Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale uniceAcasa » referate » geografie
STUDIU de evaluare a hazardelor, riscurilor si vulnerabilitatilor la nivelul judetului Bihor

STUDIU de evaluare a hazardelor, riscurilor si vulnerabilitatilor la nivelul judetului BihorMINISTERUL DE INTERNE

COMANDAMENTUL PROTECTIEI CIVILE

Inspectoratul de Protectie Civila Judetean Bihor


S T U D I U

de evaluare a hazardelor, riscurilor si vulnerabilitatilor la nivelul judetului Bihor

CAPITOLUL I

Caracteristicile de relief, pedologice, hidrologice, climatice si utilizarea solului

1.1. Situarea geografica a judetului in Romania


 

 

BIHOR

 
 

 


            Pozitia geografica:

Punctul extrem

Longitudine estica

Latitudine nordica

Nord

CURTUISENI

220 10’

470  10’

Sud

CRISTIORU DE JOS

220 37’

460  24’

Vest

AVRAM IANCU

210 27’

460 42’

Est

PIETROASA

220 43’

460 31’

            Judetul Bihor, situat in partea de vest a Romaniei, ocupa locul al saptelea ca marime intre judetele tarii, avand o suprafata de 7.535 kmp, limita vestica a judetului este data de frontiera de stat dintre tara noastra si Republica Ungaria. Aproximativ din dreptul localitatii Boianu Mare si pana in varful Piatra Aradului (1428 m), din Muntii Bihorului se desfasoara limita estica, care il separa  de judetele Salaj, Cluj si Alba. De la Piatra Aradului pana in apropiere de localitatea Ant se intinde limita sudica prin care se desparte de judetul Arad.

            Intre aceste limite, teritoriul judetului se situeaza in cadrul a trei mari unitati geografice majore: Campia de Vest, Dealurile Vestice si Muntii Apuseni.

 

1.2. Principalele unitati de relief

            Cu toata alcatuirea complexa, in infatisarea de ansamblu se desprinde cu usurinta o trasatura esentiala, evidentiata prin distributia relativ uniforma a celor trei trepte de relief: munti, dealuri si campie, trepte care se desfasoara de la 1849 m – in varful Cucurbata pana la 90 m in Campia Crisurilor.

Zona montana

            Ea este reprezentata pe teritoriul judetului prin Muntii Bihorului si o serie de muncei cu altitudine mai redusa, in jur de 1000 m, cum ar fi Codru-Moma, Padurea Craiului si Muntele Ses.

 

Principalele altitudini muntoase:

Denumirea varfului

Altitudinea varfului(m)

Denumirea masivului muntos

Cucurbata

1.849

Bihorului

Buteasa

1.790

Bihorului

Carligat

1.694

Bihorului

Piatra graitoare

1.658

Bihorului

Runcul Caprei

1.486

Padurea Craiului

Tapul

1.475

Bihorului

Biserica Motului

1.466

Bihorului


Muntii Bihorului au altitudini cuprinse intre 1200 si 1800 m, culminand cu Varful Cucurbata Mare, la 1.849 m.

Muntii Codru Moma sunt alcatuiti din doua masive, despartite de saua formata prin eroziune regresiva, de paraiele Bihorului si Moneasa.  In desfasurarea sa, Masivul Codru rar depaseste altitudinea de 1000m (Plesu 1112m, Dealul Varfului 1095m, Vf.  Dierii 1044m), iar Masivul Moma 900m(Vf. Momuta).

Muntii Padurea Craiului , situati intre Depresiunea Vadului si a Tarii Beiusului, au altitudinea cuprinsa intre 600-800m.

Muntele Ses reprezinta o culme larga, alcatuita din formatiuni cristaline si este situata intre valea Crisului Repede si Bazinul Barcaului, avand o inclinare de 900m in sud-est si pana la 500m in nord-vest.

Dealurile Crisurilor

            In functie de unitatile muntoase la periferia carora s-au format, in cadrul Dealurilor Crisurilor putem sa deosebim urmatoarele unitati: Dealurile Muntelui Ses in care  mai caracteristice sunt Dealurile Dumbravitei, Dealurile Brusturi si Dealurile Oradiei; Dealurile Padurii Craiului cu subunitatile sale: Dealurile Varciorogului, Dealurile Tasadului, Dealurile Dobrestilor, Dealurile Valanilor si Dealurile Meziadului ; Dealurile Bihorului cu subunitatile sale: Dealurile Buduresei, Dealurile Goruni si Dealurile Lazurilor; Dealurile Momei si Dealurile Codrului. In ansamblul sau, relieful deluros a favorizat dezvoltarea numeroaselor asezari si utilizarea sa pentru agricultura.

Campia Crisurilor

            Aspectele reliefurilor si particularitatile de geneza permit distingerea in cadrul Campiei Crisurilor a doua unitati districte, Campia Inalta si Campia Joasa.

-                 Campia Inalta – suprafata reliefului constituie, in ansamblu, un plan usor inclinat, de la 200m, cit are in vecinatatea dealurilor, pana la 110m spre Campia Joasa.

-                 Campia Joasa – constituie rezultatul procesului de acumulare si eroziune prin divagare a retelelor hidrografice care coboara din regiunea mai inalta a judetului, cu precadere a Barcaului, a Crisului Repede si a Crisului Negru.

In cadrul ei apare un nivel mai inalt alcatuit dintr-o serie de campuri netede, neinundabile, cum ar fi partea sudica a Campiei Valea lui Mihai, Campia Barcaului intre Crisul Repede si Barcau si Campia Salontei, la sud de Crisul Negru. Nivelul mai coborat reprezinta sesurile actuale de inundatie ale vailor Barcaului, Crisului Repede si Crisului Negru, umede si local mlastinoase.

 

Bogatiile naturale ale subsolului

In zona muntoasa sunt puse in evidenta numeroase resurse metalifere si nemetalifere. In acest sens, un rol deosebit il are bauxita din Muntii Padurea Craiului si skarnul cu galena, blenda, pirita, molibden, bismutina care sunt exploatate pe versantii vestici ai Muntilor Bihor. Dolinele vechiului relief carstic al Vascaului cunosc unele zacaminte reziduale de fier si mangan.

O bogatie deosebit de importanta a judetului o formeaza variatele roci utile, cum ar fi argilele refractare (Suncuius si Balnaca), marmura (Chiscau, Baita, Vascau), calcarele compacte cuartoase (in zona defileului Borz - Soimi, Carpinet, Chistag).

In zona de deal si campie, formatiunile neogene si cuaternare, contin o serie de bogatii naturale cum ar fi lignitul, petrolul si nisipurile bituminoase.

Tuturor acestora se adauga pipele termale (Oradea, Baile 1 Mai, Baile Felix, Rabagani, Tamaseu, Chislaz, Sacueni, Balc, Margita) si apele minerale (Tinca).

1.4. Clima

In cursul anului, pe teritoriul judetului este frecventa advectia maselor de aer cu caracter maritim, precum si o intensa activitate frontala ceea ce determina cresterea cantitatilor de precipitatii, a nebulozitatii si, in acelasi timp, o atenuare a amplitudinilor termice anuale.

Temperatura aerului prezinta mari variatii atat in spatiu cat si in timp. Repartitia in spatiu a valorilor termice  depinde de altitudinea reliefului cu care se gaseste in raport de inversa reciprocitate.

In campie temperatura anuala se mentine in jur de 10,50, pentru ca in zona deluroasa sa scada la 8-100, apoi in zona muntilor josi Ses, Padurea Craiului si Codru Moma la 6-80C si chiar la 2-40C pe culmile inalte ale Bihorului.

Privind valorile extreme ale temperaturii, constatam ca maximele absolute au atins la Oradea 39,50 (29.VII.1936), la Beius 400 (16.VIII.1952) iar la Stina de Vale 31,40C (20.VIII.1946).

            Minimele termice au oscilat atingand valoarea de –290C la Oradea in 24.I.1942; -30,50C la Beius in ianuarie 1942 si –30,40C la Stina de Vale in 1042.

Precipitatiile atmosferice respecta aceeasi etajare pe verticala ca si celelalte elemente climatice. In campie si pe vaile depresionare ale Crisurilor cad in medie 500-700mm, in zona dealurilor 700-800mm, iar in zona montana inalta ajung pana la 1400mm pe an.

            Luna cea mai ploioasa este iunie, cu valori de 82mm la Oradea, 100mm la Beius si 140mm la Stana de Vale.

1.5. Reteaua Hidrografica

Raurile din cuprinsul judetului apartin bazinului hidrografic al Crisurilor, fiind reprezentate prin Barcau, Crisul Repede, Crisul Negru si afluentii acestora.Principalele cursuri de apa:

Denumirea cursului de apa

Lungimea pe teritoriul judetului

Pe teritoriul Romaniei

Crisul Repede

101 km

148 km

Crisul Negru

135 km

144 km

Barcau

68 km

118 km

Barcaul – (suprafata bazinului 1977 kmp;  lungimea este 118 km) patrunde in interiorul judetului dupa ce a strabatut defileul sau la Marca. In cuprinsul judetului are o panta redusa de scurgere, intre 2 si 0,4m/km si primeste urmatorii afluenti: in nord Inotul, Valea Rece, Sinicolaul si Ierul iar din sud Bistra, Gepisul, Almasul, Biharia s.a. Dintre afluenti cel mai insemnat este Ierul (suprafata bazinului: 1437kmp; lungimea este 107km).

Crisul Repede – (suprafata bazinului este 2425kmp; lungimea este 148km), patrunde in judet in aval de Bucea, cu un aspect de rau de munte (panta de scurgere:7m/km), datorita defileului salbatic, dupa panta albiei se atenueaza din ce in ce mai mult catre vest (Alesd 3,5m/km; Oradea sub 1m/km). Afluentii mai importanti sunt Iadul, Bratcuta, Chijicul, Sarandul, Tasadul, Peta, Gepisul si Pestisul.

Crisul Negru reprezinta raul cel mai insemnat atat datorita marimii bazinului sau de receptie (suprafata: 4476kmp; lungimea este 144km) cat si faptului ca acesta este cuprins, aproape in intregime in limitele judetului. Afluentii mai importanti sunt Crisul Baitei, Crisul Pietros, Nimaiesti, Rosia, Holod, Crisul Varatecului, Tarcaita, Finis, Soimi.

            In amonte de Carpinet Crisul Negru are panta mare (30-40m/km), ea scade spre vest fiind in jur de 5m/km la Beius si 0,2m/km in aval de Tinca.

Lacurile

Principalele lacuri din judet sunt:

Lacuri

Suprafata

Localitatea unde se situeaza

Cefa

598 ha

Cefa

Tamasda

200 ha

Ciumeghiu

Homorog

95 ha

Madaras

Inand

30 ha

Cefa

            Lacurile naturale sunt intr-un numar foarte redus, fiind un element nesemnificativ in peisajul judetului. Mai importante sunt lacul nival Taul Mare din masivul Biharia, Lacul Serpilor si Lacul cu Stuf din vecinatatea municipiului Salonta.

            Mai importante sunt lacurile artificiale realizate pentru satisfacerea unor cerinte economice. In acest sens exemplificam amenajarile piscicole din vecinatatea localitatii Cefa (cca. 700 ha), Homorog (cca. 105 ha), Madaras( cca. 30 ha). Acestora li se adauga acumularile cu scop complex: Lesu de pe Valea Iadului (28,3 mil.m3), Tileagd, de pe raul Crisul Repede, acumularile nepermanente Simian(4,6 mil. m3), Galos Petreu(46 mil. m3) de pe Valea Ierului, precum si o serie de acumulari locale pentru satisfacerea necesarului de apa in irigatii, alimentare cu apa sau pentru atenuarea viiturilor (Vasad, Valea lui Mihai, Diosig, Salacea, Gepiu, Calacea).

1.6. Solurile

            Pe teritoriul judetului se intalnesc ca soluri zonale: solurile etajului de pajisti subalpine, solurile domeniului forestier, solurile silvostepei si o gama variata  de soluri intrazonale si azonale.

Solurile de pajisti alpine – apar in masivele Biharea – Cucurbata si Cirligatele. In general profilul solului este subtire, nediferentiat cu un continut ridicat de materie humica, formata din acizi fulvici si humici ceea ce le confera un grad destul de ridicat de aciditate.

Solurile domeniului forestier – In functie de conditiile climatice si de vegetatie apare o etajare pe verticala a solurilor. Astfel in zona inalta cu paduri de molid apare solul montan brun acid. In zonele acoperite cu paduri de gorun apar solurile montane brune de padure. Solurile brune de padure apar intre altidunile de 150 – 700 m.
Solurile silvostepei – apar pe suprafetele mai inalte din Campia Joasa a Crisurilor ferite de exces de apa. Caracteristic acestei zone este cernoziomul levigat. Pe relieful slab drenat si cu apa freatica aproape de suprafata apar solurile – cernoziomurile levigat umede.

            Reudzinele ocupa suprafete destul de extinse in muntii Padurea Craiului si Codro-Moma.

 Mai apar si alte tipuri de soluri ca: lacovistile, solurile halomorfe, psamougosolurile si solurile aluvionare

1.7. Flora si fauna spontana.

 

1.7.1. Flora


Etajul subalpin il intalnim pe suprafete restranse in masivele Cirligatele, Buteasa si Biharia. In conditiile aspre ale acestei zone se dezvolta pajistile dominante de taposica (Nardus stricta), in amestec cu firuta (Poa alpina), paiusul pestrit (Fastuca violacea).

Dintre dicotiledonate apar mararul ursului (Ligusticum mutellina), clopotelul (Campanula napuligera).

Versantul nordic al varfului Cucurbata Mare si Buteasa sunt ocupate de un brau de arini de munte (Alnus viridis). Pe langa acestea mai apar si jneapanul (Pirus mugo), afinul (Vaccinium myrtillus) si merisorul (Vaccinium vitis-idaca).

Etajul coniferelor este cuprins intre 1.000 si 1.650 m altitudine avand ca element dominant molidul (Picea excelsa), bradul (Abies alba), mai frecvent paltinul de munte (Acer pseudoplatanus), scorusul (Sorbus aucuparia) si cu totul rar tisa (Taxus baccata).

Etajul fagului se desfasoara intre 600 – 1.000 m altitudine. Elementul dominant este fagul (Fagus silvatica) precum si gorunul (Quercus campestris), frasinul (Fraxinus excelsior), alunul (Corylus avellana). Pe vaile reci intalnim liliacul carpatin (Syringa josikaca) element glaciar, specie endemica, si bulbucii de munte (Trollius europaeus), planta ocrotita s.a.

Etajul stejarului se intinde din zona de campie pana la altitudinea de cca 500 m. In campia inalta apar paduri pure sau in amestec de stejar peduncular (Quercur robur), garnita (Q. Farineta) impreuna cu artarul tataresc (Acer tataricum), teiul (Tilia parvifolia) s.a. In campia joasa intalnim lemnul cainesc (Ligustrum vulgaris), lemnul raios (Eronymus verrucosa).

Fauna.

Fauna alpina este slab reprezentata, prin rozatoare, unele pasari si reptile.

Fauna padurilor este insemnata mai ales prin cerb (Cervus elaphus carpathicus), cerbul lopatar (Doma doma), ursul (Ursus arctos), mistretul (Sus scrofa), capriorul (Capreolus capreolus), lupul (Canis lupus), vulpea (Vulpes vulpes), rasul (Lynx lynx), jderul de padure (Martes martes), numeroase pasari cum ar fi cocosul de padure, corbul, si mai ales fazanul.

Fauna silvostepei este alcatuita mai ales din mamifere rozatoare ca popandaul, harciogul, orbetele, iepurele, bizamul.

Reteaua de rauri precum si lacurile cuprind o bogata fauna ihtiologica. Astfel in paraiele de munte apar pastravul indigen (Salmo trutla fario), pastravul cutcubeu, iar in raurile mai mari de munte lipanul (Thymollus thymollus), mreana de munte, in raurile care strabat dealurile domina scobarul, cleanul, mreana, iar in raurile de campie crapul, stiuca.

Istoria.

Cele mai vechi marturii arheologice despre trecutul indepartat al judetului Bihor se concretizeaza in unelte de piatra gasite in dunele de nisip din zona Sacueni si valea lui Mihai, fiind datate din paleolitic.

Epoca bronzului este reprezentata prin prezenta mai multor culturi, cum ar fi cultura Cris, cultura Tisa si cultura Otomani.

Din epoca traco – dacica sunt cunoscute asezarile din prima epoca a fierului, la Sintion, Ripa, Valea lui Mihai, Cociuba Mare si Tasad.

CAPITOLUL II

Habitatul uman, cultura, invatamant

2.1. Organizare administrativa

Suprafata in km2

7544

Numarul oraselor

9

d.c. Municipii

2

Numarul comunelor

86

Numarul satelor

435

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Municipiul Oradea este resedinta judetului Bihor si se prezinta ca unul din cele mai semnificative centre economice, sociale si culturale din nord-vestul Romaniei.

Statutul de cel mai important centru este conferit de Universitate cu 15 facultati si 5 colegii , cetatea Oradiei ridicata intre anii 1114-1131distrusa de tatari in 1241 si in jurul careia, incepand din 1589 s-a recladit orasul; Palatul Baroc care adaposteste Muzeul „Tarii Crisurilor” – ridicat intre anii 1762-1777; Catedrala romano-catolica – cel mai mare monument baroc din Romania; Sinagoga neologa – construita in anul 1878; Teatrul de Stat – construit in anii 1899-1900; Biblioteca judeteana – construita in 1903; Biserica cu Luna – 1784; Biserica Baptisa Emanuel construita in 1995, a doua ca marime in Europa.

Orasul Oradea se afla in partea de nord-vest a tarii, fiind situat pe Valea Crisului Repede, la contactul dealurilor Oradiei cu Campia de Vest, la o distanta de 650 km de Bucuresti.

A fost atestat pentru prima data in anul 1113.

Dezvoltarea municipiului a fost favorizata de existenta unui nod de circulatie cu cinci directii de trafic: Cluj-Napoca, Satu Mare, Deva, Arad si Bors, cel mai mare punct de frontiera rutiera de la granita vestica a Romaniei care se afla la doar 10 km de Oradea.,

Principalele ramuri ale industriei ce sunt concentrate in municipiu sunt: alimentara, constructii de masini si prelucrare a metalelor, chimica, energie electrica, confectii, pielarie, blanuri, incaltaminte, mobila.

O alta functie importanta a municipiului Oradea este cea de deservire social-culturala si comerciala, cu caracter local si teritorial, caracterizata prin unitatile sale de invatamant si cultura de toate gradele, unitatile sanitare si printr-o retea comerciala aflata intr-un mare proces de dezvoltare si modernizare.

Primar: Filip Petru

Municipiul Salonta – atestat pentru prima data in anul 1332 al doilea ca marime din judet, este situat in partea de sud-vest a judetului – cu o populatie de 20.262 locuitori si o suprafata de 17.004 ha.

In trecut orasul avea caracter agricol-comercial, astazi fiind principalul centru industrial din partea de sud-vest a judetului.

Dintre monumentele istorice cele mai importante sunt: „Dealul Trupului” asezare din epoca bronzului; „Pusta Pata” cimitir din secolul XI- XII si „Movila” cimitir din secolul X.

Orasul Alesd

Locuitori: 11.142

Suprafata: 7.195 ha

Localitati componente :

-        Alesd

-        Padurea Neagra

-        Pestis

-        Tinaud

Orasul Beius – are o populatie de 12.025 locuitori cu o suprafata de 2.446 ha; atestat pentru prima data in anul 1270, situat in partea de sud-est a judetului fiind unul dintre cele mai vechi orase ale judetului.

Principalele monumente de arhitectura sunt: Casa Forgach (!753), Biserica Ortodoxa „Sf. Arhangheli Mihail si Gavril” (1738) si Biserica Ortodoxa „Sf. Dimitrie” (1927).

Orasul Marghita are o populatie de 18.673 de locuitori si o suprafata de 8.373 ha. Este atestat pentru prima data in anul 1216 si se situeaza in partea de nord a judetului.Localitati apartinatoare: Chet si Ghenetea.

Monumente de arhitectura: Biserica romano-catolica „Sf. Maria” (1772), Biserica reformata (sec. XVI-XVII) si Castelul Csaky din secolul XVII.

Orasul Nucet

Locuitori: 2.771

Suprafata: 4.11 ha

Localitati componente: - Nucet

-   Baita

-   Baita Plai

Monumente istorice: Biserica romano-catolica „Sf. Maria Mica” (1780)

Primar: Sirghie Costel Nelu

Viceprimar: Lungar Toma

Nr. consilieri: 11

Orasul Stei

Locuitori 9.351

Suprafata 657 ha

Primar: Onea Dorin Dumitru

Viceprimar: Popa Marius Petru

Nr. consilieri: 17

ORASUL VALEA LUI MIHAI

             Locuitori 10.688

             Suprafata 7345ha

             Primar: Torda Emeric

 Viceprimar: Lunczer Ioan

 Nr.consilieri 19

ORASUL VASCAU

Locuitori 3120

Suprafata 6.504 ha

Localitati componente: - Vascau

-   Cimp

-   Cimp Moti

-   Colesti

-   Varzarii de Jos

-   Varzarii de Sus

Primar: Iacob Vasile.

Viceprimar: Gabor Ionel.

Nr. consilieri: 13.


COMUNE

1.ABRAM

Locuitori: 3.392

Suprafata: 6.767 ha

Sate componente: -     Abram

- Cohani

-         Dijir

-         Iteu

-         Iteu Nou

-         Margine

-         Satu Barba

-         Suiug

Primar: Silaghi Nicolae

Viceprimar: Bocsan Emanoil

Nr. consilieri: 13

2. ABRAMUT

Locuitori: 2.804

Suprafata: 4.567 ha

Sate componente: -     Abramut

-         Cresur

-         Fancica

-         Petreu

Primar: Barcui Barna

Viceprimar:

Nr. consilieri: 11

3. ASTILEU

Locuitori: 4.100

Suprafata: 5.880 ha

Sate componente: -     Astileu

-         Calatea

-         Chistag

-         Pestere

Primar: Cocos Ioan

Viceprimar: Haita Teodor

Nr. consilieri: 13

4. AUSEU

Locuitori: 3.125

Suprafata: 7.259 ha

Sate componente: -     Auseu

-                     Cacuciu Vechi

-                     Codrisoru

-                     Gheghi

-                     Grosi

-                     Luncsoara

Primar: Teusdea Nicolae

Viceprimar: Lelea Gavril

Nr. consilieri: 11

5. AVRAM IANCU

Locuitori: 3.369

Suprafata: 8.216 ha

Sate componente: - Avram Iancu

-         Ant

-         Tamasda

Primar: Matica Teodor Liviu

Viceprimar: Chirila Dan

Nr. consilieri: 13

6. BALC

Locuitori: 3.812

Suprafata: 7.908ha

Sate componente: - Balc

- Almasu Mare

- Almasu Mic

- Ghida

- Saldabagiu de Barcau

Primar: Marosan Arsenie

Viceprimar: Daroczi Mihai

Nr. consilieri: 13

7. BATAR

Locuitori: 5.282

Suprafata: 12.694 ha

Sate componente: -     Batar

-         Arpasel

-         Talpos

-         Taut

Primar: Boros Gheorghe

Viceprimar: Bondar Gheorghe

Nr. consilieri: 15

8. BIHARIA

Locuitori: 5.430

Suprafata: 10.926

Sate componente: -     Biharia

-         Cauaceu

-         Niuved

-         Parhida

-         Satu Nou

-         Tamaseu

Primar: Nagy Gizela

Viceprimar: Szucs Ferenc

Nr. consilieri: 15

9. BOIANU MARE

Locuitori: 1.490

Suprafata: 4.133 ha

Sate componente: - Boianu Mare

-        Corboaia

-        Huta

-        Pagaia

-        Reghea

-        Rugea

Primar: Ghiulai Vasile

Viceprimar: Bandula Teodor

Nr. consilieri: 11

10. BOROD

Locuitori: 4.466

Suprafata: 10.562 ha

Sate componente: - Borod

-        Borozel

-                    Cetea

-                    Cornitel

-                    Serani

-                    Valea Mare de Cris

Primar: Braic Dorina

Viceprimar: Sarca Dorin Petru

Nr. consilieri: 13

11. BORS

Locuitori: 3.242

Suprafata: 4.368 ha

Sate componente: -     Bors

-         Santaul Mare

-         Santaul Mic

-         Santion

Primar: Batori Geza

Viceprimar: Lorincz Lajos

Nr. consilieri: 13

12. BRATCA

Locuitori: 6.106

Suprafata: 13.648 ha

Sate componente: - Bratca

-                    Delureni(Beznea)

-                    Damis

-                    Lorau

-                    Ponoara

-                    Valea Crisului

Primar: Cacuci Ioan

Viceprimar: Oltean Viorel

Nr. consilieri: 15

13. BRUSRURI

Locuitori: 4.809

Suprafata: 10.337 ha

Sate componente: - Brusturi

-                    Cuiesd

-                    Loranta

-                    Orvisele

-                    Paulesti

-                    Picleu

-                    Tiganestii de Cris

-                    Varasau

Primar: Cuc Florian

Viceprimar: Petrut Ioan

Nr. consilieri: 13

14. BUDUREASA

Locuitori: 2.802

Suprafata: 34.537 ha

Sate componente: - Budureasa

-        Burda

-        Saca

-        Saliste de Beius

-        Teleac

Primar: Laza Vasile

Viceprimar: Goina Radu

Nr. consilieri: 11

15. BUDUSLAU

Locuitori: 2.093

Suprafata: 4.382 ha

Sate componente: - Buduslau

- Albis

Primar:  Vekony Mohaly

Viceprimar: Bako Lajos Barna

Nr. consilieri: 11

16. BULZ

Locuitori: 2.762

Suprafata: 9.939 ha

Sate componente: -     Bulz

-         Munteni

-         Remeti

Primar: Gabrian Nelu

Viceprimar: Saracut Augustin

Nr. consilieri: 11

17. BUNTESTI

Locuitori: 5.092

Suprafata: 7.386 ha

Sate componente: - Buntesti

-        Bradet

-        Dumbravani

-        Ferice

-        Lelesti

-        Poieni de Jos

-        Poieni de Jos

-        Saud

Primar: Degau Sorin Mihai

Viceprimar: Ureche Cosmin

Nr. consilieri: 13

18. CABESTI

Locuitori: 2. 260

Suprafata: 7.118 ha

Sate componente: - Cabesti

-         Goila

-         Gurbesti

-         Josani

-          Sohodol

Primar: Lazau Ioan Vasile

Viceprimar: Blaj Ioan

Nr. consilieri: 11

19. CAPILNA

Locuitori: 2.694

Suprafata: 5.489 ha

Sate componente: - Capilna

-     Ginta

-     Ronani

-     Saldabagiu Mic

-     Suplacu de Tinca

Primar: Vid Gheorghe

Viceprimar: Birau Nicolae

Nr. consilieri: 11

20. CARPINET

Locuitori: 2.694

Suprafata: 6.919 ha

Sate componente: - Carpinet

-     Ponoare (Calugari)

-     Izbuc

-     Leheceni

Primar: Tigan Gligor

Viceprimar: Lenciu Vasile

Nr. consilieri: 11

21. CEFA

Locuitori: 5.979

Suprafata: 19.536 ha

Sate componente: - Cefa

-     Ateas

-     Berechiu

-     Bicaci

-     Gepiu

-     Inand

-     Roit

-     Sinicolau Roman

Primar: Roman Ioan Sorin

Viceprimar: Hotea Mihai

Nr. consilieri: 15

22. CEICA

Locuitori: 4.314

Suprafata: 8.183 ha

Sate componente: - Ceica

-                    Bucium

-                    Ceisoara

-                    Corbesti

-                    Cotiglet

-                    Dusesti

-                    incesti

Primar: Corb Florin

Viceprimar: Buhas Mihai

Nr. consilieri: 13

23. CETARIU

Locuitori: 3.745

Suprafata: 11.360 ha

Sate componente: - Cetariu

-     Paleu

-     Saldabagiu

-     Sisterea

-     Susturogi

-     Tautelec

-     Uileacu de Munte

Primar: Papp Gyorgy

Viceprimar: Vitalyos Barna

Nr. consilieri: 13

24. CHERECHIU

Locuitori: 2.462

Suprafata: 5.385 ha

Sate componente: - Cherechiu

-     Chesereu

-     Tirgusor

Primar: Dienes Istvan

Viceprimar: Szabo Zoltan

Nr. consilieri: 11

25. CHISLAZ

Locuitori: 2.263

Suprafata: 7.205 ha

Sate componente: - Chislaz

-     Chiraleu

-     Haucesti

-     Misca

-     Poclusa de Barcau

-     Sarsig

-     Sinlazar

Primar: Lazar Traian

Viceprimar: Tripo Stefan

Nr. consilieri: 13

26. CIUHOI

Locuitori: 2.263

Suprafata: 5.831 ha

Sate componente: - Ciuhoi

-                    Cenalos

-                    Saniob

-                    Sfirnas

Primar: Zatiko Stefan

Viceprimar: Lakatos Balint

Nr. consilieri: 11

27. CIUMEGHIU

Locuitori: 4.490

Suprafata: 11.028 ha

Sate componente: - Ciumeghiu

-                    Boiu

-                    Ghiorac

Primar: Sala Gheorghe

Viceprimar: Costea Mariana

Nr. consilieri: 13

28. COCIUBA MARE

Locuitori: 3.322

Suprafata: 7.438 ha

Sate componente: - Cociuba Mare

-                     Carasau

-                     Chesa

-                     Petid

Primar: Iancu Ioan

Viceprimar: Toma Ioan

Nr. consilieri: 13

29. COPACEL

Locuitori: 2.474

Suprafata: 7.476 ha

Sate componente: - Copacel

-                     Bucuroaia

-                     Chijic

-                     Poiana Tasad

-                     Sarand

-                     Surduc

Primar: Dacin Dumitru

Viceprimar: Cioara Aurel

Nr. consilieri: 11

30. CRISTIORU DE JOS

Locuitori: 1.884

Suprafata: 10.596 ha

Sate componente: - Cristioru de Jos

-     Balc

-     Cristioru de Sus

-     Poiana

-     Salistea de Vascau

Primar: Boia Mircea Gheorghe

Viceprimar: Onoca Nicolae

Nr. consilieri: 11

31. CIMPANI

Locuitori: 2.963

Suprafata: 4.449 ha

Sate componente: - Cimpani

-     Finate

-     Hirsesti

-     Sighistel

-     Valea de Sus

Primar: Pasa Aurel

Viceprimar: Baicu Ioan

Nr. consilieri: 11

32. CURATELE

Locuitori: 2.901

Suprafata: 9.110 ha

Sate componente: - Curatele

-     Beiusele

-     Cresuia

-     Nimaiesti

-     Pocioveliste

Primar: Mocioran Teodor

Viceprimar: Ciocan Teodor

Nr. consilieri: 11

33. CURTUISENI

Locuitori: 3.925

Suprafata: 6.937 ha

Sate componente: - Curtuiseni

- Vasad

Primar: Holczli Sandor

Viceprimar: Kecskes Istvan

Nr. consilieri: 13

34. DERNA

Locuitori: 3.465

Suprafata: 4.921 ha

Sate componente: - Derna

-     Dernisoara

-     Sacalasau

-     Sacalasau Nou

-     Tria

Primar: Filip Victor

Viceprimar: Tivadar Ioan

Nr. consilieri: 13

35. DIOSIG

Locuitori: 9.472

Suprafata: 13.975 ha

Sate componente: - Diosig

-                    Ianca

-                    Mihai Bravu

-                    Rosiori

-                    Vaida

Primar: Varga Sandor

Viceprimar: Costa Dionisie

Nr. consilieri: 17

36. DOBRESTI

Locuitori: 6.125

Suprafata: 13.439 ha

Sate componente: - Dobresti

-     Cornisesti

-     Crincesti

-     Hidisel

-     Luncasprie

-     Racas

-     Topa de Jos

-     Topa de Sus

Primar: Neag Nicolae

Viceprimar: Dume Viorel

Nr. consilieri: 15

37. DRAGANESTI

Locuitori: 3.103

Suprafata: 3.667 ha

Sate componente: - Draganesti

-     Belijeni

-     Gradinari

-     Livada Beiusului

-     Mizies

-     Pantasesti

-     Sebis

-     Talpe

Primar: Bogdan Gheorghe

Viceprimar: Banda Adrian

Nr. consilieri: 11

38 DRAGESTI

Locuitori: 2.561

Suprafata: 5.268 ha

Sate componente: - Dragesti

-     Dicanesti

-     Stratos

-     Tasad

-     Topesti

Primar: Judea Moise

Viceprimar: Ambra Teodor

Nr. consilieri: 11

39. FINIS

Locuitori: 3.671

Suprafata: 10.463 ha

Sate componente: - Finis

-     Brusturi

-     Fizis

-     Ioanis

-     Suncuius

Primar: Budau Ionel

Viceprimar:  Vaida Mariana

Nr. consilieri: 13

40. GIRISU DE CRIS

Locuitori: 5.029

Suprafata: 8.795 ha

Sate componente: Girisu de Cris

- Cheresig

- Tarian

- Toboliu

Primar: Tifor Andrei

Viceprimar: Lipai Traian

Nr. consilieri: 13

41. HIDISELU DE SUS

Locuitori: 3.352

Suprafata: 8.997 ha

Sate componente: - Hidiselu de Sus

-     Hideselu de Jos

-     Mierlau

-     Sintelec

-     Sumungi

Primar: Bucurean Petru

Viceprimar: Cuc Ioan

Nr. consilieri: 13

42. HOLOD

Locuitori: 3.716

Suprafata: 6.607 ha

Sate componente: - Holod

-     Dumbrava

-     Dumbravita

-     Forsig

-      Lupoaia

-      Valea Mare de Codru

-      Vintere

Primar: Ciolos Daniel

Viceprimar: Les Danut

Nr. consilieri: 13

43. HUSASAU DE TINCA

Locuitori: 2.272

Suprafata: 11.599 ha

Sate componente: - Husasau de Tinca

-     Fonau

-     Miersig

-     Osand

-     Sititelec

Primar: Faur Mihai

Viceprimar: Belea Aurel

Nr. consilieri: 11

44. INEU

Locuitori: 3.502

Suprafata: 4.951 ha

Sate componente: - Ineu

-     Botean

-     Husasau de Cris

Primar: Matei Radu Mircea

Viceprimar: Opris Liviu

Nr. consilieri: 13

45. LAZURI DE BEIUS

Locuitori: 2.109

Suprafata: 5.892 ha

Sate componente: - Lazuri de Beius

-     Baleni

-     Cusuius

-     Hinchiris

Primar: Bradea Brinzas Teofil

Viceprimar: Lupas Martian

Nr. consilieri: 11

46. LAZARENI

Locuitori: 3.138

Suprafata: 8.005 ha

Sate componente: - Lazareni

-     Bicacel

-     Calea Mare

-     Carandeni

-     Carazel

-     Gepis

-     Gruilung

-     Miheleu

Primar: Codrean Valentina

Viceprimar: Buciuman Maria

Nr. consilieri: 13

47. LUGASU DE JOS

Locuitori: 3.235

Suprafata: 5.420 ha

Sate componente: - Lugasu de Jos

-     Lugasu de Sus

-     Urvind

Primar: Tanc Gavril

Viceprimar: Sorban Mihai

Nr. consilieri: 13

48. LUNCA

Locuitori: 3.559

Suprafata: 6.961 ha

Sate componente: - Lunca

-     Briheni

-     Hotarel

-     Sirbesti

-     Seghiste

-     Sustiu

Primar: Popa Ioan

Viceprimar: Boca Traian

Nr. consilieri: 13

49. MADARAS

Locuitori: 2.933

Suprafata: 9.275 ha

Sate componente: - Madaras

-     Homorog

-     Ianosda

-     Martihaz

Primar: Turbe Dan Alexandru

Viceprimar: Rus Nicolae

Nr. consilieri: 11

50 MAGESTI

Locuitori: 2.998

Suprafata: 5.130 ha

Sate componente: - Magesti

-        Butani

-        Cacuciu Nou

-        Dobricionesti

-        Gabaseni

-        Josani

-        Ortiteag

Primar: Costa Gavril

Viceprimar: Coste Florian

Nr. consilieri: 11

51. NOJORID

Locuitori: 4.451

Suprafata: 12.557 ha

Sate componente: - Nojorid

-          Apateu

-          Chisirid

-          Les

-          Livada de Bihor

-          Pausa

-          Sauaieu

Primar: Crainic Mircea

Viceprimar: Ghete Petru

Nr. consilieri: 13

52. OLCEA

Locuitori: 3.065

Suprafata: 8.609 ha

Sate componente: - Olcea

-     Calacea

-     Hodisel

-     Ucuris

Primar: Sarb Gheorghe

Viceprimar: Mic Teodor

Nr. consilieri: 11

53. OSORHEI

Locuitori: 5.337

Suprafata: 6.492 ha

Sate componente: - Osorhei

-     Alparea

-     Cheriu

-     Felcheriu

-     Fughiu

Primar: Codau Ioan  

Viceprimar: Simoc Ioan

Nr. consilieri: 15

54. PIETROASA

Locuitori: 3.720

Suprafata: 20.549 ha

Sate componente: - Pietroasa

-     Chiscau

-     Cociuba Mica

-     Giulesti

-     Gurau

-     Magura

-     Motesti

Primar: Osvat Saveta

Viceprimar: Matisel Ioan

Nr. consilieri: 13

55. POCOLA

Locuitori: 1.778

Suprafata: 2.435 ha

Sate componente: - Pocola

-     Feneris

-     Petrani

-     Poienari

-     Sinmartin de Beius

Primar: Mascas Ioan

Viceprimar: Ciolac Cornel

Nr. consilieri: 11.

56. POMEZEU

Locuitori: 3.886

Suprafata: 5.510 ha

Sate componente: - Pomezeu

-      Cimpani de Pomezeu

-      Cosdeni

-      Hidis

-      Lacu Sarat

-      Sitani

-      Spinus de Pomezeu

-      Valani de Pomezeu

Primar: Fericel Viorel

Viceprimar: Jurj Ioan

Nr. consilieri: 13

57. POPESTI

Locuitori: 9.433

Suprafata: 10.874 ha

Sate componente: - Popesti

-     Bistra

-     Budoi

-     Cuzap

-     Varviz

-     Varzari

-     Voivozi

Primar: Iuhaneac Iosif

Viceprimar: Cheregi Gavril

Nr. consilieri: 17

58. RABAGANI

Locuitori: 2.581

Suprafata: 3.540 ha

Sate componente: - Rabagani

-     Albesti

-     Bratesti

-     Saliste de Pomezeu

-     Saucani

-     Varaseni

Primar: Viliga Aurel

Viceprimar: Daraban Alexandru

Nr. consilieri: 11

59. REMETEA

Locuitori: 3.299

Suprafata: 6.670 ha

Sate componente: - Remetea

-     Dragoteni

-     Meziad

-     Petreasa

-     Soimus

Primar: Rif Ionel

Viceprimar: Antal Stefan

Nr. consilieri:

60. RIENI

Locuitori: 3.332

Suprafata: 6.711 ha

Sate componente: - Rieni

-     Cucuceni

-     Ghighiseni

-     Petrileni

-     Sudrigiu

-     Valea de Jos

Primar: Chindea Andrei

Viceprimar: Blaj Marius

Nr. consilieri: 13

61. ROSIA

Locuitori: 2.843

Suprafata: 7.251 ha

Sate componente: - Rosia

- Lazuri

Primar: Ciuhandru Vasile 

Viceprimar: Pup Ioan

Nr. consilieri: 11.

62. SACADAT

Locuitori: 1.878

Suprafata: 4.598 ha

Sate componente: - Sacadat

-     Borsa

-     Sabolciu

Primar: Negrut Pavel 

Viceprimar: Malaies Cornel

Nr. consilieri: 11.

63. SACUENI

Locuitori: 11.754

Suprafata: 15.142 ha

Sate componente: - Sacueni

-     Cadea

-     Ciocaia

-     Cubulcut

-     Olosig

-     Sinicolau de Munte

Primar: Gyurcsik Zoltan

Viceprimar: Rhedey Emilia

Nr. consilieri: 19

64. SALACEA

Locuitori: 3.166

Suprafata: 6.424 ha

Sate componente: - Salacea

- Otomani

Primar: David Carol Alexadru  

Viceprimar: Papp Iosif

Nr. consilieri: 13

65.SALARD

Locuitori: 4.609 

Suprafata: 7146 ha

Sate componente: - Salard

-     Hodos

-     Sintimreu

Primar: Berenyi Andrei

Viceprimar: Nagy Miklos

Nr. consilieri: 13

66. SIMBATA

Locuitori:  1.769

Suprafata: 2.995 ha

Sate componente: - Simbata

-     Copaceni

-     Ogesti

-     Rogoz

-     Rotaresti

-     Zavoiu

Primar: Ierina Dumitru  

Viceprimar: Gaga Lucia

Nr. consilieri: 11

67. SINMARTIN

Locuitori: 7.633

Suprafata: 6.175 ha

Sate componente: - Sinmartin (+Baile Felix)

-      Betfia

-      Cihei

-      Cordau

-      Haieu (+Baile 1 Mai)

-      Rontau

Primar: Craciun Dorel

Viceprimar: Lazar Victoria

Nr. consilieri: 17

68. SINTANDREI

Locuitori: 3.705

Suprafata: 2.824 ha

Sate componente: - Sintandrei

- Palota

Primar: Marcus Ioan  

Viceprimar: Bitea Ioan

Nr. consilieri: 13

69. SIRBI

Locuitori: 3.399

Suprafata: 6.266 ha

Sate componente: - Sirbi

-     Almasu Mic

-     Burzuc

-     Chioag

-     Fegernic

-     Sarcau

Primar: Tica Aurel

Viceprimar: Praja Ovidiu

Nr. consilieri: 13

70. SPINUS

Locuitori: 1.582

Suprafata: 3.062 ha

Sate componente: - Spinus

-     Ciulesti

-     Gurbesti

-     Nadar

-     Saliste

Primar: Ruscas Gheorghe

Viceprimar: Hulban Gheoghe

Nr. consilieri: 11

71. SUPLACU DE BARCAU

Locuitori:4.882

Suprafata: 4.448 ha

Sate componente: - Suplacu de Barcau

-     Borumblaca

-     Dolea

-     Foglas

-     Valea Cerului

-     Vilcele

Primar: Moldovan Eugen

Viceprimar: Horvath Gheza

Nr. consilieri: 13.

72. SIMIAN

Locuitori: 4.080

Suprafata: 9.174 ha

Sate componente: - Simian

-        Silindru

-        Voivozi

Primar: Balazsi Iosif

Viceprimar: Nanyai Iozef

Nr. consilieri: 12

73. SINTEU

Locuitori: 1.544

Suprafata: 4.933 ha

Sate componente: - Sinteu

-     Huta Voivozi

-     Socet

-     Valea Tirnei

Primar: Albert Augustin

Viceprimar: Blahuta Ioan

Nr. consilieri: 11

74. SOIMI

Locuitori: 3.332

Suprafata: 10.265 ha

Sate componente: - Soimi

-      Borz

-      Codru

-      Dumbravita de Codru

-      Poclusa de Beius

-      Sinicolau de Beius

-      Urvis de Beius

Primar: Barle Ioan

Viceprimar: Agud Ioan

Nr. consilieri: 13

75. SUNCUIUS

Locuitori: 3.991

Suprafata: 7.204 ha

Sate componente: - Suncuius

-     Balnaca

-     Balnaca – Grosi

-     Zece Hotare

Primar: Bodea Ioan

Viceprimar: Teusdea Nicolae

Nr. consilieri: 13

76. TARCEA

Locuitori: 2.826

Suprafata: 6.440 ha

Sate componente: - Tarcea

-     Adoni

-     Galospetreu

Primar: Lucacs Alexandru

Viceprimar: Kurucz Zoltan

Nr. consilieri: 11

77. TARCAIA

Locuitori: 2.325

Suprafata: 7.680 ha

Sate componente: - Tarcaia

-     Mierag

-     Tarcaita

-     Totoreni

Primar: Ille Aurel Dan

Viceprimar:

Nr. consilieri: 11

78. TAUTEU

Locuitori: 4.349

Suprafata: 6972 ha

Sate componente: - Tauteu

-     Bogei

-     Chiribis

-     Ciutelec

-     Poiana

Primar: Negrut Ioan

Viceprimar: Nincze Nandor Stefan

Nr. consilieri: 13

79. TILEAGD

Locuitori: 7.181

Suprafata: 6.496

Sate componente: - Tileagd

-     Balaia

-     Calatani

-     Posoloaca

-     Tilecus

-     Uileacu de Cris

Primar: Groza Gheorghe

Viceprimar: Indries Nicolae

Nr. consilieri: 17

80. TINCA

Locuitori: 8.048

Suprafata: 14.199 ha

Sate componente: - Tinca

-     Belfir

-     Girisu Negru

-     Gurbediu

-     Ripa

Primar: Mercea Lenuta

Viceprimar: Dan Vasile

Nr. consilieri: 17

81. TULCA

Locuitori: 3.090

Suprafata: 5.862 ha

Sate componente: - Tulca

- Cauasd

Primar: Buda Aurica

Viceprimar: Bulzan Ioan

Nr. consilieri: 11

82. TETCHEA

Locuitori: 3.137

Suprafata: 5.114 ha

Sate componente: - Tetchea

-     Hotar

-     Subpiatra

-     Telechiu

Primar: Chirila Florin Bujor

Viceprimar: Leho Aurel

Nr. consilieri: 13

83. UILEACU DE BEIUS

Locuitori: 2.777

Suprafata: 4.382 ha

Sate componente: - Uileacu de Beius

-     Forau

-     Prisaca

-     Valenii de Beius

Primar: Balint Ioan

Viceprimar: Balog Mihai

Nr. consilieri: 11

84. VADU CRISULUI

Locuitori: 4.698

Suprafata: 7.470 ha

Sate componente:  - Vadu Crisului

-     Birtin

-     Tomnatic

-     Topa de Cris

Primar: Cosma Dorel

Viceprimar: Nojea Alexandru

Nr. consilieri: 13

85. VIRCIOROG

Locuitori: 2.629

Suprafata: 8.081 ha

Sate componente: - Varciorog

-     Fisca

-     Surducel

-     Serghis

Primar: Malita Nicolae

Viceprimar: Dat Vasile

Nr. consilieri: 11

86. VIISOARA

Locuitori: 1.393

Suprafata: 4.307 ha

Sate componente: - Viisoara

-        Izvoarele

-        Padureni

-        Reghea

Primar: Szabo Ludovic

Viceprimar: Sipos Ionel

Nr. consilieri: 11.


4.POPULATIA

4.1.Populatia totala stabila a judetului la 1 iulie 2001 era de 619.529 persoane, din care 301.828 (48,7%) barbati si 317.701 (51,3%) femei.

      Din totalul populatiei, 307.777 persoane (49,7%) traiesc in mediul urban si 311.752 persoane (50,3%) in mediul rural. Populatia municipiilor si a oraselor la 1 iulie 2001 era:

                  Municipiul Oradea – 221.487

                  Municipiul Salonta – 19.738

                  Orasul Alesd – 10.792

                  Orasul Beius – 11.586

                  Orasul Marghita – 18.645

                  Orasul Nucet – 2.847

                  Orasul Stei – 9.060

                  Orasul Valea lui Mihai – 10.641

                  Orasul Vascau – 2.981

Gruparea celor 86 de comune din judet dupa numarul populatiei existente la 1 iulie 2001 este urmatoarea:

grupe de locuitori

numar comune

ponderea din populatia totala rurala

Pana la 3000 locuitori

35

26,0

Intre 3001 - 5000

38

43,0

Intre 5001 - 7000

8

5,0

Intre 7001 - 9000

2

9,8

4.2. Structura populatiei in functie de nationalitate:

-        romani – 66,5%

-        maghiari – 28,4%

-        alte nationalitati – 5,1%

4.3. Structura populatiei in functie de religie:

-        ortodoxi – 60,25%

-        reformati – 19,5%

-        romano-catolici – 10,11%

-        penticostali – 3,82%

-        baptisti – 3,04%

-        greco-catolici – 2,27%

Populatia activa civila la 1 ianuarie 2001 se estimeaza la 275,2 mii persoane, din care 266,3 mii persoane reprezinta populatia ocupata, iar 8,9 mii sunt someri. Din totalul populatiei active civile 137,0 mii(49,8%) sunt barbati si 138,2 mii (50,2%) femei.

      Rata de activitate a populatiei – reprezentand raportul populatiei active civile fata de populatia totala - a fost de 44,4%.

      Rata de ocupare – reprezentand raportul dintre populatia ocupata si resursele totale de munca – a fost la inceputul anului 2002 de 75,8%.

      Numarul mediu al salariatilor din judet pe anul 2001 se estimeaza la 154,7 mii persoane din care 70,6 mii in industrie, 7.6 mii in constructii, 22,8 mii in comert, 12,7 mii in invatamant si 11,7 mii in domeniul sanatatii.

      Numarul pensionarilor la 31. 12.2001:

-        Total pensionari – 215.974

-        Pensionari de asigurari sociale

in plata total               -205.317

Din care:        - limita de varsta:88.017

                       -invaliditate:42.729

                       -urmasi:20.540

                       -anticipata:594

                       -limita de varsta

                       agricultori inclusiv de invaliditate si urmasi:53.437

-        Beneficiari de ajutor social – 203

-        Pensionari IOVR – 605

-        Veterani de razboi – 9.849

5. ECONOMIA

5.1. Industria

      Situatia favorabila pe granita de vest, dezvoltarea industriala a zonei, o infrastructura bine dezvoltata precum si forta de munca disponibila si calificata in ramuri diverse sunt atribute determinante pentru alegerea Bihorului ca baza de afaceri in Romania.

      Principalele ramuri industriale ale judetului Bihor sunt: industria extractiva si prelucrarea titeiului, industria pielariei si incaltamintei, industria mobilei, industria chimica, industria confectiilor, industria materialelor de constructii, industria constructiilor, industria alimentara etc.

Industria extractiva si prelucrarea titeiului – in zona Marghita, Suplacu de Barcau.

Industria pielariei si incaltamintei – este mai dezvoltata in localitatile Oradea, Beius, Salonta, Marghita.

Industria mobilei – are o dezvoltare mai insemnata la Oradea, Beius, Stei, Salonta, Marghita, Sacueni, Tileagd si Alesd.

Industria chimica – este dezvoltata in Oradea, unde se produc pigmenti organici si anorganici, lacuri si vopsele.

Industria confectiilor – este mai dezvoltata la Oradea, Beius, Salonta, Marghita, Stei.

Industria materialelor de constructii – ponderea acesteia se afla in zonele Oradea, Vascau, Stei si Alesd.

Industria alimentara – cu societati reprezentative in Oradea, Rieni, Stei, Salonta.

Situatia agentilor economici reprezentativi se prezinta astfel:

-        Filialele regiilor si companiilor nationale din judet – 13

-        Regiile locale inregistrate la registrul comertului – 9

-        Societatile comerciale cu capital integral de stat – 32

-        Numarul societatilor mixte cu capital majoritar de stat – 6

-        Numarul societatilor mixte cu capital majoritar privat – 1169

-        Numarul societatilor cu capital privat - 22.037

-        Numarul asociatiilor familiale si persoane fizice – 16.055

-        Numarul societatilor cu capital strain – 901.

Principalele unitati din industria judetului Bihor sunt:

-        industria alimentara: - TONICAL TRADING SRL Rieni

   -ZAHARUL SA ORADEA, Str. Borsului 264/B

    -extractia petrolului si gazelor naturale: - PETROVEST ORADEA Str. Borsului

    -prelucrarea titeiului – PETROLSUB SA Suplacu de Barcau, Str. Crinului nr.76

    -pielarie si incaltaminte – LEONARDO SA Oradea Str. G. Enescu nr. 5

§       EGGIMAS 2000 SRL Oradea, Str. Mircea Eliade nr. 40

-industria mobilei – MOBIMOB SRL Oradea str. Grivitei nr. 18

                                -EXMOB SA Oradea, Str. T. Vladimirescu nr. 87

-confectii – ORADINUM SA Oradea, str. Independentei nr. 7/9

                   -MAXIM SA Oradea, str. Ogorului nr. 3

-masini si echipamente – UAMT SA Oradea, str. Uzinelor nr. 8

                                          -AUTOGAMA PROD SRL Alesd

-industria materialelor de cosntructii – BETON BALASTIERA MAT CONS Oradea, Calea Clujului nr.202

                                                                             -SIMCOR SA Oradea, str. Uzinelor 12

-produse chimice – CHIMPROD SA Oradea, str. Chimiei nr.3-5

                                -SINTEZA SA Oradea, str. Borsului nr.35

-industria textila – CRIORTEX SA Oradea, B-dul Stefan cel Mare, nr.82

                               -FASHION INDUSTRIES Sacueni, str. Iriny Ianos nr.4

-metalurgie neferoasa – CEMTRADE SA  Oradea, Sos. Borsului nr.31

-exploatari miniere – SAMOS PRODIMPEX SRL Oradea, str. Matei Corvin,km3

                                   -NEESU COMPREST SRL Vadu Crisului nr.233 A

-producerea energiei termice si electrice – S. C. DE DISTRIBUTIE SI FURNIZARE A ENERGIEI ELECTRICE „ELECTRICA” SA Oradea, str. Grivitei nr. 32

                                                                                          -SUCURSALA ELECTROCENTRALE ORADEA

-comert – TRANSILVANIA GENERAL IMPORT EXPORT SRL, Oradea, str. Teatrului nr.1-2

                  -FEDERAL COOP  Oradea, str. M-sal Ion Antonescu nr.2

-transporturi – FRIGOEXPRES SA Oradea, str. Borsului nr.3

                  -GALASSINI ROMANIA SRL Oradea, Sos. Borsului nr.278

-prelucrarea maselor plastice – SC PLASTOR SA Oradea

5.2. AGRICULTURA


5.2.1. Fondul funciar

                                                                                                                            Mii hectare

- Suprafata totala                                                                                       754,4

- Suprafata agricola                                                                                               499,6

    din care: - arabil                                                                                                302,5

                     - pasuni                                                                                             138,8

                     - fanete                                                                                                42,6

                     - vii si pepiniere viticole                                                          5,5

                     - livezi si pepiniere                                                                 10,2

- Paduri si alte terenuri cu vegetatie forestiera                                        195,5

- Ape curgatoare, lacuri, balti                                                                     12,9

- Drumuri si cai ferate                                                                                            14,1

- Curti si cladiri                                                                                                       22,3

- Alte terenuri neproductive                                                                                   10,0

- Suprafata totala amenajata pentru irigat d.c. agricola                                           9,9

Ponderea sectorului privat din suprafata agricola:

- in proprietate                                                                                                        69,5

- in folosinta                                                                                                            95,1

5.2.2. Efectivele de animale la 31.12.2001

Specificare

Total

Sector stat

Sector privat

Bovine

110.998

1.524

109.474

Ovine

135.835

945

134.890

Porcine

290.880

3.593

287.287

Pasari

2.409.995

4.750

2.405.245

 


5.2.3. Societati agricole reprezentative:

Nr. crt

Comuna unde desfasoara activitatea

Denumirea unitatii

Adresa

Telefon

Registru comertului

Cod fiscal

Numele si prenumele proprietarului

Total agricol

Ha

0

1

2

3

4

5

6

7

8

1.

Batar

S.C.ANDREDAN

Batar  nr.  540

371333 /43

J05807/2001

14268195

Bondar  Gheorghe

171

2.

'

S.C.RAGIAN

Batar  nr. 324

095917845

J053559/94

6274560

Rad Viorel

135

3.

'

S.C.MOARA

Batar  nr. 56

372433

J051554/94

5679671

Frentiu Ioan

300

4.

'

S.C.BAVIT  COM

Batar nr. 419

094619867

J05521/96

8373803

Indrie Virginia

123

5.

'

S.C.ITALIA IMPEX

Salonta str.K. Gyorgy 24

 

J052398/92

93220

Kriszte  Ioan

17

6.

'

S.C. VICIA  AGRO

Salonta str.P-ta Uniri 30

370581

J053072/93

4660549

Sasca Sandu

168

7.

'

S.C.ORIGINAL  PROD

Stei str.L.Blaga  9

371221

J054609/94

6619511

Micula Viorel

848

8.

'

S.C.TALANGA RANCH

Oradea str.Gen. Berthelut 22

 

J053192/94

6123185

Memetea Ovidiu

 

9.

'

S.C.TRACOM  SRL

Nojorid str.Principala nr.63/A

479142

J05984/91

62860

Seracin Ioan

500

10.

'

S.A.BIHORUL

Arpasel nr. 159

370973

*

3736240

Bordas Bela

255

11.

Biharia

S.C.BIZOFRUCT

Biharia  str.Principala  1

059369578

J051213/91

113174

Szucs Sandor

1493

12.

'

S.C.AGROIND SA

Cauaceu

369771

J05701/91

113301

Ghit  Teodor

1004

13.

'

S.C. PREST AGRO

Biharia str.Gari 51

059369681

J052139/92

113298

Pop Magdalena

57

14.

'

S.C.SADELLI PROD

Biharia str.Cetati 145

369469

J05/428/95

7160700

Darabont Sandor

210

15.

'

S.A.VEGETALA

Tamaseu  nr. 145

 

*

113336

Szentmiklosi Zolt.

356

16.

'

S.A.CETATE FOLDVAR

Biharia  nr. 1

369714

*

113042

Molnar Katalin

517

17.

Bors

As.Fam. SZALLAI

BORS  nr.24

139932

 

9817971

Szallai Emeric

196

18.

'

S.A.Prodagroservice

Bors

411607

*

3758892

Bodo Iuliu

403

19.

'

S.A.AGROSANTO

Santion  13/A

316017

*

10535486

Suteu  Irina

560

20.

Buduslau

S.C.AVENA PROD

Buduslau 102

093346473

J051134/94

5431462

Olah Sandor

370

21.

'

S.C GASPAR

Buduslau  nr. 69

 

J052819/94

5965630

Gaspar Gyula

17

22.

'

S.C.SINCRON

Albis  nr. 330/A

093246473

J051335/96

8182684

Olah Sandor

407

23.

Capalna

S.C.MELOLONTA

Capalna nr.245

094396530

J051560/93

3950269

Birau Nicolae

650

24.

Cefa

S.C. PRO-AGVA

Cefa  nr. 420

059394003

Jo5/149/91

109556

Nistor Ioan

24

25.

'

S.C AgroindTrei Les

Nojorid

414920

J05664/2000

13270235

Sandu  Vasile

1295

26.

'

S.C.TORJA

Inand str.Principala 4/A

394604

J05/665/2000

13270227

Torj  Nicolae

795

27.

Cefa

S.C.N COCOS

Alesd srt.M.Eminescu 9

349101

J051553/94

5680587

Cocos  Emilia G

230

0

1

2

3

4

5

6

7

8

28.

Cefa

S.C. FLORTECH

Salonta  str.Republici 36

371519

J051236/95

8015481

Catica Olariu M.

200

29.

'

S.C.NISALIN

Oradea str. Sucevei 99

 

 

5567636

Lutas Marin

65

30.

'

S.C. AVIOR

Salonta  str.Bihorului 69

373572

J05312/92

93700

Oros Liviu

 

31.

'

S.C.PIETRO

Oradea str.Onestilor 4

094645187

J05/3358/94

6206892

Feier Petru

485

32.

'

S.C.SERBOG

Gepiu nr. 118

095265884

J053991/94

6455788

Avram Lucian

118

33.

'

S.C.SAN DEMAN

Oradea  str. Artarilor 25

094230775

J051248/95

7625627

Herman  Adrian

114

34.

'

S.C.L.D.C. ARMINA

Sinicolaul Roman  nr 635

 

J051924/94

5680692

Lucaciu Cristian

62

35.

'

Centru Test. Soiuri

Inand  nr. 304

394602

 

4287955

 

56

36.

'

S.A.CERES

Bereghiu nr. 166

 

*

3483082

Nagy Ferencz

571

37.

'

S.A.CEFANA

Cefa

094592055

*

6651083

Chis  Gheorghe

850

38.

'

S.A. GHIOCELUL

Roit

090083290

*

6158213

Vant  Gheorghe

490

39.

'

S.A. VIITORUL

Sinicolaul Roman 644

479601

*

5796442

Varga Dorel

297

40.

'

S.A.LIBERTATEA

Gepiu

 

*

3565719

Poienaru  Mariana

54

41.

'

S.A.SPICUL

Gepiu  nr.3

 

*

3859331

Mester Z.

203

42.

Cetariu

S.C.BEDE SAL CET

Salard  nr. 411

092393779

J05379/2000

12971716

Daroczi  Stefan

343

43.

'

S.C.IANOTA&IANOTA

Oradea str. Galileo G. 26

150535

J051454/96

9032200

Jonata Lasco

130

44.

'

S.C.ORSIGAL

Cetariu  nr. 25

66

J053619/92

3277368

Szilaghi Adalbert

10

45.

'

S.C. AZTECA PROD

Saldabagiu de Munte 187

094169883

J051380/94

5609927

Teleptean Mihai

7

46.

'

S.C.ALBUMEX

Oradea str.Selimbar 1

160597

J052274/92

3350175

Albut Avram

33

47.

'

S.C.SEDEVI IMPEX

Oradea str.Cazaban 34

450091

J051429/97

9829208

Sedevi Emeric

20

48.

'

S.C.BARO&FONARIE

Cetariu  nr.62

44

J05431/95

7160653

Balog Beniamin

8

49.

'

As.Fam.SZILAGHI

Cetariu  nr. 416

 

 

2402551

Szilagyi Vintentiu

50

50.

Cherechiu

S.CSANDI CAMION

Oradea str. Clujului 122

091865384

J05/990/91

60800

Baroto Alexandru

485

51.

Ciumeghiu

S.C.VITALCOM

Ghiorac nr.497

095658173

J051336/92

110011

Vitalis Octavian

990

52.

'

S.C.AGRIVITA

Ghiorac nr. 727

094574906

J05760/98

11094973

Vitalis Emerec

144

53.

'

S.C.AGROPROD SA

Vanatori

092450355

J05/1573/97

9987372

Satmari Iosif

343

54.

'

S.A.SPICUL  BOIU

Boiu  nr. 439

094623589

*

109700

Iakab Iuliu

754

55.

'

S.A.UNIREA BOIU

Boiu

094576184

*

109696

Bogorodita Const.

671

56.

Cociuba Mare

S.C. NECULA

Cociuba Mare   nr  51

48/A

J053568/94

6280996

Lazuran  Nicolae

17

57.

'

S.A. AGROSERV

Petid  nr. 72

095842399

*

5628724

Sferdean Moise

115

58.

Curtuiseni

S.C.VALKAPA

Valea lui Mihai 29

355264

J05433/2001

13926373

Papp Iosif

200

59.

'

S.C. TERKOV

Curtuiseni  nr. 776

356276

J0534/2001

13652197

Kovaci Josif

115

60.

'

S.C AGRODAV

Valea lui Mihai  4

355614

J054162/94

6463241

Dersidan Dan

345

0

1

2

3

4

5

6

7

8

61.

Curtuiseni

S.C CRISTIAN

Rona nr.25

 

J0531/206/

13594872

Borz  Victoria

425

62.

'

S.C.VFX IMPEX

Valea lui Mihai str.Repub

467492

J05/985/94

5397352

Sopota Maria

35

63.

'

S.C.LA CAPRA VERDE

Valea lui Mihai Garoafelor

355606

J053314/94

6223737

Somogsy Agneta

115

64.

'

S.C.PETERS BIOLAND

Orades str.Szigligeti Ede

131745

J05558/28/6

14064918

Pazman Peter

179

65.

'

S.C.VERES APL

Piscolt str.Victoriei 853

093324078

J0530/1438

6333560

Veres Arpad

45

66.

'

S.A. AGROFIEN

Foieni nr. 434

061861584

*

2387281

Vekker Tiberiu

179

67.

'

S.A. UNIREA

Piscolt str. Libertati 63

092491763

*

648518

Romat alexandru

44

68.

Diosig

S.C.DORCAVAR

Vaida nr. 177

160706

J052279/92

3182926

 

90

69.

'

S.C.ROMINA

Diosig str. Horia 174

350250

J05562/95

7318959

Corbut Dan

320

70.

'

S.C.ANAGRAM

Diosig str. Viilor 17

094708495

J05/2196/93

4291539

Szabo Nicolae

110

71.

'

S.A.CERES

Diosig  str. Sucevei 1

350134

*

3468317

Anca  Vasile

172

72.

'

S.A.AGROIMPEX

Diosig  str. Sucevei 1

350402

*

346825

Fodor Andrei

495

73.

'

S.A.HORIZONT

Diosig str. Sucevei 1

*

*

3651652

Bonis  Vasile

190

74.

'

S.A.TERRA

Diosig str. Borsecului

350485

*

3651607

Hegedus Istvan

48

75.

'

S.A.DIAGRAM

Diosig  str. Sucevei 1

350403

*

3468279

Szonyi Vasile

424

76.

Giris de Cris

S.C.AGRO EGAL

Oradea str.Italiana 23/A

59162455

J055391/95

7044594

Gal  Eleonora

112

77.

'

S.C.AGROM.Oradea

Oradea str.Vami 49

59456137

J05572/95

7347628

Gal  Eugen

1226

78.

'

S.C.Agrocom Mozer

Tarian  nr. 353

094618047

J052967/94

6073630

Mozer Ladislau

481

79.

'

S.C.AGROLEG

Santandrei str.Dosu Gr.

434603

J054491/94

6735575

Buciuman Ana

39

80.

'

S.C.AGROMEC

Cheresig  nr. 444/A

092575126

J051375/96

8182323

Ianc Teodor

224

81.

'

S.C.AGRO-PROD

Oradea str.Lalelelor 6

094693870

J0525993

3248109

Silaghi  Viorel

269

82.

'

S.A.CERES

Cheresig  str. Fermei

*

*

3672901

Dragan Teodor

189

84.

Husasau de T.

S.C.BALIZA

Miersig nr. 89

 

J053591/1993

4935020

Dragos Ioan

18

85.

Marghita

S.C.ORDOG NAGY

CHET  nr. 295

094572216

J053212/94

6122686

Ordog Alexandru

425

86.

'

S.C.AGROMEC

Marghita str.I.L.Caragiale

095587107

J05947/91

90151

Moisa Emanoil

2030

87.

'

S.C.PASTORIS

Marghita str.Crinului 4

360798

J053032

2724700

Baciu Octavian

120

88.

'

S.C.H&G Agroprod

Marghita str.N.Balcescu

094908220

J054995

6650720

Holhos Teofil

327

89.

'

S.C.AGRATI

Marghita str.1Decemb.

363473

J053286

6158027

Covaciu Gavril

330

90.

Madaras

S.A.UNIREA

Martihaz

 

*

109831

Lerint  Livia

190

91.

'

S.A.AGROZOO

Ianojda  nr.  369

059371593

*

109750

Filipas  Ioan

2228

92.

'

S.A.1 DECEMBRIE

Martihaz

 

*

3565727

Cermei  Ioan

784

93.

'

S.A.VIITORUL

Homorog     56

379203

*

110020

Tripa  Alexandru

327

94.

Madaras

S.A.AGRO HOMOR.

Homorog  nr. 58

379202

*

109513

Isai Nicolae

567

0

1

2

3

4

5

6

7

8

95.

'

S.A.FURNICA

Madaras  nr. 133

379405

*

110143

Silaghi  Alexandru

395

96.

Nojorid

S.C.TRANS CARPATICA

Oradea  str. B-dul Decebal

134019

J05/3381/93

4794427

Mos Alexandru

60

97.

'

S.C.AGROIND. Sapte

Les

094586994

J05667/2000

13270200

Fofiu Gheorghe

312

98.

'

S.C.UNGUR SI FII

Oradea str. Mestesugarilor

427504

J05/840/99

12399178

Ungur Ioan

60

99.

'

S.C.ANDROMI

Oradea str. Fagurelui 18

427831

J05504/94

5198520

Mudura Sorin

143

100.

'

S.C.AGROIND UNU

Nojorid nr. 296

094473521

J05662/2000

14270251

Lupse Ioan

326

101.

'

S.C.AGROIND.DOI

Nojorid

094116831

J05663

13276243

Fodor Andrei

320

102.

'

S.C.MARALINA

Oradea str. Crisan 44

416871

J05/921/93

3652858

Trifa Ioan

60

103.

'

S.C. HANS

Oradea str. Olimpiadei 25

155531

J05/1947/93

4085646

Fechete Petru

80

104.

'

S.C.AGROTRANSPOTR

Oradea str. Greierului 7

476625

J051173/91

68600

Ciortin Aurel

115

105.

'

S.C.BENIELA

Oeadea str.B-dul.Dacia

 

J052286/94

57955935

Filimon Constantin

81

106.

'

S.A.LIBERTATEA

Les

 

*

375765

Bolos Ioan

500

107.

Oradea

S.C.ORSER

Oradea str.Borsului 51

164547

J05201/91

100298

Covaciu Dumitru

104

108.

'

S.C.PRATOSEM

Oradea str.Atelierelor 16

423227

J051320/91

65255

Codoban Aurel

114

109.

'

S.C.OVIPERS SA

Oradea str.Dosu Gari 5

443090

J05/595/95

7245253

Tulai Ana

170

110.

'

S.C.GROINDUSTRIALA

Oradea P.ta Nucetului 3

122301

J051372/91

59768

Mihes Teodor

430

111.

'

S.C.PORTAN SERV

Oradea str.Apelor 4

467539

J052623/91

4453527

POortan Pavel

52

112.

'

SCAZ  Oradea

Oradea str.C.Aradului 5

417836

 

4230770

Ciobanu  Ghe,

1769

113.

'

SCPP

Oradea str. Bolintineanu 1

132986

 

3183108

Stefan Iulian

354

114.

'

S.C.UNISEM

Oradea str.Dosu Gari 2

444490

J05427/1991

4085611

Naghi Corioland

127

115.

'

As. Produc.de Tutun

Oradea str.B-dul.S.cel.Mare

165534

86/A/2001

14346447

Hodisan Nicolae

140

116.

'

As.cresc de Taurine

Oradea str Matei Corvin 1

143708

 

12235396

Abrudan Petru

 

117.

'

As.prod.de LAPTE

Sinmartin Casa Agronomului

416722

 

10395935

Pavel Florian

1881

118.

'

S.A.AGROVEST

Oradea str.Santaului 1

453928

*

2722610

Kozma Gyula

563

119.

Olcea

S.C.APIS TRADE

Oradea str.P-ta Creanga

476688

J051746

5679604

Bocse Silvia

30

120.

'

S.C.PANEXIM

Ucuris  nr. 95

095031648

J053122

3565611

Bogle  Andrei

30

121.

Osorhei

S.C.TRANSKOVACS

Oradea str.Clujului  51

414804

J052377/91

47402

Kovacs Iosif

112

122.

Sacadat

S.C. VEGANI

Sacadat  nr 446

313658

J05594/1995

7245652

Gherman  Augustin

39

0

1

2

3

4

5

6

7

8

123.

Sacuieni

S.C.DEALUL NOU

Sacuieni str. Gari 27

059352023

J051081/91

110674

Mazilescu Ovidiu

2085

124.

'

Gr.Scol.Agricol

Cadea  nr. 48

352601

 

459

Silaghi Viorel

10

125.

'

S.A.VALEA IERULUI

Sacuieni str.Mori34

352171

*

3468341

Gacsadi Alex.

889

126.

Salacea

S.C.LUKY IMPEX

Albis  nr. 330/A

095537513

J05266/1992

106924

Lukas Barna

82

127.

'

S.C.PROCOMEX

Oradea str.Costafor 1

095300347

J051363/91

48157

Moisa Iuliana

818

128.

'

S.C.KRIZTE TRADE

Salacea nr. 450

094826743

J055229/94

6735826

Krnzte Stefan

362

129.

'

S.A.RECOLTA

Salacea 

 

*

119886

Szabo Stefan

195

130.

Salard

S.C.AGROMEC

Alesd  sat Astileu nr 285

349053

J05546/95

7245440

Sturz Ionel

149

131.

'

S.C.AGRIMAN  SRL

Salard  nr.451

 

J05288/200

12842835

Harmen Hulsman

40

132.

'

S.C.GI &GE

Salard str.T.Vladimirescu

472096

J05452/94

5285235

Guba  Eugen

209

133.

'

S.C.OK SRL

Salard  nr.444

 

J05782/92

112365

Osvat Carol

202

134.

'

S.A.BARCAUL

Sintimbreu

 

*

5755290

Osvat Carol

282

135.

Santandrei

S.C.NUTRIENTUL

Palota str.Campului nr.1

415695

J05/248/91

108046

Pazuric  Iosif

 

136.

'

As.Act.FELIX

Oradea  str.Jakai Mor  nr.18

094633027

 

7890968

Filip Marcel

97

137.

'

S.A. UNIREA

Santandrei nr.353/C

471558

*

4538585

Lascu  Florian

279

138.

'

S.A SINT-PAL

Sintandrei  521/F

413880

*

108968

Pop  Ioan

586

139.

'

S.A. FRIMONT

Palota  nr.  125

471405

*

3391957

Dorner  Peter

681

140.

Salacea

S.C.LUKY IMPEX

Albis  nr. 330/A

095537513

J05266/1992

106924

Lukas Barna

82

141.

Salonta

S.C.AGRO-ZOOTEH

Salonta str. Imp.Traian 1

093260007

J05/1165/91

94617

Grec Ioan

1890

142.

'

S.C.MOLERD TRAN

Salonta str.Closca 57

370416

J05/4468/94

6735222

Toth Emeric

399

143.

'

Gr.Scol.Agricol

Salonta str.Sarcadului 1

373228

 

4660700

Nistor Ioan

110

144.

'

S.A.AGRINSAL

Salonta str. Kalvin nr.10

 

*

94528

Kenez Mihai

4351

145.

'

S.A.LIBERA

Salonta str. Tinci 50

371332

*

94714

Csordas Alexandru

361

146.

'

S.A. AVRAM IANCU

Salonta str. Dambovi.20

373226

*

2725404

Balaj Gheorghe

101

147.Spinus

S.C.ALVOAL EXIM

Oradea str.Pc.Petofi 5

417706

J05265/93

3247740

Fonai Alexandru

260

148.

Simian

S.C.GABITAR

Valea lui Mihai 1 Dec.56

643018

J05940/99

12534614

Tarcza Gavril

409

149.

'

S.C.NISIPI

Valea lui Mihai

355575

J05865/2000

13501160

Kiss Imre

100

150.

'

S.C.BANATUL

Valea lui Mihai Repub.48

355342

J053019/93

4593202

Puia Nicolae

205

151.

'

S.C.AGROSIMIAN

Valea lui Mihai Repub.51

094506154

J05100/01

13700804

Brezovzky Vilmos

322

152.

'

S.C.ILOSAN AGRO

Valea lui Mihai Garoafelor

322288

J051091/01

13627479

Toroczkai Andre

219

153.

'

As.Fam.HOLHOS

Simian  nr. 4

355268

 

13870973

Holhos Ioan

163

0

1

2

3

4

5

6

7

8

154.

Tarcea

S.C.Nagy Barnaba

Tarcea  nr  326

094662021

J05979/98

11094957

Nagy Barnaba

405

155.

'

S.C.ANCA NEL

Tarcea nr. 4

 

J051227/93

4454875

Lacatos Ioan

309

156.

'

S.C.TARCEA AGRO

Tarcea nr. 174/B

094895192

J05216/94

5120296

Cioban Gheorghe

400

157.

Tinca

S.C.BRUSHES B

Oradeastr.A.Odobescu 8

094624970

J051363/97

9818152

Gatto Rafaello

50

158.

'

S.C.MLAZAR

Tinca str.G.Negru nr.145

310586

J052928/93

4650537

Mladin Cornel

121

159.

'

S.C.AGROSERV

Belfir

095435385

J05/54/97

8182455

Stefan V.Marius

17

160.

Tinca

S.C.LUCIDAR  AGR.

Rapa  nr.279/A

 

J051500/95

7816570

Frese Dumitru

37

161.

'

S.C.LUCA VETERIN

Tinca str.Scoli 1/A

310843

J05620/91

117621

Luca F. Pavel I.L

18

162.

'

S.C.IRCOM 

Cociuba Mare  nr. 59

52

J05492/92

118597

Irimie Ioan

129

163.

Tulca

S.C.AVRATADA

Tulca nr. 10

094654986

J055455/94

6867673

Avramut Daniel

28

164.

'

S.C. VLAMIN

Oradea str. Ciheiului 20

059120415

J05565/98

10661620

Opris Marioara

200

165.

'

S.C.CIES  SRL

Oradea  str.G.Doja  nr.18

134408

J052420/91

66889

Popute  Gheorghe

48

166.

'

S.A.VICTORIA

Tulca

134

*

2592880

Ciula Cornel

980

167.

'

S.A.TULCANA

Tulca nr. 90

129

*

109955

Fortiu Claudiu

408

168.

Valea lui Mihai

S.C.AGRI-ER

Valea lui M  str.Republici 43

355335

J054083/94

6650800

Pop  Gavril

70

169.

'

S.C.Agrocom Nelflor

Valea  lui  Mihai Garoafelor 6

355520

J051194/94

5518209

Lacatos Ioan

329

170.

'

S.C.HOMEC AGRO

Valea lui Mihai Izvorului 23

355158

J05854/2000

13484646

Horvat Sandor

245

171.

'

S.C.BRAZDA AGRO

Valea lui M. Garoafelor 53

355919

J055136194

6997444

Papp Ioan

124

172.

'

S.C.SOLAMOND

Valea lui M.Muresului 2

355282

J05350/1995

7160599

Panc Alexandrina

110

173.

'

S.C.PACIF-AGRO

Valea lui M. Arbustilor 1

094513012

J05349/95

7160580

Horge Adrian

87

174.

'

S.C.BARIOS

Valea lui M str.Avr. Iancu 42

356106

J05686/2001

14161350

Csomos Zoltan

160

175.

'

As.Fam.SIMON J.

Valea lui M. Garoafelor 56

355610

 

13690077

Simon Jozsef

110

176.

'

BIRO ZSIGMOND

Valea lui M.str. K.Lajis 3

355050

 

18692

Biro Zsigigmund

125

177.

'

SOMOGYI CAROL

Valea lui M. str.K.Lajos50

355606

 

17631

Somogyi Carol

131

178.

'

S.A.Valea Nyrului

Valea lui M. Republici 28

355260

*

97214

Rizo Pavel

1138

179.

Viisoara

S.C.CASA FERMIERULUI

Viisoara nr. 179

362946

J05935/99

12516103

Chereji Viorel

110

180.

'

S.C.NATASIS

VIISOARA  nr. 179

362946

J05103/94

5120229

Chereji Natasa

110


6.TRANSPORTURI.

6.1.Drumuri nationale

Judetul Bihor este strabatut de 412 km de drumuri nationale impartite intre E60, DN 19, DN 76 si DN 79. In Municipiul Oradea se afla 20 km de drumuri nationale si anume: 10 km E 60; 6 km DN 19; 4 km DN 76; 3 km DN 79. Administrarea acestor drumuri este asigurata de filiala Bihor a R.A. Drumuri Nationale.

6.2.Drumuri judetene si comunale

            In judet sunt 806,5 km de drumuri de interes judetean in administrarea S.C. Drumuri Judetene, in subordonarea Consiliului Judetean Bihor. 

            Reteua de drumuri comunale este de 1.421,2 km repartizate in administrarea celor 95 de unitati administrativ teritoriale.

6.3. Cai ferate.

            In judetul Bihor exista urmatoarele linii principale CFR:

-     Piatra Craiului – Oradea –  76 km;

-     Oradea – Valea lui Mihai – 66 km;

-     Oradea – Ciuneghiu -          49 km.

Ca linii secundare putem nominaliza :

-     Cimeghiu – Vascau –               101 km;

-      Sacueni – Suplacu de Barcau – 47 km.

Pe aceste linii se afla:

-     18 statii de cale ferata;

-     27 halti de cale ferata

-     15 puncte de oprire.

Sectiile de deservire:

-     la linii Sectia L 4 si L 5.

-     la material rulant: marfa – Revizia Vagoane Oradea Est si Depoul Oradea; 

 calatori – Revizia vagoane Oradea si SELC Oradea cu remiza Holod

            Pe raza judetului Bihor isi desfasoara activitatea 5 companii: CNCFR; SNTFC Calatori SA; SNTF Marfa; SNTFM; SAAF.

6.4. Societati comerciale cu obiect de activitate transporturile.

            Total agenti economici activi 929, din care situati in mediul urban 777, iar in mediul rural 152.

           

Principalele societati comerciale din domeniul transporturilor sunt:

Nr.

crt.

Denumirea firmei

Adresa

Telefon

1.

S.C.Frigoexpres S.A.

Oradea, Sos. Borsului 53

316.072/437.646

2.

S.C. Romtrans S.A.

Oradea, Sos. Borsului 43

418.312

3.

S.C. Decom S.R.L.

Oradea, B-dul Dacia 105/A

465.320

4.

S.C. Bon Trans S.R.L.

Marghita, Calea Republicii 140