Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
Desechilibre acido-Bazice

Desechilibre acido-Bazice


Desechilibre acido-Bazice

Puncte de reper:

Aprecierea naturii si importantei desechilibrelor acido-bazice necesita  cunoasterea concomitenta a PH-ului, PCO2-ului si a bicarbonatilor plasmatici in sangele arterial.

Ionograma plasmatica este neaparat necesara diagnosticului.



Variatiile de Ph poarta denumirea de alcalemii sau acidemii.

Variatiile PaCO2 poarta denumirea de acidoze respiratorii (cresterea PaCO2) sau alcaloze respiratorii (scaderea PaCO2).

Variatiile bicarbonatului (CO3H- ) poarta denumirea de acidoze (scaderea CO3H- ) sau alcaloze metabolice (cresterea CO3H- ).

Acidozele metabolice cu cloremie joasa sugereaza o incarcare acida mare endogena sau exogena (gaura anionica mare).

Acidozele metabolice cu cloremie ridicata, hipercloremice, au gaura anionica mica.

In urgenta o acidoza metabolica poate sugera 4 diagnostice: socul, acido-cetoza diabetica, insuficienta renala sau una din intoxicatii (etilen-glicol, metanol, salicilati).

O acidoza metabolica cu cloremie ridicata indica pierdere de baza (digestiva sau renala).

Acidoza metabolica este caracterizata de: PH< 7.38, CO3H< 21 meq/l, PCO2< 38 mm Hg (in cazul ca nu exista disfunctie respiratorie).

Acidoze metabolice cu cloremie scazuta,

tip endogen: acido-cetoza diabetica in care anionii sunt ceto-acizi, beta-hidroxi-butiric si acetil acetic; Insuficienta renala in care anionii sunt  SO4, PO4,+ anioni indozabili; Acidoza lactica in care anionul este acidul lactic. tip A: soc, hipoxie acuta, intoxicatie etilica. tip B: intoxicatie cu biguanide diabet, obezitate, fara soc;

tip exogen: Intoxicatie cu etilen-glicol (antigel anion = glicolat); Intoxicatie cu metanol (anion = formiat); intoxicatie cu salicilat (anion = salicilat).

Acidoze metabolice cu cloremie crescuta prin pierdere de baza sau rezorbtie digestiva de clor; Digestiva: diarei (asociata unei depletii de K+) ; fistula biliara sau pancreatica (pierdere de bicarbonat proportionala cu debitul fistulei); renala: tubulopatii proximale (Ph urinar<6 ) myelom, hiperparatiroidie, tubulopatii distale (ph urinar >6) nefropatii interstitiale, hipergamaglobulinemie.

Tratament:

In teren:

q      Deviatiile de echilibru anion cation fiind fenomene secundare unor procese patologice pertinente, tratamentul acestora este de fapt tratamentul desechilibrului.

q      Numai exceptional este nevoie de o terapie tintita a desechilibrului acido-bazic.

q      Toate desechilibrele de tip respirator mai ales diferitele forme de hipoventilatie, vor fi tratate prin corectia functiei respiratorii.

In spital :

q      In caz de cloremie normala sau joasa se va combate cauza de baza si nu se va da bicarbonat decat exceptional;

q      In caz de cloremie ridicata: se da bicarbonat pentru inlocuirea celui pierdut.

q      Spatiul de difuziune al bicarbonatului = 50% din greutatea corporeala in L.; deficitul pe L = 27 minus concentratia masurata in meq/l; deficit global = (deficit/l * spatiu de difuziune); se administreaza NaBicarbonic in solutie izotona sau molara;

q      compensatia se va face foarte.lent.;

q      Se va aditiona intotdeauna si KCl.;

Alcaloza metabolica este cartacterizata prin: Ph> 7.42; Bicarbonat > 26 meq/l; Se produce fie prin deperditia de anioni (Cl in general) sau incarcarea in bicarbonat.; imposibilitatea rinichiului de a elimina excesul de bicarbonat ca in contractia spatiului extracelular; in hipercapnie, hipokaliemie, hipercalcemie;

Cauze: Cu supraincarare in bicarbonat: varsaturi si aspiratie gastrica, tratament cu diuretice, hiperaldosteronism primar sau secundar, perioada post-hipercapnica, aport exogen (transfuzie, tratament antiacid, citrat, acetat, gluconat);

Tratament in teren: Expandare volemica cu sol.NaCl 0.9% + KCl 10 meq/l (ionul de Cl este rezorbit preferential la nivel renal si permite eliminarea bicarbonatului);

Deviatiile respiratorii au sanctiune respiratorie.

Tratament in spital: Terapia corecta a suferintei de baza dublata de o corectare corespunzatoare a desechilibrului ionic, dobicei prin aport corct de NaCl si KCl.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.