii. Controlul greutatii este indicele unei ratii calorice echilibrate. Cresterea in greutate trebuie sa fie practic absenta in primele luni, apoi de ordinul a 1,5 kg/luna, in ultimele 6 luni. Plusul de greutate din cursul gestatiei nu trebuie sa depaseasca 10 kg.

          In practica, regimul gravidei trebuie sa cuprinda o cantitate importanta de lapte (albumine, calciu, fosfor, vitamina A si D), carne (albumina), fructe (glucoza si vitamine), legume (vitamine) si cereale (glucide). Trebuie sa adaugam putin ulei de ficat si uneori supliment de calciu sub forma de lactat, gluconat sau glicero-fosfat de calciu .

Alimentatia  gravidei  trebuie   sa  fie  suficienta  si  variata,   cu  un aport  substantial  de  proteine   si  vitamine.   Se  vor  evita  mesele  prea grase,   afumaturile, conservele  de  carne  si peste,  branzeturile  fermentate,  alcoolurile, iar cafeaua si ceaiul se vor permite in cantitati foarte reduse.

       In timpul sarcinii pot surveni unele stari patologice care necesita unele modificari in dieta.

       Sarcina provoaca adesea constipatie, care poate duce la complicatii grave (pielite, pielonefrite). Se combate prin marirea continutului in celuloza al ratiei (paine integrala, legume, salate, fructe) si evitarea condimentelor si a alcoolului.

      Varsaturile din prima parte a sarcinii, daca nu au o cauza organica  se trateaza prin repaus, mese mici si repetate la 2 ore si uneori chiar  alimentatie in  pozitie  decliva.  Mesele vor fi constitute  din alimente solide  sau semisolide,  iar lichidele  (sifon,  ape minerale)  se vor lua numai intre mese si in cantitati fractionate.  Se vor evita lipidele-din alimentatie, greu tolerate, si se vor spori glucidele, care sunt mai bine tolerate.  Se va spori  cantitatea de vitamine  si nu se va scadea doza de sare, pentru a nu intretine varsaturile prin cloropenie.       In cazul varsaturilor incoericibile, pentru a se evita denutritia se recomanda administrarea parenterala a solutiilor glucozate. clismele alimentare, perfuzia cu hidrolizate de proteine si vitamine.

       In  nefropatiile  din  ultima  perioada a  sarcinii  se  recomanda  un regim hiposodat.   Se  prefera,   in  general,   regimul  hiposodat  moderat, pentru a se evita uremia prin cloropenie,  si o cantitate moderata de lichide (1 500 ml/zi). Cantitatea de proteine este controversata in aceasta situatie.  Unii autori  sustin  ca un  regim  hiperprotidic  si hiposodat ar evita eclampsia.  Alti autori,  din contra,  recomanda un regim sarac in proteine. Rezultatele cele mai bune par a se obtine cu o cantitate medie de  70 g proteine/zi. Cantitatea de glucide trebuie marita pina la 500 g/zi,pentru a menaja rezervele, pentru a diminua catabolismul proteic si a evita acidoza. Tot pentru acest motiv va fi diminuata cantitatea de lipide.

      In sarcinile asociate cu diabet se vor da 200—250 g glucide, compensandu-se cu insulina necesara, iar cantitatea de proteine va fi 2 g/kilo-corp.

       In timpul travaliului se interzice orice fel de alimentatie. La  nevoie se poate permite ingestia unei cantitati minime de lichide, care se  vor da fractionat, sau se va permite numai simpla umezire a buzelor. Daca travaliul se prelungeste se pune problema administrarii parenterale a serului glucozat sau a unor electroliti.

        Dupa nastere se administreaza alimente fortifiante, usor digestibile  si stimulante : cafea, cafea cu lapte, bulion de legume, oua. Din a 3-a zi se va trece la regimul normal. Daca dintr-un motiv sau altul mama  nu alapteaza nou-nascutul se va restrange regimul, mai ales bauturile, pentru a diminua secretia lactata.

       Daca pierderile de sange in timpul nasterii au fost mari, se face un control hematologic dupa prima saptamana si la nevoie se prescrie un regim bogat in proteine si fier, eventual chiar cu administrarea terapeutica a fierului. Decizia pentru transfuzia de sange nu trebuie sa fie luata decat in cazuri extreme, intrucat cele mai multe cazuri se pot rezolva printr-o dietetica si terapie martiala adecvate.

       Alimentatia femeii care alapteaza trebuie sa fie completa, variata insa cu unele limite. Experienta populara contraindica : conopida, varza, ceapa si usturoiul, pe care le consideram insa nenocive daca sunt bine  preparate si in cantitati mici.  Alcoolul tare, mezelurile, conservele de  carne si peste sunt strict interzise.

     Necesitatile in principii alimentare sunt urmatoarele : protide  2 g/kilocorp/zi ; glucide 8—10 g/kilocorp/zi; lipide 1—2 g/kilocorp/zi.

Necesitatile energetice sunt :

- la adolescente : 3 400—3 700 cal./zi (3 800—4 200 cal./zi, la activitate intensa) ;

-  la  adulte :  3 200—3 400  cal./zi  (3 500—3 800   cal./zi.  la activitate intensa).
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE Clasa: I Matematica - Adunarea si scaderea numerelor naturale de la 0 la 30, fara trecere peste ordin
 Proiect didactic Grupa: mijlocie - Consolidarea mersului in echilibru pe o linie trasata pe sol (30 cm)
 Redresor electronic automat pentru incarcarea bateriilor auto - proiect atestat
 Proiectarea instalatiilor de alimentare ale motoarelor cu aprindere prin scanteie cu carburator

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 Proiect diploma Finante Banci - REALIZAREA INSPECTIEI FISCALE LA O SOCIETATE COMERCIALA
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 CONTABILITATEA FINANCIARA TESTE GRILA LICENTA
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Proiect atestat informatica- Tehnician operator tehnica de calcul - Unitati de Stocare
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia
Procese de baza privind conditionarea aerului
Ancheta alimentara
Studiul privind certificarea calitatii laptelui si produselor lactate
CARNE DE PASARE
ALIMENTATIA SUGARULUI
SUBSTANTE MINERALE
GLUCIDELE
Influenta temperaturilor scazute asupra microorganismelor


Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu