Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale uniceAcasa » referate » botanica
Virusul mozaicului striat american al graului

Virusul mozaicului striat american al grauluiVirusul mozaicului striat american al graului - Wheat American striate mosaic virus, WASMV, Cytorhabdovirus, Rhabdoviridae, sinonime: Oat rhabdovirus, Oat striate rhabdovirus, Oat striate mosaic virus, American wheat striate mosaic virus, Wheat striate mosaic virus, (Ref. Pop, 2009, TVV, II, 32). A fost observat prima data la graul de toamna (Triticum vulgare) din Dakota de Sud (Slykhuis, 1951, Plant Dis. Rep. 35, 439), ulterior fiind identificat si in Dakota de Nord si Minnesota din S.U.A., precum si in statele Saskatchewan si Manitoba din Canada (Slykhuis, 1961, Can. Plant Dis. Survey 41, 330), boala dovedindu-se deosebit de grava si potential periculoasa. La speciile infectate natural (Triticum dicoccum, T. vulgare, T. durum, Bromus inermis, Eragrostis cilianensis, Panicum capillare), virusul produce striuri fine in lungul nervurilor, mai evidente pe fata inferioara a limbului, urmate de necroze, in cazul unor soiuri, aparand pete si striuri necrotice brune. Plantele de grau sunt complet distruse sau raman pitice formand tulpini mici si spice sterile. Temperaturile ridicate de la inceputul verii favorizeaza transmiterea virusului prin vectori, declansand epidemii mai ales la graul de primavara. Susceptibile la acest virus sunt, de asemenea, Avena sativa, Bromus inermis, B. secalinus, B. tectorum, Echinocloa crus-gali, Eragrostis cilianensis, Hordeum vulgare, Lolium multiflorum, L. perenne, Panicum capillare, P. miliaceum, Secale cereale, Setaria viridis si Zea mays.

Experimental, virusul este usor de transmis prin insecta Endria inimica producand striuri evidente galbene sau alburii cloroze piticire si necrozarea frunzelor bazale la Ttiticum durum soiul Ramsey si Avena sativa soiul Victory si striuri foliare cloroze si piticire la Hordeum vulgare soiul Vantage, Zea mays soiul Gaspe Flint, Eragostris cilianensis soiul Lutati si Panicum capilare. Virusul invadeaza toate organele plantelor, virionii gasindu-se in frunze, teci, tulpini, ariste si radacini, fiind localizati in citoplasma si in spatiul perinuclear al celulelor parenchimatice si floemice. Este transmis, in mod persistent propagativ, de cicada Endria inimica, superfamilia Cicadoideae, multiplicandu-se in vector, netrasmitandu-se insa la urmasi prin ou. Virusul poate fi achizitionat si inoculat de toate stadiile insectei, achizitionare avand loc in mai putin de 1 minut, perioada de incubatie in insecta variaza intre 4 si 24 zile, inocularea de unele insecte are loc in 15 zile, majoritatea insectelor ramanand virulifere minimum 5 saptamani. Un vector practic ineficient este insecta Elymana virescens. Sursele de infectie pentru culturile de cereale sunt mai ales gramineele furajere cultivate si spontane. Prin injectarea sucului tratat in insecte nevirulifere si apoi testarea capacitatii de transmitere a acestora, s-a stabilit ca inactivarea termica are loc la 55 °C, dilutia limita este 10-5, longevitatea in vitro 3 zile la 4 sau -10 °C, virusul infectios putand fi pastrat prin inghet in azot lichid. În  tesuturile si extractele foliare ale plantelor de grau infectate se gasesc particule baciliforme de 240-250/75 nm, particule in forma de cartus de 200-215/75 nm si particule baciliforme lungi de 405-415/75 nm, primele doua categorii fiind cele mai comune. La ultracentrifugare, preparatele purificate prezinta una sau doua componente, genomul este format din ARN monocatenar, linear, unipartit, virionii contine patru proteine, iar replicarea genomului are loc in nucleu si in citoplasma, in asociatie cu membrana nucleara si in cisterne citoplasmatice. Avand in vedere modul de transmitere, epidemiologia si amploarea atacurilor, o masura de prevenire ar consta in identificarea, selectarea si cultivarea soiurilor rezistente sau tolerante. Din cercetarile efectuate de Slykhuis (1962) rezulta ca la graul de toamna majoritatea soiurilor sunt tolerante, la cel de primavara, cateva nu manifesta simptome externe altele prezinta reactii slabe, iar cele mai multe sunt sensibile. La Triticum durum, majoritatea soiurilor sunt  foarte sensibile, iar cele mai multe soiuri de ovaz si unele de orz manifesta simptome moderate sau slabe.
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE Clasa: I Matematica - Adunarea si scaderea numerelor naturale de la 0 la 30, fara trecere peste ordin
 Proiect didactic Grupa: mijlocie - Consolidarea mersului in echilibru pe o linie trasata pe sol (30 cm)
 Redresor electronic automat pentru incarcarea bateriilor auto - proiect atestat
 Proiectarea instalatiilor de alimentare ale motoarelor cu aprindere prin scanteie cu carburator

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 Proiect diploma Finante Banci - REALIZAREA INSPECTIEI FISCALE LA O SOCIETATE COMERCIALA
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 CONTABILITATEA FINANCIARA TESTE GRILA LICENTA
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Proiect atestat informatica- Tehnician operator tehnica de calcul - Unitati de Stocare
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia
Virusul piticirii marmorate a vinetelor
Virusul inrosirii nervuriene in forma de pana a coriandrului
Virusul necrozei tulpinii lotusului indian
LUCRARI DE INGRIJIRE APLICATE CULTURILOR DE ANTHURIUM
Virusul X al cicoarei
Virusul piticirii tutunului
Virusul ingalbenirii nervurilor lupinului
Marmorarea galbena la dicliptera


Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu