Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale uniceAcasa » legislatie » administratie » ecologie mediu
Abordarea mediului inconjurator in conformitate cu cerintele epocii actuale

Abordarea mediului inconjurator in conformitate cu cerintele epocii actualeABORDAREA MEDIULUI INCONJURATOR IN CONFORMITATE CU CERINTELE EPOCII ACTUALE

In epoca actualase simte nevoia unor reforme majore in domeniul educational privind educarea copiilor spre formarea atitudinilor pozitive fata de mediul inconjurator. Indiferent de gradul de dezvoltare al unei tari, aspiratiile oamenilor sunt aceleasi, ne dorim sa traim mai bine, mai frumos, sa avem mai mult succes, toate acestea depinzand de gradul dezvoltarii tehnologice. Modul de comportare al oamenilor, activitatile pe care le desfasoara, perceptia fenomenelor naturale, au un rol hotarator pentru natura, pentru rezolvarea problemelor mediului inconjurator.


Aplicarea deciziilor tehnologice are consecinte economice, culturale, politice, conducand la necesitatea pregatirii unor adulti capabili sa ia decizii socio-tehnico-politice corecte. Viitorii specialisti trebuie sa fie capabili de a evalua tehnolo- gia in contextul: stiinta, tehnologie, mediu, societate.

In domeniul mediului inconjurator educatia contemporana ar trebui sa tina cont de urmatoarele aspecte:

v    -accentul sa cada pe o abordare a fiintei umane si a societatii in contextul unui mediu inconjurator sanatos;

v    educatia pentru mediul inconjurator trebuie privita ca o componentaimportanta a modelului instructiv –educativ sinergetic;

v    trecerea de la cunoasterea pasiva la o interactiune activa cu mediul, teoria safie transpusa in practica;

v    promovarea strategiilor didactice eficiente, care sa fie bazate pe investigare, experimentare, implicare activa;

v    educarea atitudinilor si comportamentelor adecvate in domeniul ocrotirii mediului inconjurator;

v    descoperirea identitatii personale, confortul fizic, practicarea sportului, formarea deprinderilor si obisnuintelor care sa duca la pastrarea starii de sanatate.

Educatia elevilor in contextul: stiinta, tehnologie, mediu , societate necesita o situatie comprehesiva, asigurandu-se pregatirea tuturor copiilor, nu numai a varfurilor, dincolo de simpla cunoastere.O pregatire eficienta lasa in urma pregatirea traditionala bazata pe interdisciplinaritate si presupune dezvoltarea deprinderilor de gandire critica, de constientizare a problemelor si a valorilor umane. Totusi oricat de actuale sunt metodele folosite ele nu au eficienta dorita daca nu sunt insotite de materiale reprezentative si de maiestria dascalului care sa fie capabil sa formeze atitudini pozitive fata de mediul inconjurator.

Pentru a atinge obiectivele educatiei stiintifico –ecologice copilul tebuie sa observe, sa comunice spontan, sa delimiteze dificultatile, sa caute informatii, sa emita si sa verifice ipoteze, sa formuleze concluzii. Un alt demers important este stimulareagustului investigarii ca punct de pornire in intelegerea problemei ce o ridica transformarea raportului omului cu mediul. Trebuie gasite metodele prin care sa se faca valorificarea interdependentei dintre mai multe stiinte, in functie de experienta de viata a copilului si de cunostintele dobandite, anumite elemente din mediu pot de-veni subiect de studiu, facand obiectul unei prezentari mai aprofundate.Dobandirea spiritului stiintific este premisa majora a unui invatamant modern, formativ-creativ, purtator de progres. In prezent predarea stiintelor si tehnologiilor nu raspunde cerintelor societatii si nici obiectivelor de protectie a mediului, sistemul critic de gandire nu este folosit, problemele studiate la disciplinele stiintifice si tehnice sunt tratate ca scop in sine, fara a fi corelate cu problemele sociale.

Singurul mod in care elevii pot cunoaste mediul inconjurator precum si legatura dintre mediu si vietuitoare, este formarea unei gandiri logice, ecologice. Elevii trebuie ajutati sa-si formeze o imagine clara despre lumea inconjuratoare,sa dobandeasca priceperi si deprinderi prin activitati practice, sa-si formeze un comportament adecvat in natura. Aceasta se poate realiza oferindu-le cat mai multe modalitati de investigare si explorare a mediului inconjurator.

Pornind de la afirmatia, ‘’natura a existat fara om, dar omulnu poate exista fara natura”, constientizam faptul ca avem datoria sa cunoastem si sa ocrotim natura. A proteja natura inseamna a cunoaste si respecta legile de existenta si evolutie a ei. Grija fata de natura, de mediul inconjurator trebuie sa fie o componenta esentiala a dezvoltarii morale a tinerii generatii. De la cea mai frageda varsta copiii trebuie familiarizati cu problemele de mediu, cu care se vor confrunta mai tarziu. Este necesar ca institutiile de invatamant, familiile, ONG-urile sa incurajeze si sa colaboreze in trezirea interesului pentru educatia ecologica si calitatea mediului. Un mare neajuns al planurilor de invatamant este ca nu au inclus ecologia ca obiect de studiu si educatia ecologica ca parte componenta a educatiei generale. Ne intoarcem in timp la afirmatia lui Democrit ,,natura si educatia sunt asemanatoare, caci educatia il transforma pe om si prin aceasta transformare creeaza natura” si descoperim esentialitatea educatiei ecologice.

Educatia ecologica este procesul de recunoastere a valorilor si intelegere a conceptelor, in aspectul formarii si dezvoltarii deprinderilor si atitudinilor necesare pentru intelegerea corecta si aprecierea interdependentei dintreom, cultura si factorii mediului naturali. Educatia ecologica presupune nu numai formarea unui comportament corectfata de mediul ambiant dar si implicarea activa si chibzuita in procesul de adoptare a deciziilor de mediu.

Educatia ecologica trebuie sa ofere fiecaruia posibilitati de dez-voltare a unor deprinderi,care sa-i permita sa se foloseasca cu grija si intr-o maniera

durabila de mediul inconjurator in activitatea sa.Educatia ecologica se refera la toate componentele mediului inconjurator:naturale sau artificiale, personale si sociale, loca-le si globale, culturale si economice etc.

Despre culturasi nivelul de dezvoltare a oricarei societati ne marturisesc nu doar valorile etice, estetice, morale, dar si stilul de formare a relatiilor fiecarui individ cu mediul natural.Starea mediului inconjurator demonstreaza cel mai bine nivelul de civilizatie al societatii in care traim. Inmulte tari sticla, hartia, plasticul se recicleaza cu succes, la noi insa, din pacate, aceste lucruri nu constitue o realitate, una din cauze ar fi ca programul nostru scolar include prea putine activitati de educatie ecologica. Se pune un accent pe stiintele exacte si tehnologiile informationale, pe cand ecologia este neglijata.

Omul este singura fiinta care isi distruge mediul in care traieste De ce? Motive ar fi multe: nepasarea, lipsa educatiei, incultura, incostienta- toate acestea fac din om cel mai mare inamic natural al planetei. Omul inca nu a invatat ,sau a uitat cum sa traiasca in armonie cu natura. A proteja natura ineamna a cunoaste si respecta legile de existenta sievolutie a ei. A proteja natura inseamna a proteja insasi viata si sanatatea fiecaruia.

Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE Clasa: I Matematica - Adunarea si scaderea numerelor naturale de la 0 la 30, fara trecere peste ordin
 Proiect didactic Grupa: mijlocie - Consolidarea mersului in echilibru pe o linie trasata pe sol (30 cm)
 Redresor electronic automat pentru incarcarea bateriilor auto - proiect atestat
 Proiectarea instalatiilor de alimentare ale motoarelor cu aprindere prin scanteie cu carburator

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 Proiect diploma Finante Banci - REALIZAREA INSPECTIEI FISCALE LA O SOCIETATE COMERCIALA
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 CONTABILITATEA FINANCIARA TESTE GRILA LICENTA
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Proiect atestat informatica- Tehnician operator tehnica de calcul - Unitati de Stocare
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia


Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu