Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale uniceAcasa » referate » botanica
Virusul piticirii marmorate a vinetelor

Virusul piticirii marmorate a vinetelorVirusul piticirii marmorate a vinetelor - Eggplant mottled dwarf virus, EMDV, Nucleorhabdovirus,  Rhabdoviridae, (Ref. Pop, 2009, TVV, III, 213). Sinonime: Tomato vein chlorosis virus, Tomato yellow vein virus, Tomato vein yellowing virus, Tomato clearing virus. Virusul a fost descris prima data, la Solanum melongena, in sudul Italiei, ulterior fiind identificat la diferite plante in Algeria, Grecia, Italia, Maroc, Portugalia, Tunisia, Turcia si Insulele Canare (Brunt, 1989, In: Viruses of Plants p. 561. Eds A.A. Brunt s.a., 1997. Univ. Press Cambridge, UK). La vinete (Solanum melongena) in lungul nervurilor frunzelor plantelor infectate apar decolorari galbene-verzui evidente, uneori insotite de o marmorare slaba a tesuturilor intercostale. Caracteristica este, de asemenea, franarea accentuata a cresterii, talia plantelor infecatate fiind redusa, iar frunzele mici, deformate, incretite, cu semne de ofilire, rasucite spre fata inferioara si aglomerate in rozete la varfurile lastarilor. Fructele care se formeaza sunt fara valoare, fiind mici, puternic deformate, crapate si acoperite de numeroase pete necrotice. Virusul infecteaza natural si alte plante, producand benzi galbene in lungul nervurilor la Lycopersicon esculentum si Solanum nigrum, ingalbeniri nervuriene si deformarea frunzelor la Hibiscus rosa-sinensis, cloroze foliare severe la Solanum sodomaeum si benzi galbene in lungul nervurilor la Lonicera spp. Prin inoculari artificiale, virusul a fost transmis la Capsicum annuum, Chenopodium amaranticolor, C. quinoa, Datura metel, Gomphrena globosa, Lycopersicon esculentum, Nicandra physaloides, Nicotiana benthamiana, N. clevelandii, Nicotiana x edwardsonii, N. debneyi, N. glutinosa, N. megalosiphon, N. rustica, N. sylvestris, N. tabacum, Petunia hybrida, Physalis floridana, Solanum melongena (unele izolate) si S. nigrum, alte plante dovedindu-se nesusceptibile. Inoculat artificial, virusul produce leziuni locale clorotice urmate de cloroze sistemice la Solanum melongena, Nicotiana benthamiana, N. clevelandii, N. langsdorffi, N. glutinosa, N. megalosiphon, N. rustica si N. tabacum si leziuni locale fara infectie sistemica la Chenopodium amaranticolor, C. quinoa si Gomphrena globosa.

Particulele virusului au fost puse in evidenta in parenchimul foliar, in celulele parenchimului floemic, in toate partile florale, cu exceptia staminelor, precum si in pericarpul fructelor, acumulandu-se in spatiul perinuclear si in citoplasma, in interiorul unor cisterne membranoase, conectate cu membrana nucleara. Virusul determina, de asemenea, transformarea in formatiuni granulare uniforme a nucleoplasmei, lipsa cromatinei si alterarea cloroplastelor si a mitocondriilor. Experimental, virusul este transmisibil prin inoculare de suc si altoire. Raspandirea in natura are loc, probabil, printr-un vector aerian, care nu a fost inca identificat. În Maroc, principala sursa de infectie este, probabil, specia spontana perena Solanum sodemaeum. În suc de Nicotiana, punctul de inactivare termica este in jur de 54°C, dilutia limita intre 10-3-10-4, iar longevitatea in suc 30-44 zile la 4°C. Virusul nu rezista la uscare sau inghetare in frunze, este sensibil la solventii organici si isi pierde capacitatea de infectie in primele etape de purificare. În preparate partial purificate, particulele fixate cu glutaraldehida apar baciliforme, masurand cca 220-230 x 90 nm, iar in cele obtinute prin metoda cufundarii si colorate cu acid fosfotungstic, mai ales sub forma de cartus, avand dimensiuni de 60-190 nm. În tesuturi, particulele complet formate sunt baciliforme, avand 220 x 60 nm, iar cele „imature”, se prezinta sub forma de cartus. La exterior, particulele au o anvelopa a carei suprafata este prevazuta cu excrescente. Desi boala boala este raspandita  in unele state mediteraniene nu s-au elaborat masuri de prevenire datorita vectorului necunoscut, o masura care poate fi recomandata constand in distrugerea speciilor gazda spontane, cum sunt Solanum nigrum  si S. sodomaeum.

Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE Clasa: I Matematica - Adunarea si scaderea numerelor naturale de la 0 la 30, fara trecere peste ordin
 Proiect didactic Grupa: mijlocie - Consolidarea mersului in echilibru pe o linie trasata pe sol (30 cm)
 Redresor electronic automat pentru incarcarea bateriilor auto - proiect atestat
 Proiectarea instalatiilor de alimentare ale motoarelor cu aprindere prin scanteie cu carburator

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 Proiect diploma Finante Banci - REALIZAREA INSPECTIEI FISCALE LA O SOCIETATE COMERCIALA
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 CONTABILITATEA FINANCIARA TESTE GRILA LICENTA
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Proiect atestat informatica- Tehnician operator tehnica de calcul - Unitati de Stocare
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia
Virusul marmorarii slabe „paprika” al ardeiului
Virusul inrosirii frunzelor pliscului cocorului
Equisetum arvense (Fam Equisetaceae)
Virusul mozaicului african al maniocului
Chaerophyllum bulbosum (Fam Araliaceae)
Virusul mozaicului auriu al fasolei
Virusul mozaicului pastarnacului
ANTHURIUM


Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu