Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » referate » informatica
Utilizarea calculatorului

Utilizarea calculatorului




Utilizarea calculatorului

Domenii de utilizare a calculatorului

Modalitati specifice de utilizare ale unui calculator personal.

In general, calculatoarele sunt mai eficiente decat oamenii in domenii care necesita un volum mare de calcule, efectuarea unor calcule complexe sau prelucrarea unui volum mare de date. Calculatoarele sunt folosite in toate domeniile: la nivel guvernamental, medicina, afaceri, invatamant etc. De asemenea calculatorul este un important mijloc de divertisment.

Exista aplicatii soft construite pentru toate domeniile; de exemplu:

· domeniul administrativ (inclusiv guvernamental) - evidente, colectare de taxe, actiuni decizionale, statistici, vot electronic etc



· mediul de afaceri - sistem informational de management, programe de contabilitate si gestiune, aplicatiipentru salarii, studii de fezabilitate, proiectare asistata de calculator, calcul tabelar, procesare de texte, servicii Internet

· aviatie si transporturi - dirijarea traficului, rezervarea biletelor, evidenta traficului

· domeniul medical - evidenta pacientilor (inclusiv fise complete individuale), analize medicale, tratamente, operatii

· domeniul educational si de divertisment - invatamant la distanta, evidenta elevilor si a institutiilor, cultura, jocuri e.t.c.  Educatia prin intermediul calculatorului se numeste CBT (Computer Based Training).

Avantaje:

invatare in ritmul propriu;

materialul didactic poate fi consultat in orice moment si de oriunde;

nu este necesara participarea la cursuri.

- acumulare de cunostinte si deprinderi intr-un mod placut

Dezavantaje:

lipsa interactiunii cu alti studenti;

comunicare dificila cu instructorul;

motivarea se face mai greu.

· teleworking (munca acasa)

Avantaje:

reducerea spatiului de lucru pentru institutii/organizatii;

existenta unui program flexibil;

randament crescut.

Dezavantaje

reducerea relatiilor interumane;

nu se creeaza o cultura de firma (si e foarte important);

este dificil de lucrat in echipa.

Un capitol aparte il constituie sistemele informatice de birou

Functiile sistemelor informatice de birou decurg din obiectivele biroticii, legate de automatizarea activitatilor de birou prin informatizare si folosirea tehnicilor moderne de comunicare. Ele pot fi grupate in:

Functia de introducere a informatiei in sistem se refera la urmatoarele tipuri de preluare a informatiei:

  • prin introducere manuala a datelor si textelor, inregistrare cu echipamente adecvate a sunetului si imaginii sau prin preluare din fisiere deja create;
  • dintr-o retea locala de date (cu acordul detinatorului, daca este cazul);
  • din retele de comunicatii (nationale sau internationale, publice sau private) - in acest caz trebuie sa existe dreptul de folosire a acelor informatii.

Functia de memorare si regasire a informatiei se refera la stocarea informatiei in cadrul sistemului si posibilitatea de a o accesa ulterior pentru diverse prelucrari sau doar ca raspuns la interogari efectuate asupra colectiei de date din sistem (gasirea unor informatii care raspund la anumite cerinte).

Informatiile pot exista in:

  • memoria interna a calculatoarelor in timp ce se prelucreaza efectiv (memoria interna nu are rol de stocare a datelor)
  • memoria externa, uzual pe suporturi magnetice - de obicei discuri magnetice (hard disk-uri) si mai rar dischete, din cauza capacitatii mici. Aceste suporturi sunt folosite pentru stocarea datelor necesare in vederea obtinerii de informatii sau pentru prelucrari ulterioare. De aici, datele pot fi accesate si prelucrate cu produse soft specifice, cum ar fi tabelatoarele si sisteme de gestiune a bazelor de date.
  • arhiva electronica, constituita din informatii consultate mai rar, care sunt depuse pe suporturi specifice (banda magnetica, dischete de ZIP, CD-uri, microfilme etc.). Uneori dischetele de ZIP si CD-urile pot fi consultate mai des (pot fi mai apropiate de suporturile direct operationale amintite mai sus), ele fiind preferate datorita capacitatii mari fata de suporturile magnetice de tipul dischetei. Alteori, la consultarea lor se vor transfera informatiile pe un suport cu acces mai rapid (discul magnetic) si de aici se vor realiza prelucrarile.

Forma in care sunt depuse informatiile pe aceste suporturi este foarte importanta pentru prelucrarile ulterioare; acestea se vor realiza cu diverse produse soft (editoare de documente, tabelatoare, sisteme de gestiune a bazelor de date). In cazul in care este necesara organizarea unui volum mare de date, asupra carora se vor face prelucrari numeroase, se prefera structurarea acestor informatii in baze de date.



Functia de prelucrare a informatiei se refera la:

  • operatii de pregatire a datelor pentru prelucrare
    • conversii ale informatiilor din forma analogica in forma digitala efectuate la introducerea datelor in sistemul informatic (conversii de intrare) si conversii din forma digitala in forma analogica efectuate la extragerea unor date din sistemul informatic (conversii de iesire). Primul tip de conversie compatibilizeaza datele cu prelucrarile din interiorul sistemului informatic iar al doilea tip - cu echipamentele analogice de inregistrare, redare sau transmitere de informatie audio-vizuala.
    • conversiile de suport se refera la transferul informatiilor de pe un tip de suport (magnetic, optic, grafic etc.) pe altul pentru a facilita anumite prelucrari
    • duplicari (legate mai ales de securitatea datelor) - copierea informatiei pe acelasi tip de suport
  • operatii de prelucrare propriu-zisa
    • crearea si incarcarea bazei informationale a sistemului birotic se refera la tehnicile prin care se structureaza datele in colectia de date a sistemului birotic - uzual, sub forma de baza de date si se incarca aceasta baza de date prin metodele prezentate.
    • operatii asupra datelor referitoare la forma lor (operatii specifice pentru texte, documente, imagini) sau la continutul lor (comparatii, ordonari etc.)
    • consultarea bazei informationale cu ajutorul unor produse soft specifice se refera in principal la cautarea datelor care indeplinesc anumite criterii (raspund unor cerinte). Aceasta operatie se numeste uzual interogarea bazei de date. Operatii de consultare mai complexe pot genera situatii sau rapoarte. Este important ca asemenea raspunsuri sa fie obtinute intr-un timp cat mai scurt (daca este posibil, in timp real), pentru a putea fi eventual transmise mai departe intr-o retea de calculatoare. In cel mai simplu caz, rezultatele unei consultari se vor afisa pe ecran sau tipari la imprimanta. Operatiile de consultare nu afecteaza continutul bazei de informatii.
    • actualizarea bazei informationale prin: introducere de informatii noi, eliminarea celor inutile, modificarea datelor existente pentru a reflecta o realitate in schimbare
    • formatarea rezultatelor intr-un mod convenabil. Rezultatele prelucrarii datelor se pot obtine sub forma de rapoarte care uzual se tiparesc la imprimanta. Este necesar ca forma rezultatelor sa fie sugestiva si convenabila pentru utilizatorii sistemului informatic; in acest sens, se folosesc frecvent imagini si reprezentari grafice ale datelor.

Functia de extragere a informatiei din sistem. Continutul rezultatelor extrase este important pentru utilizatorul sistemului birotic, in sensul ca rezultatele trebuie sa raspunda, din punct de vedere semantic, cerintelor sau solicitarilor formulate. Modul de extragere a rezultatelor din sistemul birotic este influentat de:

  • natura informatiei transferate prin dispozitivele de iesire: date, texte / documente, secvente sonore, vizuale sau combinatii ale acestora. In functie de natura informatiei, se vor alege anumite tipuri de periferice de extragere a datelor si tipuri corespunzatoare de suporturi pe care sa fie depuse (in cazul secventelor sonore, se poate face si reproducerea, si inregistrarea lor). Se observa ca anumite extrageri de rezultate necesita o conversie din forma digitala in forma analogica.
  • alegerea unui mijloc de comunicare a rezultatelor potrivit pentru beneficiarul lor.

In interiorul sistemului birotic, rezultatele se pot vizualiza prin consultare directa la una din statiile retelei locale, prin consultarea informatiilor tiparite la imprimanta, plotter sau eventual redate de un periferic multimedia (pentru sunete si imagini). Daca sunt relevante pentru procesarile ulterioare, rezultatele se pot pastra in baza informationala pe suporturi magnetice sau in arhiva electronica.

Comunicarea in afara sistemului birotic, catre parteneri de afaceri, institutii de stat, actionari, public etc., se realizeaza prin transmisie (uzual digitala) de date (documente, informatii multimedia etc.) cu ajutorul unor retele de comunicatii. Acestea pot fi: retele de calculatoare sau retele de telecomunicatii publice sau private, nationale sau internationale (telex, telefon, telefax, teleconferinte, videoconferinte etc.). Posibilitatile de conectare prin unde de tip radio sau chiar prin sateliti de comunicatie cresc aria de acoperire a sistemelor de comunicatii.

Functia de comanda si control se refera la dirijarea sistemului, la reglarea functionarii lui. Se urmaresc:

  • alocarea optima a resurselor formate din echipamente fizice, produse soft si baza informationala
  • controlul proceselor de introducere, prelucrare si extragere a informatiei.






Politica de confidentialitate







creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.