Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » auto
Sistemele start/stop

Sistemele start/stop


Sistemele start/stop

Sistemele start/stop opresc automat motorul atunci cand autovehiculul se afla in stationare, de exemplu la semafor sau in blocajele din trafic. In momentul in care soferul actioneaza ambreiajul pentru a cupla intr-o treapta de viteza, motorul este repornit automat. Aceasta functie este prezenta in vehiculele electrice hibride, dar de asemenea, a aparut si la vehiculele non hibride.

Testele comparative efectuate de Bosch au demonstrat faptul ca sistemele start/stop reduc consumul de combustibil si implicit emisiile de dioxid de carbon cu pana la 5%, in conditiile Noului Ciclu European de Rulare (NEDC).



Mai mult, la deplasarea in spatiul urban, economia de combustibil ajunge pana la 8%. Sistemele cu starter se bazeaza in mare parte pe componente deja existente, ceea ce presupune o investitie redusa pentru incorporarea lor in noile modele de autoturisme. In plus, spre deosebire de alte tehnologii, ele pot fi utilizate si pentru pornirea la rece a motoarelor Diesel.

Deoarece accesoriile auto precum aerul conditionat, pompa de apa s.a.m.d., au fost proiectate pentru a functiona consumand energie produsa de motor, sistemul pe baza caruia ele functioneaza trebuie reproiectat astfel incat ele sa poate functiona si atunci cand motorul este oprit, de obicei acest lucru se face folosind un motor electric.

Unele din cele mai timpurii vehicule ce au utilizat aceasta tehnologie au fost Volkswagen Polo Formel E si Fiat Regata ES, modele din anii 1980. Volkswagen a mai implementat aceasta tehnologie in Golf Ecomatic si in Lupo 3L in anii 1990. Citroën a introdus un sistem mai rafinat in C2 si C3 modele din 2006, si BMW a inclus aceasta tehnologie in multe autoturisme inclusiv in linia MINI, pentru anul 2008. Un sistem electronic start-stop produs de Bosch va fi disponibil pentru toate motoarele, benzina si diesel, ale Seriei 1 de la BMW.


Atat Toyota cat si Mazda vor implementa aceasta tehnologie la modele europene in 2009. Renault o va introduce in toate modele sale, pana in 2010.

Tehnologia Start-Stop - Dezbaterea fiabilitatii

Imbunatatirea eficientei automobilelor a fost dintotdeauna una dintre principalele teluri ale producatorilor auto, tel atins, in variate grade de-a lungul timpului printr-o pleiada de metode.

Dintre aceste metode, sistemul start- stop a devenit actualmente una dintre cele cu cel mai mare potential in a imbunatati semnificativ eficienta vehiculelor. Premisa acestuia este una extrem de simpla: cu cat numarul perioadelor in care motorul ruleaza in timp ce vehiculul este stationar este mai redus, cu atat eficienta automobilului va creste.

Desi raspunsurile din partea soferilor  la debuturile tehnologiei de la mijlocul anilor 80 au fost mixte, umbrind potentialul acestei inovatoare idei. Revitalizarea si raspandirea tehnologiei a uvenit in special cu seriile Citroen C2 si C3 din 2006 care au aratat publicului capacitatea sistemelor start-stop de a reduce drastic consumul autoturismelor.

Cu toate acestea, numerosi sunt inca scepticii care afirma ca aceste sisteme sunt extrem de friabile si ca orice avantaj pe care l-ar putea aduce aceste tehnologii este umbrit de costurile suplimentare in momentul achizitionarii, nu doar a sistemului in sine, ci si reconfigurarea diverselor aparate care in mod conventional utilizeaza motorul pentru a se alimenta.

Sistemul SISS (Smart Idle Stop System) de la Mazda

Mazda a anuntat de curand faptul ca doreste sa diminueze consumul de combustibil la modelele sale cu 30%. Proiectul, al carui termen de finalizare este 2015, face parte din strategia "Sustainable Zoom-Zoom".

Un prim pas al angajamentului Mazda il reprezinta dezvoltarea a trei noi tehnologii aflate aproape de finalizare. Sistemul SISS dezvoltat de Mazda opreste si reporneste automat motorul vehiculului cu ajutorul injectiei directe si al unui starter. Oprirea motorului are loc in momentul in care autovehiculul stationeaza, iar repornirea se efectueaza cand soferul manifesta intentia de deplasare.

Pistoanele de compresie si de decompresie sunt oprite astfel incat sa fie asigurat un volum optim de aer in fiecare cilindru. Sistemul oferit de Mazda este unic datorita procedeului folosit. Acesta incepe sa deplaseze pistoanele inainte sa se produca aprinderea, spre deosebire de alte sisteme standard care folosesc un agregat electric pentru a repune in functiune motorul.


Prin intermediul acestui procedeu SISS reporneste motorul de doua ori mai repede decat alte sisteme concurente de pe piata si faciliteaza reducerea consumului de combustibil cu pana la 9%. Aceasta noua tehnologie urmeaza sa fie oferita pe piata europeana in prima jumatate a anului 2009.

Noul propulsor, un element central al platformei "Sustainable Zoom-Zoom", va fi lansat in Europa la inceputul anului urmator. Acesta are un consum redus de combustibil, emite o cantitate redusa de CO2 si livreaza mai multa putere. Prin intermediul celor 185 CP si al cuplului de 400 Nm acest motor se pozitioneaza printre cele mai puternice din segment.

Pentru reducerea consumului de combustibil, motorul integreaza elemente inovatoare precum injectoarele de mare presiune si rata de compresie redusa. In plus, filtrul de particule conceput de Mazda dispune in premiera de un mecanism de activare al catalizatorului care indeparteaza cu o eficienta mai mare noxele din gazele motorului.

Materialul ceramic din care este compus catalizatorul are o structura moleculara care creste rata de ardere a noxelor si grabeste procesul de regenerare a filtrului de particule. Mazda implementeaza o noua etapa a strategiei de reducere a greutatii vehiculelor prin intermediul noii tehnologii de modelare a maselor plastice.

Aceasta diminueaza greutatea componentelor din plastic folosite in procesul de fabricatie, fara sa afecteze duritatea sau rigiditatea ansamblelor din care acestea fac parte.

Noua tehnologie reduce greutatea, dar si consumul de mase plastice care contin ulei, cu aproximativ 20-30%. Acest fapt determina si scaderea emisiilor de CO2. Acest nou proces de fabricatie poate fi utilizat pentru cea mai mare parte a elementelor din plastic prezente la vehiculele produse de Mazda.

Strategia Mazda de reducere a greutatii a dus la scaderea masei pentru noile modele Mazda2 si Mazda6, imbunatatind astfel si consumul de combustibil fata de versiunile anterioare. Acest proiect se opune tendintei din industrie de a construi vehicule mai mari si implicit mai grele.

Fiat 500 va fi echipat cu tehnologia ecologica start/stop

Compania Fiat va prelua incepand cu luna martie 2009 sistemul start/stop acesta fiind inclus in dotarile modelului Fiat 500. Tot mai multe marci de autoturisme incorporeaza in noile modele tehnologia start/stop dezvoltata de Bosch, deoarece s-a demonstrat ca aceasta duce la scaderea cu pana la 5% a consumului de combustibil si implicit al emisiilor de dioxid de carbon.

Astfel, Bosch va livra catre producatorul italian de autovehicule sistemul de control al motorului precum si senzorul pentru acumulator. Bosch produce sistemul start/stop din anul 2007, iar pana in acest moment, a livrat peste 500.000 de unitati pentru BMW si Mini.

Stefan Asenkerschbaumer, Presedintele Departamentului Bosch "Starter Motors and Generators", este de parere ca aceasta piata se va dezvolta in mod dinamic in urmatorii ani: "In 2008, 5% dintre autovehiculele noi din Europa erau dotate cu un sistem start/stop. In anul 2012 acest nivel va ajunge, dupa calculele noastre, la 50%, iar in cele mai multe cazuri va fi vorba despre tehnologia Bosch", a declarat Asenkerschbaumer.

Pentru inceput, acest sistem va fi incorporat modelului Fiat 500, alaturi de cutia de viteza automata Dualogic si motorul pe benzina de 1,2 l. In 2009, producatorul italian intentioneaza sa preia aceasta tehnologie si pentru fabricarea altor modele.

Bosch a adaptat durata de viata a starterului la numarul semnificativ de porniri a motorului carora acesta trebuie sa le faca fata. Electromotorul si sistemul mecanic de cuplare asigura pornirea sigura si silentiosa a motorului.

Modelul Kia cee'd ISG va fi echipat cu tehnologie eficienta

Modelul Kia cee'd ISG va fi echipat incepand de de anul viitor cu sistemul Start/Stop produs de Bosch. Prin introducerea tehnologiei Start/Stop, consumul normal de combustibil scade si, implicit, nivelul emisiilor de dioxid de carbon al autovehiculelor este redus cu pana la 5%.

Cea mai mare economie de combustibil se inregistreaza in cazul circulatiei urbane aglomerate: testele efectuate pe modelul Kia indica un consum de combustibil cu pana la 15% mai mic.

Unitatea de comanda a motorului, realizata de asemenea de Bosch, include un software care interpreteaza toate datele necesare livrate de senzori si care controleaza oprirea si pornirea motorului.

AMG introduce sistemul start-stop din 2010

Mercedes AMG anunta disponibilitatea pe piata a primului model cu sistem de oprire/pornire, incepand cu anul viitor. AMG intentioneaza sa reduca media consumului de combustibil cu 30 %, pana in 2012.

Asadar, incepand cu anul viitor si AMG va opri motorul in timp ce asteapta in trafic si chiar va mai reduce din "herghelie", pentru a face economie de combustibil.  Obiectivul stabilit de AMG este de de a reduce consumul de benzina cu pana la 30%, pana in 2012 si, totodata, de a asigura tehnologia necesara de constructie cu materiale compozite si de a reduce consumul la injectia directa. Potrivit AutoTelegraaf, noul AMG va functiona la fel ca orice alt motor cu sistem start-stop, in timp ce economia la injectia directa se va baza pe cea de-a doua generatie de sisteme deja lansate la modelul Mercedes Benz C350 CGI BlueEFFICIENCY model. O serie de tehnici de constructie cu materiale compozite, au fost aplicate deja la vehicolele din seria SL65 Black.  

Land Rover Freelander 2 cu sistem start stop

Land Rover a fost zgarcit in premiere la aceasta editie a Salonului de la Paris, britanicii prezentand doar o versiune mai 'verde' a modelului Freeelander 2. Land Rover se aliniaza astfel tendintei generale de reducere a emisiilor concretizand pentru prima oara investitiile in programul e_Terrain.

Premiera de la Paris, botezata Freelander 2 TD4_e, nu este decat un banal model de serie echipat cu un sistem start-stop dezvoltat in 'ograda' proprie de Land Rover. Sistemul, folosit deja de mai toti constructorii auto, imbunatateste consumul de combustibil, Freelander 2 reusind sa obtina o valoare de 5.69 litri la 100 de km fata de cifra initiala de 6.23 litri/100 de km

Emisiile de CO2 scad si ele cu 8 procente. Capacitatile off-road ale modelului nu sunt afectate de noul sistem start-stop acesta putand fi dezactivat prin simpla apasare a unui buton.

Primele exemplare Land Rover echipate cu sistem start stop vor debuta pe piata la mijlocul lui 2009. Britanicii nu se vor rezuma insa doar la atat, urmand ca intreaga gama de modele off-road sa beneficieze de pe urma programului e_ Terrain.

Audi A4 2.0 TDI cu sistem start-stop va fi lansat in Romania in iunie

Audi AG a anuntat joi ca va lansa la inceputul lunii iunie sedanul Audi A4 2.0 TDIe, cu sistem start-stop. Prevazut cu o transmisie manuala cu sase trepte de viteza, vehiculul consuma 4,6 litri de motorina la 100 km. Prin urmare, acesta emite doar 119 grame de CO2 per kilometru, cea mai buna valoare inregistrata de un automobil din clasa sa, potrivit oficialilor. Modelul "e" dezvolta o putere de 136 CP, ajunge la 100 km/h in 9 secunde si atinge o viteza maxima de 215 km/h. Acest model Audi A4 este disponibil de asemenea in versiunea Avant.

Eficienta este o cerinta standard pentru fiecare automobil Audi. Modelul A4 2.0 TDI e reprezinta o dovada deosebit de convingatoare a faptului ca eficienta, performanta remarcabila, confortul si bucuria de a conduce nu se exclud reciproc", declara Michael Dick, membru in consiliul director al AUDI AG din partea departamentului de dezvoltare tehnica.

Eficienta sistemului start-stop

Sistemul start-stop, prevazut ca dotare standard, este eficient la deplasarea pe drumuri urbane. Atunci cand automobilul se opreste, maneta schimbatorului se afla in pozitia neutra, iar soferul ridica piciorul de pe pedala de ambreiaj, sistemul comandand oprirea motorului. Acesta va fi pornit din nou imediat ce este apasata pedala de ambreiaj.

In cadrul unui ciclu de conducere tipic, sistemul start-stop reduce consumul de carburant in medie cu 0,2 litri/100 km, ceea ce inseamna aproximativ 5 grame de CO2/km.

Dotari

Modelul "e" este prevazut cu o transmisie manuala cu 6 trepte, avand un raport final de transmitere pe puntea spate imbunatatit cu cinci la suta, fapt ce permite reducerea turatiei motorului in fiecare dintre cele sase trepte de viteza. Sistemul de gestionare a motorului a fost de asemenea modificat pentru un maxim de eficienta. Pneurile cu rezistenta scazuta, ce faciliteaza economia de carburant (205/60 R 16), imbunatatesc rezistenta la rulare si sunt disponibile exclusiv pentru modelul "e" al liniei A4.

Dotarile standard includ de asemenea sistemul de recuperare a energiei de franare. Cu ajutorul unui reglaj inteligent al alternatorului, acest sistem transforma surplusul de energie cinetica in energie electrica pe parcursul etapelor de franare a automobilului. Aceasta energie electrica este stocata temporar in bateria sistemului electric. Cand automobilul reia accelerarea, bateria furnizeaza energia stocata in reteaua acestuia, reducand sarcina alternatorului si facilitand, astfel, economia de carburant.

Computerul de bord face parte, de asemenea, din pachetul de dotari standard. Sistemul de informare a soferului ii indica acestuia momentul in care se recomanda schimbarea treptei de viteza, in vederea economisirii carburantului cu pana la 30 la suta.

Un alt aspect care sta la baza reducerii consumului de combustibil al modelului A4 2.0 TDI e este reprezentat de caracteristicile aerodinamice imbunatatite, posibile datorita adaugarii de elemente menite sa optimizeze coeficientul aerodinamic, precum panoul zonei de sub caroserie, grila radiatorului partial incadrata si reducerea garzii la sol cu 20 de milimetri, datorita sasiului sport.

Modelul A4 2.0 TDI e este disponibil, de asemenea, in versiunea Avant. Consumul mixt de carburant are o valoare de 4,9 litri de motorina la 100 de kilometri. Versiunea Avant emite 129 de grame de CO2 per kilometru.

Modelele "e" Audi

A4 2.0 TDI e este cel ce-al patrulea model "e" Audi. Un alt model "e" este Audi A3 1.9 TDI e, disponibil in versiunile hatchback cu trei usi sau Sportback cu cinci usi. Acesta are un consum de 4,5 litri la 100 de kilometri si emite 119 grame de CO2 per kilometru. In versiunea cu trei usi, modelul Audi A3 1.4 TFSI prevazut cu sistem start-stop are un consum de carburant de 5,7 l/100 km si emisii de CO2 de 132 g/km. In segmentul sedan business, modelul Audi A6 2.0 TDI e, disponibil in versiunile sedan si Avant, emite 139 de grame de CO2 per kilometru, avand un consum de 5,3 l/100 km. Audi A8 2.8 FSI e a fost primul sedan din clasa de lux care s-a mentinut sub pragul de 200 de grame de CO2: 199 g/km la un consum de 8,3 l/100 km.

Desi in denumirea modelului Audi TT 2.0 TDI quattro nu se regaseste indicativul "e", acesta a atras atentia ca automobil sport diesel. Consumul de carburant de 5,3 l/ 100 km (139 g/km CO2) al modelului coupe stabileste un sistem de referinta in segmentul automobilelor sport. Acesta accelereaza de la 0 la 100 km/h in 7,5 secunde si atinge o viteza maxima de 226 km/h. 

Sistemul stop & start intra in dotarea standard

Desi, in prezent, doar unele modele exclusiviste au in dotare sistemul stop & start (oprirea motorului la stationari mai lungi, ca de pilda la semafor), acesta va fi inclus, practic, in dotarea standard a automobilelor, incepand din 2010, pe modelele hibrid, si din 2009 pe cele clasice.

Toate conceptele hibrid prezentate anul acesta, la Salonul de la Paris au integrata functia stop & start, cat si recuperarea energiei la franare.
Santa Fe de la Hyundai, Land Rover Freelander, Kia c'eed si Soul sunt cateva dintre versiunile hibrid anuntate pentru 2010 si dotate cu acest sistem.


Inca din primul semestru al lui 2009, sistemul stop & start se va regasi la Audi A4 1.9 TDI de 120 CP, in timp ce Citroen C3 Picasso va fi echipat cu cea de-a doua generatie stop & start, asociata cu o transmisie in 6 trepte, care va reduce consumul pana la 4,2 l/100 km.

Citroen a anuntat ca va asocia aceasta tehnologie cu un sistem de recuperare a energiei la franare pentru toata gama sa de motoare diesel, pana in 2010, ceea ce va duce la reducerea consumului, in medie, cu 15%.

In 2012, majoritatea automobilelor vor avea sistem start-stop

Reducerea emisiilor de carbon si imbunatatirea consumului sunt o prioritate pentru cei mai multi constructori auto. Autoturismele hibride sunt principalul raspuns dat de producatorii auto, insa, auxiliar, se gandesc la implementarea unor sisteme care sa optimizeze performantele motoarelor clasice.

Unul dintre acestea este sistemul Stop-Start dezvoltat de Bosch atat pentru motoarele pe benzina, cat si pentru cele pe motorina. Deja o parte a modelelor BMW au in dotarea standard aceasta functie, iar Fiat se gandeste sa il adopte incepand cu 2009 pentru modelul 500 cu motor de 1,2 litri si transmisie automata. Oficialii Bosch cred ca pana in 2012, mai mult de 50% din automobilele existente vor dispune de functia stop-start.

Sistemul opreste motorul cand vehiculul stationeaza, de exemplu la stop, iar imediat ce soferul apasa pedala de acceleratie, motorul reporneste. In mediul urban, masinile dotate cu functia stop-start pot obtine o reducere a consumului cu 8%. Inca nu este clar cum va fi aplicat pe masinile cu transmisie manuala si daca oprirea motorului va duce si la oprirea incalzirii, pe timp de iarna, sau a aerului conditionat, vara.

Sistemele start/stop inca mai castiga teren, Bosch a livrat deja 500.000 de sisteme.

In afara de BMW si Mini, alti trei producatori vor introduce tehnologia start/stop de la Bosch in urmatoarele luni:

  1. Reducere semnificativa a consumului de carburant si a emisiilor CO2 in mediul urban si in traficul bara la bara
  1. Raport excelent cost-beneficii

Tehnologia start/stop de la Bosch si-a dovedit valoarea in productia de serie. De la inceputul productiei in anul 2007, compania a furnizat jumatate de milion de sisteme start/stop companiei BMW, pentru BMW si Mini. In special in traficul urban, autovehiculele dotate cu aceasta tehnologie consuma mult mai putin carburant si astfel emana mai putin CO2. Intre timp, trei alti producatori de autovehicule au decis sa utilizeze tehnologia eficienta si economica de la Bosch, care va fi introdusa in urmatoarele luni.

Sistemele start/stop opresc motorul cu ardere interna daca autovehiculul stationeaza - de exemplu, in blocaje de trafic sau la culoarea rosie a semaforului. In functie de autovehicul, sistemele start/stop economisesc carburant cu pana la cinci procente in ciclul NEDC (New European Driving Cycle) si, prin urmare, emit mai putin CO2. In regimul urban al NEDC, reducerea consumului si a emisiilor poate ajunge pana la opt procente. Bosch a marit considerabil numarul specificat de porniri datorate sistemului start/stop si, in consecinta, a prelungit durata de utilizare a demarorului comparativ cu unul conventional. Motorul mai puternic al demarorului electric si mecanica de cuplare imbunatatita, cu zgomot redus garanteaza pornirea sigura, rapida si silentioasa a motorului. In ciuda scopului sau functional extins, demarorul este compact si ramane foarte usor de integrat in autovehicul. Spre deosebire de celelalte tehnologii, aceasta abordare este adecvata si pentru pornirea la rece a motoarelor diesel.

Sistemele start/stop de la Bosch se bazeaza pe experienta acumulata in domeniile tehnologiei demaroarelor, transmisiei si gestionarii energiei. Pana in prezent, Bosch a vandut peste 300 de milioane de demaroare conventionale in intreaga lume. Deoarece abordarea sistemului se bazeaza in mare parte pe componentele deja existente, raportul excelent cost-beneficii este inca un argument in favoarea tehnologiei Bosch. In ansamblu, sistemul include un software de comanda care poate fi integrat in unitatea de comanda a motorului respectiv, un senzor de turatie a arborelui cotit cu electronica de evaluare si un senzor pentru acumulator. Senzorul pentru acumulator calculeaza nivelul curentului de incarcare a acestuia si transmite aceste informatii sistemului de gestionare a energiei. Mai mult, pentru o functionare corespunzatoare a sistemului start/stop, Bosch furnizeaza alternatoare cu un grad ridicat de eficienta. Acestea asigura stocarea in acumulator a unui nivel de energie suficient pentru operatiile de pornire-oprire.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.