Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale uniceAcasa » referate » literatura romana
Text argumentative de 15-20 randuri

Text argumentative de 15-20 randuriSubiecte tip II

50 -Text argumentative de 15-20 randuri despre dragostea materna

Mama  este fiinta  careia i se alatura atributul de  iubire neconditionata ; dragostea ei  ne urmareste  toata viata.Dragostea materna  nu poate fi inlocuita cu niciun alt fel de afectiune.Este un transfer  de energie   complementara intre  mama si copil.

In primul rand dragostea mamei aduce evolutia armonioasa a copilului inca de la nasterea lui. Mama il vegheaza  in toate momentele si ii imprima  energie, vitalitate, forta. Numai dragostea ei  aduce zambetul copilului pe buze, numai mangaierea ei  vindeca bolile, si numai vocea ei  alina visele  copilului.

In al doilea rand  dragostea  materna  este unica  si nepartinitoare. Intensitatea ei se divizeaza  in atatea parti cati copii are. Daruieste mereu si nu cere  nimic in schimb : asta e  dragostea mamei. De aceea nu ne putem supara niciodata pe mama.


Dragostea materna a fost subiect de  inspiratie pentru  scriitori, pictori, muzicieni..

Poate ca pentru lume esti doar o singura persoana, dar pentru o anumita persoana si anume pentru mamna esti intreaga lume

In concluzie,  vorbele lui H Balzac  din citatul referitoare la dragostea mamei sunt  o mangaietoare   exprimare a sentimentului matern.

51 - Text argumentative de 15-20 randuri despre mandrie

Dintre sentimentele  considerate uneori a fi  surse ale defectelor omenesti se numara si mandria.Acest sentiment se situeaza la limita intre  bine si ra.

Mandria este  o calitate cand  ajuta  omul la evolutia spiurituala si la exprimarea  simtamintelor pentru tara si neam. Dar sunt si situatii interumane cand mandria  se concretizeaza in  urmatoarea situatie: Cand ii merge bine, nu cunoaste pe nimeni; cand ii merge rau, uita  relele facute.

Despre mandria  cu valoare de  sentiment  determinant al evolutiei umane voi argumenta acuma.

In primul rand  avand in vedere  aspectul religios  putem spune ca  ca acest pacat capital este atat suma cat si radacina tuturor celorlalte. Insa atat de complex, de ambiguu, de perfid si viclean, de nociv si distrugator este acest pacat, incat pana si marii sfinti au fost ispititi de el. Pacatul mandriei este auto-supra-dimensionarea persoanei noastre. Suntem mandri si facem acest pacat al mandriei atunci cand: ne atribuim unele merite sau daruri care de fapt nu sunt ale noastre, cand ne laudam in fata oamenilor pentru ce am facut, fara sa gandim ca Dumnezeu ne-a invrednicit sa le facem.

In al doilea rand  ,astazi omul modern are o parere gresita despre cuvantul umilinta , situat la polul opus mandriei. In sine, umilinta este o stare de libertate prin care doar dispare efortul inutil de a parea altfel, de a crea irealitati. Fiinta umila percepe realitatea la modul cel mai pur. In realitate 'a fii simplu' inseamna 'a fii umil. Fiinta umila percepe realitatea la modul cel mai pur.

In al treilea rand mandria trebuie sa fie  starea  plasata intre  cele doua abordari; intre bine si rau, pornind de la efectele pe care le are asupra  celor din jurul nostru.

In concluzie  apreciez citatul luicaci  acopera aspectul legat de personalitatea unui om, de nevoia lui de a evolua; si de aceea mandria este un rau necesar.

52 - Text argumentative de 15-20 randuri despre

Scrie un text de tip argumentativ, de 15 – 20 de randuri, despre insemnatatea educatiei primite in familie, pornind de la ideea identificata in urmatoarea afirmatie: „A astepta sa culegi altceva dintr-un pamant decat ceea ce a fost semanat in el ar fi o copilarie”. (Mihai Eminescu, Opera politica, II)

Educatia primita in familie  se realizeaza  din primele clipe ale vietii si efectele ei se  cuantifica  pe parcursul vietii. Urmarind gesturile si comportamentul  copiilor  vedem clar pecetea familiei, si poate ca acesta este un criteriu de selectie  primara  pe care il facem in alegerea  prietenilor.Insemnatatea educatiei  are urmari de-a lungul vietii.

In primul rand  afirmatia  lui M Eminescu  are  in ea o referire la trainicia pamantului si a creatiei, la munca pamantului si roadele lui. Pamantul  cumuleaza  energiile primare si a culege roade  inseamna intai a munci, inseamna a darui , a oferi si numai dupa aceea  vin si roadele,

In al doilea rand  educatia primita in familie este asemeni arborelui  ale carui ramuri pot inflori, pot da sau nu roade. Arborele genealogic al fiecaruia se  intregeste cu ramuri noi  care se inalta spre cer, care evolueaza , asa cum  personaliatatea fiecarui individ se completeaza , se intregeste dupa ce au fost sadite  primele principii de viata ce trebuie respectate.

In concluzie citatul  A astepta sa culegi altceva dintr-un pamant decat ceea ce a fost semanat in el ar fi o copilarie “ este  o exprimare aforistica , este o definitie a complicatului proces de educatie a generatiilor fara de care societatea nu ar progresa.Copilul se educa cu inima .53 - Text argumentative de 15-20 randuri despre

Scrie un text de tip argumentativ, de 15 – 20 de randuri, despre mila, pornind de la ideea identificata in urmatoarea afirmatie: „Mila, cand nu e insotita de o iubire infinita, e mai ofensatoare decat dispretul”.  (G. Ibraileanu, Opere, IX)

Spiritul  nu cunoaste imbatranirea,  el fiind  acea parte care traieste incatusata in trupul ,in  eul omului , si care va trai necontenit.

    Acesta este motivul pentru care lucrurile trupesti,lucrurile materiale aflate in aceasta lume, nu sunt lucruri pentru care merita sa trudesti, caci intr-o zi va trebui sa le lasi in urma ta. Lucrurile care intr-adevar merita sunt cele care tin de spirit:dragostea, bunatatea, mila, intelegerea si daruirea. Acestea sunt lucrurile care te fac bogat - bogat in spirit.

In primul rand   numim atitudinea de blandete si intelegere drept  clementa. Mila este o sora a clementei  cu ramuri spre adancul inimii. Mila se asociaza cu o situatie a cuiva aflat in dificultate si care trebuie ajutat. Ne este mila  atunci cand  cel de langa noi sufera; ne este mila atunci cand  instinctiv ne punem in locul lui; Atunci dorim sa ajutam pe semenii nostri.

In al doilea rand sentimentul mila  are  la  cele doua capete  doua entitati: cel care ofera si acela care primeste.Sa ai mila pentru cineva  inseamna in primul rand sa iubesti pe acela , sa incerci sa te pui in locul lui si atunci, iubindu-te pe tine sa filtrezi sentimentul milei. Intre mila si dispret exista o imensa prapastie . Daca nu simti mila prin  intermediul inimii, atunci mai bine  nu te implica, intrucat  trecerea  la opusul milei este imediat  perceput.

In concluzie , citatul lui Ibraileanu  invita la o mai atenta privire asupra eului nostru, la o introspectie, la o  analiza in oglida a  gestului generat de mila.

54 - Text argumentative de 15-20 randuri despre

Scrie un text de tip argumentativ, de 15 – 20 de randuri, despre minciuna, pornind de la ideea identificata in urmatoarea afirmatie: „Cine spune minciuna intai obrazul isi rusineaza, iar mai pe urma sufletul isi ucide”. (Dimitrie Cantemir, Istoria ieroglifica)

Conform unor cercetari recente, se pare ca minciuna este un mecanism care tine de supravietuire si ca s-au evidentiat chiar anumite zone ale creierului care se activeaza atunci cand spunem o miniciuna sau cand avem un comportament inselator. Disimularea face parte din conditia umana.Minciuna  implica   personalitatea omului.

In primul rand  ne intrebam de ce unii mint, in situatii in care adevarul le-ar fi mult mai de folos? Se pare ca in situatii de acest gen, continutul minciunii nu este asa de important ca simplul fapt de a minti. Exista minciuni ocazionale, la care cu totii apelam, mai mult sau mai putin constient si, de asemenea, minciuni atat de frecvente, incat duc la un comportament compulsiv care afecteaza intreaga personalitate – si aceasta este forma extrema a minciunii, expresia unei patologii psihologice.In al doilea rand  fiecare persoana tinde sa aiba o maniera proprie in care gestioneaza „adevarul” sau ceea ce considera a fi adevarat. Este vorba nu doar despre comunicarea inselatoare cu ceilalti, dar si despre maniera in care ne auto-dezamagim. Personalitatea este importanta in determinarea acestor tipare sau moduri de a-i insela pe altiii si de a ne insela pe noi insine, iar stilul in care o facem este un aspect al personalitatii fiecaruia.

In concluzie citatul lui D Cantemir  Cine spune minciuna intai obrazul isi rusineaza, iar mai pe urma sufletul isi ucide”  este  o dovada de inteleciune ; Mincinosul trebuie sa aibe o atentie distributiva foarte bine dezvoltata, sa retina minciunile si circumstantele in care a mintit, si chiar isi dezvolta abilitati de a minti cu naturalete maxima, incat pentru persoana mintita, totul poate deveni extrem de confuz, mai ales ca se poate minti cu o privire, se poate minti cu un gest, se poate minti cu un cuvant. Sunt de acord cu acest citat si consider ca e bine sa il avem in mintea noastra in orice moment pentru a nu gresi.

55 - Text argumentative de 15-20 randuri despre

Scrie un text de tip argumentativ, de 15 – 20 de randuri, despre raportul dintre ratiune (mintea) si pasiune (inima), pornind de la ideea identificata in urmatoarea afirmatie: „Cand se afla omul in momentele hotaratoare ale vietii, nu-l mai conduce mintea care arata numai alternativele. Directia finala o da inima”. (Titu Maiorescu, Cugetari si aforisme)

Un citat al lui Blaise Pascal spunea ca “ inima are ratiuni pe  care ratiunea nu le cunoaste”.

e complicat sa te imparti intre doua linii contradictorii,sa-i dai argumente ratiunii cu inima sau sa-i spun inimii sa taca si sa fie mai desteapta.

In primul rand , anatomic  se stie urmatorul lucru : creierul emotional se deregleaza, inima sufera si, in cele din urma, se epuizeaza. Dar cea mai uimitoare descoperire este aceea ca relatia inima – ratiune , functioneaza in ambele sensuri. Buna functionare a inimii influenteaza, la rindul ei, creierul. Unii cardiologi si neurologi vorbesc chiar despre existenta unui 'sistem inima-creier' indisociabil.

In al doilea rand , o emotie este, inainte de toate, o stare corporala si numai dupa aceea o perceptie in creier. Cea mai complexa pare sa fie relatia de iubire, mai ales atunci cind se afla in faza extrem de delicata a seductiei. Atunci trebuie sa  ui sa actioneze si creierul si inima. Ce alegi ? e greu de spus !Dar momentele hotaratoare ale vietii se tranzeaza cu inima , sau mai bine zis cu  instinctul caci deseori este cel mai bun sfat.

In concluzie fiecare va alege   filtrand  inima prin  ratiune si alegand  glasul inimii  , impacat  ca este cea mai buna alegere.
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE Clasa: I Matematica - Adunarea si scaderea numerelor naturale de la 0 la 30, fara trecere peste ordin
 Proiect didactic Grupa: mijlocie - Consolidarea mersului in echilibru pe o linie trasata pe sol (30 cm)
 Redresor electronic automat pentru incarcarea bateriilor auto - proiect atestat
 Proiectarea instalatiilor de alimentare ale motoarelor cu aprindere prin scanteie cu carburator

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 Proiect diploma Finante Banci - REALIZAREA INSPECTIEI FISCALE LA O SOCIETATE COMERCIALA
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 CONTABILITATEA FINANCIARA TESTE GRILA LICENTA
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Proiect atestat informatica- Tehnician operator tehnica de calcul - Unitati de Stocare
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia
Iapa lui Voda
Alexandru Lapusneanul De Costache Negruzzi - NUVELA ISTORICA ROMANTICA
Lectura prozei narative
Dictionarul limbii romane moderne
Don Quijote Miguel Cervantes - Erou sau Anti-erou
Scriitori romani din Tara Romaneasca
STILISTICA si / sau RETORICA
ARHETIP STILISTIC. UTOPIA STILULUI PUR


Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu