Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice



Acasa » familie » sport
Competitia sportiva- mijloc complex de stimulare si verificare a activitatii studentilor

Competitia sportiva- mijloc complex de stimulare si verificare a activitatii studentilor



Competitia sportiva-  mijloc complex de stimulare si verificare a activitatii studentilor

Competitia este un fenomen caracteristic fiintei umane, nascut din dorinta naturala de intrecere. Omul, in ontogeneza este caracterizat de aparitia inca din primele momente de constienta, de dorinta de intrecere cu sine si cu altii, dorinta care, pe masura trecerii timpului, se contureaza tot mai mult si ajunge sa-l caracterizeze intreaga viata psihica si sociala.

Întrecerea este fenomenul care sta la baza intregii ierarhizari sociale, producand individului (in caz de reusita) satisfactii din cele mai profunde sau (in caz de nereusita) stari sufletesti de dezamagire, furie, dar si dorinta de a reveni, de revansa si implicit de perfectionare prin munca pentru un viitor succse. În acest sens, activitatea sportiva a fost si este singura activitate sociala care valorifica in mod sistematic si continuu, pentru diferite varste, dorinta de intrecere. [1]


·       Competitia este mijloc si metoda de pregatire.

·       Competitia are rol important in ceea ce priveste dezvoltarea capacitatii biologice.

·       Competitia contribuie la dezvoltarea tuturor proceselor psihice (atentia, memoria, procesele afective, volitive, aptitudini, etc.).

·       Competitia ofera participantului posibilitati supeiroare de a rezolva probleme, de a actiona, de a colabora, de a lua decizii.

·       Competitia dezvolta sentimental de apartenenta la grup si capacitatea de colaborare.

·       Competitia este un eveniment cultural ce promoveaza valori morale si estetice.

·       Competitia face posibil schimbul de informatii in numeroase directii, ea fiind considerata un adevarat factor de reglare si dezvoltare sociala.

Societatea care pune la baza ei intrecerea, competitia organizata, de evidentiere a valorilor, este o societate performanta. Activitatea sportiva a fost si este singura activitate sociala care valorifica in mod sistematic si continuu, dorinta de intrecere.

Competitia satisface nevoia de afirmare a individului, ducand la dobandirea identitatii dupa cum afirma M. Epuran (2001): ,, o situatie de maximizare a capacitatii de performanta a individului sau a grupului”.

Competitia este cea care formeaza imaginea de sine, individul cunoscandu-si pozitia si structura sociala, se autoevalueaza desprinzand partile pozitive si pe cele negative.

Sportul, prin formele sale este activitatea care ofera cele mai bune conditiipentru satisfacerea si stimularea dorintei de intrecere a oamenilor.

Miscarea inseamna viata. Dorinta de miscare a omului este naturala, in firea lucrurilor, este esenta existentei sale. Miscarile efectuate initial cu coordonare si precizie reduse, ajung sa se perfectioneze castigand in amplitudine, semnificatie si eficienta in general.



Sportul este cel care rafineaza miscarea si transforma nevoia de miscare in motivatie interna, devenind o activitate care ofera satisfactii traite cu mare intensitate.

Activitatea sportiva este in masura sa asigure, incepand de la cele mai fragede varste, cadrul metodologic, educational si organizatoric pentru a satisface nevoia de miscare. Ea ofera posibilitatea manifestarilor pulsionale de tendinta spre miscare si effort, ce produc satisfactii de descarcare energetica si actiune , in care se manifesta vointa si trairile afective.

Pe de alta parte, membrii societatii care practica sportul (ca activitate acceptata si dezvoltata de societate) deprind competente, atitudini si realizeaza valori comportamentale care le favorizeaza integrarea in societatea in care traiesc.

Sportul se desfasoara preponderent in grup , facilitand interactiunea dintre indivizi, contribuind la cultivarea unor calitati cum ar fi:cooperarea, tolerarea celorlalti, adaptabilitatea sociala, munca in echipa. Astfel prin continutul si formele de organizare se creeaza un mediu psiho-social care permite aparitia si manifestarea tuturor tipurilor de interactiune , de la cooperare la adversitate.

Un alt aspect important il constituie faptul ca sportul implica din partea individului actiuni de evaluare a propriei conduite si a conduitei altora, ceea ce contribuie la formarea imaginii de sine.

Activitatea sportiva este motivanta pentru individ, in sensul ca acesta ii vede pe ceilalti si incearca sa-i imite sau depaseasca, ceea ce inseamna schimbare de comportament. De aceea se apreciaza ca sportul este socializant, intrucat promoveaza valori si realitati ale societatii si permite individului insusirea unor modele de conduita transferabile in societate.    

 

Luand in considerare aceste beneficii oferite de competitia sportiva si pornind de la obiectivele activitatii de educatie fizica si sport in invatamantul superior, precum si pentru o mai buna stimulare a studentilor in aceste institutii, se organizeaza annual intreceri sportive de mare anvergura la care tinerii participa cu interes atat ca sportivi cat si ca spectatori.

Anual, in Universitatea Bucuresti la disciplina baschet sunt organizate intreceri studentesti cum ar fi: “Cupa anilor I”, “Campionatul Universitatii”, competitii organizate cu diverse ocazii,  competitii gen ,,street-ball” ,competitii mixte, de regula in afara orelor de curs, precum si turnee internationale.

Aceste activitati au ca finalitate alcatuirea clasamentelor si recompensarea invingatorilor carora li se recunoaste astfel valoarea, ceea ce produce efecte favorabile in plan psihologic si social.



[1] Dragnea, A.,Mate-Teodorescu, S., Teoria sportului, FEST, Bucuresti 2002









Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE Clasa: I Matematica - Adunarea si scaderea numerelor naturale de la 0 la 30, fara trecere peste ordin
 Proiect didactic Grupa: mijlocie - Consolidarea mersului in echilibru pe o linie trasata pe sol (30 cm)
 Redresor electronic automat pentru incarcarea bateriilor auto - proiect atestat
 Proiectarea instalatiilor de alimentare ale motoarelor cu aprindere prin scanteie cu carburator

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 Proiect diploma Finante Banci - REALIZAREA INSPECTIEI FISCALE LA O SOCIETATE COMERCIALA
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 CONTABILITATEA FINANCIARA TESTE GRILA LICENTA
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Proiect atestat informatica- Tehnician operator tehnica de calcul - Unitati de Stocare
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia




Structurile clubului in domeniul amatorilor si profesionistilor - fotbal
Tactica in joc - fotbal
Caracteristicile, rolul, eficienta si aplicabilitatea in viata oamenilor din tara noastra a sintagmei „Sportul pentru toti”
PROIECT DIDACTIC Educatie fizica - Jocul “Barza si broastele”
LUCRARE DE LICENTA EDUCATIE FIZICA SI SPORT - Studiu statistic privind eficacitatea procedeelor de aruncare la poarta la nivelul jucatorilor specializ
Sistemul nervos central si efortul fizic
ANTRENAMENTUL LA ALTITUDINE MEDIE
ANTRENAMENTUL SAU PREGATIREA DE BAZA ORIENTATA IN FUNCTIE DE SPECIFICUL RAMURII DE SPORT (A.B.O.)


Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu