Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » referate » chimie
Inosilicati

Inosilicati


Inosilicati

Planele de clivaj din piroxeni si amfiboli (la 90°, respectiv 124°) usureaza accesul solutiilor la cationii ce unesc lanturile intre ele, iar in cazul in care acestia sunt usor solubili, transformarea structurii este rapida. Astfel, in mod curent, inosilicatii rar rezista in medii propice fenomenelor de dezagregare-alterare.

In cadrul piroxenilor, tetraedri de [SiO4]4- sunt legati intre ei sub forma de lanturi unite intre ele prin ioni metalici, cei mai frecventi fiind aceia ce formeaza o coordinare octaedrica cu oxigenul: Mg2+, Fe2+, Fe3+, Al3+. In unii piroxeni, Al3+ poate substitui Si4+ in cadrul tetraedrilor. Legatura prin intermediul cationilor octaedrici este destul de slaba si determina clivaje avand planele aproximativ perpendiculare unul pe celalalt si dispuse paralel cu lanturile de tetraedri.

Accesul apei pe aceste plane de clivaj favorizeaza trecerea in solutie a acestor cationi, determinand transformarea rapida a structurii reticulare. Dupa indepartarea acestor cationi, lanturile tind sa polimerizeze sub forma de strate, incorporand resturile de Al3+ si Mg2+, determinand formarea de minerale de tipul cloritelor (clinoclor) si/sau montmorillonitului.

Fierul bivalent este usor stabilizat prin oxidarea in Fe3+, concomitent cu cristalizarea titanului (prezent si el uneori in piroxeni) sub forma de anatas. In cazul in care cantitatea de Ca2+ pusa in libertate in urma transformarii structurii piroxenilor depaseste rata sa de solubilizare, poate sa se formeze si calcitul. Schematic, succesiuna de transformare a piroxenilor este redata in Fig.7. Un exemplu, este si reactia pentru hedenbergit:

4CaFe[Si2O6] + 6H2O + 4H2CO3 + O2 4Ca[CO3] + 3FeOOH + 8H2SiO3

hedenbergit apa acid carbonic calcit goethit

Amfibolii, dintre care magneziohornblenda este cel mai frecvent mineral, au o structura asemanatoare piroxenilor, diferind doar prin prezenta gruparilor hidroxil si a legarii tetraedrilor sub forma de lanturi duble. Ionii metalici leaga atat gruparile hidroxil, cat si oxigenii liberi din lanturile tetraedrice. Ca si in cazul piroxenilor, planele de clivaj paralele cu alungirea lanturilor favorizeaza infiltrarea apei, usurand procesul de alterare.

Piroxeni

pierdere partiala de Mg2+, Ca2+, Fe2+

oxidarea Fe2+

clorite

montmorillonit



calcit

oxizi ferici

anatas

indepartarea completa a Ca2+, Mg2+

pierdere partiala de SiO2

caolinit

anatas

oxizi si hidroxizi ferici

Fig.7. Succesiunea transformarii unor piroxeni

prin procese de alterare

Produsele secundare, intermediare si finale, rezultate in urma alterarii amfibolilor pot fi:

clorite, titanit CaTi[SiO4 O], hematit Fe2O3 si epidot Ca2(Fe3+,Al)Al2 SiO4|Si2O7|O|OH intr-un stadiu incipient, ulterior insa, pe masura ce levigarea avanseaza, are loc o trecere a cloritelor in vermiculit (Mg,Fe3+,Al)3[(Al,Si)4O10(OH)2]· 4H2O;

beidellit (Na,Ca0,5)0,3Al2[(Si,Al)4O10(OH)2nH2O ca produs intermediar si in final caolinit Al2 Si2O5(OH)4





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.