Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale uniceAcasa » legislatie » drept
Analiza contintului juridic a infractiunii de interceptare ilegala a unei transmii de date informatice

Analiza contintului juridic a infractiunii de interceptare ilegala a unei transmii de date informatice

Analiza contintului juridic a infractiunii de interceptare ilegala a unei transmii de date informatice

1. Concept

Datorita mijloacelor tehnice actuale a devenit posibila punerea sub ascultare si supravegherea sistemelor de transmisie de date la distanta, interceptarea de date in curs de transmitere sau pornind de la emisii electronice, cum ar fi de exemplu terminalele[1].

Infractiunea este prevazuta in art. 43 din Legea 161/2003: “(1) Interceptarea  fara drept , a unei transmisii de date informatice care nu este publica si care este destinata unui sistem informatic, provine dintr-un asemenea system sau se efectueaza in cadrul unui sistem informatic constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani .

(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si interceptarea fara drept , a unei emisii electromagnetice provenite dintr-un system informatic ce contine date informatice ce nu sunt publice.[2]

Reglementarea legala protejeaza transmisiile de date informatice din cadru 1 sau intre sisteme informatice, indifferent de modul cum se realizeaza acestea .

Incriminarea acestei fapte a fost necesara deoarece in ultimul timp a cunoscut o amploare deosebita fenomenul interceptarii cumparaturilor on-line  facute de diversi cetateni romani sau straini care au ales ca modalitate de plata cardul de credit, interceptari care au avut ca scop furtul datelor de pe respectivele carduri de credit, pentru ca acestea sa fie ulterior folosite de catre alte persoane decat de adevaratii titulari. In present, traficantii de informatii desfasoara activitati in sfera financiara sic ea de business de cele mai multe ori incercand sa vandal informatii unor companii rivale[3].

2. Obiect. Subiecti.

A.Obiectul infractiunii .

a) Obiectul juridic  al infractiunii este reprezentat de dreaptul la o viata privata neperturbata si de dreptul la exclusivitate a comunicatiilor datelor. Secretul corespondentei este un drept constitutional .

Reglementarea constituie pana la un punct o varianta de specie a infractiunii clasice de violare a secretului corespondentei, prevazuta la art. 194 din codul penal. Comunicatiile in forma electronica pot insa sa se refere la mai mult decat o simpla corespondenta, protejata in virtutea dreptului la o viata private. Din ce in ce mai multe activitati sunt informatizate, atat in cadrul mediului de afaceri cat si insectorul public [4].

Strategia guvernului privind informatizarea administratiei publice prevede de asemenea ca “trebuie incurajate creearea arhivelor , garantarea calitatii datelor obtinute si permiterea accesului larg si complet la acestea prin intermediul portalurilor de informatii, care usureaza accesul prin internet si explorarea bazei de date a administratiei publice”. Toate aceste comunicatii contin date ce trebuie protejate de interceptarea lor ilegala[5].

b) obiectul material al infractiunii consta in suporturile materiale prin care se realizeaza comunicatiile, si, mai ales in datele transferate pe caleaa telecomunicatiilor publice sau private.

B. Subiectii infractiunii

a) subiectul activ  este necircumstatiat de lege, poate fi orice persoana fizica ce are cunostiinte sufiicente pentru a utilize un system de interceptare a datelor informatice.

b) subiectul pasiv al infractiunii de interceptare fara drept a unei transmisii de date este persoana fizica sau juridical care efectueaza transmisia de date, sau persoana care suporta prejudicial cauzat prin comiterea infractiunii .

3. Continutul constitutiv

 A. Latura obiectiva

a) Elementul material este caracterizat prin fenomenul de interceptare, prin orice mijloace, a unor transmisii de date sau de emisii electromagnetice (program transmis prin interactiunea dintre curenti electrici si campuri magnetice[6]). In cazul  comiterii infractiunii prin inteceptarea unei transmisii de date informatice care nu este publica trebuie indeplinite urmatoarele conditii cu privire la transmisia de date: aceasta trebuie sa fie detinata unui sistem informatic, sa provina dintr-un asemenea sistem sau sa se efectueze in cadrul unui sistem informatic.

Prin interceptare ilegala se intelege violarea confidentialitatii comunicatiilor, fie ca este vorba despre transferal de date prin mijloace computerizate , fie ca este vorba despre un transfer de date prin intermediul unui post telephonic, fax, e-mail.

O alta cerinta pentru existenta infractiunii este ca faptuitorul sa fie actionat fara drept. Actul va fi legitim daca persoana care procedeaza la interceptare are dreptul de a dispune de datele comunicate, daca ea actioneaza la comanda sau cu autorizatia particicpantilor sau a destinatarului transmisiei, daca datele sunt destinate uzului propriu sau marelui public, sau daca, pe fondul unei dispozitii legale specifice, supravegherea este autorizata in interesul securitatii nationale ori pentru a permite serviciilor respective sa aduca la lumina infractiuni grave.

b) Urmarea imediata consta in atingerea adusa intereselor persoanelor care efectueaza in mod legal transmisii de date informatice. Textul de lege nu cere in mod expres producerea unui anume prejudiciu. Este suficienta interceptarea transmisiilor fara a se impune ca datele astfel obtinute sa fie divulgate catre alte persoane.

c) Legatura de cauzalitate rezulta din simpla interceptare neatorizata a unei transmisii de date.

B. Latura subiectiva. Din punct de vedere subiectiv, infractiunea de interceptare neautorizata este sanctionata doar cand este comisa cu intentie.

4. Forme. Modalitati. Sanctiuni.

Actele de pregatire desi posibile nu se pedepsesc.

Tentativa se pedepseste, potrivit prevederilor art. 47.

Consumarea se realizaeaza in momentul interceptarii datelor. Infractinea este continua, epuizarea ei intervenind in momentul in care interceptarea inceteaza, din orice motiv[7].In cazul acestei infractiuni, autorul se pedepseste cu inchisoarea, de la 2 la 7 ani.

BIBLIOGRAFIE

  1. C. Voicu, A. Boroi, “Dreptul penal al afacerilor”, editia a 3-a, Ed. C. H. Beck, Bucuresti, 2006
  2. T. Amza, C. Amza, “Criminalitatea infrmatica”, Ed. Lumina Lex, Bucuresti, 2003
  3. F. Marcu, Dictionar de neologisme, Ed. Stiintifica, Bucuresti, 1995

Legislatie

Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei (M. Of. Nr. 279 din 21 aprilie 2003)[1] C. Voicu, A. Boroi, “Dreptul penal al afacerilor”, editia a 3-a, Ed. C. H. Beck, Bucuresti, 2006, p. 357

[2] Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei (M. Of. Nr. 279 din 21 aprilie 2003)

[3] T. Amza, C. Amza, “Criminalitatea infrmatica”, Ed. Lumina Lex, Bucuresti, 2003

[4] C. Voicu, A, Boroi, op. cit., p. 362

[5] Ibidem

[6] F. Marcu, Dictionar de neologisme, Ed. Stiintifica, Bucuresti, 1995, p. 118

[7] C. Voicu, A, Boroi, op. cit., p. 353
loading...
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2018 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE Clasa: I Matematica - Adunarea si scaderea numerelor naturale de la 0 la 30, fara trecere peste ordin
 Proiect didactic Grupa: mijlocie - Consolidarea mersului in echilibru pe o linie trasata pe sol (30 cm)
 Redresor electronic automat pentru incarcarea bateriilor auto - proiect atestat
 Proiectarea instalatiilor de alimentare ale motoarelor cu aprindere prin scanteie cu carburator

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 Proiect diploma Finante Banci - REALIZAREA INSPECTIEI FISCALE LA O SOCIETATE COMERCIALA
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 CONTABILITATEA FINANCIARA TESTE GRILA LICENTA
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Proiect atestat informatica- Tehnician operator tehnica de calcul - Unitati de Stocare
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia
CONSIDERATII GENERALE PRIVIND ACTELE DE DISPOZITIE
Evolutia reglementarilor privind protectia drepturilor omului si a drepturilor de aparare in dreptul national
CONTRACTUL ADMINISTRATIV
Alte libertati si drepturi ale cetateanului
Institutia serviciului public
Dreptul muncii
EFECTELE ACTELOR ADMINISTRATIVE
ACTUL ADMINISTRATIV. DEFINITIE, TRASATURI.loading...

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu