Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale uniceAcasa » familie » animale pasari
Ascaridioza pasarilor

Ascaridioza pasarilorASCARIDIOZA PASARILOR

Este o helmintoza cosmopolita, care afecteaza pasarile domestice si salbatice, determinand imbolnavire la tineretul aviar, manifestata prin tulburari digestive, generale, distrofii, cu mortalitate, produse de specii din familia Ascaridiidae, localizate in intestinul subtire.

Diagnostic. La pasarile in viata, diagnosticul este dificil datorita tabloului clinic, adesea inexpresiv sau comun mai multor afectiuni. Se vor lua in considerare elementele epizootologice: aparitia imbolnavirilor la pui si bobocii anseriformelor in sisteme de crestere intensiva, in tot cursul anului; in sisteme semiintensive, gospodaresti, in sezoanul de vara si toamna, iar sau la gaini, si iarna.

Clinic, la galiforme si anseriforme, tineretul contracta boala in jurul varstei de 3-4 luni, ca sindrom digestiv cronic, manifestat prin: apetit capricios, uneori diaree, alteori aspectul excrementelor este normal; scaderea ritmului de crestere si slabire; stare de abatere, adinamie, parezesi pseudoparalizii ale aripilor, anemie (este vizibila paliditatea crestei si barbitelor). La puicute este evidenta intarzierea perioadei ouatului, iar la gaini se produce  scaderea productiei  de oua vizibila in perioada de maxima productivitate, in conditii nutritive corespunzatoare. Sporadic, in albusul oualor se pot depista ascarizi. Mortalitatea in focare grave poate atinge indici mai ridicati la puicute.


La porumbeii adulti, se manifesta prin diminuarea capacitatii de zbor, slabire, evidentierea carenei sternale, diaree, stare de abatere, apetit capricios; in cazuri asociate cu alte afectiuni (capilarioza) simptomatologia se agraveaza aparand fenomene nervoase (torticolis, paralizie, astazie) cu mortalitate, dupa 5-8 zile de boala. Evolutia frecventa asimptomatica sau cu semne insidioase a ascaridiozei, la pasarile adulte, ii diminueaza valoarea diagnostica.

Microscopic, ovohelmintoscopic, are valoare in faza patenta, cand este pozitiv. Se fac examene coproscopice directe - cate 3-4 - sau prin flotatie si se identifica ouale ascarizilor. Sunt posibile confuzii cu ouale de Heterakis, fiind asemanatoare, dar ultimele prezinta laturile mai paralele. Cu toate acestea, la cazurile pozitive coproscopic, se va avea in vedere posibilitatea infestatiilor simultane la acesti nematozi si existenta oualor cu caractere morfologice apropiate.

Morfopatologic, la deschiderea intestinului subtire se observa cu usurinta ascarizii adulti; in raclat de mucoasa, cu lupa sau microscopic, in preparate proaspete, intre lama si lamela, se descopera larvele. Leziunile sunt de: enterita catarala, congestii si petesii pe mucoasa intestinala, iar in infestatii masive se produc obstructii si perforari ale peretelui intestinal insotite de peritonita.

Diagnostic diferential, se va impune fata de alte helmintoze: cestodoze, capilarioza, heterakioza (si amidostomoza la anseriforme); neurolimfomatoza, tuberculoza, hipovitaminoza, spirochetoza acuta; la pui si fata de: eimerioza cronica, trichomonoza si histomonoza ; la porumbei: capilarioza, salmoneloza, tuberculoza, hipovitaminoza; eimerioza si trichomonoza.

Tratament. Terapeutic, la galiforme, anseriforme si porumbei, cu aplicabilitate pe efective mari se folosesc, cu eficacitate 100% : derivatii de piperazina; adipatul de piperazina (Ascatrix), in doza de 0,2-0,3 g/kg corp si citrat sau hidrat de piperazina 0,1-1,15 g/kg corp, in hrana umectata, dupa o dieta de cca. 12 ore; sau in apa de baut (sulfatul de piperazina este usor solubil in apa) solutie 2%, timp de 2 zile consecu. Nu necesita purgativ si actioneaza asupra adultilor si formelor preimaginale, eliminarile incep dupa 3 ore de la administrare ;

- Nilverm (Tetramisol) in hrana sau in apa de baut, in doza de 30-40 mg/kg corp, cu eficacitate de 89% la pui in varsta de 2-4 luni, si de 90-100% in administrarea individuala ;- Levamisol, 20 mg/ kg corp in hrana ;

- Mebendazol, 50 mg/ kg, per os, eficacitatea se ridica la 100% ;

- Cambendazol, 30 mg/ kg viu, in hrana, cu aceeasi eficacitate ca si Mebendazolul.

- Fenbendazol, 5-7,5 mg/ kg corp, per os ;

- Avermectine (Ivomec) 0,2 mg/kg, s.c.

La efective cu ascaridioza si alte helmintoze se pot folosi derivati benzimidazolici cateva zile:

- Cambendazol, 5 zile x 10 ppm, in hrana;

- Fenbendazol, 4 zile x 100 ppm, in hrana;

- Mebendazol, 7 zile x 60 ppm, in hrana.

Masurile profilactice se refera la: respectarea conditiilor de microclimat din adaposturi, de igiena a pardoselii si alimentatiei, aplicarea dezinfectiilor periodice sau la depopularea halelor; dezinfectiile se fac cu solutie de 2% hidroxid de sodiu, dupa care se spala cu apa. In unitatile cu crestere intensiva, se va face dehelmintizarea tineretului de inlocuire in fermele de provenienta, cu 5-7 zile inainte de livrare;

- in unitatile de tip gospodaresc infestate, dehelmintizarile se vor efectua in primavara inainte de scoaterea in padoc; in toamna, la intrarea in hale si in iarna, inainte de a incepe faza de ouat; cu masuri riguroase de colectare si depoluare a asternutului.

Chimioprofilactic, se poate administra Higromicina B - 2,5 kg/tona furaj, cateva saptamani in perioade de iminenta a contaminarii. In fazaneriile contaminate se recomanda realizarea dehelmintizarilor inainte de perioada ouatului si de actiunea de populare a zonelor cinegetice (sau) a trecerii tineretului in lotul de reproductie.
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE Clasa: I Matematica - Adunarea si scaderea numerelor naturale de la 0 la 30, fara trecere peste ordin
 Proiect didactic Grupa: mijlocie - Consolidarea mersului in echilibru pe o linie trasata pe sol (30 cm)
 Redresor electronic automat pentru incarcarea bateriilor auto - proiect atestat
 Proiectarea instalatiilor de alimentare ale motoarelor cu aprindere prin scanteie cu carburator

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 Proiect diploma Finante Banci - REALIZAREA INSPECTIEI FISCALE LA O SOCIETATE COMERCIALA
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 CONTABILITATEA FINANCIARA TESTE GRILA LICENTA
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Proiect atestat informatica- Tehnician operator tehnica de calcul - Unitati de Stocare
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia
Raia corpului (raia cnemidocoptica; raia deplumanta)
NOTIUNI PRACTICE DE APICULTURA
Parazitismul cu cimicide (atacul cu plosnite)
FAMILIA SITTIDAE, Specia SITTA EUROPAEA
VANATOAREA - EVOLUTIA CONCEPTIILOR
Rasa pura - porumbei
DINAMICA SI REPRODUCEREA POPULATIILOR FAUNEI DE INTERES CINEGETIC
Studiu tehnic privind realizarea unui flux complet pentru indoparea saptamanala a 300 - 350 mularzi


Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu