Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale uniceAcasa » referate » marketing
JAPONIA - Analiza S.W.O.T.

JAPONIA - Analiza S.W.O.T.JAPONIA

Analiza S.W.O.T.

                        ANALIZA SWOT  a unui stat – prezentare teoretica

            SWOT reprezinta acronimul pentru cuvintele englezesti „Strengthts” (Forte, Puncte forte), „Weaknesses” (Slabiciuni, Puncte slabe), „Opportunities” (Oportunitati, Sanse) si „Threats” (Amenintari).


            Punctele forte  ale unui stat ,sunt caracteristici sau competente distinctive pe care acesta le poseda la un nivel superior in comparatie cu alte state, indeosebi concurente, ceea ce ii asigura un anumit avantaj in fata lor. Altfel prezentat, punctele forte, reprezinta activitati pe care statul le realizeaza mai bine decat tarile concurente, sau resurse pe care le poseda si care depasesc pe cele ale altor tari.

            Punctele slabe ale unei tari sunt caracteristici ale acesteia care ii determina un nivel de performante inferior celor ale statelor concurente. Punctele slabe reprezinta activitati pe care statul respectiv nu le realizeaza la nivelul propriu celorlalte state concurente sau resurse de care are nevoie dar nu le poseda.

„Oportunitatile” reprezinta factori de mediu externi pozitivi pentru tara respectiva, altfel spus sanse oferite de mediu, statului, pentru a-si stabili o noua strategie sau a-si reconsidera strategia existenta in scopul exploatarii profitabile a oportunitatilor aparute. „Oportunitati” exista pentru fiecare tara si trebuie identificate pentru a se stabili la timp strategia necesara fructificarii lor sau pot fi create, indeosebi pe baza unor rezultate spectaculoase ale activitatilor de cercetare-dezvoltare, adica a unor inovari de anvergura care pot genera chiar noi industrii sau domenii aditionale pentru productia si comercializarea de bunuri si servicii.

„Amenintarile” sunt factori de mediu externi negativi pentru stat, cu alte cuvinte situatii sau evenimente care pot afecta nefavorabil, in masura semnificativa, capacitatea unei tari de a-si realiza integral obiectivele stabilite, determinand reducerea performantelor ei economico-financiare. Ca si in cazul oportunitatilor, „amenintari” de diverse naturi si cauze pandesc permanent tara, anticiparea sau sesizarea lor la timp permitand statului sa-si reconsidere planurile strategice astfel incat sa le evite sau sa le minimalizeze impactul. Mai mult, atunci cand o amenintare iminenta este sesizata la timp, prin masuri adecvate , ea poate fi transformata in oportunitate.

Aplicarea analizei SWOT  este facilitata daca se foloseste  o lista de probleme care trebuie urmarite in cadrul analizei si ale caror raspunsuri sunt relevante pentru evaluarea situatiei de fapt a mediului si a statului. Este recomandabil ca problemele urmarite in ceea ce priveste punctele forte, punctele slabe, oportunitatile si amenintarile sa aiba o anvergura necesara pentru a fi cu adevarat probleme strategice, sa aiba legatura cu planurile strategice si sa ofere indicii semnificative pentru evaluarea judiciozitatii acestora si, la nevoie, pentru reconsiderarea lor.

                             Japonia ( Tara Japoniei)

-prezentare-

          Tara insulara, situata la ,,Soare rasare', puternic industrializata (a doua putere economica a lumii) are totusi ca simboluri nationale trei elemente naturale : crizantema, floarea de cires si vulcanul Fuji.

                                              

                                                                                                                                  

                                                        Caracteristici

Suprafata: 377.708 km2

Asezare geografica: 26 58'- 45 31’ N, 128 6’-145 49 E

Populatia: 123.921.000 locuitori

Densitatea populatiei: 323 loc/km2

Capitala si cel mai mare oras: Tokyo, 11.718.720 loc.

Limba oficiala: japoneza

Produse importate: titei, minereuri neferoase, minereuri de fier, produse                                                                            

                               alimentare, piese de masini, cherestea, fibre textile

Produse exportate: fier si otel, piese de masini electrice, autovehicule, nave,                                                                                                                  

            produse chimice , produse textile.

                                            Relieful

            In cea mai mare parte arhipelagul are un relief muntos si colinar (peste 80%), de varsta relativ recenta, in cadrul caruia se deosebesc regiuni formate in urma cutarilor tertiare, si tertiare-cuaternare. Principalele unitati de relief sunt :campia Kushiro, localizata in sudul si estul insulei Hokkaido, de forma triunghiulara cu numeroase lacuri (ex. Furen ,Toro) si mlastini  ;campia  Ishikari strabatuta de raul omonim, joasa (sub 200m), formata pe substrat argilos ; campia Tokachi strabatuta de raul omonim, de origine fluvio-lacustra, in care se gasesc numerosi martori de eroziune ;

Campia Kanto, dezvoltata pe raul Tone, de forma tentaculara, presarata cu numeroase lacuri si mlastini ; campia Osaka, strabatuta de raul Yodo, cu suprafata ceva mai mare. Unitati de campie se mai gasesc si-n insulele Shikoku (campia Tokushima) si Kyushu (campiile Kumamoto, Miyazaki, Yatsushiro). Peisajul regiunilor montane si colinare este reprezentat de : culmile muntoase extinse pe directia nord-sud din zona subtropicala- Kiso, Hida,Akaishi, Kanto, iar dintre varfuri :Uradake(3026m) si Yanigatake (3120m).Pe aceeasi directie se dezvolta si marele graben Fosa-Magna, la sud-est de care se inalta vulcanul Fuji-Yama(3778m). Acelasi graben se continua la nord in insula Shykoku, unde se gasesc numeroase conuri vulcanice, dintre care cele mai reprezentative sunt : Aso(1592m), Kirishima

1700m), Unzen(1359m) si Tsurughi(1959m). In insula Hokaido, altitudinile de peste 2000m se gasesc in partea centrala-conul vulcanic Daisetsu 2290m. Din acest nod orografic se desprind mai multe culmi : Hidaka, Kitami etc. Periferia regiunii mediane este ocupata de munti mai josi cu altitudini ce rar depasesc 1400m. In insula Honshu relieful montan si colinar cu altitudini de peste 2000m impun o etajare biogeografica si morfoclimatica. Principalele linii orografice au o dispunere nord-sud. In vest se intalneste o culme formata din mai multe sectoare (Mikuni-Echigo-Dewa) ; in partea mediana se afla sectorul montan reprezentat de la nord la sud prin urmatoarele culmi :Ou (cu vf. Iwate 2042m), Taisiaku si Nikko. La est se desfasoara culmea Kitakami-Abukuma( cu vf. Hayachine 1915m).

                              

                                                                     Clima

            Sub aspect climatic in arhipelagul nipon se deosebesc doua tipuri principale :in partea de sud un climat subtropical umed cu un puternic caracter musonic ; iar in nord unul temperat-musonic, cu ierni deosebit de aspre. Temperaturile medii anuale oscileaza intre 7 grade C in insula Hokaido si 22 grade C in insula Ryukyushu. Din punct de vedere pluviome-tric mediile anuale se incadreaza intre 800mm/an in N si peste 2100mm/an in S.

           

                                          Hidrografia

            Raurile Japoniei sunt scurte, cele mai semnificative fiind: Shiman 367Km, Tone 323Km si Kitagami 250 Km. Acestea  prezinta insa un important potential hidroenergetic (valorificat in cea mai mare parte). In insulele arhipelagului apar depresiuni care adapostesc lacuri de mari dimensiuni, vulcanice, tectonice etc., asa cum sunt lacurile Sued si Biwa (670 km2) situat in partea central-sudica a insulei Honshu. Alte lacuri au cuvetele situate in caldere, ca unele din culmea Ou, sau sunt lacuri de baraj vulcanic, baraj natural.

           

                                                                 Vegetatia

            Este variata : bananieri magnolii, pinul rosu, cedrul japonez, chipa-rosi, bambusi, liane,etc.

                                                                     Fauna

            Apartine subregiunilor Euro-Siberiana si Chino-Manciuriana, fiind bogata in specii : urs negru, maimuta japoneza, hermina, cocosul japonez etc. Speciile de plante si animale rare sunt ocrotite in cadrul celor peste 25 de parcuri nationale si rezervatii de conservare a mediului, cele mai importante fiind : Parcul National Kirishima- Yaku (localizat in sudul insulei Kyushu) ; P.N. Aso (in partea centrala a aceleiasi insule); P. N. San In Kaigan, P. N. Hakusan, Ise-Shima, Shireketo s.a.

                                          

                                           Resursele

 

            Proprii de materii prime nu asigura decat in mica masura necesarul unei industrii complexe, cu un inalt nivel tehnic.

            Principalele bogatii ale Japoniei sunt carbunii si hidroenergia.

            Deasemenea, se exploateaza pe scara destul de mare si alte minerale, dar, cu toate acestea nu se poate satisface cererea de pe piata interna.

            Dintre aceste minerale amintim : plumbul ,zincul, sulful si cuprul.

            De aceea, Japonia foloseste materii prime importate : petrol (din zona Golfului Persic), minereu de fier (din Australia, Brazilia, China), carbuni cocsificabili si bauxita (din Australia).

           

                                               Activitatile industriale

            Baza energetica inregistreaza ritmuri rapide de crestere a productiei de carbuni si de energie electrica.

            Insuficienta combustibililor este compensata prin folsirea potentialului hidroenergetic al raurilor si prin importul masiv de petrol.

            Marile rafinarii sunt amplasate in porturi. Japonia ocupa locul II in lume in industria prelucrare a petrolului si in productia de energie electrica. Ca tara dependenta de resursele externe, si-a dezvoltat industria energiei atomoelectrice.

            Industria siderurgica s-a dezvoltat in mod deosebit pe baza fierului vechi si a minereului importat.  In porturi sunt prelucrate si minereurile neferoase importate (cuprul, bauxita).

            In productia de nave oceanice de mare tonaj (supertancuri petroliere)

Japonia se situeaza pe primul loc, cu 42% din tonajul navelor produse in lume.

            Foarte bine reprezentate sunt industriile :electrotehnica, electronica, autoturismelor, optica. Japonia are vechi traditii mestesugaresti (portelanuri, diferite obiecte de arta din matase, paie, jad etc.)

           

                                                          Agricultura

            De mare randament, dispune insa de terenuri arabile foarte reduse. In micile campii litorale, principala cultura este orezul.Dintre celelalte culturi, mai importante sunt : bumbacul, citricele, trestia de zahar, tutunul, ceaiul (in S) ; graul, orzul, cartoful, sfecla de zahar si soia (toate indeosebi in N). Japonia este una dintre putinele tari din lume in care se practica intensiv cultura algelor marine. Totodata, Japonia, alaturi de R. P. Chineza, este principala producatoare mondiala de matase naturala.

Pescuitul

                          . Japonia este prima tara din lume in ceea ce priveste pescuitul, cu pina la 10 milioane de tone de peste carturati anual. Pestii sunt importanti in alimentatia japonezilor si pe linga pescuitul in ocean, exista multe pescarii in ape mici de coast. Crevetele sunt cele mai importante in apele mici, iar stridiile cu perle sunt o sursa de venit valoroasa. Macroul si tonul sunt importanti in apele mai adinci, iar balenele mai sunt capturate de japonezi in ciuda opozitiei internationale.

                                    Transportul  si comunicatiile

            Transportul  si comunicatiile sunt bine organizate. Un rol foarte important revine transportului maritim. Transporturile rutiere sunt foarte extinse datorita dezvoltarii ind. atomobilelor. Transporturile feroviare detin o pondere insemnata din traficul de marfuri si calatori. Transporturile aeriene s-au dezvoltat vertiginos odata cu cresterea nr. de avioane si modernizarea aeroporturilor.

                                                   Analiza S.W.O.T                                 pentru JAPONIA

       Puncte tari : - Japonia are o economie bine dezvoltata ( a doua putere economica

                                          dupa S.U.A.)

-  ocupa primul loc din lume in ceeace priveste productia de electro-

  nice si eletrocasnice , industria de constructie a navelor oceanice si a

   autoturismelor si locul doi pe glob in ceeace priveste productia de        otel si industria de prelucrare a petrolului.

-  comertul este bine dezvoltat

-  dispune de zacaminte de carbune , piatra de constructie si foloseste cu mare succes potentialul hidroenergetic

-  ocupa primul loc in lume in ceeace priveste pescuitul , productia de orez si matase naturala.

-  clima este musonica , avand influenta oceanica, favorabila vietii omului , animalelor si vegetatiei.

-  dispune de o vegetatie bogata , plante si arbori ( cel mai important fiind bambusul ) dar si de un numar mare si variat de specii de flori cum ar fii : cameliile , crizantemele , azaleele , nuferi etc.

-  dispune de multe ape termale si radioactive folosite in buna parte in scop terapeutic

     Puncte slabe:- agricultura este de mare randament, dar Japonia dispune insa de     terenuri  arabile foarte reduse

                                       - nu dispune de resurse proprii care sa asigure necesarul unei industrii

                                          complexe cu un inalt nivel tehnic

 

-  fauna se caracterizeaza prin vreo 30 de specii de animale specifice Japoniei , dintr-un total de 80, insa animalele salbatice au supravietuit in numar restrans de specii fiind ocrotite in rezervatii si parcuri nationale

   Oportunitati:- datorita faptului ca are iesire la Marea Japoniei , Marea Interioara ,    

                                        Oceanul Pacific , transporturile maritime , pescuitul si industria

                                        constructoare de nave de mare tonaj vor fi un atuu important in

                                        economia Japoniei.

- industria electronica si electrotehnica sunt foarte bine reprezentate

 si Japonia poate ocupa locuri fruntase in ierarhia mondiala , putand   crea o globalizare in aceste ramuri

- datorita faptului ca are un relief muntos si colinar, datorita existentei unui numar mare de ape termale si radioactive , Japonia este o mare atractie turistica putand astfel beneficia de o dezvoltare majora in domeniul industriei Turismului.

  Amenintari:      - in cea mai mare parte Japonia este formata dintr-un relief muntos si

                                          colinar

- este o regiune seismica si vulcanica , cu multi vulcani inca activi

                                        este o tara lovita in repetate randuri de taifunuri care provoaca multe             pagube materiale si de vieti omeneti

Bibliografie:

- Statele lumii de la A la Z ,,mica enciclopedie”

                                      -Civilizatia Japoneza traditionala

                                      - Internetul

Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE Clasa: I Matematica - Adunarea si scaderea numerelor naturale de la 0 la 30, fara trecere peste ordin
 Proiect didactic Grupa: mijlocie - Consolidarea mersului in echilibru pe o linie trasata pe sol (30 cm)
 Redresor electronic automat pentru incarcarea bateriilor auto - proiect atestat
 Proiectarea instalatiilor de alimentare ale motoarelor cu aprindere prin scanteie cu carburator

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 Proiect diploma Finante Banci - REALIZAREA INSPECTIEI FISCALE LA O SOCIETATE COMERCIALA
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 CONTABILITATEA FINANCIARA TESTE GRILA LICENTA
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Proiect atestat informatica- Tehnician operator tehnica de calcul - Unitati de Stocare
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia
MARKETINGUL PE PIATA DE CAPITAL
Inceputul globalizarii
Politica de service si garantie
Analiza comparativa a comunicarii de marketing a marcilor Avon si Oriflame
Bazele de date cu clientii si marketingul direct
Conceptul de promovare
MEDIUL DE MARKETING AL INTREPRINDERII
Construirea de logotipuri


Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu