Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale uniceAcasa » referate » informatica
Adunarea si scaderea fara rotunjiri in virgula flotanta

Adunarea si scaderea fara rotunjiri in virgula flotantaAdunarea si scaderea fara rotunjiri in virgula flotanta

 

Text Box: adder/subtracter 1
declare register A [m+1 : 0], M [m+1 : 0], E1 [e-1 : 0],
	E2 [e-1 : 0], E [e-1 : 0], A – COUT, ERROR ;
declare bus INBUS [e+m+1 : 0 ], A –OUTBUS [e+m+1 : 0];
 BEGIN : A – OVER :=0, ERROR : =0,
 INPUT : E1 : =INBUS ( YE ), M : =INBUS ( YM) ;
	  E2 : =INBUS ( XE ), A : = INBUS ( XM) ;
 Compare : = E1 –E2 ;
 ALIGN : if E < 0 then M : = right – shift ( M), E : = E + 1,
		Go to ALIGN ;
	  If  E > 0 then A : = right – shift ( A), E : = E – 1, 
		Go to ALIGN ;
 ADD/SUBSTRACT: A : = A ± M, E : = max (E1, E2) ;
 OVERFLOW : if A – COUT = 1 then begin
		If E = E MAX then go to ERROR,
	A : = right – shift (A), E : = E + 1, go to END ; end
ZERO: if A = 0 then E : =0, go to END;
 NORMALIZE: if A is normalized then go to END ;
 UNDERFLOW if E > E min then A : =left – shift (A), E : =E – 1, 
		Go to NORMALIZE;
 ERROR: ERROR : =1;
 END:

Fig.5.10


            Fata de cele cunoscute anterior relativ la o configuratie cum este cea a unitatii de significand din fig.5.3, mai admitem ca nu doar registrul A are capacitatea de deplasare la dreapta (el putand fi deplasat si la stanga), ci si registrul M. Cele doua registre A si M au cate () biti pentru a putea stoca numerele significand cu semne asociate lor, iar A mai are asociat un flag, A-COUT, care este setat pe 1, in mod implicit, atunci cand se obtine transport (cout) din rangul msb al adder/subtracter-ului).

De asemenea, operatiile de deplasare, la stanga si la dreapta, precum si cele de tatonare a unui rezultat normalizat nu au fost prezentate in detaliu. Recurgand in aceeasi nota, si la alte simplificari, o observatie aparte se impune relativ la exceptii care au fost rezumate doar la unele dintre situatiile posibile de overflow si underflow, precum si la cea de rezultat zero. Astfel a fost prevazut un singur flag, ERROR, care este setat pe 1 atunci cand este necesara o deplasare la dreapta a significand-ului rezultat din A si exponentul are deja valoarea sa maxima reprezentabila, .

            Referindu-ne la procedura din fig. 5.10, in urma incarcarii operanzilor si inainte de compararea rezultatelor, este recomandabila testarea de zero a ambilor operanzi significand, situatie in care rezultatul poate fi anticipat fara a mai parcurge intreaga procedura. In rest, operatiile elementare se inlantuie conform cu cele descrise de (5.1), in sensul ca, in urma compararii – prin scadere – a exponentilor, se aliniaza mantisele, operatie legat de care ar fi posibila o interventie in procedura pentru a stopa deplasarile in vederea alinierii dupa () pasi si dupa │E│pasi, intrucat putem avea │E│>() si atunci numarul de pasi diferenta (│E│- m – 1) sunt inutili, significand-ul deplasat, oricum, devenind zero. Urmarind in continuare procedura, dupa alinierea numerelor significand, se executa operatia propriu-zisa, care este succedata de normalizarea rezultatului in vederea impachetarii sale, cu corespunzatoare tatonari de cazuri exceptii. Acestei descrieri a procedurii de adunare/scadere ii corespunde aproape intocmai schema bloc a unui calculator celebru in epoca sistemnelor de capacitate medie si mare, de tip mainframe, anume IBM/S360, model 91. Aceasta masina include doua unitati separate de virgula mobila, una destinata operatiilor de adunare si scadere (add unit), iar cealalta destinata operatiilor de inmultire si impartire (multiply/divide unit) [Haye98]. Ne vom referi doar la add unit care permite adunarea/scadere de numere pe 32, respectiv 64 de biti. Motivul inserarii schemei bloc corespunzatoare (acestei unitati fig. 5.11  [Haye98]) in aceasta lucrare este, pe langa faptul ca poate sa constituie o sinteza a ceea ce este prezentat mai in amanunt in fig. 5.10, pune in relief unele mecanisme hardware de accelerare a procesului de adunare.                                                                       

Astfel, cei doi exponenti sunt stocati in registrele si si diferenta dintre continuturile lor, evaluata prin adder 1, determina care dintre mantise (inca nu era cunoscuta notiunea de significand), stocate in registrele si , trebuie deplasata la dreapta in vederea alinierii. Trebuie mentionat ca, intrucat baza sistemului de numeratie a intregii serii de fabricatie careia ii apartine si calculatorul in discutie este , atunci daca , intrucat k este un numar hexazecimal, numarul pozitiilor binare de deplasat la dreapta este 4k. Intregul proces de aliniere a mantiselor este accelerat printr-o schema combinationala de deplasare, notata Shifter 1, care permite efectuarea acestei operatii simultan pentru cele 4k pozitii binare. In continuare, mantisa deplasata este adunata/scazuta la/din mantisa nedeplasata prin adder 2, reprezentand un sumator/scazator pe 56 biti (64 biti din care se scade bitul de semn si 7 biti pentru campul de exponent) implementat cu mai multe niveluri de carry-lookahead. Suma/diferenta preliminara este memorata temporar in registrul R, a carui continut este investigat de schema combinationala, notata zero digit checker, a carei menire consta in determinarea numarului de cifre hex egale cu zero, asa numite leading zeros, care trebuie eliminate prin procesul de normalizare. Valoarea determinata prin acest al doilea element de structura destinat accelerarii adunarii, constituit de zero digit checker, determina pe de o parte, numarul de pozitii hexazecimale cu care trebuie deplasata la stanga mantisa suma/diferenta preliminara din R, operatie care este de asemenea accelerata printr-o schema combinationala, notata Shifter 2 in fig. 5.11. Acest al treilea element de structura de accelerare asigura deplasarea simultana a mantisei preliminara cu numarul de leading zerouri determinate de zero digit checker. Pe de alta parte, aceasta din urma valoare intervine, prin adder 3, fiind scazuta din valoarea gasita mai mare la compararea exponentilor, definitivand procesul de normalizare al rezultatului, al carui exponent si mantisa finale vor fi preluate din registrele E3 si M3. In mod evident, cele trei scheme de accelerare, precum si baza , determina unele deosebiri intre schema din fig. 5.11 si descrierea din fig. 5.10.

Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE Clasa: I Matematica - Adunarea si scaderea numerelor naturale de la 0 la 30, fara trecere peste ordin
 Proiect didactic Grupa: mijlocie - Consolidarea mersului in echilibru pe o linie trasata pe sol (30 cm)
 Redresor electronic automat pentru incarcarea bateriilor auto - proiect atestat
 Proiectarea instalatiilor de alimentare ale motoarelor cu aprindere prin scanteie cu carburator

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 Proiect diploma Finante Banci - REALIZAREA INSPECTIEI FISCALE LA O SOCIETATE COMERCIALA
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 CONTABILITATEA FINANCIARA TESTE GRILA LICENTA
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Proiect atestat informatica- Tehnician operator tehnica de calcul - Unitati de Stocare
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia
Sistemul de operare Windows XP
Pasii de realizare a site-ului
UTILIZAREA UML-urilor IN ANALIZA ORIENTATA OBIECT ( APOO )
MICROSOFT WORD
Realizarea functionalitatilor specifice fondului de pensii private obligatorii intr-un sistem web based, urmand a fi implementate pe serverul de la se
Date si informatii
Marketingul traditional– rezultat al practicii de marketing
Aplicatia CONTABWIN


Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu