Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale uniceAcasa » tehnologie » comunicatii
MECANISME PENTRU COMUNICATII

MECANISME PENTRU COMUNICATIIMECANISME  PENTRU COMUNICATII

    

             

In toate exemplele anterioare in care procesarea aplicatiilor de pe un calculator se face prin mai multe calculatore, in sensul fizic, am presupus ca in aceste cazuri exista o retea de comunicatie, care permite unui calculator sa schimbe informatia cu un altul.

     Intr-un mediu client-server, comunicatiile prin retea pot fi  simple (sau inexistente, in cazul in care  componenta client si server ruleaza pe acelasi calculator).

     Intr-un exemplu simplu de  folosire a doua calculatoare, reteaua poate consta dintr-un singur cablu folosit  la  conectarea clientului de server. Calculatorul  client trimite cereri la calculatorul server prin cablu, iar calculatorul server trimite inapoi rezultatele la client prin acelasi cablu.  

     De vreme ce sunt   doar doua calculatoare, calculatorul client nu are nici o greutate in a gasi serverul adecvat.  Serverul e pur si simplu  calculatorul de la capatul  celalalt al cablului.

     Intr-un caz complex, pot exista multe calculatoare client si mai multe calculatoare server,toate plasate in locuri diferite de pe glob. Reteua de comunicatie poate consta intr-un numar de retele cu arie locala (LAN) separate, sau de retele interconectate folosind o arie mare de retea (WAN) folosite pentru usurarea transmisiei.  Legaturile dintre  subretele pot fi implementate prin folosirea unei varietati de dispozitive de interconectare , cum ar fi magistrale, porti((in engleza).

   O mare parte a softului folosit de organizatii la  introducerea arhitecturii aplicatiei  client-server permit ca componente ale aplicatiei   individuale sa fie construite ca si cum ar fi o simpla legatura punct la punct intre un computer client si unul serverul sau asociat.

  


 Protocoalele de transport de date

   Transmiterea actuala a datelor intr-o retea de calculatoare e facuta de softwareul retelei ce respecta o arhitectura particulara de retea. Fiecare arhitectura de retea defineste o smultime  de protocoale, uneori numite familii de protocoale sau suite de protocoale, ce controleaza comunicatiile in retea. Acestea sunt cateva arhitecturi de retea sau familii de protocoale ce sunt deseori folosite in  introducerea calculului client-server: TCP/IP, NetWare IPX/SPX, AppleTalk, System Network Arhitecture(SNA), Netbios Open System Interconection(OSI).

   Uneltele de dezvoltare ce sunt folosite la construirea aplicatiilor de calcul  in mediul client-server, pentru cea mai mare parte a lor, permit aplicatiilor sa fie construite fara date privitoare la mecanismele de transport folosite.  Aplicatiile client-server pot folosi in mod normal mecanisme de comunicare ce ruleaza pe baza facilitatilor de transport  ale datelor puse la dispozitie de softul retea.   Inainte de a examina  aceste mecanisme de comunicare, ne vom opri mai intai la un set de functii suport care ar trebui puse la dispozitie de mediul de lucru pentru a sustine aplicatiile client-server.

Functii  suport de distributie

  

    S-a indentificat un numar de functii ale transportului  de distributie  cateva dintre cele mai importante dintre ele sunt :

 

Independenta transportului in retea.    In zilele noastre se folosesc  arhitecturi   de retea WAN, fiecare cu   protocoale   de transport proprii.   Aceste arhitecturi includ  SNA, OSI, TCP/IP Novell IPX/SPX si s.a.m.d. Cea mai mare parte din aceste familii de protocoale de transport date sunt inzestrate cu mulate  functii. Cele mai multe softwareuri  client-server suporta o varietate de mecanisme de transport si  dezvoltatorul BD are nevoie deseori sa examineze   protocoalele specifice ce vor fi folosite pentru  transmiterea datelor  prin retea.

Mecanismul de  activare a proceselor.   Aplicatiile  distribuite  folosesc   de obicei un numar mare de procese independente ce ruleaza pe un sistem distribuit  intr-o retea. Pentru a se folosi cel mai bine resursele de calcul, e de dorit ca, componentele software sa fie executate doar cand prelucrarea pe care o executa e ceruta cu adevarat. De aceea sistemele de operare si subsistemele  software de retea  trebuie  sa ofere  mecanisme de   incarcare a componentelor aplicatiei in memorie si sa le execute la cerere.  

             Mecanismul de intilnire client-server.  O activitate fundamentala trebuie facuta cand o componenta client face o cerere   pentru un serviciu   este sa localizeze    sistemul de calcul pe care este dispomnibial pe componenta server cea mai apropiata.

Mecanismele de gestiune a firelor.     Un fir consta din  executia unei proceduri ce poate opera in  concurenta cu executia aceleiasi sau a altor  proceduri diferite din acelasi program de aplicatie. Serverele permit deseori operatii “multi thread” pentru a executa aceleasi proceduri in mod concurent, cu scopul de a   servi mai multi clienti in acelasi timp. Procesarile client pot beneficia si de operatii multifir prin punerea de intrebari la mai multe servere in mod concurent.   Multimea de sisteme de operare ce sunt  in mod obisnuit folosite in mediul client-server sunt sisteme de operare multifir.     

    Mecanisme de securitate. Mecanismele de securitate sunt la fel de importante pentru aplicatiile distribuite ca si pentru aplicatiile centralizate. Oricum, sunt mult mai greu de  introdus intr-un mediu distribuit. Un aspect important al securitatii e autentificarea.   Mecanismele Network-wide fac posibil ca o componenta software sa verifice identitatea utilizatorilor sau ale  altor componente software. Alt aspect al securitatii este autorizarea.   Autorizarea faciliteaza controlul asupra accesului dat utilizatorului la resursele din mediul distribuit. O a treia importanta facilitate a securitatii este criptarea datelor. Criptarea e folosita sa previna parti neautorizate sa inteleaga o transmisie ce are loc intre doua parti ce comunica.  

Mecanismele de codare si definire a datelor. Acestea ar trebui sa fie disponibile pentru ca permit

 structurilor de date ce sunt schimbate intre partenerii de comunicatie sa fie definite si codate pentru

transmisia in orice fel, care e independenta de orice tehnologie de calcul sau comunicatie. Tehnologia

distributiei implica un grad mare de metode pentru a defini structurile de date cum ar fi notatia

definitiilor datelor Abstract Syntax Notation One(ASNI).In final, asemenea mecanisme suport vor fi p

use pe toate calculatoarele dintr -o organizatie retea, probabil prin marirea sistemelor de operare si a

suportului de retea.

Mecanisme pentru comunicatii

 La un nivel mai ridicat decat protocoalele de transport suportul de distributie comuna  exista un numar de mecanisme de comunicatie pe care componentele aplicatiei il folosesc pentru a face munca actuala de schimb de informatii intre client si aplicatie, si care consta in caduri      nedocumentate care vor fi greu de tranformat pentru un mediu client –server.

     Ca si insasi componentele aplicatie, mecanismele de comunicatie pe care componentele aplicatie le folosesc pentru a schimba informatii, pot fi facute independent de protocolul de transport al datelor specific folosit in retea.

      Tehnologiile ce sunt disponibile in mod curent pentru a crea aplicatii de calcul distribuite au “marit “ punctul in care multe dintre variante se confrunta acum cu producatorul aplicatiilor care doreste sa creeze aplicatii client-server.  Fiecare dintre aceste variante reprezinta un tip particular de mecanism de distributie, ce au un set de caracteristici specifice si fiecare este potrivit pentru tipuri specifice de aplicatii.  

      Alegerea unei tehnologii de comunicatii, are unele similaritati cu alegerea unui limbaj de programare particular pentru o aplicatie. Un producator  de aplicatii poate alege un limbaj particular pentru un numar de motive.  Limbajul ales poate oferi cea mai buna performanta in mediul ales, poate avea constructii de limbaj care sunt potrivite aplicatiei.  

     In acest fel, tehnologia comunicatiilor particulare e guvernata de un numar de factori pe care un “producator” alege sa ii foloseasca. Ca si alegerea unui limbaj de programare, deseori nu exista nici o alegere clara in selectarea mecanismului de distributie si deseori un numar de de mecanisme de distributie diferite pot ajunge sa trebuiasca sa fie combinate sa intalneasca nevoile unei aplicatii particulare.

      Urmatoarea sectiune descrie patru tehnologii diferite ce sunt folosite in mod comun in mediul client-server pentru manipularea comunicatiilor intre componentele aplicatie:

·         Mecanisme de transmitere de mesaje

·       Mecanisme de apelare a procedurii  la distanta

·           Mecanisme de comunicatie peer-to peer

Mecanisme mesajeFiind data o situatie a unei aplicatii particulare, este probabil ca mai mult de unul din cele patru mecanisme de comunicatie de mai sus vor fi potrivite pentru acea aplicatie.  Deasemenea, in aplicatiile distribuite complicate, este probabil sa fie necesar sa se foloseasca mai mult de un mecanism de comunicatie.   De aceea, cele patru patru tehnologii distincte descrise aici ar trebui sa nu fie considerate in nici un caz exclusive, caci nu sunt singurele mecanisme  de comunicatie posibile ce pot fi folosite si mult mai mult vor fi  introduse ca   si  calcul client -server.      Sectiunea urmatoare descrie fiecare din cele patru mecanisme de comunicatie de mai sus care sunt folosite adesea la  introducerea comunicatiilor in mediul client-server.    

Independenta transportului in retea

    O mare varietate de arhitecturi de retea se folosesc azi, fiecare cu propriile protocoale de transport.   Aceste arhitecturi includ  SNA,OSI,TCP/IP Novell IPX/SPX si s. a. m. d.  

  Pentru cea mai mare parte, toate aceste familii de protocoale de date pun la dispozitie o mare arie  de functii. Cele mai multe softuri  client-server suporta o varietate de mecanisme de transport si  producatorul BD are nevoie deseori sa fie preocupat cu protocoalele specifice ce vor fi folosite sa “care”  datele  prin retea.

  

 Mecanismul activarii procesului

  

   Aplicatiile  distribuite “folosesc “ de obicei un numar mare de procese independente ce ruleaza pe un sistem distribuit print-o retea. Pentru a se folosi cel mai bine resursele de calcul, e de dorit ca, componentele soft sa fie executate doar cand prelucrarea pe care o fac e ceruta cu adevarat. De aceea sistemele de operare si subsistemele “soft retea” trebuie  sa ofere  mecanisme “retea” pe scara larga, pentru incarcarea componentelor aplicatie in memorie si sa le execute la cerere.

   Mecanismul de intilnire client-server

     O cerere fundamentala trebuie facuta cand o componenta client face o cerere   pentru un serviciu.  

 

  Mecanismele de conducere “fir

     

      Un fir consta in executia unei proceduri ce poate opera in  concurenta cu executia acelorasi sau a diferitelor proceduri din acelasi program de aplicatie. Serverele permit deseori operatii “multiple fire” pentru a executa aceleasi proceduri in mod concurent, cu scopul de a fi sa serveasca multi clienti in acelasi timp. Procesarile client pot beneficia si de operatorii multifir prin punerea de intrebari la mai multe servere in mod concurent. Multe sisteme de operare ce sunt folosite in mod comun in mediul client-server sunt sisteme de operare multifir.

       

   

Mecanisme de securitate

     

    Mecanismele de securitate sunt la fel de importante pentru aplicatiile distribuite ca si pentru aplicatiile centralizate. Oricum, sunt mult mai greu de  introdus intr-un mediu distribuit. Un aspect important al securitatii e autentificarea.   Mecanismele Networkwide fac posibil ca o componenta soft sa verifice identitatea utilizatorilor sau alte componente soft. Alt aspect al securitatii este autorizatia.   Autorizatia faciliteaza controlul asupra accesului dat utilizatorului la resursele din mediul distribuit. O a treia importanta facilitate a securitatii este criptarea datelor. Criptarea e folosita sa previna parti neautorizate sa inteleaga o transmisie ce are loc intre doua parti ce comunica.  

      

         Mecanismele de codare si definire a datelor

        Acestea ar trebui sa fie disponibile pentru ca permit structurilor de date ce sunt schimbate intre partenerii de comunicatie sa fie definite si codate pentru transmisia in orice fel, care e independenta de orice tehnologie de calcul sau comunicatie. Tehnologia distributiei implica un grad mare de metode pentru a defini structurile de date cum ar fi notatia definitiilor datelor Abstract Syntax Notation One(ASNI).

 

 

 Mecanismul de transmitere al mesajelor

      

            Mecanismul de transmitere al mesajelor consta in schimbul direct de unitati de date intre componentele client si server ce ruleaza pe sisteme de calcul diferite.  Cu acest transfer de mesaje clientul A trimite in retea un mesaj al carei destinatie e serverul B. Serverul B primeste mesajul, face prelucarile cerute si apoi transmite un set de mesaje ce poarta rezultate inapoi la clientul A. (fig7. 6).  Aplicatiile distribuite de mare complexitate ce  introduc orice configuratie client-server, pot fi construite folosind simple mecanisme de transmitere (trecere de la A la B) de mesaje.  Doua forme de mecanisme de transfer  a mesajelor pot fi puse la dispozitie pentru  introducerea aplicatiilor distribuite :mecanisme de conectare-orientata si  neconectare.

 

Mesaje 

Mesaje

 

Proces server

 

Proces client

 

 
                                                                                                           

                                              Fig.  7. 6 Mecanism de transmitere a mesajelor

                                                                       

Mecanisme de conectare cu pierderi

 

    Cu un mecanism de livrarea datelor prin conectare  cu pierdere numit uneori si mecanism datagram, aplicatia sursa transmite doar un mesaj in retea si indica destinatia sau destinatiile la care mesajul trebuie transmis. Mecanismul de transfer al mesajelor face eforturi foarte mari de a livra msajul la destinatie,  dar aplicatia sursa nu e informata daca livrarea a fost cu adevarat facuta.  

 Mecanismele orientate pe conexiuni    

   Cu un mecanism de trecere a mesajelor orientate pe conectari, doua procese de comunicare fac schimb de mesaje de control cu scopul de a stabili o asociere logica intre ele numita conexiune. Conexiunea e folosita cu scopul de a se asigura ca mesajele sunt schimbate intre cele doua procesoare. Cu un serviciu orientat pe conexiune, mecanismele sunt puse la dispozitie  in general pentru detectarea si recuperarea din situatii in care mecanimele sunt pierdute copiate sau recuperate pe durata transmisiei. Cu un mecanism de transmitere de mesaje orientate pe conexie, o aplicatie sursa poate transmite un mesaj intr-o singura operatie doar la o destinatie.  E nevoie de o  conexiune  separata pentru fiecare destinatie daca sunt implicate mai multe destinatii.  

   Si mecanismele de trecere a mesajelor fara conexiune si cele orientate pe conexiune pot fi folosite pentru crearea de aplicatii distribuite fiabile.

 

 Mecanismul de apelare a functiilor la distanta

   Mecanismele Remote procedure call(RPC) extind paradigma programarii apelarii de proceduri de la mediul sistemului de calcul local la un mediu distribuit. Cu o facilitate RPC, procedura ce apeleaza si procedura apelata se pot executa in sisteme diferite din retea (fig 7. 7).

Procedura de apelare(client)

 

Procedura de apelare(server)

 


                                            

                


                                                                    Fig.  7. 7

                           

   Mecanismul RPC face posibila sa se ascunda de programatorul aplicatiei faptul ca are loc distributia. Un scop principal al unui mecanism RPC este sa faca sa para pentru programator ca procedurile indepartate sunt invocate in exact aceeasi maniera ca si procedurile locale. Nu este posibil sa se ajunga la transparenta totala pentru ca sintaxele operatiilor distribuite sunt deseori diferite in mare masura de acelea a acelorasi operatii facute local.  De exemplu, cand procedura apelata se executa pe un sistem de calcul  diferit de acela care apeleaza, pot aparea un numar de probleme, care nu apar atunci cand cele doua proceduri ruleaza pe acelasi sistem de calcul, incluzind urmatoarele:               

   Poate exista o pierdere temporara a conexiunii intre cele doua componente in perioada executiei.   

   Cele doua aplicatii nu au acces la memoria partajata care poate fi folosita pentru transferul de parametrii si rezultate.   

    Pot aparea probleme care sunt legate gesiune si securitate  si care nu apar in mediul local.

    Majoritatea mecanismelor RPC  pun la dispozitie facilitati pentru mentinerea metodelor de programare conventionale pe cat posibil si pentru manevrarea multor din complexitatile care sunt mostenite in mediul distribuit. Mecanismele RPC sunt construite de obicei din mecanismele de trecere a mesajelor si  introduc un protocol simplu de cerere raspuns. Procedura apelanta face o cerere de executie a procedurii apelate si poate trece o serie de parametrii la procedura apelata. Procedura apelata executa atunci isi poate transmite un set de rezultate la procedura apelanta. Un mecanism RPC foloseste formatarea si livrarea mesajelor in retea, care trebuie sa circule intre  cele doua proceduri, folosind un proces numit marshaling. Motivul principal pentru folosirea mecanismului RPC in mediile distribuite,  este ca depun mult mai multa munca pe care o implica functiile de distributie si face mai usor de realizat  aplicatia pentru dezvoltatori.        

Mecanismele  de comunicatie “peer to -peer ”

    

   Mecanismele de comunicare “ de la egal la egal” sunt similare cu mecanismul de transfer a mesajelor dar pun la dispozitie  un suport integrat pentru folosirea operatiilor commit  in doua faze intr-un context de procesare de tranzactii.  Aceste mecanisme permit aplicatiilor client si server sa comunice asincronic si totusi sa retina o legatura partajata a unui dialog ce poate consta in interactiuni multiple.  Cu acest tip de mecanism de comunicatie, comunicatiile au loc intre doua sau mai  multe componente soft care organizate ierarhic cu un initiator al schimbului de mesaje cu root ..

    Sunt cateva protocoale  de interfete  de programe de aplicatii(API) standard pentru mecanismele de comunicatie “de la egal la egal”.  Cel mai cunoscut este protocolul 6. 2 SMA de la IBM si asociatul sau Interfata programabila comuna pentru comunicatii(CPI-C) si Comunicatii Avansate de la Program la Program (APPC )-interfete programabile de aplicatii.

   Mecanisme “ de punere in asteptare ” a mesajelor

        

     Cu un mecanism  asteptare” uneori numit serviciu de maesaje de incredere, o componenta aplicatie ce ruleaza pe un sistem de calcul poate cerceta o multime mesaje ce sunt adresate altor componente  de aplicatii ce pot rula pe alte sisteme de calcul (fig7. 8) In multe cazuri mesajele spuse de componenta sursa nu cer raspunsuri imediate.  Un proces sursa spune un mesaj si nu asteapta un raspuns dar face imediat alta treaba. Componenta destinatie poate fi sau nu activa in momentul cand mesajul e ajuns. Daca componenta destinatie nu e activa, mecanismul     poate astepta ca, componenta destinatie sa devina activa pentru transmiterea  mesajului, sau poate face pasi pentru activarea procesului de destinatie, depinzind de cererile aplicatiei.

       Message –Queuing Facility

 

   Mesajul rezultat

 

Request Message

 
       

 

    Componenta server

 

Componenta client

 
   

         

    


                                                         Fig.    7. 8

Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE Clasa: I Matematica - Adunarea si scaderea numerelor naturale de la 0 la 30, fara trecere peste ordin
 Proiect didactic Grupa: mijlocie - Consolidarea mersului in echilibru pe o linie trasata pe sol (30 cm)
 Redresor electronic automat pentru incarcarea bateriilor auto - proiect atestat
 Proiectarea instalatiilor de alimentare ale motoarelor cu aprindere prin scanteie cu carburator

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 Proiect diploma Finante Banci - REALIZAREA INSPECTIEI FISCALE LA O SOCIETATE COMERCIALA
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 CONTABILITATEA FINANCIARA TESTE GRILA LICENTA
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Proiect atestat informatica- Tehnician operator tehnica de calcul - Unitati de Stocare
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia
CODAREA SEMNALULUI VOCAL
RECEPTIA
CANALELE COMUNE DE CONTROL (CCCH)
GESTIONAREA RESURSELOR DE COMUNICATII
Conexiunea la internet pentru telefoane Nokia
Piata internationala de telecomunicatii
CLASIFICAREA ANTENELOR FOLOSITE IN RN
TRANSMISIA


Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu