Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale uniceAcasa » referate » psihologie psihiatrie
VIOLENTA IN DESENELE ANIMATE SI IMPACTUL LOR ASUPRA COPIILOR

VIOLENTA IN DESENELE ANIMATE SI IMPACTUL LOR ASUPRA COPIILORVIOLENTA  IN DESENELE ANIMATE SI IMPACTUL LOR ASUPRA COPIILOR

Primul desen animat pastrat in arhiva nationala se numeste „Haplea” creeat de Marin Iorda in 1927. La 30 iunie 1964 s-a infiintat studioul „Animafilm”, primele personaje fiind  „Vulpoiul Campion” si „Zdreanta”( Olimp Varastean).

                                                      

Haplea                                  Magia personajelor Animafilm

      Fig.1                                                                                Fig. 2


     Haplea                                                                                  Personaje ale studioului Animafilm

Dupa Revolutia din 1989, Televiziunea Nationala a inceput sa difuzeze desene animate consacrate peste hotare : „Tom & Jerry”, „Bugs Bunny”, dar cele mai vizionate in anii `90 au fost productiile japoneze „Sandybell”, „Sailor Moon”, „Pokemon”.

Fig. 3

Sandybell

Odata cu aparitia televiziunii prin cablu, copii din Romania au putut viziona posturi tv destinate lor, cele mai cunoscute fiind Cartoon Network, Jetix si Minimax.

Potrivit unui sondaj realizat de Consiliul National al Audiovizualului, la inceputul acestui an, peste 65% din scenele de desene animate contin violenta. Ca studiu al acestui sondaj au fost monitorizate posturile Cartoon Network si Jetix pentru o perioada de 637 de ore de emisie, motivul monitorizarii fiind violenta fictionala fizica si verbala.

Intr-o singura zi sunt dufuzate aproximativ 542 de scene de violenta intalnita in mai mult forme.Pe toata perioada monitorizarii pe cele doua posturi s-au inregistrat 7581 de scene de violenta dintre care 4908 de scene de violenta fizica si 2673 de violenta verbala.

Fig.4

Fig.5

 Din cele doua grafice reiese ca violenta fizica este mai des intalnita in cursul saptamanii, decat in weekend. La fel si violenta verbala. In schimb, violenta psihologica e redusa in cursul saptamanii, si mai frecventa in weekend.

Insa tipurile de violenta difera de la un post la altul. De exemplu, la Jetix sunt intalnite mai des scene de violenta verbala. Iar Cartoon Network se remarca atat prin violenta verbala, cat si   fizica.  

   

Fig.6

     

Fig.7

Minutele de violenta reprezinta, pentru perioada monitorizata, aproximativ, 12% din durata. Dupa cum se vede in cele doua grafice, zilele de week-end au, comparativ cu

zilele lucratoare, mai putina violenta (10%, fata de 13%). Datele arata ca desenele animate, contin scene extrem de violente, mai putin in weekend, insa, atunci cand parintii sunt acasa si ii pot supraveghea pe cei mici.

Fig.8  In cadrul acestor minute de violenta s-au inregistrat 4920 scene de violenta, ele fiind repartizate astfel: 948 scene de violenta in zilele de week-end si 3972 scene in zilele de luni pana vineri. Aceste cifre reprezinta numarul total al scenelor de violenta transmise de respectivul canal in  perioada monitorizata.

Din graficele de mai sus se observa faptul ca statistic, lucrurile sunt asemanatoare intre cele doua televiziuni, in ceea ce priveste numarul de scene de violenta difuzate. Exista o usoara crestere la Cartoon Network, in zilele lucratoare.Fig. 9 si 10

In general, scenele de violenta intalnite in desenele animate sunt scurte, insa foarte frecvente. Astfel, copilul este expus la cel putin o scena de violenta pe minut. Si in ceea ce priveste numarul de scene de violenta, in zilele de week-end, situatia seamana, ca

tendinta, cu cea din zilele lucratoare. Astfel, avem aceiasi tendinta descrescatoare a numarului de scene de violenta pe parcursul zilei.

Fig.11

Comparativ, repartitia violentei pe cele doua tipuri de zile si cele trei intervale orare, arata astfel: sub aspectul duratei, se remarca o tendinta descrescatoare pe in zilele de weekend si o tendinta oscilatorie in zilele lucratoare, in timp ce, sub aspect cantitativ, se remarca faptul ca, oricare ar fi intervalul de timp considerat, durata violentei in zilele lucratoare este mai mica decat oricare interval din zilele de lucru.

   Fig.12

In ceea ce priveste tipul de violenta intalnit in filmele de desene animate, asa cum era de asteptat, predominant este cel fizic. Este urmat de violenta verbala, si, la mare distanta, de cea psihologica. Asa cum era de asteptat, vorbind de programme pentru copii, pe ultimele locuri se afla violenta sexuala si cea sociala.

EFECTE ASUPRA COPIILOR

Studiile privind efectele vizionarii desenelor animate au aratat ca pe parcursul scolarizarii (clasele I-XII) un copil isi petrece la scoala, in medie, 13.000 ore, ceea ce pare mult, dar nu si in comparatie cu media orelor petrecute in fata televizorului (18.000 ore).
Privitul la televizor are efecte asupra psihicului, emotiilor si conduce la o desensibilizare in ceea ce priveste durerea. Cel mai mare pericol este dat de aparitia dependentei, crescand riscul copilului de a ajunge la maturitate dependent de tutun, alcool sau alte droguri periculoase.
Studiile efectuate au demonstrat ca privitul la acest tip de programeconduce la efecte majore asupra copiilor, astfel acestia sunt insensibili la violenta, nu se tem de violenta indreptata impotriva lor sau a semenilor si devin mai agresivi, devin „imuni“ la imaginile care prezinta violenta,accepta gradual violenta ca pe un mod de a rezolva problemele, imita.violenta pe care o observa la televizor ,se identifica cu anumite personaje,victime si/sau agresori
.

Reduce timpul pentru invatare si joc :

In foarte multe cazuri, televizorul este preferat in locul jocului sau altor activitati. Copilul de varsta mica are nevoie de joc atat ca antrenament fizic si psihic, cat si ca de o scoala in care are contact real cu viata si socialul. Inlocuirea jocului cu vizionarea emisiunilor TV poate conduce la o dezvoltare unidirectionala a modelelor de gandire, la o adaptare sociala mai dificila si, nu rareori, la timiditate.
 Inlocuirea basmelor:

Basmul citit sau ascultat este una dintre experientele care nu au echivalent in lumea celor mici, fiind vorba de o evadare imaginara intr-un univers aparte. Tocmai efortul imaginarii celor auzite sau citite reprezinta efectul constructiv al povestilor. Inlocuirea basmului cu filme sau desene animate duce la o creativitate mai scazuta, iar acest aspect poate influenta negativ si evolutia inteligentei.

Contactul cu imagini nepotrivite varstei:

Oricat de atenti, nu putem sti niciodata foarte exact cum poate evolua programul urmarit. Astfel, aspecte ale agresivitatii periculoase apar chiar  in desene animate sau in emisiuni aparent inofensive. De asemenea, ideea de moarte, de razbunare, ca si sexualitatea apar in dese cazuri neasteptat, mai ales in filmele artistice 'pentru copiii. Nu toate aspectele ce contin aceste idei sunt periculoase, daca stim sa-i explicam ceea ce vede pe micul ecran, insa cenzurarea anumitor programe de catre parinti se impune cel putin pana la varsta scolara.
Dependenta de TV:

Studiile efectuate recent au aratat ca peste 65% din copiii din Europa, inclusiv Romania, devin dependenti de TV inca de la varsta de doi ani. Instalarea dependentei de unele seriale sau emisiuni este extrem de periculoasa la varste fragede. Pericolul cel mai mare este dat de antrenarea proceselor nervoase de recompensa la repetarea unui set de stimuli placuti. In acest fel se configureaza un model de aparitie rapida a dependentei la stimuli psihici, dar si la medicamente, iar copilul prezinta un risc major de a deveni mai tarziu dependent de tutun, alcool sau alte droguri mai periculoase.

Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE Clasa: I Matematica - Adunarea si scaderea numerelor naturale de la 0 la 30, fara trecere peste ordin
 Proiect didactic Grupa: mijlocie - Consolidarea mersului in echilibru pe o linie trasata pe sol (30 cm)
 Redresor electronic automat pentru incarcarea bateriilor auto - proiect atestat
 Proiectarea instalatiilor de alimentare ale motoarelor cu aprindere prin scanteie cu carburator

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 Proiect diploma Finante Banci - REALIZAREA INSPECTIEI FISCALE LA O SOCIETATE COMERCIALA
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 CONTABILITATEA FINANCIARA TESTE GRILA LICENTA
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Proiect atestat informatica- Tehnician operator tehnica de calcul - Unitati de Stocare
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia
INVATAREA SCOLARA
ANATOMIA SISTEMULUI NERVOS CENTRAL
Dedublare, disociere, depersonalizare -referat
CUNOASTEREA DE SINE SI IMAGINEA DE SINE
SCALELE DE DEZVOLTARE GESELL ( GESELL DEVELOPMENTAL SCHEDULES)
Neopsihanaliza (deviantii timpurii) - Alfred Adler: Psihologia individualitatii
GANDIREA
Inventarul de anxietate stare-trasatura


Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu