Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
Deplasarile cristalinului

Deplasarile cristalinului


Deplasarile cristalinului

Sunt congenitale si castigate.

1 Deplasarile congenitale ale cristalinului

Sunt numite ectopii, sunt bilaterale si mai frecvent superotemporale. Apar in cadrul unor sindroame: Marfan (Figura 14.7), Marchesani sau in homocistinurie.

2 Deplasarile dobandite ale cristalinului

Pot fi:

partiale sau subluxatii, cand cristalinul desi deplasat ramane totusi in campul pupilar;

totale sau luxatii, cand cristalinul paraseste campul pupilar.

Etiopatogenia deplasarilor dobandite ale cristalinului este reprezentata de:

a.  traumatisme puternice ale globului ocular;

b. cauze patologice: ruptura mecanica a zonulei Zinn (panoftalmie, coroidite cronice), degenerescenta sau atrofia zonulei (miopie forte, dezlipire de retina, senilitate, cataracta hipermatura).

Subluxatia cristalinului

Reprezinta deplasarea partiala a cristalinului din loja sa (Figura 14.7).

Clinic, subiectiv se manifesta prin scaderea acuitatii vizuale, miopie, diplopie monoculara. Obiectiv, se constata camera anterioara inegala ca profunzime, iridodonezis, iridofacodonesis, prezenta eventual a unei hernieri de vitros in camera anterioara, iar dupa dilatarea pupilei se poate vedea in aria pupilara ecuatorul cristalinului si doua zone: una neagra - zona afaka si una usor opalescenta - zona cu cristalin.

Evolutia poate fi marcata de aparitia unui glaucom secundar.

Tratamentul este numai chirurgical si este indicat in prezenta glaucomului secundar.

Luxatia cristalinului



Reprezinta deplasarea in totalitate a cristalinului din loja sa. Poate fi: anterioara, posterioara (in vitros) sau subconjunctival.

a.  Luxatia anterioara a cristalinului se manifesta subiectiv prin scaderea brusca a acuitatii vizuale urmata dupa un timp scurt de durere oculara accentuata, determinata atat de iritatia corneeana prin contactul cristalinului cu endoteliul corneean, cat si glaucomului secundar acut prin blocarea mecanica a unghiului camerular de catre cristalinul luxat. Obiectiv, se constata o camera anterioara mai profunda, cristalinul apare ca o picatura de ulei in apa, in camera anterioara (Figura 14.8). Tratamentul este chirurgical de urgenta si consta in extractia cristalinului luxat.

b. Luxatia posterioara in vitros a cristalinului este mai bine tolerata. Subiectiv apare scaderea brusca a acuitatii vizuale sau ameliorarea acuitatii vizuale daca cristalinul luxat a fost opacifiat. Obiectiv, se constata camera anterioara profunda, iridodonezis (miscarea de tremurare a irisului in absenta suportului cristalinian), absenta cristalinului din loja sa. La examenul oftalmoscopic se observa prezenta cristalinului luxat in partea decliva a vitrosului (Figura 14.9). In timp pot apare complicatii: uveita facoanafilactica sau glaucomul secundar facogenetic. Tratamentul chirurgical se extragere a cristalinului din vitros, poate fi temporizat atat timp cat cristalinul este bine tolerat. In momentul aparitiei complicatiilor se procedeaza la extractia cristalinului din vitros prin vitrectomie posterioara si facofagie.

c.  Luxatia subconjunctivala a cristalinului survine brusc dupa traumatisme contusive violente ce duc la rupturi sclerale subconjunctivale in apropierea limbului cu expulzarea cristalinului subconjunctival. Subiectiv apar dureri oculare de intensitate mare si pierderea vederii. Obiectiv, se constata edem palpebral, sufuziuni sanghine subconjunctivale, bombarea lenticulara a conjunctivei intr-un anumit sector, camera anterioara este plina de sange - hipema si globul ocular foarte hipoton. Se impune interventia chirurgicala de urgenta: indepartarea cristalinului si sutura plagii sclerale. In astfel de situatii globul ocular este compromis functional.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.