Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale uniceAcasa » referate » literatura romana
EPOPEILE

EPOPEILEEPOPEILE

Ramayana

    „ Pentru milioane de barbati, femei si copii din India, Ramayana nu-i numai o poveste. Epopeea cuprinde mai mult adevar decat intamplarile propriei lor vieti. Asa cum plantele se inalta sorbind lumina soarelui, poporul Indiei isi trage forta spirituala si cultura sorbind inspiratie inflacarata din Ramayana.”

(Ramayana povestita de Chakravarti Rajagopalachari ,

Ed. pentru literatura, Bucuresti, 1968)

     Povestea  vietii  lui   Rama, printul de Ayodhya ‚sintetizeaza tot ceea ce este mai caracteristic in conceptiile indienilor asupra lumii,


Asupra mortii si a vietii, tot ceea ce este mai aproape si mai scump gandirii si inimii lor. In Ramayana binele si adevarul  merg  impreuna

cu eroii oriunde si oricand in timp si spatiu.

Eroul simbolizeaza cele mai inalte trasaturi morale.

     Se presupune ca epopeea  a luat nastere  aproximativ prin    secolul

VI  i Hr.

A cunoscut o serie de transformari pana in secolul II d.Hr. cand, datorita lui Valmiki capata forma pe care o cunoastem astazi. Autorul

a pastrat  nucleul central  al diverselor povestiri si balade ‚centrate in jurul legendei lui Rama ,dandu-le o forma poetica.

     Rama,fiul regelui Dasharatha, intrupare a zeului Vishnu, in urma

unei intrigi  de  curte se retrage si traieste intr-un codru, Dandaka, timp de paisprezece ani. In urma unor puternice ispite in lupta cu puterile raului, el iese biruitor. Sita, credincioasa lui sotie, biruie si ea tot felul de greutati. Ea simbolizeaza bunatatea, fidelitatea si fericirea

conjugala.

     Poemul cuprinde sapte sectiuni: copilaria si tineretea lui Rama; viata de la curtea princiara pana la conflictul dintre Rama si tatal sau Dasharatha; sectiunea  codrului in care se povesteste viata lui Rama in padure impreuna cu Sita, sotia sa, cu Lakshmana, fratele lui Rama si care se incheie cu rapirea Sitei de catre Ravana(regele demonilor);ultimul capitol povesteste reintoarcerea Sitei din surghiun, intalnirea lui Rama cu Sita, disparitia in vazduh.

 

                                        Simbolistica

     Rama – intruparea zeului Vishnu, fapt relevat prin infatisarea sa

                  mareata, puterea sa neobisnuita, intelepciunea si bunatatea

                  sa. Mai are trei frati care-l iubeau si-l respectau dar

                  cel mai aproape ii era Laksmana(fiul mamei sale vitrege

                  Sumira).Rama incordeaza arcul zeului Siva si obtine astfel     

                  mana frumoasei Sita, fiica unui maharajah vecin. Regele             

                  vrea sa-l proclame succesor al sau,dar Kaikey, cealalta 

                  mama vitrega, il determina pe Dasharatha sa-i jure   

                  ca-i va indeplini dorinta ca fiul ei, Bharata, sa devina   

                  succesor, iar Rama sa fie exilat paisprezece ani. Regele

                  este obligat sa-si respecte juramantul.

                 - dorinta de a sti, de a cunoaste.                                                                                        

                 regele      

                 Dhasaratha=gandirea        

                 Kaikey=actiunea                  

    

       Sita-  bunatatea,fidelitatea, fericirea conjugala, linistea spiritului

                .Numeroasele incercari la care este supusa nu fac decat

                sa intareasca virtutea si neprihanirea ei, ca singure podoabe

                care infrumuseteaza sufletul unei femei iubitoare.

                Nici proba focului, nici cea a surghiunului nu-i schimba

                Sentimentele fata de Rama. Surghiunul, despartirea de sotul

                sau,cea mai grea proba, este suportata cu liniste si

                vrednicie.

                                

      Disparitia celor doi eroi-purificarea obtinuta in urma indelungate

                                              eforturi si incercari, prin cunoastere

                                             si stapanire de sine. Mahabharata

      Poemul este de cateva ori mai mare Iliada si Odiseea luate impreuna. Autorul ei se presupune a fi brahmanul Vyasa. Cursul actiunii cunoaste dese intreruperi prin introducerea unor fragmente laterale (istorioare, fabule, povestiri).

      Mahabharata inseamna „razboiul cel mare al fiilor lui Bharata”.

Actiunea ei este aproape imposibil de expus in mod rezumativ, nefiind vorba de o singura tema(ca in cazul Iliadei-mania eroului grec, Ahile).In poem intervin mii de personaje, batalii, evenimente fantastice si miraculoase, interventii salvatoare ale zeilor, viclenii ale

oamenilor si zeilor etc. Nu are un continut unitar si omogen. 

„Legenda regelui Nala si a frumoasei Damayanti”

      este una din cele mai frumoase creatii inchinate virtutii feminine,

precum si fortei iubirii sincere si curate.

      Regele Yodhisthira, care pierduse tot ce avea la jocul de zaruri,se

retrage in padure. Aici, un brahman ii spune povestea frumoasei Damayanti si a lui Nala.

      Regele Bhima, tatal copilei, hotaraste sa organizeze o intrecere in scopul petirii tinerei fete. Desi la aceasta petrecere vin si zeii, totusi tanara fata il alege pe regele Nala, conducatorul poporului Nishada.

Intre timp, demonul Kala, orbit de furie pentru faptul ca Damayanti

a facut aceasta alegere, stimuleaza patima lui Nala pentru jocul de zaruri , si face in asa fel incat acesta pierde in favoarea fratelui sau Pus-kara. Nala si Damayanti parasesc regatul si ratacesc prin padure, pana cand, zdrobiti de oboseala se refugiaza intr-o casa parasita. Intro-zi, cand Damayanti dormea, Nala, deznadasnuit de a nu putea face ceva mai mult pentru sotia lui, o paraseste. Dupa o serie de peripetii, care pun la incercare curajul si taria celor doi soti despartiti unul de altul, Damayanti ajunge la curtea unui rege, iar Nala, de asemenea, la curtea regelui Rituparna, ca vizitiu si ingrijitor al grajdurilor regale. Dupa trei ani, cei doi soti se regasesc, Nala se reintoarce, recastiga tot  ceea ce pierduse la jocul de noroc, si traieste fericit alaturi de Damayanti.

    Nu este aici vorba de o simpla si fermecatoare poveste de dragoste.

Indienii considera aceasta scriere ca un adevarat indreptar nu numai al

familiei, ci si al devotamentului si virtutii conjugale. Ei chiar cred in puterea magica a acestei povestiri, astfel incat, recitarea unor fragmente in momente dificile ale vietii, pot ajuta si purifica sufletul. Este in povestea lui Nala si Damayantei, multa poezie si legenda, dar si profunda intelepciune budica, compasiune si intelegere pentru orice

fiinta. Este si simbolul perechii primordiale care s-a inscris pe curba ascendenta a progresului istoriei, impreuna sugerand ca numai astfel,

a fost posibil acest greu urcus, din negura vremilor si pana astazi. Damayanti il iubeste chiar daca il vede prins in valtoarea unor impejurari neprielnice. Instinctul ei stie ca toate  acestea vor fi depasite, pentru ca  el este puternic.

     La randul lui, Nala are o suma de cunostinte care-l vor ajuta sigur sa iasa biruitor din aceasta uriasa confruntare cu oamenii si cu intreaga natura. El stie sa stapaneasca, ca nimeni altul, caii(si multa vreme, in preistorie, calul a insemnat cea mai avansata tehnica). Infratirea lui cu natura, si cunoasterea naturii, constituie sursa inepuizabilei sale puteri. Nala avea solide cunostinte de prelucrare a metalelor; tot ceea ce face el simbolizeaza infinita capacitate a oamenilor de a se adapta si de a se ridica deasupra acelor impejurari nefavorabile care pot sa-i stimuleze, dar nu sa-i invinga.

     Damayanti  este un simbol al iubirii si virtutii. Ea ar putea fi si o fictiune. Nu de putine ori o Damayanti  imaginara stimuleaza  potentele creatoare ale multor oameni. Acest cuplu masculin – feminin reprezinta o unitate  care este aruncata de soarta(destin) in lume, fara ca aceasta sa-i poata diminua forta existentiala.

     Nala-Damayanti simbolizeaza puterea dialecticii fortelor contrare, care-si gasesc unitatea in fluxurile neintrerupte  ale ciclurilor cosmice.

     In Mahabharata exista intercalat, in cartea a-VI-a, un intins episod care reda invataturile transmise lui Arjuna de catre Krasna, avatar al zeului Visnu. Acest episod intereseaza in mod deosebit, pentru marile teme filosofice prezente. El ar putea fi considerat un poem distinct in cuprinsul Mahabharatei. Este vorba de „Bhagavad-Gata”.

      „Bhagavad-Gata” este intercalat in acea parte a poemului unde este descrisa lupta dintre cele doua armate. Arjuna vrea sa renunte la lupta, constient fiind de gravele responsabilitati morale ale acestei actiuni. Krasna il indeamna sa lupte pentru a-si indeplini indatorirea de razboinic. In acest sens el expune o teorie a actiunii, izvorata numai din pura constiinta a datoriei. Krasna ii spune ca lumea este o suita de aparente, un joc al creatorului. El trebuie sa-si asume participarea la acest joc al aparentelor, chiar daca nu-i cunoaste regulile .Trebuie sa actionam, dar in asa fel, ca si cum n-am actiona, numai astfel suntem liberi. Nu prin indiferenta si pasivitate se ajunge la libertate, ci prin actiunea, la ale carei urmari trebuie sa renuntam. Ceea ce este important este actul in sine, nu urmarile lui. Krsna sustine aici ideea unei activitati nematerializate. Actul trebuie sa fie gratuit, joc fara finalitate personala. Procedand astfel, protagonistul din Bhagavad–Gata, Arjuna va ridica actul sau la inaltimea unui autosacrificiu, devenind un asociat al spiritului universal. Oferind drept ofranda actele sale, in asa fel incat sa nu le mai raporteze la eul sau. Arjuna capata o putere superioara, datorita careia roata cosmica a lumii isi urmeaza cursul ei.

      „Bhagavad-Gata”mai intereseaza si prin puternica aspiratie spre perfectionare morala si spre cunoasterea adevarului care este ascuns.

                                                                                                             

      

                                                                                                        

  

                                                                                 
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE Clasa: I Matematica - Adunarea si scaderea numerelor naturale de la 0 la 30, fara trecere peste ordin
 Proiect didactic Grupa: mijlocie - Consolidarea mersului in echilibru pe o linie trasata pe sol (30 cm)
 Redresor electronic automat pentru incarcarea bateriilor auto - proiect atestat
 Proiectarea instalatiilor de alimentare ale motoarelor cu aprindere prin scanteie cu carburator

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 Proiect diploma Finante Banci - REALIZAREA INSPECTIEI FISCALE LA O SOCIETATE COMERCIALA
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 CONTABILITATEA FINANCIARA TESTE GRILA LICENTA
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Proiect atestat informatica- Tehnician operator tehnica de calcul - Unitati de Stocare
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia
Don Quijote Miguel Cervantes - Erou sau Anti-erou
Alexandru Lapusneanul De Costache Negruzzi - NUVELA ISTORICA ROMANTICA
STRUCTURA OPEREI LITERARE
Basmul cult: Povestea lui Harap-Alb de Ion Creanga
Antonin Artaud in cautarea magicului pierdut
Hanu – Ancutei de Mihail Sadoveanu comentariu
Consultanta si expertiza in publicitate - Analiza Sitcom The Nanny
REALITATE SI FICTIUNE


Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu