Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale uniceAcasa » referate » informatica » word
LUCRUL CU STILURILE

LUCRUL CU STILURILELUCRUL CU STILURILE

Ctrl+Shift+S – vezi stilul curent

Comenzile de formatare in Word nu sunt o problema daca te ocupi de un singur tip de doc.

Daca doc contine o sumedenie de lucruri diferite, formatarea poate deveni o corvoada.

Ptr inlesnirea formatarii Word foloseste stilurile, care pot fi gasite in doua locuri:

-pe bara cu instrumente de formatare

-in caseta de dialog Style(Stil) din meniul Format.

Stilurile de pe bara cu instrumente

Cel mai usor mod de a vedea si utiliza stilurile disponibile intr-un doc e folosirea listei derulante de pe bara cu instrumente de formatare – cea care indica Normal

SFAT: ar putea fi nevoie sa aranjezi bara cu instrumente ptr a vedea lista derulanta Style(Stil). Vezi Cap.29 „Modificarea aspectului Word”, ptr ajutor.


Stilurile pe care le vezi pe lista derulanta sunt cele standard pe care Word le aplica fiecarui nou doc. cele mai uzuale sunt:

DefaultParagraphFont(Font de paragraf implicit) ?????

Cele trei fonturi Heading(Titlu)

Normal.

Celelalte stiluri din caseta au fost adaugate de altcineva.

Felul cum apar stilurile pe lista ofera un indiciu asupra formatului lor. De ex. fonturile Heading(Titlu) sunt aldine si de o anumita grosime, dar fontul Normal apare in TimesNewRoman, la 10 puncte.

Ptr alegerea unui stil il selectezi de pe lista. Tot textul din paragraful curent si noul text pe care-l scrii iau atributele acelui stil. Noul stil afecteaza de asemenea orice blocuri de text selectate din doc.

Stilurile standard sunt pastrate intr-un sablon de doc folosit de Word ptr toate doc noi, denumit Normal (sau Normal.Dot).

În dreapta numelui stilului apare (ptr Word in lb.engleza) o caseta gri in care vezi:

marimea in puncte a textului folosit

patru randulete care arata cum e aliniat paragraful (la stanga, pe centru, la dreapta, sau la ambele margini)

a” indica un stil de text, in timp ce „P intors” indica un stil de paragraf.

Stilurile Heading(Titlu) nu sunt acelasi lucru cu antetele si subsolurile tratate in Cap.15. Antetele apar in partea de sus a unei pag, iar stilurile Heading(Titlu) sunt folosite ptr titlurile capitolelor si ale sectiunilor.

Utilizarea comenzii stil

Ptr a avea un control mai mare asupra stilurilor exista caseta de dialog, pe care o alegi cu FormatàStyle(Stil).

Lista Styles(Stiluri) afiseaza stilurile disponibile din doc. Cand alegi un stil de pe lista, acesta este previzualizat in ferestrele ParagraphPreview(Examinare paragraf) si CharacterPreview(Examinare caracter). În zona Description(Descriere) se arata cum e definit stilul – ce comenzi de formatare a paragrafului si textului sunt continute de stil.

Un simplu stil poate contine o bogatie de info privind formatarea. Aplicarea lui poate economisi mult timp.

SFATURI:

- caseta de dialog Style(Stil) este cel mai bine folosita ptr crearea sau editarea de stiluri. Butonul New(Nou) este folosit ptr crearea unui stil nou; butonul Modify(Modificare) editeaza un stil existent.

- stilul Normal este cel folosit de Word ptr orice doc nou pe care-l creezi

- stilurile pot fi sterse de pe lista cu un clic pe ele cu mouse-ul, apoi un clic pe butonul Delete(Stergere). Stergerea stilurilor nedorite scurteaza lista derulanta cu stiluri si face ca un anumit stil sa fie mai usor de gasit.

- nu poti sterge stilurile Normal, DefaultParagraphFont(Font de paragraf implicit) sau alte stiluri Word standard.

ATENTIE! Nu poti anula stergerea stilurilor!

Crearea unui nou stil

Stilul Normal putea fi numit si „Plicticos”. Iata cum poti crea stiluri noi, personale, mai bune decat Normal.

Crearea unui stil pe baza unui paragraf deja formatat

Ca sa creezi propriul stil, experimenteaza creand mai intai un esantion de paragraf formatat:

scrii un paragraf de text – sau poti lucra cu oricare paragraf deja existent in doc.

marchezi paragraful ca un bloc.

formatezi blocul. Selectezi formatarea caracterelor, un font si marime in puncte ptr a face textul mare/mic (vezi Cap.11).

ATENTIE!

Evita aldinele, italicele sau sublinierea daca nu vrei ca ele sa fie aplicate la tot textul paragrafului.

Selecteaza formatarea paragrafului. Alegi alinierea (stanga, dreapta, centru sau ambele margini), alegi indentarile si asa mai departe. Revezi Cap.12 ptr lista completa a ceea ce poti face.

apesi Ctrl+Shift+S, combinatia rapida care activeaza lista derulanta Style(Stil) de pe bara cu instrumente de formatare. Stilul curent (cel mai probabil Normal) este evidentiat.

scrii un nou nume ptr stilul tau. Un nume scurt, sugestiv, dintr-un singur cuvant, este de efect. Ex: daca creezi un paragraf indentat pe care vrei sa-l folosesti la enumerari, numeste-l „Lista”. Sau daca ai creat un stil muzical special da-i numele compozitorului tau preferat, sau da frau liber imaginatiei creand propriile stiluri cu denumiri sugestive sau haioase.

apasa Enter. Stilul este adaugat la repertoriul de stiluri ale Word ptr documentul tau.

Stilul creat acum se aplica paragrafului scris (pe care se bazeaza stilul); orice paragrafe vei mai scrie vor prelua acelasi stil. Poti aplica stilul si altor paragrafe.

SFATURI:

Da stilului un nume care sa-i descrie functia. Nume ca Lista indentari sau Tabel cu text marit e usor sa tii minte ce fac.

Stilurile pe care le creezi sunt disponibile numai in doc in care sunt create.

Daca creezi o gramada de stiluri pe care le iubesti si vrei sa le folosesti in mai multe doc, trebuie sa creezi ceea ce se numeste un sablon. Cap.17 trateaza aceasta procedura in „Crearea unui document sablon ptr depozitarea stilurilor”.Poate trebuie sa aranjezi putin lucrurile in stilul tau. Va trebui sa folosesti caseta de dialog Style(Stil). Vezi sectiunea „Modificarea unui stil” mai tarziu in acest capitol.

Crearea unui stil in caseta de dialog Style(Stil)

Folosirea acestei casete este comoda dupa ce ai invatat comenzile de stil ale Word. Urmezi pasii:

Alegi FormatàStyle(Stil) si apare caseta de dialog. De retinut ca ptr acest pas nu e nevoie sa creezi un paragraf nou, sau altceva, pe care sa-l formatezi. Tot ce ai de facut e sa construiesti stilul de la zero.

clic pe butonul New(Nou) si se deschide caseta de dialog NewStyle(Stil nou).

SFAT: - poti economisi timp daca iti bazezi stilul pe unul deja existent. Ex: daca ai un HeadingStyle(Stil de titlu) care este aproape la fel cu stilul textului, dar cu font mai mare, aldin, poti alege stilul original de pe lista derulanta BasedOn(Pe baza). Atunci trebuie doar sa modifici acel stil in loc sa creezi totul pornind de la zero.

alegi optiunile de formatare de pe meniul butonului Format din partea de jos a casetei de dialog NewStyle(Stil nou). De pe acel meniu poti selecta oricare din comenzile de formatare ale Word.

Ex: alegi Font de pe meniul mentionat si apare caseta de dialog Font, care-ti permite sa faci selectii de formatare a caracterelor ptr stilul tai. Alegi obiectul Paragraph ptr a face selectii de formatare a paragrafelor, si continui tot asa dupa necesitati.

NU UITA! Pasii acestia presupun ca stii ce formaturi pui in stil. Daca nu stii, vei iesi mai bine folosind tehnicile descrise in sectiunea precedenta „Crearea unui stil pe baza unui paragraf deja formatat”.

clic pe OK dupa ce ai fixat Font, Paragraf si alte optiuni de formatare de pe meniul butonului Format.

introdu un nume ptr stilul tau in caseta Name(Nume), care se afla in caseta de dialog NewStyle (Stil nou), in coltul din stanga sus. Word te avertizeaza daca folosesti un nume deja atribuit unui stil. Atunci folosesti alt nume.clic pe OK ptr a crea stilul. Caseta de dialog NewStyle(Stil nou) dispare. Stilul pe care l-ai creat apare pe lista cu stiluri din caseta de dialog Style(Stil).

clic pe butonul Close(Închidere) ptr a reveni la doc. sau daca vrei sa aplici noul stil paragrafului curent (sau unui bloc selectat de paragrafe) din doc, executi clic pe butonul Apply(Se aplica).

Crearea unui stil character-only (doar-pentru-caractere)

Majoritatea stilurilor pe care le creezi in Word formateaza la nivelul paragrafelor. Ptr a crea un stil care sa contina o cantitate mare de formatare complexa a caracterelor, trebuie sa creezi un stil Character. Acest tip de stil e semnalizat de un A subliniat ( a ) in lista Style(Stil).

Ex: daca ai un bloc de text centrat si vrei doar sa treci la un font mare si urat, selectezi stilul doar-pentru-caractere BigUgly (Urat mare), care lasa in pace formatarea paragrafelor.

Ptr crearea unui stil doar-pentru-caractere, urmezi pasii din sectiunea precedenta, dar, dupa Pasul 2, in caseta de dialog New Style(Stil nou) alegi de pe lista derulanta StyleType(Tip stil) Character(Caracter). Acesta pune in miscare totul in caseta de dialog NewStyle(Stil nou) ptr acceptarea doar a materialelor legate de formatarea caracterelor si a fonturilor. Dupa care continui sa prelucrezi caseta de dialog NewStyle(Stil nou) asa cum e descris in sectiunea precedenta.

SFATURI:

- cand creezi un stil doar-pentru-caractere, meniul butonului Format are doar trei optiuni disponibile: Font, Border(Bordura) si Language(Limba).

- stilurile speciale ale caracterelor nu afecteaza in nici-un fel formatarea paragrafelor. Un stil doar-pentru-caractere schimba numai fontul, stilul, marimea, sublinierea, aldinele s.a.m.d.

- recomand consultarea in Cap.18 „Furand formatarea caracterelor” ptr o metoda rapida de aplicare a formaturilor de font si Cap.19, sectiunea „Crearea acelui text socant alb-pe-negru”.

Da stilului tau o comanda rapida

Stilurile ofera avantajul formatarii rapide a unui paragraf de text. Comenzile rapide pe tastatura fac formatarea si mai simpla, este mai la indemana sa apesi Alt+Shift+„litera” ptr a accede la stilul al carui nume incepe cu acea „litera” decat sa deschizi caseta apoi lista derulanta Style(Stil) – mai ales cand ai pe cap o gramada de stiluri.

Ptr a atribui unui stil creat de tine o comanda rapida, urmezi pasii:

alegi FormatàStyle(Stil).

selectezi stilul ptr care vrei comanda rapida evidentiindu-l pe lista printr-un clic cu mouse-ul.

executi clic pe butonul Modify(Modificare). Apare caseta de dialog ModifyStyle(Modificare stil), care arata ca si caseta de dialog NewStyle(Stil nou).

clic pe butonul ShortcutKey(Taste de comenzi rapide). Apare o caseta de dialog misterioasa CustomizeKeyboard (Tastatura cu semne speciale). Nu pierde acum timpul s-o explorezi. Treci la pasul 5.

apesi combinatia rapida de taste. Cel mai bine este sa folosesti Ctrl+Shift+litera, Alt+Shift+litera sau Ctrl+Alt+litera Ex: apesi Ctrl+Alt+B ptr combinatia rapida a stilului Body. Observi ca combinatia de taste pe care o apesi apare in caseta PressNewShortcutKey(Apasati noua tasta de comenzi rapide:). Daca ai gresit, folosesti tasta ß (Backspace) ca sa stergi.verifici daca combinatia nu e deja in uz. Ex: Word foloseste Ctrl+B ca o comanda rapida ptr formatarea caracterelor in aldine. Aceasta combinatie de taste folosita de tine la Pasul 5, apare sub titlul CurrentlyAssignedTo(Asociata in mod curent cu:), care se profileaza sub caseta PressNewShortcutKey(Apasati noua tasta de comenzi rapide:). Nu scapa din ochi aceasta caseta! Daca altceva foloseste respectiva comanda rapida, apesi tasta ß(Backspace) si revii la Pasul 5.

SFAT: combinatia de taste Ctrl+Shift+B aplica formatul de text aldin ca si combinatia Ctrl+B, asa ca poti s-o folosesti fara retineri ptr unul din stilurile tale preferate. Oricum ptr aldine e mai usor sa folosesti Ctrl+B. Daca combinatia ta nu e folosita de nimic altceva, vei vedea afisat [unassigned] ( [neasociat] ), sub titlul CurrentlyAssignedTo(Asociata in mod curent cu:).

clic pe butonul Assign(Asociere)

clic pe butonul Close(Închidere) si pleaca caseta de dialog Customize

clic pe OK si pleaca si caseta de dialog ModifyStyle(Modificare stil)

clic pe butonul Close(inchidere) in caseta de dialog Style(Stil).

Felicitari; acum ai o comanda rapida utilizabila ptr stilul conceput de tine. Îti recomand folosirea Ctrl+Alt+B ptr stilul Body (Înfatisarea, corpul textului), Ctrl+Alt+T ptr stilul „tipareste asa” si Ctrl+Alt+C ptr stilul tau Caption(Titlu,subtitlu).

Schimbarea unui stil

Stilurile se schimba. TimesNewRoman – urgia stilului Normal – este un font folosit de toti ptr aproape orice.

Ptr a schimba orice stil, nu doar Normal, urmezi instructiunile:

alegi comanda FormatàStyle(Stil)

selectezi un stil de schimbat de pe lista Styles(Stiluri) executand clic odata cu mouse-ul pe acel stil

clic pe butonul Modify(Modificare) si apare caseta de dialog ModifyStyle(Modificare stil)

schimbi stilul. Folosesti butonul Format ptr a accede la Font, Paragraf, Tabulatori, Bordura, Limba, Cadru, Numerotare, sau oricare alte casete de dialog ptr a da stilului o noua infatisare.

clic pe OK in caseta ModifyStyle(Modificare stil) dupa ce ai terminat

clic si pe Close(Închidere) in caseta de dialog Style(Stil) ca sa te intorci la doc.

NU UITA!

schimbarea unui stil afecteaza orice mazgaleala de paragraf din doc care foloseste respectivul stil

intr-un fel, schimbarea stilului este ceva grozav; daca trebuie sa indentezi primul rand din fiecare paragraf, modifici pur si simplu stilul. Cand parasesti caseta de dialog Style(Stil), toate paragrafele se schimba ca prin farmec.

Daca schimbi stilul Normal intr-un mod avantajos, trebuie sa editezi sablonul NORMAL.DOT. Acesta e tratat in Cap.17

Stilul urmeaza-ma

În caseta de dialog NewStyle(Stil nou) sau in caseta de dialog ModifyStyle(Modificare stil), gasesti lista derulanta numita StyleForTheFollowingParagraph(Stil pentru paragraful urmator:). Poti folosi acea lista ptr ca Word sa-ti modifice automat stilurile.

Ex: cand scrii un nou capitol intr-o carte, pornesti cu stilul ChapterTitle(Titlul capitolului). Stilul imediat urmator pe care-l folosesti este ChapterNumber(Numarul capitolului), urmat intotdeauna de stilul IntroParagraph(Paragraf introductiv). În caseta de dialog ModifyStyle(Modificare stil), schimbi stilul ChapterTitle(Titlul capitolului) astfel incat stilul ChapterNumber(Numarul capitolului) apare in lista StyleForTheFollowingParagraph(Stil pentru paragraful urmator:). În felul acesta, dupa ce apesi tasta Enter ptr a incheia titlul capitolului, stilul imediat urmator se schimba in ChapterNumber(Numarul capitolului).

În mod normal Word incearca sa foloseasca acelasi stil, paragraf dupa paragraf. Este in regula. În corpul textului, optiunea mea este ca stilul Body(Înfatisare corp text) sa succeada intotdeauna stilului Body. Daca trebuie sa-l schimb, o pot face manual pe lista derulanta Style(Stil) de pe bara cu instrumente.

Aplicarea unui stil adecvat

1.- decizi carui text ii vei aplica stilul – daca e un paragraf deja aflat pe ecran, doar introduci cursorul in el. Sau poti selecta un bloc. Altfel stilul e aplicat oricarui text nou pe care-l scrii.

2.- selectezi un stil de pe bara cu instrumente de formatare. Clic pe prima lista derulanta „Normal” si selectezi, sau Ctrl+Shift+S.

Poti folosi caseta de dialog ModifyStyle ptr ca Word sa adapteze stilul textului la cel selectat (de regula a doua optiune).

Folosirea stilurilor interne de titlu

Exista trei (sau mai multe) stiluri interne de titlu disponibile in Word. Poti, si esti obligat, sa folosesti aceste stiluri daca ai de gand sa intrerupi textul cu diferite titluri. Pot fi modificate dupa preferinte.

Organizare

Pt a manevra toate stilurile de care dispui in Word, utilizezi StyleOrganizer.

FormatàStyle, clic pe Organizer. În stanga ai stilurile disponibile in doc iar in dreapta cele din doc sablon NORMAL.DOT.(cele standard ale Word).

Pt a copia stiluri intre 2 doc, folosesti butonul Copy si treci stilul in cealalta parte.
loading...

Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE Clasa: I Matematica - Adunarea si scaderea numerelor naturale de la 0 la 30, fara trecere peste ordin
 Proiect didactic Grupa: mijlocie - Consolidarea mersului in echilibru pe o linie trasata pe sol (30 cm)
 Redresor electronic automat pentru incarcarea bateriilor auto - proiect atestat
 Proiectarea instalatiilor de alimentare ale motoarelor cu aprindere prin scanteie cu carburator

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 Proiect diploma Finante Banci - REALIZAREA INSPECTIEI FISCALE LA O SOCIETATE COMERCIALA
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 CONTABILITATEA FINANCIARA TESTE GRILA LICENTA
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Proiect atestat informatica- Tehnician operator tehnica de calcul - Unitati de Stocare
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia


Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu