Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale uniceAcasa » referate » fizica
Durificarea structurala a aliajelor metalice

Durificarea structurala a aliajelor metaliceDurificarea structurala a aliajelor metalice .

    Durificarea structurala se realizeaza fie prin aplicarea unei prelucrari termice, fie printr-o prelucrare termo-mecanica.

Daca un aliaj este incalzit in domeniul de temperaturi care asigura punerea in solutie si este racit brusc, atunci se obtine o solutie solida suprasaturata metastabila care la temperatura ambianta sau la temperaturi mai ridicate tinde sa capete un caracter stabil, realizandu-se astfel o durificare structurala sau o imbatranire, respectiv o marcanta crestere a proprietatilor mecanice (H, sr etc.). 


Un efect asemanator se poate obtine si dupa aplicarea unor grade de deformare plastica la rece a aliajului metalic. Se precizeaza ca se obtine o durificare structurala la aliajele care au solubilitatea in stare solida puternic afectata de temperatura. 

 

 1. Tipuri de durificare structurala .

   Formarea solutiilor solide de substitutie si insertie, aparitia unor faze secundare si precipitarea unor compusi chimici sau intermetalici, provoaca durificarea structurala a aliajelor metalice.

 1. 1. Durificarea structurala datorita prelucrarii termice .

    Acest tip de durificare este cel mai bine evidentiat pe aliajele neferoase  Al-Cu; Al-Mg; Al-Cu-Mg-Mn, la care solubilitatea componentelor descreste pe masura coborarii temperaturii si totodata componentele formeaza diversi compusi chimici sau intermetalici ( CuAl2; Mg2Al3; CuMgAl2 etc. ) .

   Daca asemenea aliaje ( Al-Cu; Al-Cu-Mg-Mn etc. ) sunt incalzite la temperaturi ce le asigura obtinerea solutiilor solide si apoi si apoi sunt racite rapid ( in apa ), se obtine solutia solida cu concentratia corespunzatoare temperaturii de incalzire, respectiv o solutie solida suprasaturata si metastabila.

   Mentinerea in timp de cateva zile la temperatura ambianta sau cateva ore la temperatura de 300…473oK favorizeaza separarea compusilor intermetalici  ( si chimici ) si obtinerea solutiei solide de echilibru. Luand probele dintr-unul din materialele mentionate mai sus si supunandu-le „calirii” ( Tinc aleasa de pe diagrama de echilibru si racirea facandu-se brusc ) si apoi reincalzindu-se la diverse temperaturi ( 300… Tinc ) duritatea lor se va modifica de maniera indicata in figura  1. Cresterea temperaturii mareste viteza difuziunii atomilor componentelor, apar precipitari din solutia solida si in consecinta aliajul se durifica sau imbatraneste. Imbatranirea este naturala, daca durificarea are loc dupa un timp de mentinere a aliajului „calit” la temperatura ambianta ( 293oK ) si are caracter de imbatranire artificiala, daca precipitarile se obtin dupa incalzirea la temperaturi mai ridicate.  

Figura  1. Variatia duritatii in functie de temperatura de incalzire .

Se precizeaza ca atingerea nivelului temperaturii de incalzire folosita la punerea in solutie face ca aliajul sa ajunga la o structura identica cu cea de la care s-a pornit. Si la otelurile calite apare o tendinta spre imbatranire ( durificare structurala ) ca urmare a caracterului metastabil a structurilor obtinute.

Text Box: Figura 26.2.Influenta azotului si carbnonului
asupra procesului de durificare tructurala
(revenire.)

Figura  3. Influenta cromului asupra comportarii

otelului la durificarea structurala ( revenire ) 

  Durificarea structurala la otelurile nealiate, cu continuturi mici in carbon este o consecinta a separarii din ferita suprasaturata a azotului si C, respectiv a precipitarii fazelor Fe3N, Fe4N, Fe2C. Precipitarea acestor faze este mai intensa la un anumit nivel de temperatura ( figura  2 ), evidentierea durificarii structurale s-a facut prin masurarea campului coercitiv al probei. Se apreciaza ca efectul durificarii structurale este mai puternic daca precipitantii au un grad mare de dispersie si sunt foarte fini.   La otelurile bogat aliate, in timpul procesului de revenire se sesizeaza o crestere accentuata a duritatii, fapt cauzat pe de-o parte de transformarea austenitei reziduale ( ce este  in cantitate mare > 15% ) in structuri bainito-martensitice si pe de alta parte, datorita precipitarilor de faze secundare ( carburi e si carburi ale elementelor de aliere ). Aceasta duritate obtinuta dupa revenire poarta denumi- rea conventionala de duritate secundara.

Pentru a ilustra acest tip de durificare se va analiza comportarea la revenire a doua oteluri calite si supuse revenirii timp de o ora ( figura  3. ) .

 1. 2. Durificarea structurala datorita deformarii plastice la rece .

   Daca unor aliaje metalice li se aplica o deformare plastica la rece ( cu diferite grade de deformare 1…15% ) se va obtine o ridicare a aspectului proprietatilor mecanice.

Figura  4. Influenta deformarii plastice la rece asupra

comportarii la durificare structurala.

  Un otel cu cca 0,1% si 0,02% N supus imbatranirii artificiale cu sau fara deformare plastica la rece isi va modifica duritatea in maniera aratata in figura  4. Efectul durificarii structurale este mai puternic in cazul cand se aplica o deformare plastica la rece. Pentru un otel criogenic ( 0, 1% C si 9% Ni ) deformarea plastica la rece dupa calire ii asigura cresterea duritatii sr, sc fara a i se afecta prea mult tenacitatea. Structural la acest otel se observa ca deformarea plastica la rece provoaca finisarea plachetelor de martensita, aparitia a noi plachete de martensita si o crestere a cantitatii de dislocatii ( figura  5. ) .

Figura  5. Structura unui otel aliat cu Ni, calit si deformat plastic la rece. Mex50000 .

   Durificarea structurala prin prelucrarea termica sau mecanica constituie o modalitate de a obtine proprietati mecanice mai ridicate pentru aliajele metalice si este recomandabil de a fi studiata in profunzime.    

Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE Clasa: I Matematica - Adunarea si scaderea numerelor naturale de la 0 la 30, fara trecere peste ordin
 Proiect didactic Grupa: mijlocie - Consolidarea mersului in echilibru pe o linie trasata pe sol (30 cm)
 Redresor electronic automat pentru incarcarea bateriilor auto - proiect atestat
 Proiectarea instalatiilor de alimentare ale motoarelor cu aprindere prin scanteie cu carburator

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 Proiect diploma Finante Banci - REALIZAREA INSPECTIEI FISCALE LA O SOCIETATE COMERCIALA
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 CONTABILITATEA FINANCIARA TESTE GRILA LICENTA
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Proiect atestat informatica- Tehnician operator tehnica de calcul - Unitati de Stocare
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia
LEGATURA COVALENTA IN MOLECULA DE HIDROGEN
MICROSCOPUL
Ecuatia microscopica a miscarii fluidelor perfecte
CIRCUITE IN REGIM PERIODIC NESINUSOIDAL
Legile generale ale spatiului si vitezei
Miscarea intre doua discuri coaxiale
Aplicatii ale ecuatiei conservarii energiei mecanice (ecuatia lui BERNOULLI)
MISCARI PARTICULARE ALE PUNCTULUI MATERIAL


Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu