Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale uniceAcasa » referate » informatica
Instruirea asistata de calculator. E-Learning si cursuri On-Line

Instruirea asistata de calculator. E-Learning si cursuri On-Line

Instruirea asistata de calculator. E-Learning si cursuri On-Line

Instruirea asistata de calculator (IAC) este o modalitate de instruire individuala, a elevilor sau studentilor, prin intermediul programelor pe calculator (soft educational), care dirijeaza, pas cu pas, drumul efort prorpriu.

            Softul educational poate fi alcatuit din: soft de informare si documentare (cum sunt enciclopediile pe CD), soft pentru comunicare, soft pentru simulare sau soft pentru jocuri educationale.

            Elementele caracteristice ale IAC:

            IAC este o modalitate de instruire in care elevul parcurge in ritm propriu si prin efort independent un continut de instruire cu ajutorul unui program de un anumit tip care ii asigura posibilitatea autoverificarii dupa fiecare pas. Calculatorul are avantajul de a imbina in modul cel mai corespunzator imaginea, sunetul si comentariul, in asa fel incat ele sa stimuleze participarea elevului, fara a fi nevoie de o interventie exterioara

           

            Potentialul pedagocig al IAC se manifesta pe mai multe planuri:

-        Dezvoltarea capacitatilor individuale de planificare si organizare.

-        Stimularea spiritului de initiativa si a capacitatilor individuale de activitate nedirijata de un profesor

-        Sporirea increderii in fortele proprii.

-        Conferirea suportului de instruire diferentiata, asigurand ritmul propriu de invatare, calculatorul permitand inregistrarea vitezei cu care elevul raspunde la solicitarile oferite de softul educational.

Aplicarea IAC impune o serie de cerinte. Elevii trebuie sa fie initiati asupra tehnicilor de executie corespunzatoare, segmentarea continutului de instruire in unitati informationale care respecta relatiile de filiatie si extindere. Specificarea activitatilor concrete ale elevilor in legatura cu fiecare unitate de continut, astfel incat sa capete forme controlabile. Dirijarea procesului de formare a notiunilor prin jocul exemplelor si contraexemplelor. Precizarea anticipata a strategiei de invatare care sa asigure formarea comportamentelor dorite si specificate prin obiectivele pedagogice operationale. Precizarea anticipata a strategiei de instruire, astfel incat sa corespunda direct strategiei de invatare, vizand o diferentiere reala a instruirii pe un fond de problematizare suplu, construit de la simplu la complex. Controlul operatiunilor mintale prin numeroase exercitii si aplicatii. Prevenirea greselilor tipice, Prevederea secventelor de recapitulare, fixare si sinteza. Instruirea pe un mod eficace de autocontrol. Este necesar un mediu de instruire corespunzator, iar programele didactice trebuie sa fie in numar corespunzator grupelor de participanti. Momentele de destindere trebuie plasate dupa activitatile la care elevii au fost solicitati cel mai intens.

Calitatea interfetei calculator-elev va poate fi evaluata pedagogic dupa urmatoarele criterii:

-        eficienta (timpul de asteptare al elevului pentru interpretarea raspunsului sau de catre calculator trebuie sa fie cat mai mic).

-        adaptabilitatea (adaptarea cu o gama larga de modalitati de exprimare a acelorlasi idei din partea elevului).

-        robustetea fata de ambiguitati

Limitele si inconvenientele utilizarii IAC cuprind costurile implicate de folosirea IAC sunt extrem de ridicate, necesita dotari speciale si solicita un timp mai mare pentru aplicare. Cercetarile demonstreaza ca IAC nu a devenit o experienta de masa nicaieri in lume, efectele sale fiind minore pentru invatamantul pubil, utilitatea sa fiind recunoscuta mai ales in activitatile extrascolare. IAC poate fi folosita numai in anumite momente de instruire ale lectiei, pentru a simula fenomene in miscare, pentru a vizualiza evolutii greu accesibile observatiei directe, pentru a suplini unele demonstratii experimentale greu de realizat. Favorizeaza decalajul in pregatirea elevilor si necesita eforturi personale importante care depinde de motivatia proprie (oboseala se instaleaza mai repede). Totodata nu solicita activ gandirea, elevii obisnuindu-se sa primeasca informatia gata elaborata si pentru asimilarea tehnicilor de munca intelecutala este necesara o perioada de initiere si exercitiu.

Avantajele folosirii calculatorului in procesul didactic sunt numeroase, eficienta sporita in prelucrarea, sistematizarea si stocarea informatiilor, elaborarea facila si multiplicarea unor lucrari personale in diferite variante si structuri, facilitarea participarii si invatarii active, satisfacerea interesului de cunoaster. accesul la continutul cultural din intreaga lume intr-o forma digitala, facandu-le astfel disponibile oricui si utilizarea retelelor de comunicatii cu arie larga si de mare viteza, legand calculatoarele de pe pupitrele studentilor sau elevilor sau din apartamente la biblioteci digitale de mare capacitate. Calculatorul ofera situatii de simulare de procese, chiar ale realitatii virtuale in spatiu tridimensional si nu  delimiteaza timpul de studiu al unei teme noi, elevul avand posibilitatea sa reia studiul pana reuseste sa inteleaga si sa aplice cunostintele noi in corelatie cu cele anterioare. Facilitarea initiativei si a activitatii independente a elevului si posibilitatea realizarii concomitente a mai multor obiective didactice.

Apreciind toate aceste avantaje, nu trebuie insa neglijata imbinarea studiului prin intermediul calculatorului cu lectura altor materiale bibliografice si cu experimentu, precum si mentinerea relatiei profesor-elev/student.

            Avantaje ale calculatorului asupra omului, in domeniul comunicarii pedagogice:

-        profesorul adapteaza datele furnizate de catre calculator pentru fiecare student, in functie de cantitatea de date ale unei topice si de modul de prezentare ale acestor date

-        “rabdarea” calculatorului nu cunoaste limite, acesta putand relua o explicatie ori de cate ori ea este necesara

-        calculatorul face o evaluare obiectiva a performantelor studentului

-        calculatorul poate furniza experiente si metode de invatare care altfel ar fi prezente doar la mai multi profesori.

-        calculatorul ofera posibilitatea instruirii dincolo de orele de curs si contribuie la posibilitatea invatarii continue pe tot parcursul vietii.

Sistemul E-Learning

            Intr-o societate a comunicarii generalizate, internetul devine, pe zi ce trece, arbitrul accesului la educatie si cultura, iar forma cea mai potrivita de a veni in intampinarea nevoilor de cunoastere si formare este “e-Learning”.

            Sistemul e-Learning consta intr-o experienta planificata de predare-invatare, organizata de o institutie ce furnizeaza mediat materiale intr-o ordine secventiala si logica pentru a fi asimilate de studenti in maniera proprie. E-Learning reprezinta, de fapt, o imbinare intre multimedia si internet.            Conditiile de utilizarea e-Learning-ului trebuiesc satisfacute in tocmai. Sesiunea de e-learning trebuie sa fie cat mai interactiva si sa implice cursantii emotional, feedback-ul oferite trebuie sa fie prompt si la obiect, atmosfera din sala de curs virtuala trebuie sa fie cat mai placuta si apropiata pe cat posibil de experientele de invatare tradicionale, cunoscute si elementele noi in structura materialului de studiu si in modalitatile de interactiune trebuie introduse treptat. Derularea cursului si cerintele de promovare trebuie descrise foarte clar si exact si trebuie pastrat ritmul de invatare, motivatia cursantilor trebuie sustinuta constant prin metode si tehnici psihopedagogice speciale.

In functie de momentul si locul evenimentelor, mediile de instruire virtuala pe care le experimenteaza studentii pot fi de patru feluri:

1.     in acelasi timp – in acelasi loc

2.     in acelasi timp – in locuri diferite

3.     in momente diferite – in acelasi loc

4.     in momente diferite – in locuri diferite

Fiecare din aceste medii reprezinta propriul cadru de aspecte tehnice si pedagogice, dar determina si consideratii referioare la inregistrarea sesinulor de lucru, astfel incat ele sa fie furnizate altora ulterior sau pur si simplu folosite ca o referinta. Inregistrarea acestor sesiuni, depozitarea si indexarea lor pentru recuperare ulterioara sunt aspecte ale crearii si mentinerii mediilor de invatare virtuala.

In primul scenariu, studentii si instructorul se gasesc in acelasi timp, in acelasi loc, pentru toate intalniriile. Chiar si in acest caz se pot folosi informatii deja inregistrate.

In al doilea scenariu, studentii si instructorii nu se afla in acelasi loc, dar sesiunea are loc simultan pentru toti. Separarea se rezolva prin teleconferinte.

In scenariul 3,unul sau mai multi studenti se alatura sesiunii inregistrate anterior.

Scenariul 4 este o varianta a scenariului 3 care sugereaza ca studentul va avea acces la informatie nu numai la un timp ulterior, dar si din alt loc.

Principalele intrebari ce trebuie puse in vederea implementarii unui sistem de e-Learning:

§       Care sunt cele mai bune tehnologii pentru aplicatiile de pregatire si transmiterea informatiei?

§       Cum este folosita educatia la distanta de alti utilizatori din domeniul afacerilor, serviciului public si organizatiilor non-profit?

§       Ce solutii, produse, tehnologii si servicii sunt cele mai potrivite pentru organizatia mea?

§       Ce tip de continut al curului este adecvat pentru fiecare tip de tehnologie?

§       Cum ar trebui sa fie proiectata o retea de educatie la distanta?

§       Cum ar trebui sa fie pregatiti membrii institutiei, designerii de program, participantii si administratorii de sistem pentru a maximiza eficienta sistemului?

Educatia deschisa si la distanta ofera oportunitati de invatare unor largi categorii de persoane, inclusiv celor care nu au avut acces la alte tipuri de invatamant superior. Motivele pentru inscrierea in sistemul e-learning sunt  in general altele decat obtinerea unui certificat in vederea angajarii. Unii pot fi sponsorizati pentru a sustine cursuri de acest tip de catre angajator, sponsorizarea depinzand de  examenul final.

Cursurile on-line

            Obiectivele cursurilor on-line sunt diverse. Ele ofera resurse de calitate necesare educatiei continue, formarii si dezvoltarii personale pentru studenti, tineri absolventi, firme, educatori si oricarui utilizator de internet. Cursurile creaza o platforma eficienta, bazata pe standarde de interoperabilitate, disponibila corporatiilor, institutiilor de formare, training sau autorilor individuali pentru publicarea cursurilor. Ele stabilesc standarde de design, infrastructura, securitate, proiectare didactica, suport si interactiuni in medii virtuale, metode in instruirea la distanta, destribuirea resruselor, testare pe calculator.

            Acest tip de educatie on-line aduce unele avantaje in relatie dintre profesori si elevi precum colaborarea si conectivitatea (studentii pot face schimb de date si informatii intre ei sau cu profesorii), partajarea cunostintelor si focalizarea mai buna asupra studentului si a activitatii acestuia. Faciliteaza accesul in timp realla cunostinte de oriunde si oricand, cursurile fiind organizate pe subiecte, nu categorii de varsta. Nu sunt necesare cheltuieli de deplasare sau intreruperea activitatii profesionale curente si permite curasntului sa decida singur asupra continutului relevant pentru el, asigurand evaluarea cunostintelor la sfarsitul fiecarui modul.

            Dezavantajele cursurilor on-line cuprind costul ridicat al echipamentelor tehnice si al softului, iar cursul poate fi eficient doar atunci cand dotarile sunt corespunzatoare. Timpul necesar elaborarii cursurilor este mult mai mare, iar rezultatul final (cursul in sine) este supus mentalitatii politice si depinde de acordul participantilor la actiune. Pot aparea reduceri de exprimare verbala ale examinatului, insotita de o pierdere a capacitatilor de prezentare-argumentare-contrargumentare si accentuarea gradului de dezumanizare. Accesul la un computer poate fi, adesea, dificil pentru studenti, iar cei care au acces, pot fi frustrati din cauza dotarilor de slaba performanta.

            Primul pas in conceperea unui curs on-line este identificarea nevoilor celui care invata. Cursurile sunt ideale pentru persoanele cu un program de lucru foarte incarcat sau cele care calatoresc foarte mult. Este cert ca in privinta cursurilor on-line perceptia comuna este tributara multor prejudecati. Revine practicienilor educatiei rolul de a imbunatati aceasta perceptie printr-un effort sustinut de claritate teoretice si de ridicare a standardelor in practica curenta.Evaluarea asistata de calculator

Evaluarea asistata de calculator (abreviere din engleza - CAT) este una din directiile de modernizare spre care se indreapta invatamantul, multumita numeroaselor avantaje pe care le detine: lipsa completa de subiectivism, pastrarea secretului examinarii si excluderea orcarei presiuni pexterioare asupra profesorului in favoarea unui examinat. Evaluarea asistata de calculator presupune existenta unor programe speciale.

            Avantajele acestui tip de testare sunt numeroase, enumerand aici obiectivitatea sus-mentionata, cunoscandu-se ca instrumentele traditionale de evaluare nu pot face acest lucru. O asftel de metoda asigura si corectarea imediata a raspunsurilor si stocarea lor, interpretari grafice si permite o anliza rapida de catre profesor. Metoda de evaluare asigura o diversificare mare a ordinii intrebarilor sau raspunsurilor, eliminand riscul ca un student sa se inspire de la un alt student.

            Limitarile acestui tip de evaluare sunt aceleasi ca si cele pentru sitemele e-learning sau cursuri online, anume dotarile existente, necesitatea unei baze de date, costurile ridicate ale softului si dificultatea in instruirea prealabila a cadrelor didactice, precum si conservatorismul mentalitatilor existente, aparitia reducerii capacitatii de exprimare verbala si, nu in ultimul rand, pericolul fraudei.

            Evaluarea asistata de calculator reprezinta o alternativa la evaluarea efectuata de cadrele didactice care asigura conditii egale pentru tpti studentii.

Bibliografie:

-        Dumitrache Ioan,  Invatamantul tehnic din Universitatea Politehnica Bucuresti, software de prezentare, 2003

-        Istrate Olimpus, Educatia la distanta. Proiectarea materialelor, Editura Agata, Bucuresti, 2000

-        Popovici M.M., Chicioreanu T.D. ,  program pentru evaluarea asistata de caculator la disciplina Didactica Specialitatii,  si Software multimedia pentru disciplina – Didactica Specialitatii,  si  Proiectare didactica, Editura Printech, Bucuresti 2003.

-        Stoica A., Stratefie de utilizare a instruirii asistate de calculator, Revista de Pedagogie, nr.9/1992

Referat intocmit de Cherascu Alexandru, grupa 8102, seria A - Transporturi
loading...
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2018 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE Clasa: I Matematica - Adunarea si scaderea numerelor naturale de la 0 la 30, fara trecere peste ordin
 Proiect didactic Grupa: mijlocie - Consolidarea mersului in echilibru pe o linie trasata pe sol (30 cm)
 Redresor electronic automat pentru incarcarea bateriilor auto - proiect atestat
 Proiectarea instalatiilor de alimentare ale motoarelor cu aprindere prin scanteie cu carburator

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 Proiect diploma Finante Banci - REALIZAREA INSPECTIEI FISCALE LA O SOCIETATE COMERCIALA
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 CONTABILITATEA FINANCIARA TESTE GRILA LICENTA
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Proiect atestat informatica- Tehnician operator tehnica de calcul - Unitati de Stocare
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia
A SIMULATION ALGORITHM FOR QUEUING SYSTEMS WITH PARALLEL WORKING STATIONS HAVING ONE’S OWN QUEUE FOR EVERY STATION WITH HOL SERVING DISCIPLINE
ELEMENTE COMPONENTE ALE SISTEMULUI INFORMATIC
Algoritmi cu revenire (backtracking)
Sisteme informatice de tip nou
Algoritmi si scheme logice
LUCRARE DE ATESTAT - TABLOURI BIDIMENSIONALE
SISTEME INFORMATIONALE SI SISTEME INFORMATICE IN GESTIUNEA ORGANIZATIILOR
Comunicare si sincronizare prin mesajeloading...

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu