Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
Homeostaza

Homeostaza


Homeostaza

Homeostaza reprezinta totalitatea mecanismelor care intervin in oprirea sangerarii. Ea se desfasoara in 3 timpi:

1. Timpul vasculoplachetar (hemostaza primara sau temporara)

Timpul vasculoplachetar incepe o data cu lezarea vasului, prima reactie consta in vasoconstructia peretelui acestuia produsa atat reflex cat si sub actiunea serotoninei. Urmeaza aderarea trombocitelor la nivelul plagii, agrearea si metamorfoza vascoasa a acestora cu vasul ducand la oprirea sangerari in 2 sau 4 min, acest timp se prelungeste in afectiuni vasculare sau trombocitare.

2. Timpul plasmatic (hemostaza secundara sau coagularea sangelui)

Coagularea sangelui este un proces fizico-chimic complex de transformare a sangelui din stare lichida in stare de gel prin trecerea fibrinogenului din forma solubila intr-o retea insolubila de fibrina. Inca din prima faza a hemostazei are loc eliberarea din trombocite a unor factori de coagulare. Tot in timpul hemostazei primare se produce si activarea factorilor plasmatici. La coagulare participa numeroase substante ele se grupeaza in urmatoarele categorii de factori:



- factori plasmatici - factori plachetari - factori tisulari

Factorii plasmatici ai coagularii sunt in numar de 13, ei se noteaza cu cifre romane, majoritatea fiind formati in ficat.

Factorul I - fibrinogenul este o proteina care in procesul coagulari se transforma in fibrina insolubila.

Factorul II - protrombina este o globulina plasmatica fabricata in ficat in prezenta vitaminei K, iar in procesul coagulari se transforma.

Factorul III - tromboplastina este un complex enzimatic hipoproteic ce apare in procesul coagularii. Exista 2 tromboplastine, cea plasmatica (intrinseca) si cea tisulara (extrinseca).

Factorul IV - ionii de calciu care sunt indispensabili coagularii. Ei intervin in aproape toate fazele coagularii, mai exact se realizeaza blocarea ionilor de calciu cu ajutorul citratului sau a oxalatului de sodiu care impiedica coagularea.

Factori V,VI,VII - accelereaza formarea tromboplastinelor.

Factorul VIII - in lipsa acestuia, care este antihemofilic respectiv o globulina plasmatica, se produce o boala grava numita hemofilia A.

Factorul IX - este antihemofilic are acelasi rol cu factorul VII iar lipsa lui provoaca hemofilia B.

Factorul X - este principalul component al tromboplastinelor.

Factorul XI - este antihemofilic de tip C, este un alt pro-cursor al tromboplastinei intrinseci.

Factorul XII - un factor de contact este o proteina plasmatica ce se gaseste sub forma inactiva si se activeaza la contactul cu suprafetele lezate si cu fibrele de colagen, acest factor initiaza coagularea sangelui.

Factorul XIII - este un factor stabilizator al fibrilei respectiv o proteina care intervine in stabilizarea retelei de fibrina facand-o insolubila.

Factorii trombocitari (plachetari) ai coagulari se noteaza cu cifre arabe, mai importanti sunt 3,4 si 7.

Factorul 3 - este tromboplastic component al tromboplastinei intrinseci.

Factorul 4 - antiheparin care se opune actiunilor anticoagulante a heparinei.

Factorul 7 - trombosteina este o proteina cu proprietati enzimatice si contractile cu rol in retractia cheagului.

Toti acesti factori sunt eliberati de trombocite la inceputul hemostazei.

Factorul tisular al coagulari este reprezentat de o substanta lipoproteica in procesul coagularii activeaza factorul 7 care la randul lui se activeaza si factorul 10 care determina calciul.

Dinamica procesului de coagulare

Coagularea sangelui se desfasoara in 3 faze:

Faza 1 - formarea tromboplastinei are pe loc pe 2 cai, extrinseca si intrinseca. Aceasta este faza cea mai laborioasa si ruleaza intre 4 si 8 min.

Faza 2 - formarea trombinei care dureaza 10 secunde cand tromboplastina se transforma in protrombina si trombina.

Faza 3 - formarea fibrinei care dureaza 1 sau 2 secunde, trombina se desface din fibrinogen in niste monomeri de fibrina care polimerizeaza spontan alcatuind reteaua de fibrina ce devine insolubila sub actiunea factorului XIII. In ochiurile retelei de fibrina se fixeaza elementele figurate si sangerarea se opreste.

3. Timpul trombodinamic al hemostazei ( retractia cheagului si fibrinoliza )

Dupa coagulare are loc sub actiunea trobasteinei plachetare in proces de retractia cheagului. Din cheag este expulzat un lichid galbui numit ser. Serul este plasma fara fibrinogen si protamina ce s-au consumat in procesul de coagulare. Retractia cheagului dureaza 24 de ore. Dupa retractia cheagului acestea sufera treptat un proces de dizolvare numit fibrinoza. Acesta se datoreaza unei enzime proteolitice activata in timpul coagularii. Fibrinoliza are drept efect indepartarea cheagului si permite oaselor reluarea circulatiei, in felul acesta au fost indepartate toate consecintele lezari vasului. Tulburarile hemostazei pot aparea in oricare din cei 3 timpi, aceste tulburari constituie sindromul hemoragipar. Activarea fibrinolizei se produce simultan cu activarea coagularii factorilor comuni. Activarea fibrinolizei poate fi si de provenienta exogena din cauza unor toxine microbiene.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.