Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale uniceAcasa » referate » botanica
Virusul mozaicului marmorat verde al castravetilor

Virusul mozaicului marmorat verde al castravetilorVirusul mozaicului marmorat verde al castravetilor - Cucumber green mottle mosaic virus, CGMMV, Tobamovirus, (Ref. Pop, 2009, TVV, III, 226). Sinonime: Tobacco mosaic virus watermelon strain-W; Cucumber mild/ordinary mosaic virus, Bewley, 1923; Cucumis virus 2, Smith; Cucumber virus 3, J.Johnson; Marmor astrictum var. chlorogenum, Holmes; Musavirus, Valleau. Tulpini: Cucumber virus 3 (CV 3) considerata tulpina tipica, Cucumber virus 4 a lui Bewley, tulpina Watermelon (W) a pepenului verde si varianta acesteia CGMMV-SH (Tan s.a., 2000, Arch. Virol. 145, 1067). A fost descris prima data la Cucumis sativus, in Marea Britanie, de Bewley (1926, 11 th Ann. Rep. (1925) Cheshunt Exp. Sta. 86-89.) si Ainsworth (1935, Ann. appl. Biol. 22, 55), in prezent fiind raspadit in Anglia, regiunea euroasiatica, India si Japonia. În tara noastra, apare mai ales in culturile de castraveti din sere, producand pagube insemnate in cazul neaplicarii masurilor de combatere (Pop si Jilaveanu, 1985, An. I.C.P.P. 18, 43). Frunzele tinere ale plantelor de castraveti (Cucumis sativus) infectate natural sunt slab deformate, ceva mai mici decat normal, iar pe suprafata lor se observa un mozaic evident, format din pete si zone de culoare verde deschis situate mai ales la marginea limbului si incluzand pete sau zone de tesuturi verzi bombate spre fata superioara. Fructele sunt fara simptome in cazul tulpinii CV 3, cu simptome clorotice evidente la CV 4 si cu pete necrotice la tulpina CGMMV-SH. În cazuri grave, are loc o distrugere treptata a frunzelor, incepand cu cel de la baza plantelor. Tulpinile CGMMV -W si CGMMV-SH infecteaza natural plantele ce Citrullus vulgaris si respectiv Lagenaria siceraria, producand simptome de tip mozaical. Prin inoculari artificiale, virusul a fost transmis la Cucumis sativus, Citrullus lanatus, Cucumis melo, Cucurbita pepo var. fibropulposa, C. pepo var. oblonga, iar unele tulpini la Citrullus vulgaris, Datura stramonium, Lagenaria siceraria si anumite specii de Chenopodium, nesusceptibile fiind Capsicum annuum, Nicotiana glutinosa, N. tabacum si Petunia hybrida s.a. Virusul produce leziuni locale clorotice fara infectie sistemica la Chenopodium amaranticolor, C. opulifolium si C. urbicum.

Particulele virale se gasesc in citoplasma si vacuolele celulelor infectate ale epidermei, mezofilului, parenchinului vascular, xilemului si floemului din toate partile plantelor. În citoplasma celulelor infectate se gasesc incluziuni cristaline, aciculare, hexagonale sau sub forma de placi fine rotunjite, toate continand virioni. Alte schimbari celulare constau in vezicularizarea mitocondriilor. Experimental, virusul se transmite usor prin inoculare de suc. În cultura, se raspandeste prin contactul dintre plante, ranile care apar la efectuarea diferitelor lucrari si prin aparatul bucal pentru rupt si mestecat al coleopterului Raphidopalpa fevicolis. De la un ciclu de cultura la altul, transmiterea are loc prin sol, virusul fiind, de asemenea, vehiculat cu samanta, fara a se gasi insa in embrion. Sucul extras din frunze contine numerosi virioni. Inactivarea termica are loc la 80-90ºC, longevitatea in vitro, la 20ºC, este de 240 zile, iar dilutia limita de 10-6. Virusul are proprietati antigenice bune. Virionii sunt sub forma de bastonase drepte, cu o lungime modala clara de cca. 300 nm si groase de l5 nm, avand canalul central evident si structura helicoidala evidenta. Genomul consta din ARN monocatenar, linear, unipartit, iar virionii contin o singura proteina capsidala. Masurile esentiale de prevenire constau in recoltarea semintelor din culturi neatacate si tratarea preventiva a acestora, prin mentinerea lor timp de 3 zile in atmosfera incalzita la 70°C sau cufundare, timp de 60 minute, in solutie de fosfat trisodic 15 %, urmata de spalare in apa curgatoare. Solul si uneltele se vor dezinfecta termic (prin aburisire) ori prin tratare cu metil bromide, sau formalina 1 %, iar mainile muncitorilor si uneltele de taiat prin spalari repetate in fosfat trisodic. În cazul aparitiei bolii, se elimina cu atentie primele exemplare infectate si se evita contactul direct sau indirect dintre plantele sanatoase si bolnave.
loading...

Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE Clasa: I Matematica - Adunarea si scaderea numerelor naturale de la 0 la 30, fara trecere peste ordin
 Proiect didactic Grupa: mijlocie - Consolidarea mersului in echilibru pe o linie trasata pe sol (30 cm)
 Redresor electronic automat pentru incarcarea bateriilor auto - proiect atestat
 Proiectarea instalatiilor de alimentare ale motoarelor cu aprindere prin scanteie cu carburator

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 Proiect diploma Finante Banci - REALIZAREA INSPECTIEI FISCALE LA O SOCIETATE COMERCIALA
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 CONTABILITATEA FINANCIARA TESTE GRILA LICENTA
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Proiect atestat informatica- Tehnician operator tehnica de calcul - Unitati de Stocare
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia
Cucurbita ficifolia (Fam Cucurbitaceae)
CELULA VEGETALA
Prunus cerasifera (Fam Rosaceae)
Armeniaca vulgaris (Fam Rosaceae)
Sagittaria sagittifolia (Fam Alismataceae)
Scilla bifolia (Fam Liliaceae)
Brassica oleracea (Fam Crucifere)
Echinops sphaerocephalus (Fam Asteraceae/Compositae)


Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu