Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » referate » biologie
PANCREASUL

PANCREASUL




PANCREASUL

Pancreasul este o glanda mixta: exocrina- prin sucul pancreatic secretat si eliminat prin cele doua canale in duoden si endocrina- prin cei doi hormoni secretati- insulina si glucagonul-, cu rol in mentinerea glicemiei.

Pancreasul are o forma alungita, asemanatoare unei frunze. Este asezat in cavitatea abdominala, inspatele stomacului. Peritoneul acopera numai fata sa anterioara, in timp ce fata posterioara adera la peretele posterior al cavitatii abdominale: din acest motiv, pancreasul este considerat organ retroperitoneal.

Cele trei segmente ale pancreasului sunt:

capul situat in cavitatea duodenului, se continua cu

corpul si aceasta se termina cu

coada, care se prinde de splina prin intermediul unui ligament.

Date anatomo functionale ale pancreasului

Pancrasul exocrin reprezinta 98-99% din masa glandei. El este format din acini



pancreaticatici  ale caror celule secreta sucul pancreatic, bogat in enzime digestive.

Fiecare acin prezinta cate un canal excretor care, unindu-se cu canalele vecine, formeaza doua canale colectoare mari: unul principal (Wirsung) si altul accesor (Santorini)

Canalul Wirsung strabate intreg pancreasul, pentru a deschide in canalul coledoc iar impreuna cu aceasta, in duoden, prin sfincterul Oddi.

Canalul accesor strabate doar capul pancreasului si se deschide fie in duoden, fie-uneori-in canalul pancreatic principal.

Din cavitatea bucala, unde are loc masticatia, dintii si limba participand de asemenea la acest act, alimentele sunt dirijate treptat spre suprafetele de ocluzie dentara si, in cele din urma, spre faringe. In acelasi timp cu masticatia au loc insalivarea alimentelor si formarea bolului alimentar, urmate de deglutitie.

Reglarea masticatiei se realizeaza pe cale nervoasa, reflexa, prin intermediul reflexului de masticatie-motor digestive, neconditionat. Controlul presupune participarea centrilor bulbopontini, locul de inchidere a arcului reflex neconditionat.

Calea aferenta este reprezentata de fibrele somatosenzitive ale perechilor V, VII, IX si X de nervi cranieni iar calea eferenta, prin fibrele somatomotorii ale perechilor V, VII si XII de nervi cranieni.






Politica de confidentialitate







creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.