Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale uniceAcasa » referate » literatura romana
Junimea si junimismul; Titu Maiorescu

Junimea si junimismul; Titu MaiorescuJunimea si junimismul; Titu Maiorescu

            Ca si “Dacia literara” a lui Mihail Kogalniceanu in 1840, societatea “Junimea”, infiintata tot la Iasi, in 1863 (de catre Titu Maiorescu, Iacob Negruzzi, Theodor Rosetti, Petre Carp si Vasile Pogor), si organul ei de presa, revista “Convorbiri literare” (aparuta din 1867), exprima, intr-un context cultural inca neasezat si nelimpezit, necesitatea imperioasa a unei directii. Junimismul se cristalizeaza si se face cunoscut mai intai prin conferinte publice, apoi prin sedinte de lectura si prin articolele din “Convorbiri literare” – revista care, in perioada ei ieseana (1867-1885), va domina net si va orienta viata literara romaneasca. Spiritus rector este, de aceasta data, Titu Maiorescu, care, printr-o frumoasa si semnificativa coincidenta, are in 1863 exact varsta lui Kogalniceanu in 1840: 23 de ani. Articolele si “campaniile” sale impotriva “directiei vechi” in cultura si literatura, in privinta limbii literare si a ortografiei, in problema neologismelor si a “betiei de cuvinte” au avut ca rezultat intrarea literaturii noastre intr-o noua faza de evolutie: faza autonomiei esteticului, a disocierii lui ferme de etnic (elementul national) si de etic (elementul moral). Efervescenta romantic-nationalista a generatiei pasoptiste, frazeologia ei generoasa, dar si bombastica, ignorand de multe ori, in virtutea unor nobile idealuri nationale, adevarul estetic (adica valoare propriu-zisa a operei), confuzia de planuri, toate acestea sunt inampinate de Maiorescu printr-un energic si rasunator “In laturi!”. El il continua pe Kogalniceanu intr-o actiune, paradoxal, tot intemeietoare, propunandu-si “sa curete” terenul literar de impuritatile straine literaturii, sa elimine confuziile inca persistente si sa stabileasca niste criterii ferme, specifice culturii literare si “deduse” din estetica generala.

            Sistemul sau este insa mult mai amplu si mai riguros, asa cum apare formulat in “Critice”. Maiorescu este, de fapt, primul critic roman, cel care a fixat, cu o mana sigura si o intuitie fara gres (mergand in sensul evolutiei literaturii), reperele si rigorile acestei discipline. Din “lupa impotriva neadevarului” el va face mai intai o directie, apoi, o literatura. Perioada marilor nostri clasici, Eminescu, Caragiale, Creanga, Slavici, este si perioada marelui critic care le-a deschis paginile “Convorbirilor literare”. Criteriul aparat de el s-a vazut ”concretizat”, intr-un mod exemplar, in operele acestora; frazele lui Maiorescu despre poezia lui Eminescu sau despre comediile lui Caragiale isi pastreaza inca si astazi validitatea critica.

            Intr-o epoca in care idealul Unirii Principatelor fusese deja atins, mentorul “Junimii” nu mai accentueaza, ca altadata Kogalniceanu, pe ideea si principiul nationalitatii, ci pe ideea si principiul adevarului. Daca “Dacia literara” combatea “mania primejdioasa” a traducerilor, care “omoara in noi duhul national”, “Junimea” si “Convorbiri literare” (dar si Eminescu in publicistica politica, ori Caragiale in comedii) combat acum, si mai virulent, importul de forme goale, de forme fara fond, dintr-o civilizatie si o cultura occidentale superioare. Pentru “Junimea” si pentru cel ce-i fixeaza programul, neadevarul nu poate fi scuzat si sustinut numai pentru faptul ca el poate servi afirmarii nationalitatii. (In acest sens, polemica pe care Maiorescu o va purta cu adeptii curentului latinist este elocventa.) Adevarul trebuie insa aparat si sustinut intotdeauna, oricat de dureros ar fi, pentru ca numai pe fundamentul lui se poate construi o cultura nationala. Altfel, se ajunge la “o literatura falsa si urata”, care este “cel dintai pas spre degradarea culturei incepande”.

            Datoria criticii, visul maiorescian al “inteligentei libere”, este aceea de a deosebi “adevarul de eroare si frumosul de urat”, aratand exemplele negative si modelele demne de urmat, edificand o ierarhie valorica dupa criteriul strict estetic. Formula artei pentru arta isi gaseste in “Junimea” si in Titu Mairescu niste repere, rapid clasicizare, ale demnitatii si rigorii critice. O data cu ea, literatura romana intra intr-o varsta a modernitatii, iar generatiile urmatoare de critici isi vor raporta frecvent si in mod explicit demersurile la ideile estetice ale lui Maiorescu.  
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE Clasa: I Matematica - Adunarea si scaderea numerelor naturale de la 0 la 30, fara trecere peste ordin
 Proiect didactic Grupa: mijlocie - Consolidarea mersului in echilibru pe o linie trasata pe sol (30 cm)
 Redresor electronic automat pentru incarcarea bateriilor auto - proiect atestat
 Proiectarea instalatiilor de alimentare ale motoarelor cu aprindere prin scanteie cu carburator

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 Proiect diploma Finante Banci - REALIZAREA INSPECTIEI FISCALE LA O SOCIETATE COMERCIALA
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 CONTABILITATEA FINANCIARA TESTE GRILA LICENTA
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Proiect atestat informatica- Tehnician operator tehnica de calcul - Unitati de Stocare
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia
Nichita Stanescu - Universul poetic
“Povestea lui Harap-Alb”, Ion Creanga - comentariu
BAROCUL
“Paradis in destramare” - comentariu
“Noaptea de decemvrie”- comentariu
ARHETIP STILISTIC. UTOPIA STILULUI PUR
Materia la Arghezi si Petrascu
“Ion”, Liviu Rebreanu - comentariu


Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu