Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale uniceAcasa » referate » fizica
Bazele fizice ale modelelor termodinamice pentru ciocniri nucleare relativiste

Bazele fizice ale modelelor termodinamice pentru ciocniri nucleare relativisteBazele fizice ale modelelor termodinamice pentru ciocniri nucleare relativiste

            Modelele termodinamice pentru ciocniri nucleare relativiste au la baza imaginea participanti-spectatori (Fig.III.1). De aceea, geometria ciocnirii, prin parametrul de ciocnire, b, si gradul de simetrie dintre nucleele care se ciocnesc – determinat de raportul in care se afla numerele lor de masa – are un rol important in descrierea dinamicii ciocnirii. Se considera ca, in sistemul centrului de masa, regiunile spectatoare se deplaseaza cu viteze apropiate de viteza nucleului incident, iar imprastierea in viteze a nucleonilor spectatori se poate descrie prin miscarea Fermi a nucleonilor in interiorul nucleului [62,64,67,111]. În sistemul laboratorului spectatorii si regiunile spectatoare pot avea doua origini distincte. Astfel, cei cu energii mici si care au unghiuri de emisie diferite isi au originea in nucleul tinta, in timp ce cei cu energii foarte mari, in vecinatatea energiei pe nucleon a nucleului incident, si sunt emisi la unghiuri limitate la unghiuri inainte, isi au originea in nucleul incident. Pentru modelele termodinamice importanti sunt participantii. Trebuie avuta in vedere, insa, necesitatea separarii cinematice dintre cele doua tipuri de regiuni, participanta si spectatoare. De exemplu, daca se considera ca impulsul Fermi pentru nucleonii din nucleu este de 230 MeV/c, nucleonii spectatori care isi au originea in nucleul tinta nu pot avea – in sistemul laboratorului – impulsuri mai mare decat acest impuls Fermi. În plus, nucleonii spectatori din nucleul incident au unghiuri de emisie limitate, care depind de energia pe nucleon a nucleului incident; astfel, la o energie incidenta de 0.8 A Gev fragmentele spectatoare ale nucleului incident nu pot sa apara la unghiuri mai mari de 90. De aceea, in diferite experimente se pot separa participantii de spectatori.


S-a mentionat anterior faptul ca modelele termodinamice folosite pentru descrierea dinamicii ciocnirilor nucleare relativiste sunt modele fenomenologice, ele bazandu-se pe “aspectele termodinamice” continute in datele si rezultatele experimentale. Printre “aspectele termodinamice” continute in rezultatele experimentale se numara lipsa de structura a sectiunilor eficace de producere a unor particule, cum ar fi protonii si deuteronii. Cum in regiunea participanta apar densitati si temperaturi mari pentru timpi scurti, datorita transferului foarte mare de energie – transfer de energie care este mult mai mare decat energia de legatura pe nucleon – se poate presupune ca aici sunt generate marea majoritate a particulelor detectate in starea finala. În cazul celor doua tipuri de particule mentionate lipsa de structura poate aminti de un “gaz” nucleonic fierbinte.

            Analiza dinamicii regiunii participante formate prin ciocniri nucleare relativiste se poate face folosind spectrele de energie sau impuls ale unor particule, precum pionii si protonii, la unghiuri de 900,  in sistemul centrului de masa. Acest lucru este posibil deoarece la aceste unghiuri contributia regiunii spectatoare/regiunilor spectatoare este minima, conform consideratiilor cinematice anterioare. Pentru a reduce la minim conbtributiile regiunilor spectatoare se pot considera ciocniri de nuclee cu numere de masa aproximativ egale. Se constata ca spectrele pionilor si protonilor – la  - nu depind puternic de numerele de masa ale nucleelor care se ciocnesc. Se poate considera ca energia pe nucleon a fasciculului incident este cea care determina, in principal, dinamica ciocnirii.

            Spectrele particulelor mentionate pot fi descrise – mai ales in parte de impulsuri/energii mari - prin functii de tip exponential, de forma:   .    (III.81)

Daca spectrul pionilor poate fi explicat printr-o forma exponentiala simpla, de panta , pentru explicarea spectrului protonilor, care prezinta un “umar” (“shoulder-arm”) in partea de energii/impulsuri mici sunt necesare ipoteze suplimentare. Printre ele se numara producerea abundenta de protoni peste limita cinematica de producere a protonilor pentru ciocniri de nucleoni liberi, anume: energii de peste 180 A MeV (aproximatia impulsului extinsa poate conduce la unele limitari in mediul nuclear). De asemenea, luarea in considerare a miscarii Fermi proprii a nucleonilor in nucleu si considerarea ciocnirilor multiple nucleon-nucleon sunt alte cai de explcare a forme spectrelor protonilor.

            Distributiile unghiulare si cele de multiplicitate pot contine in ele informatii asupra comportarii termodinamice a materiei nucleare fierbinti si dense create in regiunea participanta. Realizarea unui echilibru termoidinamic global ar impune ca distributia unghiulara a particulelor generate numai din regiunea participanta sa fie izotropa, iar distributia de multiplicitate sa fie descrisa complet de o functie de distributie de tip Poisson.

Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE Clasa: I Matematica - Adunarea si scaderea numerelor naturale de la 0 la 30, fara trecere peste ordin
 Proiect didactic Grupa: mijlocie - Consolidarea mersului in echilibru pe o linie trasata pe sol (30 cm)
 Redresor electronic automat pentru incarcarea bateriilor auto - proiect atestat
 Proiectarea instalatiilor de alimentare ale motoarelor cu aprindere prin scanteie cu carburator

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 Proiect diploma Finante Banci - REALIZAREA INSPECTIEI FISCALE LA O SOCIETATE COMERCIALA
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 CONTABILITATEA FINANCIARA TESTE GRILA LICENTA
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Proiect atestat informatica- Tehnician operator tehnica de calcul - Unitati de Stocare
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia
Transferul caldurii prin radiatie
Legea de racire a corpurilor
Influenta caracteristicilor regiunii spectatoare asupra proceselor care au loc in regiunea participanta
TRANSFORMAREA CALDURII IN LUCRU MECANIC CU AJUTORUL CICLURILOR; CICLUL CARNOT
Probleme ale metalurgiei pulberilor si materiale compozite
Aparitia Fizicii nucleare relativiste. Directii de dezvoltare
Structura otelurilor aliate de constructie
Ce este efectul de sera ?


Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu