Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
Ampliopia

Ampliopia


AMPLIOPIA

Ambliopia consta intr-o scadere a capacitatii vizuale, intr-o deficienta vizuala partiala. Rezida din cuvintele grecesti "ambliys=slab" si "ops=vedere". In recuperarea educationala a acestor categorii de copii exista tendinta de indepartare de ideea divizarii hanficapurilor vizuale si anume nevazatori pe de o parte si ambliopi pe de alta parte.

Necesitatile practice educationale si progresele teoretico metodologice legate de definirea handicapurilor vizuale impun cateva nuantari. Astfel termenul de vedere scazuta este acceptat pentru acei copii care sunt capabili sa isi utilizeze vederea relativ bine intr un mediu luminat adecvat intr o pozitie de lucru potrivita si utilizand un ajutor optic sau, ochelari prescris de medicul oftalmolog. Astfel de copii sunt cei care au probleme considerabile in vederea la distanta. De asemenea gasim copii, care nu pot citi textele cu caractere obisnuite, ci doar textele scise in Braille, nu sunt total nevazatori si trebuie incurajati sa utilizeze vederea pe care o au. Acest lucru este realizabil prin folosirea unor imagini cat mai clare cu un contrast puternic, texte tiparite cu caractere marite etc.



O alta categorie de copii sunt considerati ca au o vedere limitata (V.Bishop),si (V. Barraga) dupa V Preda, temen care se refera la elevii care isi folosesc vederea penru toate sarcinile inclusiv citirea textelor tiparite normal dar care pot avea nevoie de o corectie corespunzatoare prin lentile de diferite dioptrii. Si la acesta categorie de copii se recomanda iluminarea adecvata, pozitie de lucru optima, materiale prezentate foarte clar si intr-un mediu bine ordonat.

Un alt termen in literatura de specialitate este cel de vedere partiala ,care face referire la copiii a caror vedere este folosita pentru toate sarcinile scolare, dar necesita adaptarea metodelor de invatare si a mijloacelor de invatamant. Este un termen care pune accent pe capacitatea copilului, dar si in aceste conditii este necesar de cele mai multe ori sa se foloseasca si metode si modalitati tactile concomitent cu cele vizuale. Indicele principal de care tinem seama in stabilirea strategiilor de instruire a copiilor ambliopi il constituie acuitatea vizuala. Copilului ambliop ii este specifica diminuarea acuitatii vizuale, iar termenul de ambliopie include toate situatiile in care se manifesta diminuarea capacitaii vizuale.

Ambliopia poate fi determinata de mai multi factori. Intr-o acceptiune mai restransa putem vorbi de o ambliopie determinata de diminuarea vederii fara leziuni organice, sau cu leziuni organice, a caror importanta nu este proportionala cu scaderea vederii (A. Bangerter 1953).

Ambliopia organica sau lezionala

Are o etiologie diversa, de exemplu: malformatii, embriopatii (catarcatele congenitale, colobome, leziuni maculare) defecte de refractie (miopie forte unilaterala, astigmatisme, hipermetropii, anizometropii. Adesea la ambliopizarea ochiului conduc leziunile infectionse toxice sau alergice ale globilor oculari sau ale cailor optice. Unele ambliopii organice se trateaza medical sau chirurgical daca interventia este timpurie, precoce. Uneori inlaturarea cauzei nu inseamna si inlaturarea imediata a ambliopiei, impunandu-se un antrenament vizual corespunzator, fapt vizibil mai ales in cataracta congenitala.

Ambliopia functionala

Are doua carcteristici:

scaderea acuitaii vizuale este selectiva, interesand actele vizuale mai elaborate

vederea este scazuta mai ales pentru imagini aliniate sau litere clasice in timp ce vederea unghiulara este mai putin afectata

In ambliopia functionala spre deosebire de cea organica acuitatea nu scade paralel cu luminozitatea (testul oftlmologic Amman) care consta in aplicarea unui filtru bleu, nu scade acuitatea vizuala in ambliopia functionala, iar daca acuitatea vizuala scade este vorba de o ambliopie de origine organica. ambliopiile functionale sunt clasificare dupa diferite criterii:

nivelul acuitatii vizuale

etiologia

momentul instalarii

felul inhibitiei.

Dupa acuitate vizuala avem: -ambliopie profunda sub 0,1 sau 1/10

-ambliopie medie 0,1 si 0,3 sau 1/10 si 3/10

-ambliopie usoara intre 0,4 si 0,8 sau 4/10 si 8/10

Ambliopia se instaleaza de regula in copilarie. Se apreciaza ca putem vorbi despre o ambliopie, atunci cand diferenta dintre cei doi ochi este de cel putin 0,3. cu privire la data instalarii ambliopiile pot fi diferite. Orice alterare a sistemului senzorial ori a celui motor (in cazul strabismului) precum si a armoniei functionale intre sistemul senzorial si cel motor aparuta in intervalul varstei de 2-6 ani cand se consolideaza vederea binoculara duce la perturbarea acesteia. An cazul in care acuitatea vizuala este dezvoltata, aparitia desincronizarii intre sistemele mai sus amintite poate duce la scaderea acuitatii vizuale.

Chiar dupa varsta de 6 ani, acuitatea vizuala poate scadea daca intervin factori care duc la stingerea ei. Este vorba despre ambliopia de stingere rezultata prin inhibitia centrala activa plecata de laochiul cu acuitate mai buna. Se intalneste in strabismele tardive si este mai usor de tratat.

Patogenia ambliopiei inca nu este total elucidata. Se considera ca ambliopia strabica se datoreaza neutilizarii ochiului respectiv(inhibitia pasiva). In alte cazuri ambliopia se datoreaza unei inhibitii active care vine din zona centrilor vizuali corticali care determina o ambliopie mai grava si mai greu de suprimat.

Rezulta ca ambliopia functionala este determinata de un proces de inhibitie pasiva prin neutralizarea ochiului (functia maculei ramane la valoarea la care s-a oprit in dezvoltare), printr-un proces de inhibitie activa datorita unor impulsuri corticale inhibitorii pentru ochiul ambliop plecate de la ochiul cu functie mai buna.Acest tip de ambliopie se instaleaza mai tarziu si duce in timp la scaderea capacitatii functionale a maculei care pana atunci era dezvoltata.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.