Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » familie » alimentatie nutritie
VITAMINELE

VITAMINELE


VITAMINELE

Pentru cresterea si dezvoltare normala a organismului copilului pe langa substantele nutritive mentionate mai sus, organismul are nevoie si de vitamine . acestea sunt substante indispensabile unei bune dezvoltari a organismului, care nu pot fi sintetizate de organism sideci trebuie sa fie aduse de alimentatie.

Tabloul clasic al avitaminozelor prin prezenta din alimentatie a uneia sau a mai multor vitamine nu este astazi realizat decat in mod experimental. Totusi carente vitaminice se pot produce in cazul unui aport alimentar insufficient sau in unele situatii in care aportul poate fi normal dar se creaza conditii pentru o scadere a cantitatii de vitamine folosite (absortia digestive defectuoasa), pierderi excesive (hemoragii digestive, boli digestive , arsuri si eczime,boli renale) absenta folosirii vitaminelor din cauza unei defectiuni metabolice ongenitale.

Semnele unei hipovitaminoze pot aparea si in cazul in care organismul are nevoi crescute de vitamine, situatie ce se poate intalni in cursulunor boli infectioase, in perioadele de creste, de effort fizic mare sau dupa interventii chirurgicale.



Principalele vitamine sunt :

Vitamina A- reprezinta un constituent al corneei si un factor essential in functionare unor celule, a mucoaselor, a pielii a osului. Carenta antreneaza tulburari de vedere crepusculara si nocturna, uscaciunea tesutului ocular, leziuni ale corneei, uscaciunii pielii si a mucosei repiraorii, formare defectuoase a dintilor si osului, scaderea rezistentei la infectii, oprire cresterii.

Alimentele vitaminei A sunt: untul, oul, pestele, laptele, uleiul, legumele verzi (morcovii, ceapa, salata, spanac).

Vitamina B1 (tiamina)intervine in metabolismul glucidic. In carentele moderate sisintomele sunt discrete; pierderea in greutate anorexie (lipsa poftei de mancare), slbirea fortei musculare tulburari neurologice.

Carenta grava se traduce printr-o boala denumita beri-beri si se manifesta printro pierdere importanta de greutate, slabirea accentuate a fortei musculare, nevrite multiple, confuzii, mentala, tulburi cardiace. Vitamina B1 se gaseste in carne , cereale, legume , ficat, soia , ciuperci.

Nevoile zilnice de vitamina B sunt de 0.8-1mg la scolarul mic si de 1,5-2mg la scolarul mare.

Vitamina B2 (riboflavina) intervine in reactiile celulare complexe. Crenta in vitaminaB2 produce tulburari ale pielii, buzelor("zabaluta"), tulburari ale corneei (scaderea acuitatii vizuale ) leziuni ale parului(care devine uscat,rar). Vitamina B2se gasese in lactate, carne , ou. Nevoilezilnice de vitaminaB2 sunt de 1,5-2mg la scolarul mic si de 2-3 mgla scolarul mare.

Vitamina B6 (piridoxina) intervine in metabolismul acizilor aminati. Carenta in vitamina B6produce tulburari cutanate, digestive, hemoragice si neurologice (polinevrite). Vitamina B6 se gaseste in carne, peste cereale, legume, ficat,drojdie de bere.

Nevoile zilnice ale cocopiluluiin vitamina b6  sunt de 3 mg.

Vitamina B12 este o vitamina necesara sintezei globulelor rosii. Carenta de vitamina B12 provoaca anemia pernicioasa (anemia Biermer).

Vitamina B12 se gaseste in carne, ficat, ou, lactate.

Nevoile zilnice de vitamina b12 sunt de 1 gama.

VitaminaC (acidul asobic)intervine in numeroase reactiide sinteza ale organismului precum si in procesul de absortie a fierului. Vitamina c creste rzistenta organismului fata de infectii, intervine in digestia si asimilare mai buna a diferitelor alimente, a glucidelor, proteinelorsi mineralelor. Cand exista o hipovitaminoza C se incetineste formarea tesutului osos si a dintilor, scade rezistenta organismului, gingiile sangereaza usor. In formele grave apare scorbul, catacterizat prin hemoragii numeroase la niveulu pieli, mucoaselor, osului, la nivelul cartilajului de crestere.

Vitamina C se gaseste in macesi, coacaze, spanac, portocale, lamai. Nevoile zilnice de vitamina C sunt greu stabilite deoarece depinde de varsta, alimentatiei, anotimp. Nevoile sunt crescute in infectii, in tilburari digestive, cand exista un regim bogat in fier. Se apreciaza in medie ca necesare 75 mg/kg/zi (sau intre 6 si 10 ani).

Fierul

Este un mineral important pentru crestere. O doza normala de fier este necesara pentru reproducerea de sange si pentru dezvltarea armonioasa a muschilor. Copiii intre 6-10 ani au nevoie de 15 mg de fier pe zi fata de adolescenti care au nevoie 15-17mg/zi

Vitamina D sau vitamina antirahitica

Este inportanta in asimilarea sarurilor de fosfor si de calciu, precum si a zaharurilor. Cu ajtorul acestor vitamine sarurile de fosfor si de calciu se depun la nivelul osului, contribuind la formarea osului normal. Cand aceasta vitamina lipseste, copii mici fac rahitism iar copii mai mari osteomalacie(demineralizare a oaselor).

Vitamina D se gaseste in untura de peste in ficat, carne, icre,galbenus de ou. O sursa importanta de vitamina d se gaseste in piele sub forma unei provitamin care este active la radiatiile solare prin componenta lor ultravioleta. Lipsa vitaminei d din organism poate fi realizta prin aport insuficient, incapacitatea de transformare a provitaminei D din piele in vitamina D sau prin absortia defectuoase intestinala.

Nevoile zilnice de vitamina D sunt de 400-800u

Calciul

Raspunde in primul rand de sanatate oaselor. Este foarte important in alimentatia unui copil pentru ca fara el, oasele lui nu se pot dezvolta in de ajuns incat el sa creasca sis a se dezvoltae frumos. Un copil care nu primeste calciu de ajuns va face osteoporoza ca adult. Copiii intre 6 si 10 ani au nevoia de 1200-1500mg calciu zilnic.

Vitamina K este indispensabila unei coagullari sanguine normale. O carenta in vitamina K se poate produce in caz de insuficienta hepatica, in tulburari in absortia grasimilor ceea ce antreneaza hemoragii severe.  Vitamina K este de origina vegetala(gasinduse in cereale varza, soia, spanac, grau) sau animala(in ficat de porc, galbenus de ou, branza)

Vitamina PP (acidul nicotic) este o vitamina care actioneaza la nivelul mai multor metabolisme carenta in vitamina PP produca pelagra; o boala grava caracterizata printr-o sensibilitate crescuta a tegumentelor la lumina solara antrenand eruptii cutanate, sintome gastrointestinale si neurologice(mergand pana la apatie coma, paralizii).

Vitamina PP se gaseste in ficat, peste, carne, ou, germene de porumb si grau, ciuperci. Nevoile zilnice de vitamina PP sunt de 10-20mg.

In mod exceptional pot aparea avitaminoze; mai fregvent apar hipovitaminoze care pot fi fruste si numai o simptomatologie discreta ne permite sa le diagnosticam.

In general carenta izolata este foarte rara, de regula este vorba de o carenta multipla trebuie subliniat ca unele vitamine se distrug prin caldura si deci prin procesul de pregatire al hranei(vitaminele A, B1, C).

Mentionam ca nu trebuie administrate produse polivitaminice decat atunci cand exista o hipovitaminoza; polivitaminele nu trebie administrate preventive unele dintre ele avand chear efecte negative pentru organism daca sunt datein exces(vitaminele A si D)

Fluorul

Copiii au nevoie de acesta dupa varsta de 6 ani, pentru ca le protejeaza dintii si previne aparitia cariilor. In unele tari, apa de la robinet chear contine suplimente fe fluor. In Romania, doar unele marci de apa imbuteliata contin asa ceva. Suplimentele de fluor nu trebuie intrebuintate copilului in exces deoarece poate duce la decolorarea permanenta a dintilor.

Zincul

Este un mineral important mai ales pentru adolescenti pentu ca imbunatateste cresterea si maturizarea sexuala. Cantitatea de zinc de care are nevoie un copil intre intre 6 si 10ani este de 10-15 mg. alimentele bogate in zinc sunt carnea, fructele de mare, cerealele integrale, nucile si fasoalea boabe.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.