Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale uniceAcasa » familie » arta cultura
Muzeul de Etnografie Saseasca „Emil Sigerus” - Scurta prezentare

Muzeul de Etnografie Saseasca „Emil Sigerus” - Scurta prezentareMuzeul de Etnografie Saseasca „Emil Sigerus”

Scurta prezentare

            Proiectul de infiintare in cadrul Complexului National Muzeal ASTRA a unei unitati muzeale de arta populara saseasca a debutat in anul 1997 si a avut ca scop salvarea, conservarea si promovarea patrimoniului cultural material si imaterial apartinand acestei minoritati, dat fiind faptul, ca Sibiul  a reprezentat un spatiu fundamental de rezidenta pentru sasi.


            Baza colectiilor Muzeului de Etnografie Saseasca Emil Sigerus a constituit-o patrimoniul etnografic din cadrul Muzeului Carpatin (Siebenbürgischer Karpatenverein), care a functionat in perioada 1895 – 1920. Un rol important in formarea si organizarea primului muzeu cu profil etnografic sasesc, l-a avut colectionarul Emil Sigerus, care a donat  peste 500 de obiecte valoroase cuprinzand textile decorative, mobilier pictat, sticla, cositor, argintarie, dar cu precadere ceramica transilvaneana.

            Patrimoniul muzeului s-a imbogatit de-a lungul anilor prin donatii si achizitii, insumand la ora actuala un numar de peste 8200 de piese, conservate in trei colectii  (ceramica, port-textile-broderii si mobilier pictat)..

            Colectia de port – textile – broderii insumeaza un numar de 4.500 de obiecte extrem de valoroase si rare in colectiile muzeale din tara si strainatate, din secolele XVII – XIX. Piesele textile decorative - stergare de parada, stergare de soba, stergare de culme, fete de masa, fete si capataie de perna, cuverturi de pat, paramente bisericesti, paretare – au fost folosite pentru impodobirea interiorului din gospodariile taranesti, fiind achizitionate in mare parte din zonele Sibiu si Bistrita datorita unicitatii, autenticitatii si valorii lor artistice. Colectia de port demonstreaza prin costumele populare traditionale si de sarbatoare - sorturi, rochii, pieptare, valituri, cojoace, incaltaminte si accesorii precum, cordoane metalice, paftale, ace de par, brose - talentul artistic al celor care le-au brodat sau tesut.

Depozitele noastre adapostesc 160 de obiecte de mobilier pictat - lazi de zestre, armaroaie, paturi, mese, scaune, lavite, blidare etc -, majoritatea cu ornamente policrome si datate, realizate de mesteri tamplari sasi din zonele Sibiu, Brasov, Alba, Bistrita si 240 de obiecte de uz gospodaresc cu functie utilitara si decorativa.

Colectia de ceramica cuprinde peste 3300 de piese, deosebit de valoroase, produse in cele mai importante centre sasesti, maghiare si secuiesti din Transilvania, individualizandu-se colectia de cahle si cea de ceramica propriu-zisa - cancee, farfurii,castroane, ulcioare, cani de vecinatate si de breasla. Colectia de cahle este considerata cea mai completa si valoroasa colectie de gen din tara si printre cele mai bogate din Europa, fiind valorificata prin expozitia de baza Cahle transilvanene. Secolele XV-XIX, organizata la subsolul monumentului istoric din Piata Huet nr. 12, cahlele  fiind prezentate pe criterii cronologice, tehnologice si etnice intr-un cadru adecvat.O latura importanta a muzeului este cea cultural – educativa, colectivul muzeului implicandu-se in programul de Pedagogie muzeala, precum si in programul Educatie prin muzeu, desfasurat anual cu ocazia sarbatorilor de Craciun si Paste. Scopul muzeografilor consta in atragerea, in primul rand a elevilor din scolile cu predare in limba germana, interesati sa descopere si sa invete traditiile si obiceiurile minoritatii sasesti.

Atingerea obiectivelor muzeului se realizeaza si prin colaborarea cu diverse institutii de cultura, prin schimburi de informatii si rezultate stiintifice cu alti cercetatori romani si din strainatate. In acest sens, amintim acordul de parteneriat semnat cu Asociatia Muzeului Transilvanean din Gundelsheim (Siebenbürgisches Museum Gundelsheim e. V.), la sfarsitul anului 1999, prin care am realizat in colaborare numeroase expozitii si am efectuat diverse campanii de cercetare comune in regiunile locuite de comunitatea saseasca. In cadrul acestui proiect, am realizat si cercetarea de teren din localitatile Marpod si Hosman.

      Colectivul Muzeului de Etnografie Saseasca „Emil Sigerus”, prin programul de valorificare a colectiilor, organizeaza anual diferite expozitii temporare, care prin tematica lor ilustreaza cultura, civilizatia si traditiile sasilor din Transilvania. Mentionam doar cateva din sirul expozitional desfasurat de-a lungul anilor: Sasi, landleri si romani - model de convietuire in spatiul transilvanean (2002), Mestesug si arta in comunitatile sasesti din Transilvania – mobilier pictat, cojocarit si olarit  (2002- 2003), Broderii si tesaturi in universul locuintei (2002), Emil Sigerus – 150 de ani de la nastere (2004), Ceramica saseasca din sud-estul Transilvaniei ( 2004),Maghiarii si secuii din Ardeal. Valori identitare ale patrimoniului cultural traditional ( 2005), Mestesugari habani in Transilvania. Influentele artei habane in arta populara saseasca (2005),Valorile comunitatii sasesti sub amprenta timpului (2005), Morala crestina – calauza in viata de zi cu zi a comunitatii sasesti (2006), Mobilier pictat transilvanean (2007), Ornamente decorative in ceramica si broderia saseasca”(2008).

Depozitele in care sunt pastrate colectiile au fost reamenajate  in mansarda cladirii denumita Casa Artelor, as sterge ce e cu albasru care a fost complet restaurata si modernizata recent, in incinta careia functioneaza sediul muzeului din anul 2007, - monument istoric atestat documentar in anul 1370 cunoscuta  sub denumirea de Hala Macelarilor

Sigerus

Canceu, pieptar, lada cu texile, expo cahle, casa Artelor

Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE Clasa: I Matematica - Adunarea si scaderea numerelor naturale de la 0 la 30, fara trecere peste ordin
 Proiect didactic Grupa: mijlocie - Consolidarea mersului in echilibru pe o linie trasata pe sol (30 cm)
 Redresor electronic automat pentru incarcarea bateriilor auto - proiect atestat
 Proiectarea instalatiilor de alimentare ale motoarelor cu aprindere prin scanteie cu carburator

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 Proiect diploma Finante Banci - REALIZAREA INSPECTIEI FISCALE LA O SOCIETATE COMERCIALA
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 CONTABILITATEA FINANCIARA TESTE GRILA LICENTA
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Proiect atestat informatica- Tehnician operator tehnica de calcul - Unitati de Stocare
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia
Cimitirul Eroilor - Sulina
FIZICA STOICILOR
Istoricul cercetarilor geografice din zona comunei Ciochina
Obiceiuri traditionale de peste an
Mesteri
Toreadorul
PROMOVAREA FOLCLORULUI LOCAL
Biblioteca din Alexandria


Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu