Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
Lamotriginul

Lamotriginul


Lamotriginul

Lamotriginul blocheaza actiunea repetitiva si prelungita a neuronilor spinali ai soarecilor si intarzie recuperarea din neutralizarea canalelor recombinate de Na+, mecanisme similare cu acelea ale fenitoinei si carbamazepinei. Aceasta poate explica actiunile lamotriginei asupra convulsiilor generalizate partiale sau secundare. Oricum, dupa cum a fost mentionat si anterior, lamotrigina are efect in cadrul unui spectru mai mare de convulsii decat fenitoina si carbamazepamul, sugerand ca lamotriginul poate avea si alte efecte decat reglarea recuperarii din neutralizare a canalelor de Na+.

Mecanismele care evidentiaza spectrul largit de actiuni nu sunt inca explicate. O posibilitate ar implica inhibarea eliberarilor de gluatamat de catre lamotrigina in partile de maduva ale soarecilor tratate cu veratridina, un activator al canalului de Na+, ridicand posibilitatea ca lamotrigina inhiba eliberarea sinaptica a glutamatului actionand asupra propriilor canale de Na+.

Farmacocinetica



Lamotriginul este absorbit complet oral si metabolizat prin glucuronoconjugare. Prezinta un timp de injumatatire in plasma de aproximativ 15-30 de ore. Varful de concentratie plasmatica este atins la aproximativ 2-4 ore de la administrarea orala. Alimentatia prelungeste timpul de atingere concentratiei plasmatice maxime dar nu afecteaza gradul de absorbtie. Se leaga de proteinele plasmatice in proportie de aproximativ 55%; Volumul de distributie este de 0.92-1,22 l/kg/ corp.

Farmacotoxicologie

la nivelul SNC: depresie, anxietate, cefalee, tremor, insomnie

la nivel gastro-intestinal: hepatoxicitate, durere abdominala, greata, varsaturi.

la nivel ocular: vedere tulbure, nistagmus, diplopie

Farmacoterapie

O comparatie secundara a monoterapiei cu lamotrigin si carbamazepina si de asemenea a monoterapiei cu lamotrigin si fenitoina in cazul convulsiilor clonico-tonice generalizate nou diagnosticate a aratat ca lamotriginul este echivalent cu carbamazepina si fenitoina, si invers

Un test placebo controlat de adaugare a lamotriginului la medicamente anticonvulsive deja existente a demonstrat eficacitatea lamotriginului in cazul convulsiilor tonic-clonice si a leziunilor la copii cu sindromul Lennox-Gastaut. Lamotriginul s-a dovedit de asemenea a fi superioara efectului placebo intr-un studiu la copii nou-diagnosticati cu epilepsie.

Farmacoepidemiologie

Contraindicatiile lamotriginului:

sarcina si alaptare

afectiuni hepatice

intoleranta la lamotrigin

depresii severe

Interactiuni medicamentoase

Administrarea concomitenta a fenobarbitalului, fenitoinei, carbamazepinei reduce timpul de injumatatire si concentratia lamotriginului.

Cantitatea mai mare de valproat mareste concentratiile din plasma ale lamotriginului, prin inhibarea glucuronoconjugarii.

Folosirea simultana a lamotriginului si carbamazepamului este asociata cu cresterea concentratiei 10,11 epoxidului de carbamazepam cu aparitia efectelor toxice la unii pacienti.

Farmacografie

Mod de prezentare:

Comprimate disp. masticabile: 2 mg, 5mg, 25 mg, 100mg.

Comprimate: 25 mg, 50 mg, 100 mg, 200mg.

Posologie:

Tratamentul convulsiilor partiale, impreuna cu acid valproic: adulti si copii peste 12 ani: in saptamanile 1 si 2 se administreaza 25 mg la fiecare 2 zile; in saptamanile 3 si 4 se dau 25mg/zi. Intretinere: pentru a se ajunge la doza de intretinere de 100-200 mg/zi se cresc dozele 25-50 mg/zi la fiecare 1-2 saptamani. Copii intre 2-12 ani: in primele 2 saptamani, 0,15mg/kg/zi in una sau doua doze; in saptamanile  3 si 4 se administreza 0.3 mg/kg/zi in una sau doua doze. Intretinere: 1-5 mg/kg/zi fara a depasi 200mg /zi in una sau doua doze.

Convulsii partiale, lamotrigin in asociatie cu antiepilepticele inductoare enzimatice (carbamazepina, fenobarbital ,fenitoina) fara acid valproic: Adulti si copii peste 12 ani: in primele 2 saptamani se administreaza 50mg/zi; in saptamanile 3 si 4 se administreaza 100mg/zi in doua doze. Intretinere: pentru a ajunge la doze de intretinere de 300-500mg/zi (in doua doze), se cresc dozele cu 100mg/zi la fiecare 1-2 saptamani. Copii intre 2 si 12 ani: in saptamanile 1 si 2 se administreza 0,6mg/kg/zi in doua doze, rotunjite la un comprimat intreg; in saptamanile 3 si 4 se administreza 1,2mg kg/zi in doua doze. Intretinere: 5-15 mg/kg/zi pana la maxim 400mg/zi divizat in doua doze.

Lamotriginul asociat regimului antiepileptic ce contine acid valproic la pacientii in 2 -12 ani. In primele 2 saptamani: 0,15 mg /kg/zi in una sau doua doze. In saptamanile 3 si 4: 0,3 mg/kg/zi in una sau doua doze. Intretinere: 1,5mg/kg/zi, pentru a se ajunge la doza de intretinere se cresc dozele ulterioare dupa saptamana 4 la intervale de 1 -2 saptamani: se calculeaza 0,3 mg/kg/zi si se adauga la doza administrata anterior. Dozele de intretinere la pacientii cu greutatea mai mica de 30 kg se pot creste  cu pana la 50% .

Lamotriginul in asociatie cu antiepileptice inductoare enzimatice (fara acid valproic), la pacientii intre 2 si 12 ani: Saptamanile 1 si 2: 0,6mg/kg/zi in doze divizate. Saptamanile 3 si 4: 1,2 mg/zi in doua doze divizate. Intretinere, uzual: 5-15 mg /kg/zi (maxim 400mg /zi in doua doze divizate).

Pentru a ajunge la dozele de intretinere se cresc dozele ulterioare dupa saptamana a 4-a la intervale de 1-2 saptamani: se calculeaza 1,2 mg /kg/zi, se rotunjeste la un comprimat intreg si se adauga la doza zilnica administrata anterior.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.