Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale uniceAcasa » referate » Istorie
Cultura si civilizatia medievala

Cultura si civilizatia medievalaCultura si civilizatia medievala

            Lunga perioada a Evului Mediu european(secolele V-XV) a fost interpretata, la o extrema, drept o noapte a istoriei, iar la extrema opusa, un model ce ar trebui reinviat.

            Renasterea si Clasicismul au vazut perioada medievala ca o epoca intunecata.Dar romantismul se va raporta pozitiv la Evul mediu, cultivand dragostea fata de castele si catedralele medievale.

            Fata de cele doua extreme  se impune o atitudine moderata. Pentru Evul mediu timpuriu(sec. V-X) nu sepoate contesta decaderea fata de antichitate, datorita distrugerilor populatiilor migratoare.

            Dar in Evul mediu dezvoltat(sec. X-XIV)  asistam la o exceptionala inflorire culturala,  economica si politica. In plan cultural, sunt infiintate universitati, teologia catolica atinge apogeul, stilul gotic din arhitectura se raspandeste in tot occidentul european.

            Societatea medievala.

            Realitatea feudala tine de o viziune coerenta  despre societate exprimata de ganditorii timpului, adica de oamenii Bisericii. Istoricii au regasit in societatea medievala vechea schema indo-europeana a  trifunctionalitatii.


            Adica locul fiecaruia e hotarat de una din cele trei functii  pe care omul le  poate indeplini  in societate: rugaciunea, lupta si munca. Rolul cel mai important revenea clericilor si calugarilor, pentru ca acestia asigurau legatura cu Dumnezeu si prin urmare mantuirea tuturor.

            Bunul mers al societatii se sprijinea pe ordinul razboinicilor, care trebuia sa asigure ordinea si pacea, ei detinand puterea. Biserica a incercat sa canalizeze forta  razboinicilor,  introducand norme crestine si transformandu-i in cavaleri.

            Dar supravetuirea  clericilor si cavalerilor era asigurata de starea a treia, a taranilor, care lucrau pamantul in cadrul satului, al domeniului feudal  si al parohiei rurale.

            Economia  medievala.

             In plan economic, Europa cunoaste feudalismul, care asigura un anumit grad de bunastare, iar din punct de vedere politic, in aceasta perioada se pun bazele statelor nationale francez, englez, spaniol etc.

            Daca pentru o vreme mentalitatea medievala evindentiaza o teologie negativa a muncii, incepand cu sec. XI-XII aceasta este inlocuita cu o teologie pozitiva  muncii, in care munca nu mai este privita drept pedeapsa , ci ca un mijloc de mantuire.

            Asistam la mai multe revolutii. O revolutie agrara,  explicabila prin valul de progres in materie de tehnici adricole, constand in perfectionarea plugului si realizarea de asolamente bienale si trienale.

            Sporirea productiei agricole constituie fenomenul economic cel mai important in perioada 1000-1300. Aceasta crestere rezulta si din extinderea suprafetei agricole prin defisari.

            O schimbare radicala priveste diviziunea muncii, avand loc o delimitare clara intre munca agricola la sate si cea mestesugareasca si comerciala de la orase. Cunoaste o dezvoltare rapida sectorul tertiar, alcatuit din avocati , notari, medici, universitari.

            Asistam in secolele Xi-XIII la instituirea, dupa cum o numeste istoricul Fernanad Braudel,   primei economii-univers din Europa, adica de acea economie care dispune de un spatiu propriu, de o dominatie oraseneasca, organizata in jurul unui oras –uivers, cum sau fost Venetia ori Amsterdamul.            Cultura              

            Pentru europenii de azi, catedrala si castelul reprezinta simboluri inca prezente ale  Evului Mediu. Dar acestea nu trebuie vazute doar ca simple constructii, ci ilustrand um mod de gandire, o viziune asupra lumii.     

            Construirea de mari biserici de piatra, inceputa in jurul anului 1000 inseamna pentru Occident reintoarcerea la arhitectura, destinata cultului crestin. In cadrul acestei evolutii trebuie sa distingem doua faze.

            Intr-o prima perioada cea a artei romane, raspandita din nordul Spaniei pana in Germania,  acoperind Occidentul cu o alba mantie de biserici. A doua perioada apartine artei gotice,  ce aluat nastere in secolul XII in nordul Frantei si s-a raspandit apoi in toata Europa.

            In umbra bisericilor episcopale si monastice, cladite pentru rugaciune si invatatura,  i-a nastere cealalta mare arta medievala, cea a ornamentarii cu miniaturi a manuscriselor. 

            Primele universitati apar in secolul XIII la Paris, Bolognia, Oxford, ele fiind locul de intalnire pentru studenti si profesori din toata Europa, situatie favorizata de folosirea unei limbi comune, latina. Disciplinele care se predau erau teologia, dreptul, medicina.

            La Paris, teologia era predata de atat de germanul Albert cel mare, cat si de italianul Toma de Aquino. Acesta din urma este cel mai mare teolog catolic al Evului Mediu, intemeietorul scolasticii, un sistem ce impaca credinta cu ratiunea.

            Spre sfarsitul Evului Mediu apar limbile nationale, care au la baza dialecte regionale si care duc la divizarea civlizatiei medievale.

Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE Clasa: I Matematica - Adunarea si scaderea numerelor naturale de la 0 la 30, fara trecere peste ordin
 Proiect didactic Grupa: mijlocie - Consolidarea mersului in echilibru pe o linie trasata pe sol (30 cm)
 Redresor electronic automat pentru incarcarea bateriilor auto - proiect atestat
 Proiectarea instalatiilor de alimentare ale motoarelor cu aprindere prin scanteie cu carburator

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 Proiect diploma Finante Banci - REALIZAREA INSPECTIEI FISCALE LA O SOCIETATE COMERCIALA
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 CONTABILITATEA FINANCIARA TESTE GRILA LICENTA
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Proiect atestat informatica- Tehnician operator tehnica de calcul - Unitati de Stocare
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia
Documente oficiale care reglementeaza modul de inzestrare al femeilor
Aparitia Miscarii Legionare
Destramarea Iugoslaviei
CONSTITUIREA STATELOR MEDIEVALE ROMANESTI: TRANSILVANIA, TARA ROMANEASCA (UNGRO-VALAHIA), MOLDOVA, DOBROGEA
Regimul stalinist
Istorie medie universala
Istoria romilor - originea romilor
Romania in umbra Reichului - Politica externa a Romaniei 6 septembrie 1940-23 ianuarie 1941


Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu