Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » legislatie » administratie
Opinia publica

Opinia publica




Opinia publica

Exista istorici care considera ca termenul are origine englezeasca, dar, in general, Jean-Jacques Rousseau este creditat de a fi folosit pentru prima oara termenul "l'opinion publique", aproximativ in anul 1744. Tot un francez, Jacques Necker, director general al Finantelor in timpul lui Ludovic al XVI-lea, pune termenul in circulatie in deceniul al 8-lea al secolului al XVIII-lea si il foloseste pentru a se referi la faptul ca starea financiara a guvernarii depinde din ce in ce mai mult de opinia creditorilor. Se recunostea implicit ca opinia elitelor (financiare) este indispensabila pentru succesul diferitelor politici ale administratiei. Necker chiar da publicitatii o prezentare a rezervelor statale, pentru a-i linisti in felul acesta pe creditori si a-i asigura ca aceste rezerve sunt pe maini bune.

Ministru al finantelor fiind, Necker a publicat bilantul bugetului de stat. Intr-o epoca a absolutismului, initiativa a socat pur si simplu. Nu era vorba de un "gest de imagine", cum am spune noi astazi, de o actiune pentru captarea bunavointei opiniei publice. Era o actiune bine calculata pentru atragerea capitalului strain. Faptul ca a inteles mai adanc decat contemporanii sai aceasta noua forta, ca a facut un gest spectaculos pentru epoca, dand un semn privind modul cum poate fi folosita aceasta forta, cum trebuie puterea sa se poarte cu ea, i-a adus o anumita faima acestui ministru de finante.

Opinia publica este susceptibila de a ceda persuasiunii, mai ales tehnicilor care se bazeaza pe o reactie emotionala, irationala. Opiniile se schimba in functie de informatiile pe care le detin persoanele sau grupurile. Aceasta evidentiind importanta covarsitoare a media in formarea si orientarea opiniei publice. Un flux informational cu o durata masurata in ani de zile poate influenta nu numai opinia propriu-zisa, ci chiar instrumentele de evaluare ca atare; nu numai reactia, ci chiar mentalitatea. De aici importanta cardinala a corectitudinii informatiei.



Un factor cu mare impact in schimbarea opiniei publice este evenimentul, cu mesajul implicit pe care il contine. Evenimentul degaja el insusi un mesaj: de exemplu, arestarea unui inalt factor de decizie din administratia publica pentru coruptie, deturnare de fonduri, primire de foloase necuvenite, mita etc. are un inteles ce nu poate fi eludat, avand un impact negativ asupra imaginii institutiei de administratie publica.

Opinia publica, obiect al practicii de comunicare a relatiilor publice, vizeaza expresia unui acord colectiv, prin care se obtine recunoasterea si promovarea actiunilor si a faptelor de interes comun.

Opinia publica reprezinta procesul interactiv de coagulare a opiniilor, atitudinilor si credintelor referitoare la o problema sociala majora care apartine unui numar semnificativ de persoane dintr-o comunitate exprimate deschis intr-o forma sau alta (chestionare, greve, mitinguri) .

Elementele ce definesc opinia publica sunt:

expresia unui acord colectiv - elaborarea unei decizii si validarea ei de terti. Deseori, mass-media poate intensifica obtinerea acestui acord.

formalizarea unei decizii publice - publicurile sunt comunitati decidente, expresia deciziilor adoptate devenind norma publica.

recunoasterea - decizia se impune, este adoptata de grupuri terte, devine transparenta. Sondajele de opinie ne arata situatia acordului (ponderea sa). Discursul public, cea mai veche forma de obtinere a validarii prin recunoastere, demonstreaza puterea credibilitatii sursei in formarea opiniei publice.

Una dintre cele mai importante modalitati de influentare a opiniei publice este persuasiunea. Presa contribuie, in special, la intarirea atitudinilor existente si, intr-o masura limitata, la formarea si determinarea unor noi credinte. Puterea de convingere poate creste insa in cazurile in care in transmiterea mesajelor sunt implicate personalitati marcante ale vietii publice, academice, politice, economice.

O campanie de influentare a opiniei publice contribuie la obtinerea de beneficii pe termen lung. Exercitarea unei asemenea influente este motivata si de capacitatea de anticipare a viitoarelor orientari ale societatii. Evolutia acesteia este marcata de cateva tendinte majore care se manifesta in sensul revolutionarii ei : accentuarea trasaturilor societatii informationale; globalizarea economica; structura de retea, ca solutie de rezolvare a problemelor; orientarea spre "vocea individuala" in demersurile politicilor publice si operationale; expansiunea noilor tehnologii, care devin, pe zi ce trece, o prezenta tot mai concreta in toate segmentele sociale.

Opiniile cetatenilor despre administratia publica se schimba in functie de informatiile pe care le detin acestia cu privire la institutiile statului. Informatia noua, proaspata, declanseaza, in general, un proces de reordonare. Fireste ca fiecare cetatean sau grup de cetateni intampina intr-un anume fel informatia, o recepteaza in mod specific, o evalueaza si o interpreteaza diferit. De aici, importanta covarsitoare a media in formarea si orientarea opiniei publice.



Materia prima a mijloacelor de informare in masa este informatia cu privire, de exemplu, la activitatea institutiilor de administratie publica. Este vorba, mai intai, de influenta media in planul opiniei publice poate fi retinuta cel putin in doua planuri. Influenta imediata, pe termen scurt. Aici rolul informatiei transmise prin media este, cum spuneam, acela de a declansa procesul de reordonare a datelor existente pana in acel moment. Mai avem insa de-a face cu un impact pe termen mediu si lung, mult mai important si mai durabil. Un flux informational cu o durata masurata in ani de zile poate influenta nu numai opinia propriu-zisa, ci chiar instrumentele de evaluare ca atare; nu numai reactia, ci chiar mentalitatea cetatenilor. De aici, importanta cardinala a corectitudinii informatiei transmise despre administratia publica.

Pe de alta parte, opinia publica tinde sa exercite o presiune, iar in cazul cercurilor politice si guvernamentale se poate vorbi chiar de o adevarata teroare. Barometrul opiniei publice este, de aceea, vital in cazul structurilor care depind de vot.

Cetateanul obisnuit traieste intr-o lume pe care nu o intelege suficient de bine, in toata complexitatea ei, pentru a examina si decide asupra problemelor de conducere la nivel national. A vorbi despre un public in masura sa directioneze activitatea guvernantilor inseamna a vorbi de o "fantoma". "Astazi, cetateanul obisnuit a ajuns sa se simta asemenea unui spectator surd aflat in randul din spate, care e nevoit sa priveasca la un spectacol misterios, abia abtinandu-se sa nu adoarma" . Publicul nu face decat, cel mult, sa aprobe sau sa se opuna celor care ar putea sa ia deciziile.



Stan - Manipularea prin presa, Humanitas, Bucuresti, 2004, p. 18

A. Rogojinaru - Relatiile publice: fundamente interdisciplinare, Ed. Tritonic, Bucuresti, 2005, p. 66

J. Naisbitt - Megatendinte, Editura Politica, Bucuresti, 1984

W. Lippmann - Public Opinion, Transaction Publishers, New Brunswick, 1991, p. 13







Politica de confidentialitate







creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.