Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale uniceAcasa » referate » chimie
Influenta Eh-ului asupra mobilitatii cationilor

Influenta Eh-ului asupra mobilitatii cationilorInfluenta Eh-ului asupra mobilitatii cationilor

Anumite elemente chimice, in special fierul si titanul, pot forma mai multe combinatii cu anionii in functie de valenta lor. Daca exista o diferenta a solubilitatii raportata la diferitele valente, atunci potentialul redox[1] (Eh-ul) poate afecta mobilitatea elementului respectiv.

Conform Fig.2., precipitarea hidroxidului feric are loc la un pH=3, iar in conditii normale de alterare chimica acesta este retinut de mediu. Pe de alta parte, hidroxidul feros necesita o valoare mult mai mare a pH-ului pentru a precipita. Ca o consecinta, acolo unde conditiile de mediu au un caracter predominant reducator, majoritatea fierului va fi levigat (indepartat) din zona de alterare, in timp ce in conditii oxidante, fierul se va stabiliza.

Experientele vizand o serie de reactii privind comportamentul fierului au aratat ca potentialul redox descreste odata cu cresterea pH-ului (Fig.4.), iar astfel oxidarea fierului are loc mult mai usor in medii alcaline. Ca regula generala, reactiile de oxidare ale unui compus au loc intotdeauna concomitent cu reducerea altuia si punerea in libertate de electroni sau, cu alte cuvinte, potentialul redox (gradul de oxidare) este o valoare care caracterizeaza energia de oxidare, respectiv tendinta unui sistem de a pune in libertate electroni. Astfel, in functie de Eh, elementele chimice pot apare cu diferite valente (grade de oxidare).

Fig.4. Relatia dintre pH si Eh pentru cateva reactii ce
implica prezenta fierului  (din Loughnan, 1969)

Transportul Fe2+ in medii apoase, sub forma ionica, este impiedicat de prezenta oxigenului dizolvat, care oxideaza Fe2+ la Fe3+ determinand formarea de oxizi de fier, conform reactiei:

            2Fe2+(aq) + 4(HCO3)- + 0,5O2 ® Fe2O3 + 4CO2 + 2H2O

Reactiile chimice ce au loc in medii apoase sunt limitate, teoretic, la cele la care Eh-ul este cuprins intre 0,00 - 1,23 volt (pH=0). La un pH intre 4 si 9, valorile limita pentru reactiile de oxidare ce au loc in prezenta apei sunt cuprinse intre -0,53 si +0,99 volt.

In concluzie, potentialul unui sistem redox depinde de raportul concentratiei dintre forma oxidata si cea redusa. Valorile potentialului redox sunt pozitive cand forma oxidata este in cantitate mai mare decat cea redusa si sunt negative in caz contrar. In mod conventional, valorile pozitive indica un regim oxidant, pe cand cele negative unul reducator.

Principalii factori ce controleaza potentialul redox in medii supuse proceselor de dezagregare-alterare sunt:

(a)   accesul liber al oxigenului atmosferic;

(b)  prezenta sau absenta materiei organice.

Oxidarea este o reactie exoterma ce tinde sa se produca spontan deasupra zonei saturate in apa (nivelul hidrostatic). Sub acest nivel predomina reactiile de reducere. Cu toate acestea, materia organica, care prin excelenta se oxideaza la CO2 este un agent reducator deosebit de puternic, iar acolo unde se gaseste din abundenta poate crea un mediu reducator, chiar si deasupra nivelului hidrostatic.  Aceasta sugereaza ca Eh-ul este dependent de clima si de relief. Un mediu cald, cu precipitatii abundente si bine drenat, favorizeaza oxidarea prin distrugerea rapida a materiei organice si adancirea nivelului hidrostatic, in timp ce mediile reci, cu precipitatii reduse si slab drenate sunt propice acumularii de materie organica si implicit imprimarea unui caracter reducator.

Titanul este un alt element chimic comun rocilor si care poate exista in doua sau mai multe trepte de valenta (stari de oxidare). Cu toate acestea, comportamentul titanului nu este influentat de Eh, ci doar de pH. Astfel, ca dioxid (TiO2) precipita la un pH peste 2,5 (Fig.2.) devenind un compus stabil in aproape toate mediile. Pe de alta parte, Ti(OH)4 nu precipita pana cand nu e atins un pH de 5. Ca urmare, daca titanul este pus in libertate din rocile primare (ex. bazalte cu augit titanifer, magnetit etc.) sub forma de Ti(OH)4, iar pH-ul mediului este cuprins intre 4 si 5, sunt indeplinite conditiile ca prin deshidratare sa rezulte una din formele polimorfe ale TiO2. Daca insa, titanul e prezent in rocile primare sub forma de anatas sau rutil, el nu va fi afectat de procesele de alterare si va ramane stabil.[1] Potential redox (Eh) = potentialul unei reactii chimice in care unul dintre reactanti este redus (primeste unul sau mai multi electroni), iar celalalt este oxidat (pierde unul sau mai multi electroni). Potentialul redox se exprima in volti. Cu cat aceasta valoare este mai mare, cu atat caracterul oxidant este mai mare, iar cu cat este mai mica, caracterul reducator este mai accentuat.

Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE Clasa: I Matematica - Adunarea si scaderea numerelor naturale de la 0 la 30, fara trecere peste ordin
 Proiect didactic Grupa: mijlocie - Consolidarea mersului in echilibru pe o linie trasata pe sol (30 cm)
 Redresor electronic automat pentru incarcarea bateriilor auto - proiect atestat
 Proiectarea instalatiilor de alimentare ale motoarelor cu aprindere prin scanteie cu carburator

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 Proiect diploma Finante Banci - REALIZAREA INSPECTIEI FISCALE LA O SOCIETATE COMERCIALA
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 CONTABILITATEA FINANCIARA TESTE GRILA LICENTA
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Proiect atestat informatica- Tehnician operator tehnica de calcul - Unitati de Stocare
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia
Echilibrul si modificari ale entropiei
Mobilitatea particulelor cu sarcina electrica
APLICATII ALE CATALIZATORILOR DE PLATINA HIDROFOBI LA SEPARAREA TRITIULUI DIN EFLUENTI LICHIZI
ACTINIDELE
BROMURA DE ARGINT
CHIMISTI ROMANI
Distributia solventilor organici
Polizaharidele


Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu