Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale uniceAcasa » referate » informatica » word
Elemente de grafica in Microsoft Word

Elemente de grafica in Microsoft WordLiceul Teoretic „ Ioan Slavici

DOCUMENTAR WINDOWS

Elemente de grafica in Microsoft Word

  I.      Scurta incursiune in Windows 98

Pe 25 iunie 1998 a fost lansat oficial sistemul de operare Windows 98, urmasul lui Windows 95. Desi foarte asemanator cu Windows 95 (modul de lucru este acelasi), Windows 98 face munca utilizatoruluimai usoara si mai placuta. Iata cateva dintre caracteristicile principale ale acestui sistem de operare:


 • integritate totala cu INTERNET;
 • calitate sporita;
 • dispune de noi facilitati pentru programe de educatie, jocuri, recreere;
 • o eficienta crescuta a utilizarii dispozitivelor periferice.

Fata de Windows 95, Windows 98 aduce imbunatatiri importante in patru domenii:

INTERNET:

 • simplificarea accesului si utilizarii Internetului. Windows 98 foloseste tehnologia Internet Explorer pentru a unifica suprafata de lucru cu Internetul, permitand utilizatorului sa “navigheze” cu usurinta printre diversele resurse de informatii, indiferent daca acestea se afla pe PC-ul local sau in Internet;
 • Sisteme Help bazate pe Internet (World Wide Web);
 • utilizarea Internetului pentru actualizarea automata a programelor si driverelor de care dispuneti (componenta Windows Update);
 • posibilitatea cautarii unor persoane in Internet.

Calitate:

 • lansarea programelor este cu 30% mai rapida decat Windows 95;
 • prin optimizarea alocarii spatiului pe hard-disk vi se ofera cu peste 25% mai mult spatiu disponibil decat Windows 95;
 • fiabilitatea si stabilitatea sistemului sunt mult mai sporite;
 • compatibilitate pentru lucrul cu mai multe monitoare.

Educatie si recreere:

 • grafica superioara pentru jocuri ;
 • recunoaste unitatile DVD, permitand vizionarea filmelor de lung metraj la o calitate inalta;
 • facilitati deosebite audio-video.

Periferice si accesorii:

 • simplificarea instalari anumitor periferice (scannere, camere de luat vederi) prin folosirea standardului USB (acestea trebuie doar conectate);
 • facilitati pentru transmisia TV (permite PC-urilor cu placa TV sa receptioneze si sa afiseze date primite prin retele de difuzare TV);
 • programarea TV interactiva, imbogatita cu grafica si video;
 • obtinerea informatiilor din INTERNET (World Wide Web) fara ocuparea liniei telefonice.

Iata cerintele hardware minimale (conform afirmatiilor Microsoft) pentru a putea instala sistemul de operare Windows 98:

 • microprocesor 80486 la 66Mhz;
 • intre 120 si 300 Mb spatiu liber pe hard-disk;
 • unitate CD-ROM sau DVD-ROM;
 • monitor VGA;
 • mouse Microsoft sau compatibil.

Gurile rele spun ca Windows 98 poate fi definit prin urmatoarea egalitate:

Windows 98 = Windows 95 + Internet Explorer 4.0

Adica, instaland Internet Explorer 4.0 in Windows 95 obtineti ceva foarte apropiat de Windows 98. Intr-adevar, aceasta afirmatie nu este departe de realitate. Diferentele dintre Windows 98 si Windows 95 nu se pot pot compara cu diferentele dintre Windows 95 si Windows 3.11 (Windows 95 a reprenzentat o adevarata “revolutie” in lumea sistemelor de operare pentru PC-uri).

Windows 98 arata si lucreaza la fel ca Windows 95. Evident ca toate programele scrise pentru Windows 95 vor rula fara probleme pe Windows 98.

Modul de lucru cu sistemul de operare

Ecranul prezentat de Windows 98 este compus din urmatoarele parti:

 • desktopul (suprafata de lucru) – ocupa cea mai mare parte a ecranului si poate fi asemanat cu un birou. Pe el puteti aseza documentele sau programele de care aveti nevoie in lucrul de zi cu zi. Acestea sunt reprezentate prin pictograme. Lansarea in executie a unui program reprezentat printr-o pictograma se realizeaze efectuand un dublu clic pe icon. Dupa instalarea lui Windows 98, exista cel putin urmatoarele pictograme pe desktop:
  • My computer este un program utilitar (vezi figura I-1). Dupa lansare, deschide o fereastra in care afiseaza unitatile de disk existente in sistem.

Figura I-1.

Efectuand un dublu clic pe pictograma unui disk, se deschide o fereastra in care sunt afisate folderele si fisierele din folderul radacina al acelui disk, sub forma de pictograme mari. Pictogramele folderelor au forma de mapa. Efectuand un dublu clic pe pictograma unui folder, se deschide o alta fereastra care contine fisierele si subfolderele care exista in acel folder. Efectuand un dublu clic pe numele unui program acesta se lanseaza in executie intr-o fereastra. Efectuand un dublu clic pe numele unui fisier document, este lansat programul cu care a fost facut documentul. Fisierele si folderele pot fi afisate ca pictograme mari (Large), ca pictograme mici (Small), ca lista rezumativa (List) sau ca o lista in care pe langa pictograma se pot vedea si marimea, tipul si data ultimei modificari a fisierelor (Detail), alegand comanda corespunzatoare din meniul VIEW.

  • Recycle Bin (cosul de gunoi) este un program care pastreaza fisierele sterse in folderul cu acelasi nume. Fisierele sterse accidental pot fi recuperate folosind comanda RESTORE din meniul FILE. Periodic, cosul de gunoi trebuie golit, folosind comanda EMPTY RECYCLE BIN din meniul FILE.
  • Inbox este un program de posta electronica si este in stransa legatura cu serviciul fax. Permite trimiterea si primirea postei electronice. Informatia din Inbox poate fi afisata si sortata sau filtrata.
  • The Microsoft Network permite conectarea la o retea mondiala, daca dispuneti de un modem si o carte de credit (VISA, MASTERCARD). Se pot schimba mesaje cu oameni din intreaga lume, accesul la stiri, afla raspunsuri la probleme tehnice, copia programe. Se poate realiza si conectarea la INTERNET.
 • taskbar(bara de taskuri) – ocupa ultima linie a ecranului si este formata din:

§         un buton in partea stanga, numit START;

§         un buton in partea dreapta, care contine: un ceas, limba pentru care este configurata tastatura, simbolul imprimantei daca se tipareste. Suprapunand cursorul mouse-ului cu ceasul, se afiseaza data curenta.

§         alte butoane, care contin numele programelor care se executa. Programele se executa in prim-plan sau in fundal. Numai un singur program se poate executa la un moment dat in prim-plan.

Meniul START

Efectuand un clic pe butonul START se deschide un meniu care contine urmatoarele optiuni :

 • Programs este un submeniu care contine programele si grupele de programe instalate in Windows 98 (vezi fig. I-2). In partea de sus se gasesc grupele de programe (au o sageata in partea dreapta). La randul lui acesta contine urmatoarele programe si grupe de programe:

§         Accesories este un grup de programe utilitare format din:

Fax este un grup de programe care permite trimiterea si primirea de faxuri. Este necesara existenta unui fax-modem. Faxurile primite apar ca mesaje in Inbox;

Games este un grup de patru jocuri;


Figura I-2.

Multimedia este un grup de programe care permit redarea de CD-uri audio (CD Player), inregistrarea de sunete (Sound Recorder), vizionarea de vidioclipuri. Este necesara existenta unei placi de sunet si a unei unitati CD-ROM;

System Tools este un grup de programe care permite efectuarea de operatii de intretinere a discurilor existentein sistem.

Calculator este un calculator de buzunar care permite efectuarea de calcule aritmetice (vezi fig. I-3);

Figura I-3.

Direct Cable Conexion permite conectarea a doua calculatoare printr-un cablu paralel sau serial;

Notepad este un editor de texte ASCII foarte simplu (vezi fig. I-4). Se foloseste mai mult la vizualizarea continutului fisierelor ASCII;

Figura I-4.

Paint este un program care permite realizarea si editarea desenelor simple (vezi fig. I-5). Se poate desena cu mana libera, sau folosind instrumentele de desenare. Functiile principale ale editorului PAINT sunt: crearea, editarea, salvarea, tragerea la imprimanta a fisierelor grafice;

Figura I-5.

Phone Dialer permite formarea unui numar de telefon prin modem (simuleaza un telefon obisnuit);

WordPad este un mic procesor de texte care poate fi folosit la redactarea documentelor nepretentioase. Pe langa operatiile permise de Notepad, el ofera in plus posibilitati de aranjare a textului in pagina si de includere de imagini grafice in document. Deschiderea unui meniu se realizeaza apasand simultan tasta ALT si litera evidentiata din numele meniului, sau efectuanmd un clic pe numele meniului;

§         StarUp contine programele care se vor lansa in executie automat la pornirea sistemului Windows 98 (are acelasi rol ca AUTOEXEC.BAT in MS-DOS). Programele pot fi configurate sa se lanseze in executie minimizat. Daca la pornirea sistemului Windows 98 se tine apasata tasta CTRL, nu se vor mai lansa in executie programele din acest grup;

§         MS-DOS Prompt permite introducerea comenzilor la prompter; modul de lucru este cel din MS-DOS (vezi fig. I-6).

Figura I-6.

§         Windows Explorer este un utilitar pentru lucrul cu fisiere, foldere (directori) si discuri (seamana pe undeva cu Norton Commander). Programul contine doua ferestre (vezi fig. I-7). In cea din stanga sunt afisate discurile si structurile de directori, iar in cea din dreapta continutul folderului curent (de lucru).

 • Documents este un submeniu care contine numele ultimelor 15 fisiere document editate. Acestea pot fi texte, imagini,tabele, videoclipuri, sunete. Se efectueaza un clic pe numele unui fisier din lista si Windows 98 porneste aplicatia cu care a fost realizat, care il deschide automat. Fisierele document sunt afisate in ordine alfabetica.
 • Settings este un submeniu care contine programe de configurare a sistemului, a imprimantei si faxului si a barei de taskuri.

§         Control Panel contine un grup de programe care permit configurarea sistemului (vezi fig. I-8) ;

§         Printers permite alegerea si configurarea imprimantei si a faxului ;

§         Taskbar permite configurarea barei de taskuri si meniului START.

Figura I-7.

Figura I-8.


·         Find este un submeniu care contine aplicatii pentru cautarea de fisiere sau foldere pe unitatile de disk proprii sau din retea sau cautarea in reteaua Microsoft Network (prin modem). Se deschide fereastra de dialog FIND care contine trei subferestre. Implicit este deschisa subfereastra Name & Location. Numele fisierului de cautat se scrie in rubrica Named. Discul pe care se face cautarea se alege din lista ascunsa Look in. Cautarea incepe dupa apasarea butonului Find now. • Help permite obtinerea de informatii despre modul de lucru cu Windows 98, despre anumite teme sau vizualizarea temelor generale (Contens).
 • Run permite executarea (rularea) unui program MS-DOS (vezi fig. I-9). Se poate introdoce calea de acces si numele programului de lansat in executie in rubrica OPEN sau acestea se pot alege folosind butonul BROWSE, care deschide fereastra de dialog BROWSE. Din lista ascunsa OPEN se poate alege unul din ultimile programe executate.

Figura I-9.

 • Shut Down este singurul mod de iesire din Windows 98. Sunt oferite urmatoarele posibilitati (vezi fig. I-10):

§         Stand by - comuta echipamentul de calcul pe regim de economisire a energiei.

§         Shut down the computer - iesirea din Windows 98 si inchiderea calculatorului. Windows 98 inchide toate programele si intreaba daca doriti sa salvati documentele deschise;

§         Restart the computer - reporneste Windows 98;

§         Restart the computer in MS-DOS mode – reporneste Windows 98 in modul prompter.

Figura I-10.


II.      Lucrul cu ferestre

In momentul lansarii in executie a unei aplicatii, aceasta este afisata in cadrul ferestrei proprii, dispusa pe desktop. Elementele ferestrei depind de configuratia curenta a sistemului, de aceea imaginea pe care Dvs. o afisati pe ecran s-ar putea sa nu coincida cu cea din figurile de mai jos. Lansati in executie aplicatia My Computer prin efectuarea unui dublu-click cu butonul din stanga al mouse-ului pe icon-ul respectiv, aflat pe desktop. Pe ecran va fi afisata o fereastra similara cu cea din figura urmatoare:

Figura II-1. Feresatra aplicatiei My computer

                                                                                                Bara de titlu


                                                                                                Meniu

                                                                                                         Bara cu utilitare                                                                                                         utilitare

                                                                                                    

Ferestrele deschise sub interfata grafica MS Windows 98 se caracterizeaza prin urmatoarele elemente:

 • Bara de titlu, cu numele aplicatiei si butoanele de control. In figura de mai sus a fost deschisa aplicatia My Computer, a carei denumire este afisata in bara aflata in partea superioara a ferestrei:

Figura II-2. Bara de titlu a aplicatiei My Computer


Butoanele de control pot fi patru la numar si se utilizeaza pentru controlul dimensiunii ferestrei si pentru inchiderea ei.


            Buton destinat minimizarii ferestrei. In momentul in care o fereastra este minimizata ea mai este afisata pe ecran doar sub forma unui buton in bara de task-uri. Cu un click cu butonul din stanga al mouse-ului minimizati si fereastra intitulata My Computer. Veti observa cum ea dispare de pe ecran si cum in bara de task-uri apare un nou buton cu denumirea My Computer.


Figura II-3. Minimizarea ferestrei aplicatiei My Computer si aparitia butonului corespunzator in task-bar.

                             

                              Buton pentru fereastra My

                              Computer, care este minimizata


Revenirea la forma initiala a ferestrei se efectueaza cu un click al butonului din stanga al mouse-ului pe butonul respectiv din bara de task-uri.

Buton destinat maximizarii ferestrei. In urma acestei operatii, fereastra va ocupa intreg desktop-ul. In urma maximizarii ferestrei se va observa aparitia unui nou buton de control, prezentat mai jos.

Buton pentru a readuce fereastra la dimensiunea sa initiala.

Buton pentru inchiderea ferestrei. In cazul unei aplicatii, acest buton echivaleaza cu functia de iesire din aplicatie (Exit).

·         Bara meniului - in cazul ferestrei intitulate My Computer optiunile meniului principal sunt urmatoarele:

Figura II-4. Meniul aplicatiei My Computer – MS Windows 98.

Se observa ca optiunile meniului au cate o litera subliniata; acest lucru ne indica modul in care optiunea respectiva poate fi selectata de la tastatura, apasand simultan tastele ALT si litera subliniata. De exemplu, pentru a accesa optiunea Edit din meniul de mai sus, se apasa simultan tastele ALT-E.

·         Bara cu utilitare, care dispune de butoane pentru anumite functii oferite in bara de meniu. Afisarea barei cu utilitare poate fi dezactivata; din acest motiv ea poate lipsi de pe ecranul Dvs.

Figura II-5. Bara cu utilitare

Aceasta bara cu utilitare este in mod normal specifica tuturor ferestrelor deschise sub MS Windows 98 si include butoane cu functie de navigare, preluate din aplicatia Internet Explorer 4.0 (primele trei butoane).

Spre deosebire de MS Windows 95, unde o singura bara cu utilitare era disponibila, sub MS Windows 98 pot fi afisate pe ecran mai multe bare cu utilitare.

Figura II-6. Bare cu utilitare specifice MS Windows 98

Bara de utilitare cu adrese

Bara de utilitare pentru accesul la adrese Internet frecvent solicitate

·         Linia de stare: aici sunt afisate diverse mesaje. In cazul ferestrei intitulate My Computer mesajul de pe linia de stare ne indica numarul obiectelor pe care le contine fereastra. Afisarea barei de stare poate fi dezactivata; din acest motiv ea poate lipsi de pe ecranul Dvs.

Figura II-7. Linia de stare a aplicatiei My Computer

Dimensionarea si deplasarea unei ferestre pe desktop se poate realiza cu ajutorul mouse-ului astfel:

·         Deplasarea ferestrei pe desktop: se pozitioneaza cursorul mouse-ului pe bara de titlu a ferestrei. Se apasa butonul din stanga al mouse-ului si cu el apasat se gliseaza fereastra pe desktop. In momentul in care fereastra se afla in zona dorita se elibereaza butonul stang al mouse-ului. Acest procedeu se numeste drag-and-drop (drag - a trage; drop - a lasa sa cada) si se utilizeaza foarte des sub MS Windows 98.

Deschideti aplicatia Notepad de pe desktop si mutati fereastra acesteia in coltul din stanga sus al desktopului. Deschideti aplicatia My Computer si mutati fereastra acesteia in coltul din dreapta jos al desktopului. Rezultatul final ar trebui sa fie similar cu cel din figura II-8.


Figura II-8.

Se observa ca titlurile ferestrelor deschise apar in butoane separate in bara de task-uri. Daca pe desktop sunt dispuse mai multe ferestre deschise, atunci selectia uneia dintre ele se realizeaza pozitionand cursorul mouse-ului oriunde in interiorul ferestrei si efectuand un click cu butonul din stanga al mouse-ului, sau selectand butonul corespunzator din task-bar cu un click. Se poate utiliza si tastatura pentru acest tip de selectie, prin combinatia de taste ALT-ESC (se apasa amandoua simultan). Combinatia de taste ALT-ESC comuta intre ferestre in ordine inversa de cum au fost deschise.

NOTA: O fereastra minimizata care este vizibila pe desktop numai prin butonul ei din task-bar este tot o fereastra deschisa, deci poate fi accesata prin combinatia de taste ALT-ESC.

Recunoasterea ferestrei curente este posibila datorita culorii mai intense pe care o are bara de titlu.

·         Dimensionarea ferestrei: pentru a-i da ferestrei aplicatiei dimensiunea dorita, pot fi 'trase' marginile acesteia cu ajutorul mouse-ului. Exista mai multe posibilitati:

§         Pentru a mari sau micsora laturile orizontale ale ferestrei (latimea) se pozitioneaza cursorul mouse-ului pe latura din stanga sau dreapta a ferestrei; se observa ca mouse-ul isi modifica forma cursorului, ea fiind in mod uzual urmatoarea:


Se apasa butonul stang al mouse-ului si cu el apasat, se gliseaza latura respectiva spre stanga sau dreapta, marind sau micsorand latimea ferestrei; cand dimensiunea este cea dorita, se elibereaza butonul stang al mouse-ului.

§         Pentru a mari sau micsora laturile verticale ale ferestrei (inaltimea) se pozitioneaza cursorul mouse-ului pe latura de sus sau de jos a ferestrei; se observa ca mouse-ul isi modifica forma cursorului, ea fiind in mod uzual urmatoarea:


Se apasa butonul stang al mouse-ului si cu el apasat se gliseaza latura respectiva in sus sau in jos, marind sau micsorand inaltimea ferestrei; cand dimensiunea este cea dorita se elibereaza butonul stang al mouse-ului.

§         Pentru a actiona simultan asupra latimii si inaltimii ferestrei se pozitioneaza cursorul mouse-ului pe unul din colturile ferestrei; se observa ca mouse-ul isi modifica forma cursorului, ea fiind in mod uzual una din

urmatoarele:

                                            

                                              Pentru colturile stanga sus si dreapta jos.

                                             

                                              Pentru colturile stanga jos si dreapta sus.

Se apasa butonul stang al mouse-ului si cu el apasat se gliseaza coltul respectiv in sus sau in jos, la stanga sau la dreapta, sau pe oricare dintre diagonalele ferestrei. Astfel se mareste sau se micsoreaza inaltimea si latimea ferestrei; cand dimensiunea este cea dorita se elibereaza butonul stang al mouse-ului.

NOTA: Daca o fereastrǎ atarnǎ in afara marginii ecranului, si dvs. nu  puteti sǎ o pozitionati in asa fel incat sa incapa in totalitate pe ecran, incercati s-o micsorati mai intai. Agatati un colt vizibil si trageti-o spre centrul ecranului. Eliberati butonul Mouse-ului, iar fereastra se va micsora pentru a incapea in chenarul ei devenit mai mic. Dupa aceea agatati bara de titlu a ferestrei si tineti apasat butonul Mouse-ului. Daca trageti bara de titlu inapoi spre centrul ecranului, veti putea vedea din nou intreaga fereastrǎ. • Mutarea unei ferestre in varful piramidei

Priviti bine amestecul de ferestre de pe ecran. Uneori puteti recunoaste o

portiune minuscula din fereastra pe care o cautati. In aceste cazuri aveti noroc. Deplasati cursorul Mouse-ului pana cand planeaza deasupra minusculei portiuni a ferestrei si executati clic pe butonul Mouse-ului. Acea fereastra proaspat marita probabil ca acopera parti strategice din celelalte ferestre, dar cel putin puteti sa lucrati cate ceva, in fiecare fereastra, pe rand.NOTA: Un alt mod de a muta o fereastra este prin executarea de clic pe denumirea ei de pe bara de operatii a meniului Windows.

 • Modificarea unei ferestre pentru a umple intregul ecran

            Mai devreme sau mai tarziu va veti plictisi de tot acest modern si alambicat joc cu ferestre multiple. De ce sa nu puteti pune doar o fereastra imensa pe ecran? Ei bine, puteti. Pentru a mari orice fereastra la maximum, executati dublu clic pe bara de titlu, acea bara superioara din partea de sus a ferestrei. Fereastra se intinde pentru a umple ecranul, acoperind restul ferestrelor. Pentru a readuce fereastra umflata la dimensiunea ei normala, executati inca o data dublu clic pe bara de titlu. Fereastra se micsoreaza la dimensiunea ei anterioara, si veti putea vedea tot ceea ce acoperise.


III.      Elemente de grafica in Microsoft Word 2000

In ciuda reputatiei sale de program orientat pe text, Microsoft Word include un set complet de instrumente grafice. Utilizatorul are posibilitatea de a importa diferite tipuri de fisiere grafice din alte programe in documentele sale sau de a le crea de la zero; aceste obiecte grafice pot fi inserate oriunde in cadrul unei pagini. De asemenea, Word include o colectie de elemente clip art si late utilitare grafice, care faciliteaza crearea de texte si forme grafice atractive.

In Word exista mai multe categorii de obiecte grafice si metode de creare a acestora, asa cum se arata in tabelul III-1. Totusi, toate elementele grafice se incadreaza in doua categorii principale: obiecte si imagini. In word, obiectele sunt tratate putin diferit in raport cu imaginile, dar exista unele caracteristici specifice tuturor elementelor grafice.

Tabelul III-1.In documente Word, puteti folosi numeroase tipuri de elemente grafice.

Element grafic

Tip

Mod de creare

Exemple

Linii sau forme geometrice

Obiect

Desenare cu instrumente din bara Drawing

Forme predefinite (Auto- Shapes)

Obiect

Creare cu instrumentul AutoShapes, apoi redimensionare

Casete de text

Obiect

Selectarea optiuniui Text Box (caseta de text) din meniul Insert sau desenare cu un instrument din bara Drawing sau cu AutoShapes

Salut!I am Stefan cel mare&sf. 

 
Cloud Callout: De ce te chinui sa citesti ?

Clip art

Obiect sau imagine

Adaugare din

Clip Gallery

WordArt

Obiect

Inserare sau creare folosind bara de instrumente Drawing

WordArt

Alte elemente grafice si fotografii

Imagine

Preluare dintr-un

fisier, scanner

sau aparat

foto digital

Fiecare element grafic in Word, indiferent daca este un obiect sau o imagine, poate fi plasat in propriul sau nivel invizibil. Ca urmare, puteti muta un element grafic deasupra altuia, in fata sau in spatele textului. Utilizatorul poate formata elementul grafic astfel incat textul sa il inconjoare ; mai poate decupa, copia si sterge elementele grafice cu aceleasi instrumentede editare folosite pentru text. In fine, aveti posibilitatea de a redimensiona orice element grafic, fie prin tragerea cu mouse-ul a unui maner de selectie, fie prin specificarea exacta a dimensiunilor sau a procentului de scalare.

Obiectele (denumite uneori si elemente grafice vectoriale) sunt alcatuite din anumite linii si forme geometrice. In Word exista numeroase categorii de obiecte, asa cum s-a aratat in tabelul III-1. Obiectele “plutesc” deasupra textului si pot fi rotite sub diferite unghiuri in cadrul paginii. De asemenea, la aceste obiecte puteti adauga efecte de umbrire sau efecte 3D si le putei modifica umplerea sau formatul liniilor.

Imaginile sau elementele bitmap sunt colectii de pixeli individuali de pe ecran. Imaginile sunt create folosind programe de pictura (paint), precum Microsoft Paint, sau reprezinta imagini digitizate, precum fotografiile executate cu un aparat foto digital sau desenele scanate. O imagine nu poate fi rotita in plan vertical sau orizontal, nu poate fi degrupata si nu i se poate schimba culoarea de umplere, dar utilizatorul poate folosi optiuni de control al imaginii pentru a ajusta contrastul sau stralucirea, ori pentru a trece de la culori la nuante de gri.

·        Crearea obiectelor cu bara de instrumente Drawing

Bara de instrumente Drawing, prezentata in figura III-1, este, probabil, cel mai puternic instrument de creare a elementelor in Word. Prin intermediul acestei unice bara de instrumente se creaza obiecte de tip linie simpla, oval sau dreptunghi, se insereaza forme predefinite (AutoShapes), imagini din clip art sau casete de text, se manipuleaza obiectele de pe diferite straturi, se aliniaza obiectele grafice si se pot selecta alte optiuni importante de formatare.

Figura III-1. Folositi bara de instrumente Drawing pentru a crea linii sau forme si a le manipula, pentru a insera casete de text, contururi predefinite, obiecte WordArt sau imagini clip art.

        Selectie                                   Inserare obiect                            Stil de

        obiecte                                    WordArt                                      linie            Umbra

                                                                            Inserare     Culoarea

Meniul       Meniul                                              element      liniei                Stil

Draw          AutoShapes         Dreptunghi           clip art                             sageata


           Linie                                            Inserare            Culoare de     Stil de linie

            Sageata             Oval                  diagrama          umplere          intrerupta

                            Caseta de text                       Inserare                Culoare                  3D

                                                                         imagine                 font

Pentru a incepe sa desenati, deschideti un document nou, vid, astfel incat se aveti la dispozitie maximum de spatiu. Pentru a adauga un element grafic, parcurgeti urmatoarele etape :

1.    Deschideti un document nou.

2.    Efectuati clic pe instrumentul Drawing din bara de instrumente Drawing sau efectuati clic cu butonul din dreapta pe orice bara de instrumente de pe ecran si selectati optiunea Drawing (Desen) din meniul Toolbar. Word va afisa bara de instrumente Drawing pe latura inferioara a ferestrei document.

3.    Efectuati clic pe un buton de linie sau de forma geometrica din bara de instrumente Drawing. Word va comuta in modul de vizualizare Print Layout (daca nu sunteti deja acolo), iar indicatorul de mouse se va transforma intr-o cruce.

4.    Indicati o portiune din documentul dumneavoastra unde doriti sa inceapa linia sau forma geometrica. Cand desenati o forma, intotdeauna veti porni din unul din colturile acesteia.

5.    Efectuati clic si trageti cursorul mouse-ului spre coltul opus al elementului grafic. Pe masura ce trageti cursorul, pe ecran va aparea o schita a formei sau liniei desenate.

6.    Eliberati butonul mouse-ului atunci cand obiectul grafic a ajuns la dimensiunea pe care o doriti. Word creeaza obiectul grafic, il selecteaza in document si deselecteaza butonul de pe bara de instrumente. Figura III-2 prezinta patru obiecte grafice diferite, desenate cu instrumente din bara Drawing.

Figura III-2. Cand un obiect grafic este selectat, acesta este inconjurat de manere de selectie. Trageti un maner pentru a redimensina obiectul grafic.

Se trage pentru           Se trage marginea

redimensionare          sau regiunea colorata

proportionala             pentru mutare                                                          Manere de

                                                                                                                   selectie                                                                                                                                                                

     Se trage                                                                                        

     pentru

     deformare


                 

       Dreptunghi                        Linie                                                      Sageata

       colorat cu                          continua,                 Oval colorat

       gri si cu                             de culoare               cu gri, fara

       contur negru                     grie                          culoare de

                                                                                contur

1.   Desenarea formelor predefinite (AutoShapes)

Liniile, casetele si ovalurile de pe bara de instrumente Drawing sunt foarte utile in domeniul lor, dar Word dispune de o intreaga galerie de forme mult mai interesante, din care utilizatorul poate alege. Pentru a examina aceste forme si a adauga una dintre ele in document, parcurgeti urmatoarele etape:

1.    Din meniul Insert, selectati submeniul Picture si apoi optiunea AutoShapes pentru a deschide bara de instrumente AutoShapes, sau efectuati clic pe meniul AutoShapes din bara de instrumente Drawing pentru a afisa o lista cu diverse categorii de forme.2.    Efectuati clic pe un buton de categorie de pe bara de instrumente AutoShapes pentru a afisa o paleta de forme specifice, sau selectati o categorie din meniul AutoShapes pentru a afisa un submeniu de forme. Atat bara de instrumente, cat si submeniul sunt prezentate in fig. III-3.

3.    Selectati forma dorita. Pe ecran va aparea indicatorul in forma de cruce.

4.    Efectuati clic si trageti cursorul pana in momentul cand forma are aproximativ dimensiunea dorita, apoi eliberati butonul mouse-ului.

 

Figura III-3. Pentru a insera o forma predefinita, folositi bara de instrumente AutoShapes sau selectati meniul AutoShapes din bara de instrumente Drawing.

           

             Bara de instrumente                          Meniul si submeniul

             AutoShapes                                       AutoShapes


·        Adaugarea textului in formele predefinite

Puteti insera text in interiorul oricarui contur AutoShapes, indiferent daca este o caseta de text cu forma aleatoare (callout) sau nu. Pur si simplu selectati forma si efectuati clic pe butonul Text Box (caseta de text) de pe bara de instrumente Drawing. Peste conturul predefinit va aparea o caseta de text, iar cursorul va “palpai” chiar in interiorul conturului predefinit. Figura III-4 prezinta o serie de exemple.

Figura III-4.


·        Utilizarea galeriei AutoShapes

Exista zeci de sageti, casete si alte forme in paleta sau meniul AutoShapes, dar acesta este numai inceputul. Cand efectuati clic pe butonul More AutoShapes (alte forme predefinite) sau selectati comanda More AutoShapes din meniul AutoShapes de pe bara de instrumente Drawing, veti vedea o intreaga galerie de forme, ca in figura III-5.

Derulati fereastra pentru a vizualiza categorii de forme si efectuati clic pe un buton de categorie pentru a vedea o selectie de forme predefinite, din categoria respectiva. Fereastra More AutoShapes va ramane deschisa, astfel ca puteti adauga in document mai multe forme, fara a fi necesar sa o deschideti de fiecare data.

Figura III-5. Puteti afisa o intreaga galerie de forme predefinite, daca cele din paleta sau din meniul AutoShapes nu va satisfac.

Pentru a adauga o forma

predefinita din acesta fereastra,

parcurgeti urmatoarele etape:

1.    Efectuati clic pe un buton de

categorie pentru a vedea formele

din cadrul acesteia, dupa care

efectuati clic cu butonul din dreapta

pe forma dorita. Va aparea o paleta

de control, ca in figura din partea

dreapta:

2.    Efectuati clic pe butonul Insert de pe paleta de control sau efectuati clic direct pe forma dorita.

·       Crearea obiectelor WordArt

La crearea unui obiect WordArt, folositi o caseta de dialog pentru a selecta WordArt, dupa care introduceti textul si selectati corpul de litera sau dimensiunea acestuia. Pentru aceasta, parcurgeti urmatoarele etape:

1.    Selectati optiunea Picture din meniul Insert si efectuati clic pe WordArt sau pe butonul Insert WordArt de pe bara de instrumente Drawing. Word va afisa galeria WordArt, ca in figura de mai jos.

Figura III-6.

2.    Efectuati dublu-clic pe un stil WordArt. Word va deschide caseta de dialog Edit WordArt (editare text artistic), prezentata in figura III-7.


Figura III-7.

3.    Introduceti textul dorit, care va inlocui textul prestabilit. Textul va trece de pe un rand pe altul in caseta de dialog Edit WordArt, dar va aparea pe o singura linie in documentul dumneavoastra. Apasati tasta Enter cand doriti sa realizati un salt de linie, daca este necesar ca obiectul sa contina mai multe linii de text.

4.    Alegeti un font, o dimensiune a fontului sau stilurile aldin (Bold) sau cursiv (Italic), folosind meniurile si butoanele din partea de sus a casetei de dialog. Fereastra de text prezinta efectul modificarilor efectuate. Formatarea se aplica intregului text; nu puteti modifica numai anumite caractere.

5.    Efectuati clic pe butonul OK pentru a insera obiectul WordArt. Acesta va aparea in documentul dumneavoastra si va fi afisata bara de instrumente WordArt, asa cum se arata in figura III-8.

Figura III-8. Folositi bara de instrumente WordArt sau bara de instrumente Drawing pentru a roti sau a bascula textul, ori a modifica optiunile de umplere pentru Obiectul WordArt.

                              Maner de inclinare


                                                   Forma           Dispunerea       Aliniere

                                                   obiectului     textului

                                                   WordArt


Inserare                                                                                          Spatierea  

obiect                                                                                             caracterelor

WordArt                                           

                  WordArt                                                                Text pe verticala

                              Gallery                                        Litere de

                                                Formatare                  aceeasi

                                                obiect WordArt         inaltime

·       Editarea textului WordArt

Pentru a edita un text WordArt dupa aparitia acestuia in document, efectuati dublu-clic pe obiectul WordArt sau selectati obiectul si efectuati clic pe butonul Edit Text (editare text) de pe bara de instrumente WordArt. Word redeschide caseta de dialog Edit WordArt Text, permitandu-va sa modificati textul, fontul sau optiunile de stil.


IV.      Dictionar

BIOS (Basic Input/Output System) = parte a sistemului de operare care receptioneaza cererile de la dos si le rezolva comunicand cu perifericile (cu interfetele acestora). El “stie” sa emita semnale de comanda necesare, sa lucreze cu posturile de comunicatii la care sunt cuplate interfetele perifericelor.

DOS (Basic Disk Operation System ) = componenta a sistemului de operare care primeste o cerere de transfer cu un periferic si o rezolva apeland la BIOS. Formatul in care DOS primeste cererea global (de exemplu: “citeste sectorul numarul 5 din pista 1, de pe fata 1 a hard-discului”), Cererea este prelucrata si descompusa in cereri elementare care pot fi rezolvate de catre BIOS.

FEREASTRA = regiune dreptunghiulara care foloseste la introducerea sau afisarea informatiilor.

FISIER = o colectie organizata de date aflata pe suport extern identificabila prin nume si extensie.

HARD-DISK = principalul mijloc de stocare a datelor si programelor. Capacitatea sa de memorae este de la 10 Mb la peste 12 Gb. Timpul de acces la informatie este mic, totusi cu mult mai mare decat timpul de acces la memoria interna.

INSERARE = introducere, adaugare  a unui adaos intr-un text, intr-un sir de numere, intr-un tabel, etc.

MENIU = dreptunghi afisat pe ecran in care exista mai multe comenzi (optiuni) posibile, dintre care la un moment dat este selectata una singura. Folosind tastele cu sageti (in dreapta-jos pe tastatura) sau mouse-ul, ne putem deplasa in meniu pentru a selecta comanda dorita. Cand aceasta este selectata, apasarea tastei Enter determina lansarea comenzii in executie.

MODEM = periferic care asigura transferul de informatii intre calculatuore prin intermediul liniilor telefonice.

MS-DOS = sitem de operare creat in anul 1981 de catre firma Microsoft care recunoaste numai 1 Mb de memorie RAM, indiferent cata memorie interna are calculatorul.

NORTON COMMANDER = modalitate de utilizare a unei aplicatii de tip meniu, cu ajutorul caruia, majoritatea comenzilor DOS se pot mult mai simplu si mai rapid, si in plus fata de acestea, sunt puse la dispozitie operatii noi, extrem de utile; se constituie intr-o unealta comoda si eficienta de gestionare a unui calculator personal.

PICTOGRAMA = desen sau sir de desene simbolice, sugestive, prin care sunt redate obiectele si ideile in unele sisteme primitive de scriere.

SCANNER = dispozitiv folosit in diferite sisteme de investigatii pentru explorarea amanuntita, punct cu punct.

SISTEM DE OPERARE = ansamblu de programe cu ajutorul caruia se gestioneaza resursele fizice si logice ale calculatorului (calculatoarelor) si care realizeaza interfata utilizator – sistem de calcul.

TASK = program care efectueaza o anumita operatie, sau poate asteptare – asteapta “sa raspunda” in functie de anumite evenimente.


V.      Bibliografie

·         “PC Manualul incepatorului”, Dan Marinescu, George Dumitru, Mihai Transafirescu – Teora;

·         “Running Microsoft® Word 2000”,Charles Rubin – Redmond, USA.

Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE Clasa: I Matematica - Adunarea si scaderea numerelor naturale de la 0 la 30, fara trecere peste ordin
 Proiect didactic Grupa: mijlocie - Consolidarea mersului in echilibru pe o linie trasata pe sol (30 cm)
 Redresor electronic automat pentru incarcarea bateriilor auto - proiect atestat
 Proiectarea instalatiilor de alimentare ale motoarelor cu aprindere prin scanteie cu carburator

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 Proiect diploma Finante Banci - REALIZAREA INSPECTIEI FISCALE LA O SOCIETATE COMERCIALA
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 CONTABILITATEA FINANCIARA TESTE GRILA LICENTA
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Proiect atestat informatica- Tehnician operator tehnica de calcul - Unitati de Stocare
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia


Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu