Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale uniceAcasa » referate » botanica
Virusul ingalbenirii cucurbitaceelor transmisibil prin afide

Virusul ingalbenirii cucurbitaceelor transmisibil prin afideVirusul ingalbenirii cucurbitaceelor transmisibil prin afide - Cucurbit aphid-borne yellows virus, CABYV, Polerovirus, Luteoviridae, (Ref. Pop, 2009, TVV, III, 296). A fost identificat in culturile de castraveti (Cucumis sativus), pepene galben (Cucumis melo) si dovlecel (Cucurbita pepo) din diferite regiuni ale Frantei, dovedindu-se unul dintre cele mai frecvente virusuri ale acestor specii (Lecoq s.a., 1992, Plant Patology 41, 749). Reduce semnificativ productia de pepene galben si de castraveti, prin micsorarea numarului de fructe pe planta, forma si dimensiunile acestora fiind neafectate. Avand aceleasi specii de buruieni ca surse de infectie si aceiasi vectori, apare frecvent impreuna cu Cucumber mosaic virus si Watermelon mosaic virus, producand pagube deosebit de mari, simptomele lui fiind adesea atribuite deficientelor de nutritie sau manifestarilor tarzii ale celorlalte doua virusuri. Infectate natural, plantele de castraveti (Cucumis sativus), pepene galben (Cucumis melo) si dovlecel (Cucurbita pepo) manifesta ingalbenirea si ingrosarea frunzelor bazale, simptomele sunt variate in functie de soiul cultivat si de sezon, fiind mult mai pronuntate vara decat in lunile cu temperaturi mai scazute. Soiul de dovlecel Védrantais, de tip Charentais, mult cultivat in Franta, manifesta simptome severe numai pe frunzele bazale, in timp ce la soiul Uzbechistan Ouzbèque toate frunzele, inclusiv cele tinere, devin de culoare galbena. În conditii controlate, plantele acestor specii infectate cu izolata CABY-N manifesta simptome similare cu cele din camp la 2-3 saptamani de la inoculare. La inceput, pe frunzele mai batrane apar pete clorotice confluente, iar, intr-un stadiu mai avansat, intreaga suprafata a limbului devine de culoare galbena deschis sau galbena stralucitoare. La castraveti, pierderile de productie datorita atacului au fost apreciate la 51 %, fiind corelate cu prezenta simptomelor de ingalbenire pe frunze, fructele avand aspect normal, scaderile de productie fiind atribuite, in cea mai mare masura, procentului ridicat de flori avortate, boala reducand numarul de fructe pe planta, greutatea si calitatea acestora ramanand, practic, neafectate.

La soiul de dovlecel (C. pepo) Diamant (hibrid F1), productia vandabila de fructe pe planta este practic neafectata de CABYV-N, simptomele acestuia fiind foarte slabe si legarea fructelor normala. Infectii naturale cu acest virus s-au mai gasit la speciile de buruieni Bryonia dioica (cucurbitacee perena) Capsella bursa-partoris, Senecio vulgaris si Lamium amplexicaule crescute pe terenurile cultivate anterior cu dovlecel. Prin inoculari cu Myzus persicae, virusul a fost transmis la Beta vulgaris, Lactuca sativa, Senecio vulgaris, Capsella bursa-pastoris, Crambe abyssinica, Citrullus lanatus, Cucumis melo, C. sativus, Cucurbita pepo, Papaver rhoeas si Montia perfoliata, plante dovedindu-se nesusceptibile. Inoculat artificial prin afide,virusul produce ingalbenirea frunzelor la Cucumis sativus, C. melo si Cucurbita pepo, inrosire slaba la Senecio vulgaris si inrosire pronuntata la Montia perfoliata. Toate izolatele virusului au fost transmise, persistent, prin Myzus persicae si Aphis gossypii. Virusul se raspandeste rapid in culturile de cucurbitacee, probabil, datorita existentei surselor de infectie si transmiterii eficiente prin afidul pepenului galben (Aphis gossypii), principala specie care se dezvolta pe culturile de cucurbitacee. Buruienile C. bursa-pastoris, L. amplexicaule si S. vulgaris sunt plante rezervoare atat pentru CABYV cat si pentru Cucumber mosaic virus si Watermelon mosaic virus 2 si gazde de iernare pentru M. persicae si A. gossypii, ceea ce explica frecventa simultana a acestor trei virusuri in culturile de castraveti. În preparate purificate colorate negativ cu molibdat de amoniu, virusul apare sub forma de particule izometrice, de cca. 25 nm in diametru, avand contur unghiular sau rotund si aranjamentul capsomerelor evident (Lecoq s.a., 1992, l.c.). Genomul este ARN monocatenar, unipartit. Masurile de prevenire constau in lichidarea sau evitarea surselor de infectie, combaterea afidelor vectoare si, in perspectiva, crearea si cultivarea soiurilor rezistente.

Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE Clasa: I Matematica - Adunarea si scaderea numerelor naturale de la 0 la 30, fara trecere peste ordin
 Proiect didactic Grupa: mijlocie - Consolidarea mersului in echilibru pe o linie trasata pe sol (30 cm)
 Redresor electronic automat pentru incarcarea bateriilor auto - proiect atestat
 Proiectarea instalatiilor de alimentare ale motoarelor cu aprindere prin scanteie cu carburator

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 Proiect diploma Finante Banci - REALIZAREA INSPECTIEI FISCALE LA O SOCIETATE COMERCIALA
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 CONTABILITATEA FINANCIARA TESTE GRILA LICENTA
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Proiect atestat informatica- Tehnician operator tehnica de calcul - Unitati de Stocare
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia
Rubus fruticosus (Fam Rosaceae)
INCRENGATURA LICHENOPHYTA(LICHENI)
Monilioza sau putregaiul brun si mumifierea fructelor - Monilinia] laxa
Canna indica (Fam Cannaceae)
Corydalis cava (Fam Papaveraceae)
Coriandrum sativum (Fam Umbelliferae)
Vaccinium myrtillus (Fam Ericaceae)
Inula helenium (Fam Compositae)


Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu