Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale uniceAcasa » referate » biologie
CAVITATEA BUCALA

CAVITATEA BUCALACAVITATEA BUCALA

Cavitatea bucala reprezinta primul segment al tubului digestiv. Anterior comunica prin orificiul bucal, strajuit de buze, cu mediul extern iar posterior este separata  de faringe prin valul palatin.

Arcadele dentare separa in cavitatea bucala doua spatii: vestibulul bucal cuprins intre buze si obraji, in afara, si arcadele dentare, inauntru: cavitatea bucala propriu zisa, delimitata de arcadele dentare,  in sus de bolta palatina, este  separata de fosele nazale,  in jos, de planseul bucal,  lateral de cei doi obraji, posterior de valul palatin care separa cavitatea bucala de faringe, anterior se afla orificiul bucal.

Acesta este inconjurat de fibre musculare circulare striate, inervate de fibrele somatomotorii ale nervului Vll (facial).

Deci, cavitatea bucala este separata de fosele nazale prin bolta palatina, formata anterior de palatal dur, care se continua  posterior cu palatul moale (sau valul palatin).

Cand gura este deschisa, se observa  in mijlocul valului palatin o formatiune  mobila : este lueta ( sau omusorul), alcatuit din tesutul musculo-membranos, acoperit de mucoasa.

De o parte si de  alta  a luetei, intre doua cute asezate oblic, se afla  cate o formatiune ovoida, denumita amigdala  palatina (organ limfoid), cu rol de producere, a limfocitelor, deci in apararea   imunologica  a organismului.

Pe fata dorsala  a  limbii  se gasesc mugurii gustativi agregati in papile gustative, muguri care ii dau aspectul catifelat.  Este de fapt o zona accesorie, cu muguri gustativi situati in mucoasa palatina  a epiglotei si partial a  faringelui.

Limba este un organ mobil, cu structura musculo-membranoasa, situata pe planseul cavitatii bucale. Este formata din: radacina (cu pozitie verticala spre faringe) si corp, liber (in pozitie orizontala).

Cele doua  parti componente ale limbii sunt delimitate printr-un sant  terminal (in apropiere se afla si 'V'-ul lingual, cu deschidere spre varful limbii). Radacina se fixeaza pe osul hioid si pe mandibula  iar prin pliuri ale mucoasei se prinde de epiglota (indeplineste rolul de a inchide glota  in timpul deglutitiei).

Corpul  limbii este liber; el prezinta: o fata  inferioara, care se prinde de planseul bucal prin frau, doua margini si un varf.

Pe partile laterale ale fraului limbii se afla cate o proeminenta la nivelul careia se deschid canalele unor glande salivare(sublinguale si submandibulare).

Limba; organ cu structura musculoasa,  formata din muschi striati si acoperita pe ambele fete de mucoasa  linguala. Numai mucoasa de pe fata ei dorsala  indeplineste functie senzoriala.

Limba are rol: in vorbire (participa la articularea sunetelor): in digestie (faciliteaza masticatia si deglutitia); de organ de simt  gustativ datorita  mugurilor gustativi.

Interventia limbii este: senzitiva, asigurata de fibrele somatosenzitive ale nervului trigemen (V); senzoriala gustativa, asigurata de fibrele cu acelasi nume, care intra in componenta perechilor VII, IX si X de nervi cranieni; motorie asigurata de fibrele somatomotorii ale nervului hipoglos(XII); ele se distribuie la musculatura  striata a limbii, favorizandu-i miscarile.

Dintii. Prin forma, pozitia si modul lor de asezare pe arcadele dentare, dintii imprima expresia fetei omenesti.

Limba si buzele prin mobilitate iar dintii prin prezenta, participa  la articularea sunetelor fonetice (vocalele produse in laringe iar consoanele emise in cavitatea bucala), dand vocii claritate.  De  asemenea,  dintii realizeaza masticatia,   formeaza bolului alimentar si deglutitia.

Totalitatea dintilor din cavitatea bucala, implantati prin radacini in alveolele dentare, formeaza dentitia.

Structura dintilor. O sectiune longitudinala  prin dinte  ne  releva structura  lui: radacina  coroana si colul acoperit de gingie.

La nivelul coroanei se afla cavitatea dintelui, care se continua  in radacina cu canalul dentar, ce se deschide  in varful radacinii printr-un orificiu.

In jurul cavitatii si al canalului dentar se afla dentina, acoperita la nivelul coroanei de smalt  iar cel al radacinii, de cement

In cavitate si  in canalul dentar se afla  pulpa dentara,  formata din tesut conjunctiv,  vase de sange si fibre nervoase senzitive.

Inervatia dintilor este asigurata de fibrele somatosenzitive desprinse din ramurile maxilara si mandibulara  ale  nervului trigemen.

Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE Clasa: I Matematica - Adunarea si scaderea numerelor naturale de la 0 la 30, fara trecere peste ordin
 Proiect didactic Grupa: mijlocie - Consolidarea mersului in echilibru pe o linie trasata pe sol (30 cm)
 Redresor electronic automat pentru incarcarea bateriilor auto - proiect atestat
 Proiectarea instalatiilor de alimentare ale motoarelor cu aprindere prin scanteie cu carburator

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 Proiect diploma Finante Banci - REALIZAREA INSPECTIEI FISCALE LA O SOCIETATE COMERCIALA
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 CONTABILITATEA FINANCIARA TESTE GRILA LICENTA
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Proiect atestat informatica- Tehnician operator tehnica de calcul - Unitati de Stocare
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia
SISTEMUL OSOS
Compartimente lichidiene
Reactivitatea aminoacizilor
CELULA UMANA
ARMA BIOLOGICA
Increngatura Arthropoda
APARATUL DIGESTIV
TRANSMITEREA INFORMATIEI EREDITARE


Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu