Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale uniceAcasa » familie » arta cultura
Originea formei in arta

Originea formei in arta                                

                                     Originea formei in arta

           Omul prin natura sa de a descoperii , de a inventa si de a se adapta a ajuns sa descopere si sa defineasca forma. Forma in arta este combinatia intre intentia si actiunea umana care permit realizarea obiectelor de prima necesitate a omului.Si obiectele din natura pot avea forma, fie prin modelarea vremii, timpului sau prin crestere sau alte modificari fizice, dar pentru aceste forme exista o stiinta bine definita, in shimb formele care rezulta din artefactele umane nu se incadreaza in nici o stiinta.

            Omul este unic prin gandirea sa, lucru care il difera de orice animal, imaginatia nu poate fi egalata de nici un mamifer.Prin aceste atuuri omul a reusit sa creeze din niste bucati haotice de lemn sau piatra, primele obiecte care puteau fi manuite , acestea devenind unelte ale omului.Combinare imaginilor mentale si puterea vorbirii au permis individului sa creeze.

Simtul creativ apare odata cu nevoia, cu supravietuirea, iar pe parcursul miilor de ani forma se perfectioneaza devenind mai mult decat un obiect de trebuinta gospodareasca, obiectul devenind artefact.

              Primele obiecte create de om, din nevoie si in mod deliberat, prezinta o evolutie , de la scici, dinti de rechini, bucati taioase de piatra, cioplite in mod convenabil pentru indeplinirea nevoii, devin cu trecerea timpului obiecte modelate ,unelte.

               Evolutia obiectelor, precum si dezvoltarea formei au la baza nevoile omului.Vanatoarea , de exemplu, obliga omul sa isi creeze instrumente de strapuns, pentru a fi eficient, totodata acest vanat trebuie prelucrat aparand instrumente de taiat, aceste obiecte apar din diferite nevoi precum unelte in forma de ciocan sau maciuca, vase scobite folosite drept recipiente.Evolutia acestor unelte merge in paralel cu rafinamentul progresiv al formei, perfectionarea de cioplire,slefuire sau lustruire rezulta in artefacte care prin eleganta lor nu mai servesc nevoii practice.

                Artefactele trec printr-o dezvoltare continuua de la cenceperea obiectului ca unelta, confectionarea si perfectionarea formei obiectului pana la eficienta maxima iar in ultima faza unelta depaseste punctul de eficienta maxima, forma devenind principalul scop al artefactului.

              

               Magiia si mitul ajuta la definirea formei in arta, unelte ca toporul erau folosite in ritualuri , functia sa primara fiind inlocuita de simbol.

              

              Unul din primele artefacte umane a fost toporul , in primele stadii de dezvoltare acesta era o piatra cu un tais si cu o anumita greutate, cu timpul forma devine ovoidala, permitand atasarea lamei pe o coada.Dupa o lunga perioada de experimete si perfectionare , dupa ce forma a fost standardizata 

constructorul a inceput sa speculeze posibilitatile de taiere ale toporului, treptat sa perfectionat si tehnica de cioplire.

Etapa finala in evolutia formei , care nu are loc inaintea perioadei Mezoliticului sau Epoca media a pietrei, este cand toporul a  depasit functia primara , utilitara, perfectionat in continuare pentru a sluji ca abiect de ritual.

           

             Magia si ritualul  au  permis redefinirea obiectelor, functia lor utilitara disparand , forma capata o importanta speciala si bine definita.Materialele din care erau confectionate vechile unelte, erau inlocuite materiale rare care erau si mult mai usoare, cum ar fi  jadul sau nefritul, artefactele capata o importanta spirituala si artistica. Si uneltele de piatra sau bronz au devenit obiecte de cult sau de ceremonial, acolo unde materialele pretioase nu erau cunoscute.

            

           Aceasta atentie pentru obiectul de ceremonial o primeau si obiectele de uz zilnic, care nu aveau functie pur estetica, dar omul incepe sa inbine eficienta cu estetica.

             Aceasta evolutie se aplica la toate artefactele, vase, arme sau unelte, originile formei incepe cu utilitarul iar cu timpul forma capata valori artistice.

             

C:Documents and SettingsAdministratorDesktophh.jpgC:Documents and SettingsAdministratorDesktop09silex1199.jpgC:Documents and SettingsAdministratorDesktopxcsakany.jpg

  
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE Clasa: I Matematica - Adunarea si scaderea numerelor naturale de la 0 la 30, fara trecere peste ordin
 Proiect didactic Grupa: mijlocie - Consolidarea mersului in echilibru pe o linie trasata pe sol (30 cm)
 Redresor electronic automat pentru incarcarea bateriilor auto - proiect atestat
 Proiectarea instalatiilor de alimentare ale motoarelor cu aprindere prin scanteie cu carburator

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 Proiect diploma Finante Banci - REALIZAREA INSPECTIEI FISCALE LA O SOCIETATE COMERCIALA
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 CONTABILITATEA FINANCIARA TESTE GRILA LICENTA
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Proiect atestat informatica- Tehnician operator tehnica de calcul - Unitati de Stocare
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia
Muzeul de Etnografie Saseasca „Emil Sigerus” - Scurta prezentare
STOICISMUL
Picturi pe Tema: “Vaza cu flori”, Portret
Modalitatile de analiza utilizate de doi autori pentru o anumita piata medievala sau renascentista
Scurt istoric al Sulinei
Colectia de Lepidoptere 'Frederic König'
Asezarea cimitirului si prezentare acestuia - Sulina
PROIECTAREA MOBILEI - 1. SECOLUL AL 19-LEA SI FORMAREA CONCEPTULUI DE DESIGN. DESIGNUL INTRE ARTIZANAT ARTISTIC SI PROTOTIP PENTRU INDUSTRIE. ARTS &am


Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu