Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale uniceAcasa » referate » informatica
Organizarea spatiului paginii

Organizarea spatiului paginiiOrganizarea spatiului paginii

       Un bun design se caracterizeaza prin utilizarea spatiului disponibil intr-un mod cat mai eficient. Folosirea unei grile ajutatoare in scopul organizarii spatiului este de un real folos in aranjarea textului si imaginilor in pagina.

      1 Grile


       Grilele sunt elemente (linii) pe care diferitele procesoare de text le pun la dispozitia utilizatorului, in scopul facilitarii organizarii paginii. Grila este formata dintr-o retea de linii orizontale si verticale, care nu apar la tiparirea documentului. Densitatea grilei este la latitudinea utilizatorului. Tot in categoria liniilor de grila se inscrie si chenarul, care separa marginile formatului de oglinda paginii.


Fig. 1

       Avantajele utilizarii grilelor este evident, mai ales in cazul unor documente realizate pe mai multe pagini. Prin folosirea unei grile, paginile capata un aspect similar, intarind cititorului impresia de continuitate. Acelasi lucru este valabil, si util totodata, in cazul articolelor care apar intr-o publicatie pe durata mai multor numere.


Fig. 2

       Este de la sine inteles ca fiecarui tip de document i se potriveste un anumit tip de grila. Figura 3 prezinta un exemplu de grila pentru o carte, alaturi de o alta, adecvata unei pagini informative (ziar, revista).


Fig. 3

      2 Margini

       Marginile formatului separa suprafata utila, pe care se amplaseaza elementele compozitiei (numita „oglinda paginii”), de restul suprafetei suport (numita „restul lumii”). Definirea spatiului util se face prin stabilirea marginilor: superioara, inferioara, stanga, dreapta. În cazul documentelor cu pagini fata in fata marginile stanga si dreapta devin interioara si exterioara.

       Existenta marginilor are un rol estetic, contribuind esential la imbunatatirea aspectului paginii si a modului in care aceasta este perceputa.

       Astfel, marginile mai largi creeaza impresia de spatiu si au un efect linistitor, in timp ce marginile inguste sugereaza graba, o situatie presanta, tensionata.


Fig. 4

       Marginile din dreapta si stanga sunt, de regula, diferite ca latime si simetric egale in cazul documentelor cu pagini fata in fata. La documentele tiparite pe ambele fete se recomanda ca marginile interioare sa fie mai inguste decat cele exterioare, creandu-se astfel impresia de unitate, de legatura intre doua elemente apartinand aceleiasi compozitii.


Fig. 5

       Pentru anunturi si afise, care se realizeaza pe o singura pagina, marginile laterale sunt, de regula, egale.


Fig. 6

       Marginile anunturilor publicitare trebuie sa fie cat mai late, pentru ca mesajul pe care il contin sa iasa in evidenta in raport cu celelalte anunturi (fig.6).

      3 Coloane

       Liniile de ghidare verticale ajuta la organizarea spatiului si impartirea formatului in coloane. Se imparte in coloane spatiul activ, delimitat de margini. Alegerea numarului de coloane se face in functie de:·     tipul documentului;

·     dimensiunile formatului;

·     lungimea randului de text.

       Pentru rapoarte, carti sau scrisori se utilizeaza, de regula, o singura coloana. Alte documente, ca anunturile publicitare, reportajele, unele articole cu rol informativ, pot fi scrise pe mai multe coloane (de regula doua sau trei).

       Varianta cea mai simpla este de a se stabili un numar de coloane si folosirea fiecareia ca o singura coloana (fig.7).


Fig. 7

       La alegerea numarului de coloane trebuie avut in vedere tipul de material ce urmeaza a forma compozitia: texte, fotografii, grafice, astfel incat acestea sa se poata incadra in dimensiunea unei coloane. Aceasta „regula” poate fi incalcata, dar numai de catre designerii cu experienta, intrucat, in cazul in care unele elemente grafice sau blocuri de text depasesc latimea unei coloane, echilibrarea compozitiei este mai dificila.


Fig. 8

       Aceasta abordare permite designerului o mai mare libertate de miscare. Textul si elementele grafice pot fi aranjate si scalate pentru a umple pagina, creand oportunitatea realizarii unei compozitii cu calitati deosebite.

      4 Linii de ghidare

       Liniile de ghidare sunt linii aditionale (auxiliare), orizontale sau verticale, care se adauga in pagina in mod ocazional. La carti, de exemplu, acestea se folosesc pentru fixarea pozitiei de inceput pentru sectiuni sau capitole (fig.9).


Fig. 9

       În ziare si reviste, ghidajele ajuta la stabilirea unei pozitii constante pentru diversele elemente, iar la scrisori, pentru antete, sigle etc. Liniile de ghidare pot fi simple, sau duble; in acest ultim caz, grilele indica atat sfarsitul unui element, cat si inceputul celui adiacent.

      5 Stabilirea si trasarea grilei ajutatoare

       Initial, la crearea unui document, se schiteaza marginile, apoi grila si liniile de ghidare orizontale, pe masura ce sunt necesare. Grila poate fi mentinuta prin memorarea ei de catre procesorul de text, eventual prin crearea unei „matrite”, (template), ce poate fi utilizata ori de cate ori este nevoie.


Fig. 10

       Figura 10 prezinta doua exemple de grile pentru formate A4, realizabile in Adobe PageMaker, de exemplu.

      Grile pentru rapoarte

       Rapoartele sunt importante prin continutul lor, deci sunt citite din interes fata de informatie, si nu ca o lectura de divertisment. Din cauza folosirii unor fonturi mici, scrise cu inaltimi reduse, ca si din cauza randurilor lungi, rapoartele pot fi uneori dificil de citit (inteles). Solutiile prezentate in continuare permit crearea unor documente mai interesante si mai accesibile, avand ca unic (si minor) dezavantaj consumul suplimentar de hartie.

       Aspectul „aerisit” poate fi conferit documentului de niste margini mai late, in special la interior, daca documentul se intinde pe mai multe pagini, fata in fata. Reducerea lungimii randului se poate obtine prin trunchiere, si anume, scriind textul pe coloane. Doua coloane fiind mai dificil de echilibrat, se recomanda utilizarea a trei coloane. Un alt mijloc de imbunatatire a aspectului paginii este prelungirea titlurilor, diagramelor, imaginilor, pe doua, sau chiar trei coloane.


Fig. 11

       Pentru documente care se intind pe mai multe pagini, incluzand o pagina de titlu (coperta sau echivalent) este recomandabil ca grila pentru prima pagina sa fie in concordanta cu grila paginilor de continut.
Fig. 12

Este bine de stiut ca

Marginile asimetrice confera documentului un aspect mai interesant.

Utilizarea a doar doua coloane confera un aspect de asimetrie care, in anumite conditii, poate fi exploatat in favoarea documentului.

      Grile pentru periodice

       Pentru presa scrisa, grila se compune in functie de diversele tipuri de informatii: stiri pe scurt, articole de fond, liste de evenimente. Structurarea informatiilor prin intermediul grilei, ajuta cititorul sa se orienteze in document si sa gaseasca informatia care il intereseaza.

       Pentru prima pagina se recomanda un numar sporit de coloane, care sa permita inceperea a cel putin trei articole, cateva titluri, eventual un cuprins etc.


Fig. 13

       Paginile cu articole pot fi structurate pe mai putine coloane (2), deoarece cititorul isi propune din start sa le citeasca si sa „stationeze” mai mult la ele.


Fig. 14

       În sfarsit, paginile cu liste trebuie structurate pe mai multe coloane, care sa faciliteze o eventuala cautare in document. În acest caz, trebuie ajustata inaltimea caracterelor in corelatie cu latimea coloanei.

Patru coloane confera elasticitate in aranjarea articolelor in pagina de stiri

 


Fig. 15

      Grile pentru pagini de web

       Desi prezinta un suport diferit fata de hartie, pagina de web poate beneficia de avantajele oferite de folosirea grilelor. Acestea permit impartirea ecranului in zone in functie de care designerul compune pagina.

Fig. 16

      Grile pentru reclame/publicitate

       Costurile ridicate ale publicitatii obliga creatorul paginii sa includa un maxim de informatie pe o suprafata minima, de multe ori limitata. Asadar, organizarea informatiei este de importanta capitala, scopul fiind ca cititorul sa perceapa/priceapa ce doreste autorul (posesorul) anuntului.

       Marginile documentului vor fi suficient de largi, tinand cont de faptul ca acesta va fi amplasat in proximitatea altor anunturi, in raport cu care trebuie sa se evidentieze.


Fig. 17

       Daca spatiul disponibil este foarte mic, se foloseste o singura coloana si margini cat mai ample.


Fig. 18

       Folosirea unei grile confera un aspect consecvent anunturilor. Ea ajuta la stabilirea unui stil propriu atat pentru designer, cat si pentru firma.

Este bine de stiut ca…

Marginile se stabilesc inaintea inceperii inserarii elementelor in pagina, pentru a evita surprize ulterioare.

Pentru coperti (sau prima pagina la periodice), marginile din stanga si dreapta trebuie sa fie egale.

Patru coloane se echilibreaza mai bine decat trei, iar trei, mai bine decat doua. În plus, patru coloane sunt mult mai potrivite pentru articole scurte

Grila trebuie sa fie simpla la inceput, apoi, gradual, poate deveni mai complexa.

Este recomandabila folosirea unui singur tip de grila pentru toate paginile unui web site.

Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE Clasa: I Matematica - Adunarea si scaderea numerelor naturale de la 0 la 30, fara trecere peste ordin
 Proiect didactic Grupa: mijlocie - Consolidarea mersului in echilibru pe o linie trasata pe sol (30 cm)
 Redresor electronic automat pentru incarcarea bateriilor auto - proiect atestat
 Proiectarea instalatiilor de alimentare ale motoarelor cu aprindere prin scanteie cu carburator

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 Proiect diploma Finante Banci - REALIZAREA INSPECTIEI FISCALE LA O SOCIETATE COMERCIALA
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 CONTABILITATEA FINANCIARA TESTE GRILA LICENTA
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Proiect atestat informatica- Tehnician operator tehnica de calcul - Unitati de Stocare
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia
Comunicare si know-how
Informatica - ce este informatica?
CICLUL DE VIATA A SISTEMULUI INFORMATIONAL
PROCESE
Sisteme expert
Tehnici inteligente pentru analiza si clasificarea colectiilor de imagini (CBIR – Content Based Image Retrieval)
STRUCTURA UNUI SISTEM DE CALCUL
E-mail-ul ca instrument al cercetarii


Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu